Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παράθυρο σε γειτονικό οικόπεδο


Petros Gkikas

Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών)

Καλησπέρα μένω σε μια μονοκατοικία πέτρινη χτισμενη πριν το 1900 (ακριβή ημερομην'ια δεν γνωριζω) και στο σημειο του γειτονικού τοίχου με το δίπλα οικόπεδο (το οποιο δεν εχει χτισμα επανω) υπαρχει στον δικό μου τοιχο παράθυρο κανονικό ανοιγομενο (απο παλια προφανώς).Το ερώτημα μου ειναι αφου υπάρχει εκει το παράθυρο, αν θελει ο διπλανος να χτισει, μπορει να ακουμπησει πανω στην δικη μου οικοδομη με αποτελεσμα να κλεισω το παραθυρο, ή λογω οτι προυπάρχει δεν μπορει να χτισει κολητά με μενα?και αν δεν μπορει αυτος, σημαινει οτι εγω μπορω να ανοιξω και πιο διπλα που ειναι πιο λεπτος ο τοιχος και οχι 80 εκατοστά οπως ολη η οικοδομη σε μια ντουλάπα που εχω και απο π'ισω ειναι τούβλα ( οχι πετρα) νεο παραθυρο αντι για υαλότουβο?γνωριζει κανεις?Ευχαριστώ

 

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου και στον τίτλο. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. 

Pavlos33

Edited by Petros Gkikas
Link to comment
Share on other sites

 εδω στο φορουμ  εχουμε αναφερθει σε μια σχετικη αποφαση

[και  ο δικηγορος σου να δει στη νομολογια]

υπαρχει απόφαση οτι με τοσο παληα οικοδομη υπαρχει χρησικτησια δουλειας μη ανοικοδομησης, μια και αυτα με τα παραθυρα θεσπισθηκαν περι το 1928

ΑΠ Αριθμός 1141/2011

ότι το παράθυρο αυτό υπήρχε από 70ετίας και πλέον και περί το 1970 ο σύζυγος της το εξωράισε. Η δημιουργία του παραθύρου αυτού και ο σκοπός που εξυπηρετούσε, ήτοι ο φωτισμός της κουζίνας και του παταριού, εγένετο σε χρόνο που δεν απαγορεύονταν η κατασκευή του ανοίγματος αυτού σε τοίχο ιδιοκτησίας του δημιουργού του ανοίγματος που βρίσκεται στο όριο με γειτονικό ακίνητο, κατά τον ισχύοντα τότε Ιόνιο Αστικό Κώδικα. Κατ' αυτόν (Ι.Α.Κ.) ηδύνατο να δημιουργηθεί αντίστοιχο δικαίωμα (δουλεία φωτισμού δια ανοίγματος) είτε δια ρητής και εγγράφου συναινέσεως του ιδιοκτήτη του ομόρου ακινήτου είτε δια χρησικτησίας με συνεχή τριακονταετή χρήση. Βέβαια, δια του μεταγενέστερου Π.Δ. της 3.4/22-4-1929, απαγορεύθηκε η διάνοιξη ανοιγμάτων στους μεσοτοίχους και τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου που ανεγείρονται σε επαφή με το κοινό όριο των ιδιοκτησιών, πλην όμως η απαγόρευση αυτή αφορά μελλοντικές κατασκευές, ενώ η κρινόμενη κατασκευή και δημιουργία του ανοίγματος εγένετο σε προγενέστερο χρόνο και η απαγόρευση αυτή δεν αντικρούει τη δημιουργία προσωπικών δικαιωμάτων δουλειών και δη τη συγκεκριμένη φωτός και θέας, προβλεπομένων υπό των διατάξεων του Ιόνιου Αστικού Κώδικα και του μετέπειτα ισχύοντος Αστικού Κώδικα, δι' εκτάκτου χρησικτησίας, τότε μεν τριακονταετίας ήδη δε εικοσαετίας ... .

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να κάνω και εγώ μια σχετική ερώτηση μιας και είδα τα θέμα.

Αν ο τοίχος αυτός με τα παράθυρα δεν είναι ακριβώς στο όριο του οικοπέδου αλλά υπάρχει ένα μικρό κενό 0.50 - 0.80μ. που ανήκει στο ίδιο οικόπεδο και μετά ξεκινάει το γειτονικό.

