Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΥΔΕ μεγάλης εγκατάστασης με Υ/Σ ΜΤ


geoelectricity

Recommended Posts

O HD 384 το επιτρεπει οπως και κατα ΚΕΗΕ αλλα με την συμφωνη γνωμη του παροχου να κανεις σημειακες γειωσεις κοντα σε καθε πινακα διανομης της εγκαταστασης οταν εχεις ιδιωτικο υποσταθμο .Ο ουδετερος θα γειωθει υποχρεωτικα οταν θα εχεις σαν μεθοδο προστασιαςστον μετασχηματιστη ΤΝ συστημα .

Τωρα για την ΥΔΕ σε εγκατασταση που ειναι στον ιδιο χωρο και τροφοδοτειται απο τον ιδιο μετασχηματιστη αρα απο το μοναδικο μετρητη υποχρεωτικα πρεπει να εκδοδει μια ΥΔΕ που να περιλαμβανει ολοι την εγκατασταση απο τον Μ/Τ εως το τελος .

 

Αυτη ειναι η επισημη θεση της ΔΕΔΔΕΗ μετα απο ερωτηση συναδελφου για ιδια περιπτωση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

αυριο αρχιζω να αλαζω ενα πεδιο θα αντικαταστησω ενα παλιο διακοπτη ασφαλειοαποζευκτη με ενα καινουργιο ΑΒΒ νομιζετε για να με ξανασυνδεσουν με τη μεση ταση να μου ζητησουν καινουργιo σχεδιο και μετρησειs?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ως εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση θεωρείται το σύνολο των στοιχείων [μέση, χαμηλή και εξαιρετικά χαμηλή τάση] που την αποτελούν [άρθρο 30 Κτιριοδομικού Κανονισμού]. Επομένως, κατά το επανέλεγχο, περιλαμβάνονται όλα τα προηγούμενα. Η διαδικασία και ο τύπος των δικαιολογητικών που απαιτούνται καθορίζονται από την σχετική νομοθεσία: ΥΑ 503/2011 [ΦΕΚ844Β/16-05-2011]

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλημέρα, θα ήθελα τη βοήθεια όσων ξέρουν

Σε γενικες γραμμες: εχω παροχή μέσης τασης - τροφοδοτω 6 Μ/Σ - και μετα εχω 6 ΓΠΧΤ - καθε ΓΠΧΤ τροφοδοτεί 20 - 30 υποπινακες

Το ερωτημα μου για την  ΥΔΕ 

Θα πρεπει , αν πχ το συνολο των πινακων (πεδια + υποπινακες) ειναι 150, να συνταξω 150 πρωτοκολλα και εκθεσεις;

 

Ευχαριστω

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, η ΥΔΕ αφορά την εγκατάσταση (αριθμός παροχής).

Οπότε μια έκθεση και ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει τους 150 υποπινακες.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι όπως τα γράφει ο συν. HaNotsri. Δυστυχώς, η ΥΑ που καθορίζει τα της ΥΔΕ (δες εδώ, στο άρθρο 2), απαιτεί δυο ΥΔΕ (τουλάχιστον). Μια για την ΜΤ και μία (τουλάχιστον) για τις εγκαταστάσεις ΧΤ μετά τον υποσταθμό. Όπως θα διαπιστώσεις, δεν ξεκαθαρίζει αν στην ΧΤ πρέπει να υποβληθεί μία (συνολική) ΥΔΕ, ή μία για κάθε παροχή ΧΤ που έχει διαφορετικό μέγιστο χρόνο επανελέγχου. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να υποβληθεί ένα "πακέτο" ΥΔΕ, μία για κάθε αναχώρηση ΧΤ που καταλήγει σε χώρους με τον ίδιο μέγιστο χρόνο επανελέγχου (π.χ., άλλη ΥΔΕ για επικίνδυνους χώρους, άλλη ΥΔΕ για χώρους συνάθροισης κλπ.).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θα διαφωνήσω με τον Πέτρανθο και θα συμφωνήσω με τον HaNotsri.

Σχετικά με το πλήθος των ΥΔΕ που απαιτούνται, η ΥΔΕ αφορά τον έλεγχο μιας ‘ηλεκτρολογικής εγκατάστασης’. Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση έχει ένα και μοναδικό σημείο σύνδεσης με το δίκτυο (αριθμός παροχής) και αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο ακίνητο και ιδιοκτήτη. Στην εν λόγω περίπτωση, ως ηλεκτρολογική εγκατάσταση θεωρείται όλο το σύνολο από το σημείο τροφοδοσίας με μέση τάση μέχρι τις συσκευές κατανάλωσης στη χαμηλή. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια και μόνο ΥΔΕ για κάθε εγκατάσταση που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό παροχής. Αυτό άλλωστε απαιτεί και η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ). Όσον αφορά το ΦΕΚ 844Β/2011 που αναφέρει ο Πέτρανθος, στο άρθρο 2 λέει:

«Προκειμένου περί εγκαταστάσεων υποσταθμών ή κινητήρων υψηλής ή μέσης τάσης οι αδειούχοι εγκαταστάτες υποβάλλουν στην ηλεκτρική επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τα παρακάτω:

− Υπεύθυνη δήλωση ότι η εγκατάσταση υψηλής ή μέσης τάσης εκτελέστηκε σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

− Τεχνική περιγραφή ...

− Σχέδια .....

Για τις μετά του υποσταθμού υποβιβασμού τάσης εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης ισχύουν τα προβλεπόμενα από την υφιστάμενη νομοθεσία για τέτοιες εγκαταστάσεις».

Όπως το αντιλαμβάνομαι, δεν απαιτούνται δυο ΥΔΕ. Απαιτούνται τα παραπάνω που ζητά για τη μέση τάση, και μια ΥΔΕ, όπως ισχύει, για το τμήμα μετά το μετασχηματιστή.

Υπάρχει τώρα το εξής θέμα: Στην υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη, τι αναγράφουμε στην τάση; 20KV ή 400V; Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αναγράφουμε 400V, θεωρώντας ότι αφορά το τμήμα της χαμηλής τάσης μετά το μετασχηματιστή (και στο πεδίο «γραμμή πίνακα μετρητή» εννοούμε τη γραμμή πίνακα - μετασχηματιστή). Άλλωστε, ο HD384 (πάνω στον οποίο ‘πατά’ όλο το έντυπο της ΥΔΕ) ισχύει για τάσεις μέχρι 1000V. Από την άλλη όμως, οι περισσότερες περιοχές του ΔΕΔΔΗΕ λένε ότι πρέπει να αναγράφουμε 20KV. Δέχομαι λοιπόν αυτό.

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που να διασαφηνίζει όλα τα παραπάνω, επομένως κανείς δεν έχει απόλυτα δίκιο ή απόλυτα άδικο. Αν κάποιος έχει διαφορετική προσέγγιση, παρακαλούμε να ενημερώσει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.