Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η διαδικασία αναθεώρησης παλαιών οικοδομικών αδειών & αδειών δόμησης


Engineer

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

3 λεπτά πριν, WARE WARE said:

.... θα γινει αναθεωρηση να χρησιμοποιησω τους παλιους ορους δομησης; 

Ανάλογα τι "αναθεωρείς" και υπό τον όρο ότι έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός του κτηρίου (αν δεν έχει αλλάξει κάτι απ όσο θυμάμαι )

 

Link to comment
Share on other sites

didonis 

Αυτό για την ολοκλήρωση του σκελετού ισχύει μόνο αν πρόκειται για παράταση ισχύος Ο.Α, εφόσον όμως η Ο.Α ισχύει λογικά θα έπρεπε να την αναθεωρείς ως προς τις  μελέτες κλπ με τους  παλιούς όρους δόμησης. 

Σήμερα όμως με τις νέες διατάξεις και τουλάχιστο αν πας με τη "βεβαίωση όρων δόμησης" ίσως υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό επειδή σ' αυτήν την περίπτωση σύμφωνα με την ΚΥΑ απαιτείται (αν δεν κάνω λάθος) Υ.Δ του μελετητή ότι δεν άλλαξαν οι όροι δόμησης. 

άρθρο 42

2. Η οικοδομική άδεια ισχύει για τέσσερα (4) έτη από τη χορήγησή της. Κατ’ εξαίρεση, άδειες για την ανέγερση κτιρίου ή κτιρίων με συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) τετραγωνικών μέτρων ισχύουν για έξι (6) έτη, ενώ οι άδειες κατεδαφίσεων, εκσκαφών, επιχώσεων, διαμορφώσεων και κοπής δέντρων ισχύουν για ένα (1) έτος από τη χορήγησή τους.

3. Η προέγκριση της οικοδομικής άδειας αναθεωρείται, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου μέσα στον χρόνο ισχύος της, πριν από την έκδοση της οικοδομικής αδείας, αν τροποποιηθούν τα δικαιολογητικά στοιχεία ή διαγράμματα που έχει εγκρίνει η Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) ή λόγω προδήλου σφάλματος.

5. Η οικοδομική άδεια αναθεωρείται, μετά τη λήξη της, για την παράταση της ισχύος της, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου και αυτοψία από ελεγκτή δόμησης:

α) για τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία λήξης της και σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τον χρόνο έκδοσης της πράξης αναθεώρησης, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας δεν έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός του κτιρίου,

β) για τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία λήξης της και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσής της, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός του κτιρίου,

γ) για αόριστο χρόνο και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσής της, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας ή της πράξης αναθεώρησής της έχουν περατωθεί ο φέρων οργανισμός, οι όψεις του κτιρίου και η στέγη του κτιρίου, όπου αυτή είναι υποχρεωτική και εφόσον ο ιδιοκτήτης και ο επιβλέπων μηχανικός του έργου υποβάλλουν υπογεγραμμένο χρονοδιάγραμμα προόδου της εκτέλεσης του έργου στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ.. Στην περίπτωση μεταβολής του χρονοδιαγράμματος, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να ενημερώσει εγγράφως την Υ.ΔΟΜ. και τον αρμόδιο επιβλέποντα μηχανικό πριν από οποιαδήποτε έναρξη συνέχιση των εργασιών.

Οι εγκρίσεις εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ισχύουν ένα (1) έτος από την έκδοσή τους, με δυνατότητα αναθεώρησης του χρόνου ισχύος τους κατά ένα (1) έτος.

Η άδεια κατεδάφισης αναθεωρείται, μετά τη λήξη της, για παράταση του χρόνου ισχύος της κατά ένα (1) έτος

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι, καλησπέρα.

Έχω μια οικοδομή του 1988 με ολοκληρωμένο φ.ο. αλλά χωρίς να έχει θεωρηθεί το έντυπο της άδειας.

