Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Drone UAV φωτογραμμετρία


jojo

Recommended Posts

3 λεπτά πριν, jojo said:

και μιας και ανέφερες κατί στο τέλος που κάνει τζιζ, δε μιλάμε για ΕΓΣΑ87, αν πιάσεις τα gcp (ή και το ΡΡΚ) αλλά για htrs του 7,

που τα σύχγρονα λογισμικά δεν έχουν τον κάνναβο διορθώσεων

Ορθή παρατήρηση. Τότε, τα λύνεις σε HTRS07 μανίσιο (3Δ συντεταγμένες) και μετά μέσω HEPOS Transformation Tools τα εγσάρεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

23 ώρες πριν, dimamp said:

2. Το πρόβλημα μου εμένα, είναι το κατά πόσο καλά φωτοσταθερά θα έχουμε σε ΕΓΣΑ87. Π΄.χ η ποιότητα του ΕΓΣΑ87 θα επηρεάσει την φωτογραμμετρική απόδοση. Ειδικά στα υψόμετρα.

Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα μόνο στη φωτογραμμετρική απόδοση. Πάντως στο παράδειγμα που ανέφερα, δουλέψαμε σε τοπικό σύστημα με συντελεστή κλίμακας 1, με αρχή μία στάση (με συν/νες ΕΓΣΑ 87) και προσανατολισμό από άλλη στάση (με συν/νες ΕΓΣΑ 87).

 

23 ώρες πριν, dimamp said:

3. Κατά πόσο είναι δυνατό να έχουμε λύση συνδυασμού UAV με μετρήσεις GNSS και κλασικής τοπογραφίας στα σημεία. Να μπορέσουμε δηλαδή να έχουμε αφομοίωση της πληροφορίας.

Νομίζω ότι εξαρτάται από πολλά πράγματα και κυρίως από τις απαιτήσεις της κάθε εργασίας. Από τις (λίγες ομολογώ) εφαρμογές που έχουμε κάνει προσπαθώντας να συνδυάσουμε μετρήσεις GNSS με αποτύπωση με UAV, δεν καταφέραμε να έχουμε προσαρμογή καλύτερη από 15 cm (3D RMS) σε σημεία που δε συμμετείχαν στη φωτογραμμετρική επεξεργασία (βέβαια για κλίμακα αποτύπωσης 1:1000 για μελέτη δασικής οδοποιίας το κρίναμε ικανοποιητικό) . Καλύτερα έχουμε καταφέρει να συνδυάσουμε αποτύπωση UAV και αποτύπωση με 3D Scanner (π.χ. όψη κτιρίου από 3d Scan & point cloud οροφής από drone).

Πάντως θα ήθελα να ακούσω εμπειρίες και εφαρμογές και από άλλους συναδέλφους για το θέμα αυτό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι ικανοποιητικό για αυτήν την εργασία.

Σε αποτύπωση με αποστάσεις gcp 50μ το καθένα και pixel size 2.2cm θα περιμέναμε ακρίβεια 5εκ. (2D) για σημεία εκτός ακτίνας των 50μ. Και όμως όπως φάνηκε αρκετά σημεία είχαν εξωτερική ακρίβεια 6-8 εκατοστά(2D). Με άλλα λόγια χρειαζόταν και εκεί gcp (τα οποία είχαμε προβλέψει να βάλουμε και κάναμε δοκιμές δίχως αυτά αρχικά).

Την συγκεκριμένη μελέτη την έχω στείλει και στον @dimamp με τον οποίο συζητούσαμε αυτές τις διαφορές διεξοδικά

Edited by jojo
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παρόμοια αποτελέσματα είχαμε και εμείς για περιοχές εκτός του "πολυγώνου" που καλύπτουν τα gcp's, γι' αυτό και δεν εμπιστευόμαστε ότι είναι εκτός από το "πολύγωνο". Βέβαια παίζει ρόλο και η γεωμετρία των gcp's αλλά και η μορφολογία του εδάφους. Σε μια περίπτωση που είχαμε υφιστάμενο δασικό δρόμο περίπου ευθεία με σταθερή κλίση για 250μ, το μοντέλο έκανε μια "βουτιά"μέχρι και 50cm και μετά επανήλθε. Η εξήγηση που δώσαμε ήταν ότι έπρεπε να είχαμε βάλει φωτοσταθερά σε διαφορετικά υψόμετρα για να βοηθήσουμε τον αλγόριθμο. 

Link to comment
Share on other sites

Το corridor είναι ότι πιο ριψοκίνδυνο.

Για πολλούς λόγους (βουτιά και στροφή 3Δ) που ενώ ο άξονας είναι σωστός το εύρος κάλυψης στρίβει (σαν κύλινδρος που έχει γυρίσει) ειδικά αν είναι ομαλή η κλιση.

Έχει διάφορους τρόπους επίλυσης του προβλήματος, προσωπικά βάζω gcp ζικζακ (όπου μπορώ) και φυσικά ΑΠΕΙΡΑ gcp 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ σε όλα. Για όλα αυτά μίλησα πριν για προσοχή με τα "κλειστά κουτιά" ή αλλιώς γουρούνι στο σακί ;)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όταν λύνεις σου λέει "ακριβεια"=0.001 (και συ νομιζεις ότι έλυσες στο χιλιοστο)

και τελικά το πόσο κλωτσάει είναι απερίγραπτο και χαμπάρι δεν παίρνεις (από λίγο έως κάτι μέτρα)

  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι πολλά προβλήματα προκύπτουν από τα εργαλεία "βελτιστοποίησης" της κάμερας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των φωτογραφιών που έχουν πολλά λογισμικά πακέτα, τα οποία κυριολεκτικά "ξεσκίζουν" την εσωτερική γεωμετρία. Πολλά προβλήματα (όχι όλα) μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με προηγούμενο καλιμπράρισμα της κάμερας (έστω και με τα διάφορα δωρεάν προγραμματάκια που κυκλοφορούν και με μια "σκακιέρα").

Link to comment
Share on other sites

Μία κάμερα όμως που κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης λόγω αυτοματισμών της (για ορθή λήψη) αλλάζει κάποιες παραμέτρους 

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνοι, αλλά έχω τη γνώμη ότι οι αυτοματισμοί έχουν να κάνουν περισσότερο με τους χρόνους έκθεσης, τις ισορροπίες φωτός κ.α. που δεν επηρεάζουν σημαντικά μία από τις βασικότερες πηγές σφαλμάτων, το distortion (όπως το λέμε στο χωριό μου). Εξαιρώ την εστίαση, που μεταβάλει κάποιες παραμέτρους γεωμετρίας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.