Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μέχρι 12 Απριλίου η καταβολή των τριπλών εισφορών επικουρικού-εφάπαξ


Engineer

Recommended Posts

Εικοσιπέντε μέρες προθεσμία έχουν 250.000 αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι για την καταβολή του τριπλού "πακέτου" εισφορών υπέρ του επικουρικού και εφάπαξ.

Συγκεκριμένα, έως και την Παρασκευή 12 Απριλίου θα πρέπει να καταβάλλουν αναδρομικά τις  εισφορές του Ιανουαρίου 2019, τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές του Φεβρουαρίου 2019 και, μαζί η πρώτη (επί συνόλου 36) δόση των αναδρομικών εισφορών του 2017 -2018.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), η οποία εκδόθηκε σε συνέχεια των δύο εγκύκλιων που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Ήδη έχουν  αναρτηθεί τα σχετικά ειδοποιητήρια,  στον διαδικτυακό τόπο του ΕΤΕΑΕΠ (www.eteaep.gov.gr/web) οι εκκαθαρίσεις των ετών 2017 και 2018, καθώς και τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ για τους ιατρούς, μηχανικούς και τους δικηγόρους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΕΤΕΑΕΠ, διευκρινίζεται ότι:
 - Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίστηκαν στον κατώτατο βασικό  μισθό άγαμου μισθωτού άνω των είκοσι 25 ετών και διαμορφώνεται έως 31/1/2019, σε 586,8 € και από 1/2/2019 σε 650  €.

- Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα (π.χ. εισφορά Φεβρουαρίου 2019 έως 30/3/2019). Κατ’ εξαίρεση, όμως, κατά την πρώτη έκδοση των ειδοποιητηρίων καταληκτική ημερομηνία καταβολής ορίζεται η 12/04/2019.

- Ασφαλιστικές εισφορές που δεν εξοφλούνται εμπρόθεσμα (σ.σ. έως την καθορισμένη προθεσμία), θεωρούνται καθυστερούμενες και επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Η μηνιαία εισφορά θεωρείται εξοφλημένη εφόσον έχει καταβληθεί το σύνολο της απαίτησης.

- Στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΤΕΑΕΠ, παρέχονται πληροφορίες για τις "Εισφορές", "Πληρωμές" και "Εκκαθάριση".

Με κάθε καταβολή εξοφλούνται κατά προτεραιότητα:

*Προσαυξήσεις εκπρόθεσμων καταβολών απαιτηθεισών δόσεων εκκαθάρισης
* Απαιτούμενες δόσεις 2017
* Απαιτούμενες δόσεις 2018
* Τυχόν χρεωστικά υπόλοιπα
* Παλαιότερες τρέχουσες εισφορές
* Τρέχουσα εισφορά

Η εξόφληση των εισφορών στο μηχανογραφικό σύστημα πραγματοποιείται κατά περίπτωση ως εξής:
*Για ποσό μικρότερο του οφειλόμενου, προβλέπεται ότι οι καταβολές ποσών που δεν επαρκούν για την εξόφληση ακέραιας εισφοράς, θα παραμένουν ως πιστωτικό υπόλοιπο εν αναμονή επόμενης καταβολής και μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή της.

*Για ποσό ίσο του οφειλόμενου, προβλέπεται ότι αφορά το σύνολο της παλαιότερης απαιτηθείσας ανεξόφλητης οφειλής

*Για ποσό μεγαλύτερο του οφειλόμενου, ορίζεται ότι εξοφλούνται παλαιότερες οφειλές και το υπόλοιπο παραμένει ως πιστωτικό για συμψηφισμό μελλοντικών καταβολών.

Σε περίπτωση που από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό παραμένει στο λογαριασμό του και συμψηφίζεται με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.

Τρόποι Πληρωμής

•  Από  1/1/2017 η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών πραγματοποιείται μηνιαία με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

• Το ειδοποιητήριο περιλαμβάνει ανάλυση μηνιαίας εισφοράς, εκκρεμείς απαιτήσεις ή καταβολές και στοιχεία που απαιτούνται για την πληρωμή των εισφορών.

Στο πεδίο "Ληξιπρόθεσμες Οφειλές Εκτός Εκκαθάρισης" θα εμφανίζεται το μέρος της οφειλής που αφορά το τρέχον έτος.

Στο πεδίο "Πιστωτικό Υπόλοιπο" θα εμφανίζεται το συνολικό ποσό καταβολών που εκκρεμεί προς συμψηφισμό με την επόμενη καταβολή.

Στο πεδίο "Αναδρομικά" θα εμφανίζονται ποσά οφειλής μηνών που ζητούνται αναδρομικά.

• Το πληρωτέο ποσό διαμορφώνεται από το τρέχον ποσό εισφοράς και τα αναδρομικά ποσά αφαιρούμενων τυχόν πιστωτικών υπολοίπων. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτός εκκαθάρισης δεν περιλαμβάνονται στο τελικό ποσό οφειλής.

•  Οφειλές έως 31/12/2016 δεν περιλαμβάνονται στο παρόν ειδοποιητήριο.

Η πληρωμή των εισφορών πραγματοποιείται σε Τράπεζες και ΕΛΤΑ με την χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής, ο οποίος είναι ατομικός και χρησιμοποιείται για όσο χρονικό διάστημα ο ασφαλισμένος είναι υπόχρεος καταβολής εισφορών.

Οι αυτοασφαλισμένοι μπορούν να πληροφορηθούν τα διαθέσιμα προϊόντα καταβολής εισφορών καθώς και ενδεχόμενες χρεώσεις για την χρήση τους από τις Τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Για αυτούς που βιάζονται να πληρώσουν:

«Ειδικά κατά την πρώτη έκδοση των ειδοποιητηρίων, ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής ορίζεται η 12ηΑπριλίου 2019, με αντίστοιχη εναρκτήρια ημερομηνία πληρωμής την 5ηΑπριλίου 2019.»

Πηγή: https://www.eteaep.gov.gr/web/post/category/self-employment

Edited by Ghostrider
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.