Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τρύπημα κολώνας


Kalbouros Alexis

Recommended Posts

Καλησπέρα!

Σε μία κολώνα που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο και στην οποία δεν εφάπτεται τοίχος στο ισόγειο θέλουμε να στερεώσουμε μία βάση κρέμασης με βίδες.

Στη βάση αυτή θα κρεμώνται βάρη μέχρι 40-70 κιλά. Σε ερώτηση που έκανα μου είπανε ότι μάλλον θα χρειαστώ M12 βύσματα μπετού ή αντίστοιχου μεγέθους βίδες.

 

Η ερώτησή μου είναι, είναι ασφαλές να τρυπήσουμε την κολώνα σε τέτοιο βαθμό? (4 τουλάχιστον βύσματα, ίσως 6) Και εαν δεν είναι ασφαλές, υπάρχει άλλος τρόπος να στερεώσω τέτοια βάση στην κολώνα?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

πρέπει να δεις σε τι βαθος θα τρυπηθει και τις διαστασεις της κολωνας. Αν ειναι σε τετοιο βαθος όπου θα επηρεασει οπλισμο ειναι επικινδυνο (μπορει να κοψεις σιδερα με το τρυπημα). Καλυτερα πάρε τα στατικα σχεδια της οικοδομης (ξυλοτυποι) και πηγαινε σε ενα στατικο μηχανικο να τον συμβουλευτεις υποδεικνυοντας ποια κολωνα θελεις να τρυπησεις.

Ισως η κολωνα που αναφερεις (εξωτερικου χωρου) ειναι απλως αρχιτεκτονική (δεν συνεισφερει στο στατικο φορεα). Τότε θα ειναι πιο ευκολο

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου Γιάννη επειδή θεωρώ απίθανο κάποιος να πάει να πληρώσει μηχανικο ώστε να του γνωματεύσει που να καρφώσει  2-3 ούπα …

Επειδή ακόμα και με μακροσκοπική εποπτεία δεν θα μπορεί να ξέρει ο άλλος αν στην σκυροδέτηση έχει μετακινηθεί κάποιο σίδερο..

Κι ακόμα πιο σημαντικό επειδή το σύνολο των επιφανειών με απλό τουβλάκι είναι δεκαπλάσιο από την επιφάνεια μιας κολώνας ας ψάξουν να βρουν άλλη θέση.

Ακόμα και σπουργιτακι να θέλουν να κρεμάσουν εκεί δεν έχει σημασία. Ξέρεις κι ο ίδιος ιδιαίτερα καλά ότι δεν έχει πρόβλημα με φορτία αυτού του επιπέδου…

Απλα η πιθανότητα της διάβρωσης που κάνει στον χρόνο δεν αξίζει τον κόπο

Οπότε αν δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός λογος μα ιδιαίτερα…. Τότε έχει ισχύ ο Κανόνας Α.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Ενας στατικος με μια ματια μπορει να καταλαβει τι ακριβως θελει να τρυπησει και τι ζημια θα προκαλεσει....

Στην τελικη, αν δεν θελει να το ρισκαρει, ευκολα με ενα detector μπορεις να καταλαβεις που ειναι τα σιδερα και να τα αποφυγεις

Αν πάλι θελει να το ρισκαρει...

Θελω να τονισω ότι υπαρχει διαφορα του να χτυπησεις δυο καρφια στην κολωνα απο το ξετρυπησεις μια κολωνα κοβωντας και σιδερα. Δεν ξερω που ακριβως στην μεση βρισκεται η περιπτωση του φιλου...

Link to comment
Share on other sites

On 6/4/2019 at 2:16 ΜΜ, Kalbouros Alexis said:

Η ερώτησή μου είναι, είναι ασφαλές να τρυπήσουμε την κολώνα σε τέτοιο βαθμό?

Δεν υπάρχει 100% ασφαλές κτίριο, σχεδιάζουμε με προδιαγραφές ώστε η πιθανότητα αστοχίας να είναι από μικρή έως κατ'επιλογή μικρότερη. Όταν τρυπάς κολώνες παραβιάζεις τις προδιαγραφές της άδειας κάνοντάς το συνήθως πιο ανασφαλές ως κτίριο και ενίοτε κάνεις το κτίριο πρακτικά παράνομο.

Για λεπτομέρειες στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να το δει στατικός. Αν το κάνει μόνο μακροσκοπικά δε θα είναι ποτέ 100% σίγουρος διότι είναι σα να ρωτάς σχεδιαστή αυτοκινήτου τι θα γίνει αν πιάσεις τη βαριοπούλα και δώσεις μια σχεδόν τυχαία δυνατή σε σκελετό που δεν σχεδίασε.

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.