Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φορολογική Δήλωση 2018


Recommended Posts

Διαθέσιμη η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος φορολογικού έτους 2018
 

Είσοδος στην εφαρμογή:

https://www.aade.gr/polites/eisodima/dilosi-forologias-eisodimatos-fp-e1-e2-e3

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εφόσον ανοίχθηκε σήμερα νέο νήμα παρακαλώ κάποιον από τους συντονιστές να κλειδώσει το παρόν που άνοιξα χθες, έτσι ώστε η όποια συζήτηση να περιορισθεί στο νέο νήμα.

Οπότε μέχρι και αν κλειδωθεί ας συνεχιστεί η συζήτηση στο νέο νήμα-παραπομπή που ανέφερα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα georgegaleos, το άλλο θέμα είναι στις ειδήσεις και γενικά χάνεται.. Οπότε αυτό που είναι μέσα στο forum είναι καλύτερο για ανάπτυξη συζήτησης...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ααααα οκ, δεν το είδα οπότε ελπίζω οι συντονιστές να αγνοήσουν το παραπάνω ... για κλείδωμα.

Link to comment
Share on other sites

Η βεβαίωση αυτή δεν χρειάζεται.

Δεν προβλέπεται από την νομοθεσία ότι η χρήση αυτής, αποτελεί κριτήριο έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ασφαλιστικές εισφορές συνιστούν δαπάνη (όπως κάθε άλλη δαπάνη).

Οι σχετικές εγγραφές-καταχώρηση πλέον (από 1-1-2013) γίνεται στα βιβλία ως δαπάνη και όχι στη Δήλωση (Ε1, όπου παλαιότερα και χρειάζονταν το δικαιολογητικό της βεβαίωσης), αλλά επιπλέον έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες ως προς την (λογιστική ή/και την φορολογική) έκπτωσή τους.

Η βεβαίωση (είτε του τ.ΤΣΜΕΔΕ που παρεμπιπτόντως από 1/1/2019 υπάρχει στο e-tsmede, είτε του ΕΦΚΑ, είτε του ΕΤΕΑΕΠ) που μπορεί να εκδοθεί είναι άχρηστη, το έχω γράψει αρκετές φορές. Επίσης κατά πάσα πιθανότητα του ΕΦΚΑ θα είναι λάθος για την χρήση που θα γράφει (Φορολογική) όπως και αυτή του 2017.

Θα προσπαθήσω να κάνω μια προσέγγιση όσο πιο αναλυτικά και κατανοητά θεωρώ ότι μπορώ να κάνω (ως μη ειδικός, μη αρμόδιος) του τρόπου αντιμετώπισης στις φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2018 (αυτών δηλ. που θα υποβάλλουμε) που πρέπει (κατ' εμέ) να έχουμε αναφορικά στις ασφαλιστικές εισφορές των τ.ΤΣΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ που αφορούν στη δήλωση του φορολογικού έτους 2018

 

Α) Για τον ΕΦΚΑ:

Την φορολογική βάση του 2018 την έχουμε. Προκύπτει από τις ταμειακές καταβολές από 1/1/2018-31/12/2018 ανεξάρτητα ποιο έτος αφορούν, εκτός αν έχουμε εκπέσει φορολογικά, όπως τότε ίσχυε, τις ταμειακές καταβολές του Δεκ'17 και της εκκαθάρισης που αφορούσε στο 2017 που έγιναν στο 2018, οπότε τώρα δεν θα τις εκπέσουμε στην φορολογική βάση του 2018 (άσχετα με το τι θα γράφει η άχρηστη βεβαίωση εισφορών).

Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι την εκκαθάριση που αφορά στο 2018 για να πάρουμε την λογιστική βάση του ΕΦΚΑ.

Οπότε:

Εκκρεμεί η εκκαθάριση των εισφορών του 2018 για τον ΕΦΚΑ.

Την φορολογική βάση του ΕΦΚΑ για το 2018 την έχουμε, την λογιστική βάση του ΕΦΚΑ για το 2018 ΔΕΝ την έχουμε.

 

Β) Για το ΕΤΕΑΕΠ:

α) Έχει γίνει η εκκαθάριση των εισφορών του 2018 για το ΕΤΕΑΕΠ.

Οπότε:

Την φορολογική βάση του ΕΤΕΑΕΠ για το 2018 την έχουμε (είναι μηδέν), την λογιστική βάση του ΕΤΕΑΕΠ για το 2018 επίσης την έχουμε (είναι το σύνολο των δόσεων που αφορά στο 1018).

