Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού & ανοιχτα βιβλία


Civil Eng.

Recommended Posts

Καλημέρα στο φόρουμ!

Απ’ ότι είδα δεν έχει συζητηθεί στο παρελθόν οπότε παραθέτω το δικό μου προβληματισμό εδώ… 

Ως μηχανικός έχω εργαστεί στο παρελθόν σε χώρα της ΕΕ όπου και με το έντυπο Α1 είχα εξαιρεθεί από την ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ (όπως ήταν τότε). Μετά συνέχισα την εργασία μου σε χώρα εκτός της ΕΕ οπότε και έκανα εκ νέου έναρξη της ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ για να μετρούν συντάξιμα χρόνια κτλ…. Όλα τα παραπάνω έγιναν με κλειστά βιβλία και κανονικά γραμμένη σε ΔΟΥ εξωτερικού.

Τώρα καλούμαι να πάω πάλι σε χώρα της ΕΕ για δουλειά και μετά από κάποιο διάστημα να ξαναπάω σε χώρα εκτός ΕΕ. Η παραπάνω διαδικασία όμως δεν είναι ποια σε ισχύ καθώς έχουν αλλάξει τα ασφαλιστικά δεδομένα. Όπως ενημερώθηκα, εξαίρεση με έντυπο Α1 δεν είναι εφικτή εφόσον δεν υπάρχουν ανοιχτά βιβλία. Συγκεκριμένα αναφέρουν «εξαίρεση από 01.01.2017 και μετά βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού 883/04, μπορεί να γίνει μόνο εφόσον τηρούνται ανοιχτά βιβλία άσκησης επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και συνεπώς υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ».

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να κάνω αίτηση διαγραφής από το μητρώο και μετά να γραφτώ ξανά όταν θα εργάζομαι εκτός ΕΕ που προυποθέτει έναρξη στη ΔΟΥ. Εναλλακτικά μπορώ να κάνω έναρξη τώρα  και κατόπιν να ζητήσω εξαίρεση για όσο διάστημα θα εργάζομαι στην ΕΕ. Σε όποια περίπτωση φαίνεται πως έναρξη στη ΔΟΥ δεν αποφεύγεται.

Αναρωτιέμαι αν είναι λογικό να είμαι σε ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, με μόνιμη και αποκλειστική εργασία στο εξωτερικό αλλά να υποχρεούμαι να έχω ανοιχτά βιβλία στην Ελλάδα και πόσο μάλλον από τη ΔΟΥ εξωτερικού... Και ότι συνεπάγεται βέβαια το να έχω βιβλία εδώ όπως δήλωση ΦΠΑ κτλ κτλ. Το μόνο που σκέφτομαι για να αποφευχθεί όλο αυτό είναι να συνεχίσω να πληρώνω ΕΦΚΑ κανονικά (όπως κάνω μέχρι τώρα με κλειστα βιβλία και ΔΟΥ εξωτερικού) χωρίς να απαλλαγώ/εξαιρεθώ από αυτήν όσο εργάζομαι στην ΕΕ, που στη πραγματικότητα θα είναι διπλή ασφάλιση χωρίς ουσιαστικό λόγο.  

Όποια σκέψη και σχετική εμπειρία δεκτή! Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Link to comment
Share on other sites

Αφού είσαι στη ΔΟΥ κατ. εξωτερικού, δεν μπορείς να κάνεις έναρξη εργασιών. Εκτός αν μεταφερθείς σε ΔΟΥ εσωτερικού, οπότε θεωρείσαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και πιστεύω αντιλαμβάνεσαι τις συνέπειες. Μπορείς να ρωτήσεις στη ΔΟΥ κατ. εξωτερικού για σιγουριά.

Για προαιρετική ασφάλιση κοίταξες; Όσο είσαι εκτός ΕΕ την πληρώνεις, όσο είσαι εντός την διακόπτεις. Θεωρητικά πάντα - πρακτικά δεν ξέρω πως μπορείς να το κάνεις. Και αν σε συμφέρει να το κάνεις...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

όποια/ος συνάδελφος μπορεί να με βοηθήσει στους παρακάτω προβληματισμούς.....

Είμαι κάτοικος εξωτερικού Ε.Ε. από τον Σεπτέμβριο 2019. Πλέον θα μεταφέρω τη φορολογική κατοικία μου εδώ. Τα βιβλία μου στην Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά και ταυτόχρονα είμαι και εταίρος σε εμπορική Ο.Ε. που είναι εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ.

Εισφορές πλήρεις στον ΕΦΚΑ πληρώνω κανονικά για όλο το διάστημα που είμαι στο εξωτερικό. Οι ερωτήσεις μου είναι οι παρακάτω:

  1. Μπορώ να ζητήσω απαλλαγή από το ΤΣΜΕΔΕ με το έντυπο Α1 από την εδώ ασφάλειά μου από ότι καταλαβαίνω. Είναι όμως υποχρεωτικό αυτό? Εννοώ αν συνεχίσω να πληρώνω κανονικά τις εισφορές μου στον ΕΦΚΑ, θα έχω κυρώσεις ή/και προβλήματα μελλοντικά? Υπάρχει κάποια διάταξη για αυτό το θέμα?
  2. Έστω ότι ζητάω απαλλαγή από το ΤΣΜΕΔΕ, πρέπει να εγγραφώ στο ΤΕΒΕ λόγω του ότι είμαι ομόρρυθμος εταίρος?
  3. Από το ΤΕΒΕ μου είπαν, χωρίς να αναφερθούν σε κάποια διάταξη, ότι από 01/01/2017 έπρεπε να είμαι εγγεγραμμένος και στο ΤΕΒΕ εφόσον είμαι σε Ο.Ε. σαν εταίρος. Στην ουσία να πληρώνω εισφορές και στο ΤΕΒΕ και στον ΕΦΚΑ.
  4. Με τη μεταφορά της φορολογικής έδρας μου στο εξωτερικό, μπορώ κανονικά να έχω τα βιβλία μου ανοιχτά στην Ελλάδα?

Όποια σχετική εμπειρία ευπρόσδεκτη, ευχαριστώ για το χρόνο σας!

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.