Μπορεί ο γείτονας όταν βγάλει άδεια να κολλήσει το κτίριο στο όριο του ή υπάρχει ελάχιστο πλάτος για την δουλεία φωτισμού επομένως θα αναγκαστεί να τραβηχτεί πιο μέσα;

Link to comment
Share on other sites

Πέτρο δεν μιλάω για την περίπτωση σου....κάνω μια υπόθεση ότι υπάρχει ένα μικρό κενό μεταξύ τοίχου και γειτονικού οικοπεδου

Link to comment
Share on other sites

95/2016 ΤρΕφΛαρ (γειτονικό δίκαιο – διάνοιξη παραθύρων σε τοίχο πλησίον ομόρου ακινήτου, σωλήνες ομβρίων με απορροή εντός του όμορου, τέντες εκτεινόμενες στο όμορο)

"Η υπό κυρίου διάνοιξη ή διατήρηση ανοιγμάτων (παραθύρων) σε τοίχο κείμενο στο ακίνητό του, έστω και πλησίον όμορου, δεν συνιστά επέμβαση σε ξένη ιδιοκτησία αλλά απορρέει από την κυριότητα.

Κατά τον ΓΟΚ/1973, επί τοίχων ανεγειρόμενων σε επαφή με το κοινό όριο ιδιοκτησιών απαγορεύεται διάνοιξη ανοιγμάτων, άλλως κλείονται με δικ. απόφαση με διαδίκους τους κυρίους των όμορων ακινήτων. Η άνω ρύθμιση γειτονικού δικαίου θεμελιώνει ενοχική αγωγή με αίτημα μόνο το κλείσιμο ανοιγμάτων, ενώ αντίθετα η εμπράγματη αρνητική αγωγή προϋποθέτει διατάραξη, απευθύνεται κατά του προσβάλοντος αδιαφόρως αν είναι κύριος ή νομέας, με αίτημα άρση προσβολής και παράλειψη στο μέλλον. Ανοίγματα τα επί τοίχων ή στέγης κενά (φεγγίτες, παράθυρα) για φωτισμό και αερισμό.

Μη δυνατή κτήση δουλείας φωτισμού με παράθυρα σε τοίχους εν επαφή με το κοινό όριο ακινήτων με σύμβαση ή χρησικτησία.

Μη νόμιμη αγωγή με αίτημα να κλείσουν παράθυρα οικοδομής του εναγομένου απέχοντα από το όριο των ιδιοκτησιών λίγα εκατοστά, ως μεν αρνητική αγωγή αφού απέχουν από αυτό, ως δε ενοχική γιατί πρέπει ο τοίχος να βρίσκεται σε επαφή με το όριό τους.

.......

Μη κατάχρηση δικαιώματος εκ του ότι τα πολεοδομικώς παράνομα παράθυρα υπάρχουν προ πολλών ετών αφού ασκείται για προστασία κυρίου του ακινήτου."

offtopic:

Πέραν των παραπάνω η απόφαση έχει και άλλα χρήσιμα:

--Ο κύριος ακινήτου δεν μπορεί να απαγορεύσει στον πάνω και κάτω από το έδαφος χώρο ενέργεια σε τέτοιο ύψος ή βάθος ώστε να μην εξαρτά κανένα συμφέρον. 

--Βάσιμη η αγωγή ως προς σωλήνες ομβρίων υδάτων εντός της ιδιοκτησίας του εναγομένου, αφού η απορροή γίνεται εντός της ιδιοκτησίας των εναγόντων με βλάβη τους.

--Υποχρέωση αφαίρεσης τεντών εκτεινομένων στην ιδιοκτησία εναγόντων όπου πέφτουν τα όμβρια ύδατα, και κωλυουσών τυχόν οικοδόμηση.

--Αβάσιμη αγωγή για μαρμάρινες βάσεις παραθύρων που εισέρχονται ελάχιστα στο ακίνητο των εναγόντων χωρίς βλάβη.

 

Link to comment
Share on other sites

31 λεπτά πριν, mikegad said:

Πέτρο δεν μιλάω για την περίπτωση σου....κάνω μια υπόθεση ότι υπάρχει ένα μικρό κενό μεταξύ τοίχου και γειτονικού οικοπεδου

Ναι εισαι ξεκαθαρος δεν σε διαβασα σωστα

Link to comment
Share on other sites

15 λεπτά πριν, georgegaleos said:

Μη νόμιμη αγωγή με αίτημα να κλείσουν παράθυρα οικοδομής του εναγομένου απέχοντα από το όριο των ιδιοκτησιών λίγα εκατοστά, ως μεν αρνητική αγωγή αφού απέχουν από αυτό, ως δε ενοχική γιατί πρέπει ο τοίχος να βρίσκεται σε επαφή με το όριό τους.

Δηλαδή και 5-10 εκατοστά κενό να υπάρχουν μπορεί το όμορο οικόπεδο όταν οικοδομηθεί να κολλήσει το κτίσμα στο όριο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.