 

β) Έχει γίνει η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 για το ΕΤΕΑΕΠ.

Λόγω του ότι τα αναδρομικά του ΕΤΕΑΕΠ του 2017 που προκύπτουν από την εκκαθάριση του 2017, εκδόθηκαν, βεβαιώθηκαν, έγιναν απαιτητά στο 2019, μετά υπογραφή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του έτους που αφορούν (2017), οπότε προσωπικά θεωρώ ότι θα εκπέσουν οι απαιτήσεις στην λογιστική βάση του 2019, και οι πληρωμές στην φορολογική βάση των ετών που θα γίνουν οι σχετικές ταμειακές καταβολές.

Οπότε:

Την φορολογική βάση του ΕΤΕΑΕΠ για το 2018 την έχουμε (είναι μηδέν), την λογιστική βάση του ΕΤΕΑΕΠ για το 2018 επίσης την έχουμε (είναι μηδέν), αφού και στις δύο περιπτώσεις αυτές αφορούν όπως αιτιολόγησα (λογιστικά και φορολογικά το 2019). Οπότε δεν μας αφορούν για τις δηλώσεις του 2018

 

Γ) Για τ.ΤΣΜΕΔΕ

Εν μέρει ανάλογα με την παραπάνω λογική, λόγω του ότι τα αναδρομικά του τ.ΤΣΜΕΔΕ που αφορούν τα Α' και Β' εξάμηνα του 2013, εκδόθηκαν, βεβαιώθηκαν, έγιναν απαιτητά στο 2018, μετά υπογραφή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των ετών που αφορούν (2013), προσωπικά, θεωρώ ότι θα εκπέσουν οι απαιτήσεις στην λογιστική βάση του 2018, και οι πληρωμές στην φορολογική βάση του των ετών που έγιναν οι ταμειακές καταβολές (δηλ. αν κάποιος τα πλήρωσε στο 2018, στην φορολογική βάση του 2018, αν κάποιος τα άφησε και τα πλήρωσε στο 2019 τότε σε αυτή την φορολογική βάση ... στο έτος δηλαδή όπου έγιναν οι ταμειακές καταβολές).

Οπότε:

Την φορολογική λογιστική βάση του τ.ΤΣΜΕΔΕ για το 2018 την έχουμε (είναι οι απαιτήσεις των αναδρομικών για το έτος 2013), την λογιστική φορολογική βάση του τ.ΤΣΜΕΔΕ για το 2018 επίσης την έχουμε (είναι οι ταμειακές καταβολές που έγιναν εντός του 2018)

 

Γενικό Συμπέρασμα:

α) Πρέπει να συνηθίσουμε τις έννοιες φορολογική & λογιστική βάση, αφού με την καθιέρωση των ΕΛΠ έγινε υποχρεωτική (η λογιστική) και για τα απλογραφικά, όπως επίσης και την συμπλήρωση των πινάκων Ε’ και Φορολογικής Αναμόρφωσης στο Ε3

β) Η λογιστική βάση του ΕΦΚΑ για τις εισφορές του 2018 λείπει, για να συμπληρωθεί το κομμάτι του Ε3 (στον πίν. Ε οι προσωρινές διαφορές, στον πίνακα της φορολογικής αναμόρφωσης οι μόνιμες διαφορές π.χ. προσαυξήσεις, τόκοι, κλπ) που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές.

γ) Γενικός κανόνας:

-- από 1/1/2018 ότι πληρώνουμε από 1/1-31/12 (και δεν εξέπεσε φορολογικά σε προηγούμενα έτη) είναι η φορολογική βάση,

-- ότι μας αναλογεί, ότι αφορά στο έτος, ότι αναλογεί στο έτος, (δηλ. οι καταβλητέες=αναλογούσες εισφορές του έτους, προκύπτουν από την εκκαθάριση) είναι η λογιστική βάση [ή αλλιώς το άθροισμα των ειδοποιητηρίων του 2018 (Ιαν-Δεκ) των πεδίων "ΣΥΝΟΛΟ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ" σύν το χρεωστικό υπόλοιπο από το ειδοποιητήριο της εκκαθάρισης (που δεν έχει γίνει ακόμη) ή μείον το πιστωτικό υπόλοιπο από το ειδοποιητήριο της εκκαθάρισης (που δεν έχει γίνει ακόμη) είναι η λογιστική βάση] 

