Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΥΔΕ μεγάλης εγκατάστασης με Υ/Σ ΜΤ


geoelectricity

Recommended Posts

αν θυμάμαι καλά ο τοπικός ΔΕΔΔΗΕ ζητάει να αναγράφεται η ΜΤ στην ΥΔΕ. Ωστόσο, επειδή η (τυποποιημένη) ΥΔΕ και οι έλεγχοι/μετρήσεις βασίζονται στον HD 384 που αφορά ΜΟΝΟ Χαμηλή τάση, θεωρώ ότι είναι λάθος να αναγράφεται 20kV. Η ΥΔΕ αφορά το κομμάτι της εγκατάστασης ΧΤ και για τον υποσταθμό δίνονται άλλες δηλώσεις.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε vassis, διαφωνία στο θέμα του αριθμού των ΥΔΕ θα υπάρχει (σε εγκαταστάσεις με υποσταθμό), για όσο διάστημα η ελληνική νομοθεσία δεν ξεκαθαρίζει το πράγματα. Η δική μου προσέγγιση, που είναι προς την πλευρά της ασφάλειας, διαχωρίζει την εγκατάσταση σε δυο διακριτά τμήματα: το τμήμα μετασχηματισμού (ας το πούμε ΜΤ), και το τμήμα διανομής (ας το πούμε ΧΤ). Κάθε τμήμα έχει τις δικές του προδιαγραφές ασφαλείας. Για την ΧΤ το ξέρουμε (ΕΛΟΤ HD 384, και προσεχώς ΕΛΟΤ ΕΝ60364). Για την ΜΤ το εικάζουμε...

Στην πραγματικότητα, τα τμήματα της ηλεκτρικής εγκατάστασης στην παραπάνω περίπτωση είναι τρία: 1. Το τμήμα σύνδεσης με το δίκτυο, 2. το τμήμα μετασχηματισμού, και 3. το τμήμα διανομής. Επομένως, για αυτό που αναφέρεις στο μήνυμά σου, ότι μας ενδιαφέρει η "παροχή", ένα μόνο θα επισημάνω: ΔΕΝ έχουμε (ακόμη) κανονισμό σύνδεσης με το δίκτυο. Άρα, και σε αυτό το σημείο είναι θολά τα πράγματα.

Πάντως, και με την γραφειοκρατική προσέγγιση, χρειάζονται δυο σετ ΥΔΕ. Τα έντυπα για την ΥΔΕ υποσταθμού είναι τελείως διαφορετικά. Αφήνω εκτός το μεγάλο κεφάλαιο των γειώσεων. Τροφή για σκέψη: πώς θα χειριστείς (όσον αφορά ΥΔΕ) ηλεκτρική εγκατάσταση με υποσταθμό, σε γεωγραφική περιοχή με δίκτυο ΤΝ, εάν χρειαστεί να έχεις στο εσωτερικό της εγκατάστασης δίκτυο γειώσεων ΤΤ, ή ακόμη χειρότερα ΙΤ?

Link to comment
Share on other sites

που είναι το πρόβλημα? Τι σχέση έχει η περιοχή?

Αν και δεν μπορώ να φανταστώ νέα εγκατάσταση νε εφαρμόζει ΤΤ.

Edited by maneni
Link to comment
Share on other sites

Η περιοχή έχει να κάνει με την εξοικείωση με τα δίκτυα ΤΝ (ΤΤ στην Αθήνα, κι όχι παντού).

Όσον αφορά τα δίκτυα ΤΤ, σε νέες εγκαταστάσεις, είναι μια πολύ καλή λύση, ειδκά όταν είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν χαμηλές τιμές γείωσης στον υποσταθμό. Κι εννοώ πραγματικά χαμηλές τιμές γείωσης, κι όχι φέικ μετρήσεις!

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

ας υποθέσουμε ότι δεν μπορείς να επιτύχεις καλή τιμή ατνίστασης ηλεκτροδίου γείωσης.

Εξήγησέ μου πως υπερτερεί το ΤΤ από το ΤΝ σε αυτό το ζήτημα.

Link to comment
Share on other sites

Απ όσο γνωρίζω, αυτά τα τρια συστήματα γειώσεων δε συνδυάζονται. Δε μπορεί να έχεις γειωμένο (ΤΝ) και αγείωτο ουδέτερο (ΤΤ) στην ίδια εγκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για την ΙΤ όπου δε γειώνεται ο ουδέτερος του μετασχηματιστή.

Στο θέμα της ΥΔΕ τώρα, όλο το έντυπο είναι φτιαγμένο με τη φιλοσοφία της μιας ΥΔΕ ανά παροχή. Άλλωστε, και ο ΔΕΔΔΗΕ το ιδιο απαιτεί.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

On 18/4/2019 at 9:00 ΜΜ, maneni said:

 

Εξήγησέ μου πως υπερτερεί το ΤΤ από το ΤΝ σε αυτό το ζήτημα.

Στην περίπτωση των ηλεκτρικών υποσταθμών, προϋπόθεση για την χρήση του συστήματος ΤΝ αποτελεί η χαμηλή τιμή της γείωσης.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

εδώ οι αγγλόφωνες θα λέγανε Oh my god.........

 Προφανώς τα έχεις μπερδέψει και νομίζω ότι δεν έχει νόημα να το συνεχίσω.

 

 

Edited by maneni
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.