Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΕΤΑΔ: Προς αξιοποίηση τα "Ξενία" και διαμερίσματα για Airbnb


Engineer

Recommended Posts

Να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία που επικρατεί στην αγορά real estate επιθυμεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία δρομολογεί την αξιοποίηση περισσότερων από 100 ακινήτων μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, μεταξύ των οποίων διαμερίσματα σε αστικά κέντρα, ξενοδοχεία και εκτάσεις σε νησιά, με στόχο την είσπραξη περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πώληση των ακινήτων, που θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία ηλεκτρονικής δημοπρασίας, αποτελεί μία από τις πρώτες προσπάθειες για την αξιοποίηση περίπου 1.000 ακινήτων από το σύνολο του τεράστιου χαρτοφυλακίου της εταιρείας το οποίο περιλαμβάνει 71.450 τίτλους ιδιοκτησίας.

Μεταξύ των ακινήτων τα οποία θα διατεθούν προς πώληση είναι και διαμερίσματα σε αρκετές συνοικίες της Αθήνας, όπως στο Μαρούσι, την Καλλιθέα, το ιστορικό κέντρο και το Κολωνάκι. Πηγές από την ΕΤΑΔ εκτιμούν πως αρκετά από αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν από επενδυτές για βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση που υπερβαίνει το 200% από το 2016.

Στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικών διαγωνισμών ακινήτων της ΕΤΑΔ (e-publicrealestate.gr) θα αναρτηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες λεπτομέρειες και για εκτάσεις στην Πιερία, τη Χαλκιδική και σε νησιά, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ακινήτων που θα διατεθούν για μίσθωση με ηλεκτρονικό διαγωνισμό αναμένεται να είναι και τρία ξενοδοχεία «Ξενία» σε Κομοτηνή, Έδεσσα και Χίο.

Τα «Ξενία»
Η αξιοποίηση των άλλοτε εμβληματικών ξενοδοχείων με μακροχρόνια μίσθωση, η οποία θα υπερβαίνει τα 40 έτη, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ΕΤΑΔ.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι η διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών για την μίσθωση 13 Ξενία τα οποία έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες προτεραιότητας.

Η ΕΤΑΔ ποντάρει στο αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, ελπίζοντας πως θα βρεθούν πρόθυμοι επενδυτές να δώσουν ξανά ζωή στα θρυλικά ξενοδοχεία, τα οποία κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος για την εποχή.

Εμπόδιο στα σχέδια της εταιρείας αναμένεται να αποτελέσει το γεγονός πως αρκετά από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια και ως εκ τούτου απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για να λειτουργήσουν ξανά. Το Ξενία στη Χίο για παράδειγμα, έχει εγκαταλειφθεί εδώ και περίπου 10 χρόνια.

Τροπολογία
Για την απρόσκοπτη αξιοποίηση των ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. Η νομοθετική πρωτοβουλία προβλέπει πως η ΕΤΑΔ μπορεί με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου να προχωράει σε πώληση ακινήτων τα οποία βρίσκονται δίπλα σε ξενοδοχεία και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η επέκταση των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Η ψήφιση της τροπολογίας αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την αξιοποίηση περίπου 15 ακινήτων που γειτνιάζουν με μεγάλες τουριστικές μονάδες. Ορισμένα από αυτά μπορούν να πωληθούν άμεσα με σημαντικά οφέλη για την ΕΤΑΔ, δεδομένου πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τα γειτονικά ξενοδοχεία.

Η τροπολογία προβλέπει το ίδιο και για ακίνητα στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ τα οποία συνορεύουν με βιομηχανίες ή βιοτεχνίες. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ΕΤΑΔ και στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ή περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις για αγορά, διενεργείται διαγωνισμός.

Η διαδικασία αυτή θα τονώσει και τα έσοδα του Δημοσίου, δεδομένου πως η τροπολογία προβλέπει πως ποσοστό ύψους 70% επί του τιμήματος που θα προκύπτει από την πώληση ακινήτων με τη διαδικασία των εκκρεμών αιτήσεων θα αποδίδεται στο Δημόσιο.

Η ΕΤΑΔ θα μπορεί επίσης με απόφαση διοικητικού συμβουλίου να προχωράει στην πώληση ακινήτων στα οποία υπάρχει συνιδιοκτησία με φυσικό ή νομικό πρόσωπο και ακίνητα που δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες παρακείμενων ακινήτων. Βασική προϋπόθεση είναι τα ακίνητα σε όλες τις περιπτώσεις να έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ με καταχώριση στο οικείο βιβλίο μεταγραφών ή στο κτηματολογικό φύλλο.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.