-- στα βιβλία έχουμε την λογιστική βάση (στα απλογραφικά βέβαια προέχει η φορολογική βάση, η οποία σε γενικές γραμμές ταυτίζεται με την λογιστική βάση) με κάποιες εξαιρέσεις όπως π.χ. οι ασφαλιστικές εισφορές, κ.α. όπου πρέπει να παρακολουθούμε και τις δύο βάσεις (φορολογική, λογιστική) για να υπάρχουν τα δεδομένα όπου θα μεταφερθούν στο Ε3

δ) το Ε3 στους πίνακες Δ' και Ζ' περιέχει την λογιστική βάση, η οποία μέσω των πινάκων Ε' (=προσωρινές διαφορές λογιστικής & φορολογικής βάσης) και Φορολογικής Αναμόρφωσης (=μόνιμες διαφορές λογιστικής & φορολογικής βάσης), δίνει τον πίνακα ΣΤ' που έχει την φορολογική βάση (φορολογητέα κέρδη) 

ε) ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ: Τα παραπάνω είναι η άποψη μου όπως την έχω διαμορφώσει μελετώντας την ισχύουσα νομοθεσία που με αφορά, βέβαια μια άποψη μη ειδικού, μη αρμόδιου, όπως αρχικά έγραψα, επομένως έχει και το ανάλογο «βάρος».

edit: Επειδή εντόπισα ένα λάθος, διόρθωσα με διακριτή διαγραφή το συμπέρασμα στο μέρος του τ.ΤΣΜΕΔΕ.

Edited by georgegaleos
Επειδή εντόπισα ένα λάθος διόρθωσα με διακριτή διαγραφή το συμπέρασμα στο μέρος του τ.ΤΣΜΕΔΕ.
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παρόλο που η απάντησή σου φίλε "georgegaleos" είναι αναλυτικότατη και σε ευχαριστούμε για αυτό, μπλέχτκα κάπως με τους λογιστικούς όρους.

Γενικά μια απλή απορία έχω σε αυτή τη φάση.

Φεβρουάριο του 2018 πλήρωσα αναδρομικά ΤΣΜΕΔΕ που αφορούσαν λέει το έτος 2017 (αν και το ειδοποιητήριο έλεγε κάτι σε Α' και Β' 2013).

Δεν τα συμπεριέλαβα ως ασφαλιστικά έξοδα στη δήλωση για τα εισοδήματα έτους 2017.

Να τα συμπεριλάβω τώρα ως ασφαλιστικά έξοδα στη δήλωση για τα εισοδήματα του 2018;

(εννοείται ότι όταν καταβλήθηκαν, μέσα στο 2018 δλδ καταγράφηκαν στα βιβλία όπως έπρεπε)

Edited by dchatz
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, dchatz said:

Φεβρουάριο του 2018 πλήρωσα αναδρομικά ΤΣΜΕΔΕ που αφορούσαν λέει το έτος 2017 (αν και το ειδοποιητήριο έλεγε κάτι σε Α' και Β' 2013).

που το "λέει" αυτό ? και πως γίνεται να τα πλήρωσες Φεβρουάριο του 2018 αφού αυτά τα ειδοποιητήρια εκδόθηκαν αργότερα ?

Αυτά τα ειδοποιητήρια των αναδρομικών εκδόθηκαν εντός του 2018 (και απ' ότι βλέπω στις σημειώσεις που κρατάω πάνω αυτά εκδόθηκε 20/6/2018 το Α'13 και 5/12/2018 το Β'13)....

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

τρίχες έλεγε μάλλον

"Ημ. Εξόφλησης"  ->  28.02.2018

"Από - Έως"  ->  01.01.17 - 01.01.17

αυτή η στήλη "Από - Έως"  είναι μάλλον μπαρούφα που απλώς υπήρχε στο σύστημά τους ή ίσως αφορά το πότε αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η οφειλή.