Μελετώντας το άρθρο 42 του Ν.4495/17 καθώς και την Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983 – 31.7.2018
«Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής αδειών» και συγκεκριμένα το άρθρο 5α «Διαδικασία Αναθεώρησης παλαιών (έντυπων) οικοδομικών αδειών και αδειών δόμησης», καταλαβαίνω ότι μπορώ να αναθεωρήσω την άδεια μετά τον χρόνο λήξης της και ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν όταν εκδόθηκε η άδεια αν είχε περατωθεί ο φ.ο. πριν την λήξη της.

Το ερώτημα μου είναι, με δεδομένο ότι δεν είναι θεωρημένη η άδεια όπως προανέφερα, αν μπορώ να αποδείξω με άλλον τρόπο (τιμολόγια , αεροφωτογραφίες) της περάτωση του φ.ο. εντός χρόνου ισχύος της άδειας.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια πιθανή απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα σας,

Οικοδομική άδεια του 2008 σε ισχύ που δεν εχει κατασκευαστεί τιποτα.

Βρισκόμαστε εκτός οικισμού κατω των 4στρ.

Θελω να υποβάλω αδεια αναθεώρησης της έντυπης οικοδομικής άδειας.

Αναθεωρείται σύμφωνα με τις διαταξεις που ισχυαν κατα το χρονο εκδοσης της άδειας ή μπορώ να κάνω αναθεωρηση χωρις να αυξομειώσω κανενα πολεοδομικό μέγεθος?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

28 λεπτά πριν, Evi_Arch said:

...

Βρισκόμαστε εκτός οικισμού κατω των 4στρ.

...

με κάθε επιφύλαξη διότι τα εκτός σχεδίου δεν είναι το φόρτε μου ,,,

Αν είχε περατωθεί ο σκελετός θα μπορούσες να πας με τους όρους Δόμησης της Οικοδομικής Άδειας, αφού δεν έχει κατασκευαστεί τίποτα θα πας με τους εν ισχύ τώρα....

Link to comment
Share on other sites

Εχω βρει αυτο που ισχυει και για τα εκτος οικισμού. Ειναι απο τον ενημερωμένο ΝΟΚ (με τελευταιο το φεκ 241α / 23-12-22. 

Αν βασιστω σε αυτο, αναθεimage.thumb.png.d72ea63090fc79969f8d16d5942d9dea.pngωρείται με τις προγενεστερες διαταξεις χωρις να διευκρινίζει για περάτωση σκελετου ή κατι αλλο. 

Link to comment
Share on other sites

δες και αυτό (λίγο πιο πάνω)

 

  

On 12/10/2022 at 5:08 ΜΜ, ΚΑΝΑ said:

didonis 

Αυτό για την ολοκλήρωση του σκελετού ισχύει μόνο αν πρόκειται για παράταση ισχύος Ο.Α, εφόσον όμως .............

 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα κι ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε βοήθεια!

Σε ΟΑ που εξέδωσα το 2007 η οποία είναι σε ισχύ (επ' αόριστο) λόγω αδυναμίας έχει αποπερατωθεί εν μέρει. Όσο ήταν ημιτελής (σοβαντίσματα) έγινε ρύθμιση 4178 για Υπερβάσεις δόμησης. Σήμερα γίνεται αλλαγή επιβλέποντος μηχανολόγου. Πρέπει να γίνει ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ κι ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της μελέτης του αερίου. Μπαίνω στο eadeies και στην ΑΝΑΘ/ΣΗ λεει χωρίς μεταβολές στα μεγέθη τα οποία εννοείται  έχουν αλλάξει με τη ρύθμιση του 4178. Το ΔΑΟΚΑ τι είναι γνωρίζει κανείς? Επίσης ο προηγούμενος μηχ/γος είναι άφαντος. Πως ξεπερνάμε το θέμα της δήλωσης που πρέπει να υποβληθεί στα δικαιολογητικά? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και πάλι 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.