Να τα περάσω κανονικά στα ασφαλιστικά έξοδα; αναφέρομαι στα "ασφαλιστικά έξοδα" γιατί καθότι "μπλοκάκιας" είναι τα μόνα έξοδα που δηλώνω.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά καλό είναι να υπάρχει λογιστής, να ασχολείται με αυτά ο λογιστής.
Σχώρα με αν πολυγράψω (κατά το πολυλογήσω) αλλά λόγω μη αρμόδιας ιδιότητας θεωρώ ότι πρέπει να τεκμηριώσω αυτά που θα σου γράψω αλλιώς πήγαινε κατευθείαν προς το τέλος εκεί που αναφέρω στα μπλέ γράμματα το: "ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (δικό μου)" 

Έχουμε και γράφουμε λοιπόν:
Με την εμφάνιση των ΕΛΠ θέλουμε ένα τρόπο καταχώρησης στα βιβλία που να παράγει τόσο τα δεδομένα για την περιοδική του ΦΠΑ, όσο και τα δεδομένα για το Ε3, συν αυτά που απαιτούνται για τη σωστή παρακολούθηση των οικονομικών της οντότητας.

1) Ο ν.4308/2014 περί «Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων» στην παρ. 5, του άρθρου 3, αναφέρει ότι:

«Το λογιστικό σύστημα της οντότητας απαιτείται να παρακολουθεί τη λογιστική βάση των στοιχείων των εσόδων, εξόδων, περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και καθαρής θέσης, κατά περίπτωση, με σκοπό την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της οντότητας, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο. Το λογιστικό σύστημα της οντότητας απαιτείται να παρακολουθεί και τη φορολογική βάση των στοιχείων των εσόδων, εξόδων, περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και καθαρής θέσης, κατά περίπτωση, με σκοπό τη συμμόρφωση με τη φορολογική νομοθεσία και την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.»

Επομένως πρέπει να παρακολουθείς και τις δύο βάσεις.

2) Η νομοθεσία δεν προβλέπει διαφορετικό τρόπο συμπλήρωσης του εντύπου Ε3 ανάμεσα σε "ελ. επαγγελματία" και "ελ. επαγγελματία/φορολογικό μπλοκάκι", πλην των κωδικών Ε1(019) και Ε3(006 & 007) οι οποίοι καθορίζουν/διαφοροποιούν τον τρόπο φορολόγησης. Οι πίνακες του Ε3 συμπληρώνονται ... "ανάλογα με την δραστηριότητά σου" [(Ε.2026/8-2-2019)] ... στην περίπτωσή μας ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Οι κωδικοί Ε1(019) και Ε3(006 & 007), η ύπαρξή τους από την φορολογική διοίκηση στο έντυπο, καθορίζουν ποιοι "άλλοι κωδικοί" των εντύπων θα συμμετάσχουν για την διαμόρφωση του φορολογητέου αποτελέσματος και όχι η συμπλήρωση ή μη συμπλήρωση των "άλλων κωδικών που δεν συμμετέχουν στο "μπλοκάκι", ακόμη και αν καταλήγουμε στο ίδιο φορολογητέο (κατα τ' άλλα ορθό) αποτέλεσμα.
Είτε ως "ελ. επαγγελματία" είτε ως "ελ. επαγγελματία/φορολογικό μπλοκάκι", το φορολογητέο αποτέλεσμα πρέπει να είναι το ορθό, και στις δύο περιπτώσεις.
Οπότε, αφού συμπληρωθεί το Ε3 ως "ελ.επαγγελματίας" και βεβαιωθούμε ότι έχουμε το ορθό αποτέλεσμα ως τέτοιος, μετά επιλέγουμε τον τρόπο φορολόγησης ως "μπλοκάκι" μέσω των κωδ.006 & 007 όπου και πάλι πρέπει να έχουμε ορθό αποτέλεσμα ως "ελ.επαγγελματίας" / μπλοκάκι" πλέον. 

Στο θέμα τώρα που αναφέρεσαι:
Τα παρακάτω είναι η γνώμη μου με την προϋπόθεση ότι η απαίτηση/ειδοποιητήριο εμφανίσθηκε στο 2017.
Έστω ότι το ποσό της απαίτησης ήταν 1000€.

A) Λογιστική βάση:
Σύμφωνα με τα ΕΛΠ, βασική αρχή, η οποία υιοθετείται για την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, είναι η αρχή του δεδουλευμένου. Η θεμελιώδης αρχή του δεδουλευμένου επιτάσσει την αναγνώριση των επιπτώσεων των συναλλαγών και γεγονότων της οντότητας και τη συμπερίληψή τους στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της στο χρόνο που προκύπτουν και όχι στο χρόνο που διακανονίζονται ταμειακά (Ν.4308/2014, Παράρτημα Α – ορισμοί).
Στην ΛΒ 2017 ποσό 1000€

B.1) Φορολογική Βάση:
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1113/2015 που ίσχυε τότε, τι έπρεπε να γίνει:
i) Εφόσον πληρώθηκε εμπρόθεσμα, ακόμη και σε επόμενο έτος, ή ακόμη και εκπρόθεσμα εντός του 2017, έπρεπε να εμφανισθεί στην ΦΒ 2017 ποσό 1000€
Άρα στην περίπτωση αυτή λογιστικά και φορολογικά έπρεπε να έχει εκπέσει το 2017, αφήνοντας μηδενική διαφορά βάσεων τουλάχιστον στο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν στο ΤΣΜΕΔΕ.

ii) Εφόσον πληρώθηκε εκπρόθεσμα αλλά σε επόμενο έτος (έστω στο 2018), πρέπει να εμφανισθεί στην ΦΒ 2018 ποσό 1000€ 
Άρα λογιστικά έπρεπε να έχει εκπέσει το 2017, φορολογικά στο 2018, αφήνοντας διαφορά βάσεων τόσο για το 2017 τουλάχιστον στο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν στο ΤΣΜΕΔΕ, η οποία διαφορά θα αντιστρέφονταν πλήρως στο 2018 με την πληρωμή.

B.2)
Σύμφωνα με τη ΠΟΛ.1219/2018 που εκδόθηκε μετά, λέει με λίγα λόγια ότι πλέον εκπίπτουν φορολογικά οι ταμειακές καταβολές από 1/1 έως και 31/12 του έτους, αρκεί να μην έχουν εκπέσει φορολογικά σε προηγούμενα χρόνια (λογικό διότι δεν μπορείς να εκπέσεις φορολογικά το ίδιο "αντικείμενο" σε δύο έτη).
Άρα στην ΦΒ 2018 ποσό 1000€ (εφόσον δεν εξέπεσε φορολογικά στο 2017)

Σημείωση: Αναφορικά στην ΛΒ δεν αλλάζει κάτι. Άρα ΛΒ 2017 ποσό 1000€

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (δικό μου):
Δεν υπάρχει κάποιο θέμα στις ΦΒ. Ούτε του 2017 που δεν το εξέπεσες αν όντως όφειλες να το εκπέσεις και δεν το έκανες με την ΠΟΛ.1113/2015, διότι βγήκε η νεώτερη ΠΟΛ.1219/2018. Ούτε του 2018 αν το εκπέσεις σε αυτή σύμφωνα με την νεώτερη ΠΟΛ.1219/2018. Το "πρόβλημα" είναι στην ΛΒ του 2017 που δεν εμφανίσθηκαν τότε, αφού τότε απαιτήθηκαν.

Παρ' όλα αυτά θα σου πω τι θα έκανα, αν αποφάσιζα να αναλάβω το κόστος αυτου που θα αναφέρω παρακάτω, σε πιθανό μελλοντικό έλεγχο.
Προσωπικά δεν το θεωρώ σοβαρή "αστοχία" πόσο μάλλον με το ότι η φορολόγηση είναι ως "μπλοκάκι". Δεν θα έκανα τροποποιητική στο 2017 (με ότι αυτό συνεπάγεται από θέμα προστίμου) --πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η απαίτηση/ειδοποιητήριο εμφανίσθηκε στο 2017--  που δεν θα είχε νόημα η τροποποιητική, τουλάχιστον στο φορολογικό μέρος, διότι πρακτικά δεν θα μου άλλαζε το φορολογητέο αποτέλεσμα (τουλάχιστον με την νεώτερη ΠΟΛ) και  θα εμφάνιζα το ποσό των εισφορών στο 2018 τόσο στην ΛΒ όσο και στην ΦΒ.

edit: Το ποσό έκπτωσης η μη έκπτωσης της ασφαλιστικής δαπάνης δεν καθορίζεται από αυτό που αναγράφει στην βεβαίωση του ο ασφαλιστικός φορέας. Η βεβαίωση είχε νόημα/κύρος στα έτη (παλαιά αν θυμάμαι στο πριν τότε Οικ.έτος 2014 --χρήση 2013) όταν ήταν απαιτούμενο ως δικαιολογητικό για την έκπτωση της ασφαλιστικής δαπάνης με την Δήλωση και όχι μέσω του Ε3 ως δαπάνη.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.