Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η συμπλήρωση του πίνακα Ε του Ε3 για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι»


Engineer

Recommended Posts

Στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή του εντύπου Ε3 που τέθηκε πρόσφατα σε παραγωγική λειτουργία, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα συμπλήρωσης του πίνακα Ε' και για τους υπόχρεους συμπλήρωσης του εντύπου Ε3 οι οποίοι φορολογούνται με τις διατάξεις της περίπτωσης στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε. (αμειβόμενοι με «μπλοκάκι»). Πιο συγκεκριμένα, από φέτος θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών στον πίνακα ΣΤ' του εντύπου Ε3 και το αποτέλεσμα του πίνακα Ε' που αφορά στη διαφορά φορολογικής και λογιστικής βάσης των ασφαλιστικών εισφορών. 
 
Σημείωση: Αναφορικά με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3, των ασφαλιστικών εισφορών, κ.λπ. δείτε και παλαιότερο σχετικό άρθρο του κόμβου με τίτλο: Αμειβόμενοι με «μπλοκάκι»: Βεβαίωση αμοιβών, Ε.Φ.Κ.Α. και Ε3.
 
Ας δούμε ένα παράδειγμα: 
 
Λογιστής παρέχει υπηρεσίες σε μία εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα πληρούνται όλες τις προϋποθέσεις υπαγωγής του στις διατάξεις της περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 έτσι ώστε να φορολογηθεί ως μισθωτός (αμειβόμενος με «μπλοκάκι»). Τα ακαθάριστα έσοδά του είναι 20.000,00 ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στο έτος 2018 ανέρχονται στο ποσό των 5.000 ευρώ (σ.σ. λογιστική βάση) και οι λοιπές δαπάνες του ανέρχονται στο ποσό των 7.500,00. Ο λογιστής είχε καταβάλει μέσα στο έτος 2018 ασφαλιστικές εισφορές ύψους 4.000 ευρώ (φορολογική βάση). 
 
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του πίνακα Ε' θα γίνει ως εξής: 
 
I. Αρχικά πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική ένδειξη (κωδ. 007) στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3: 
 

007_mplokakia_2019.jpg

ΙI. Στη συνέχεια συμπληρώνονται τα έσοδα από τη δραστηριότητα του φορολογουμένου με βάση τα λογιστικά βιβλία του.
mlokakia_e3001.png
 
ΙΙΙ. Έπειτα συμπληρώνονται τα έξοδα στο σχετικό πίνακα Ζ', ενώ ειδικότερα στην υποκατηγορία 7 καταχωρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στη λογιστική βάση (5.000,00 ευρώ).
 
mlokakia_e3002.png
ΙV. Το αποτέλεσμα του πίνακα Ζ' διαμορφώνεται ως εξής:
 
 
mlokakia_e3007.png
 
V. Ακολούθως συμπληρώνεται ο πίνακας Ε' με τη διαφορά λογιστικής και φορολογικής βάσης.
 
mlokakia_e3003.png
 
mlokakia_e3004.png
VI.  Ο πίνακας Ε' έχει ως ακολούθως:  
 
mlokakia_e3005.png
 
VIΙ. Στον πίνακα ΣΤ' μετά τη συμπλήρωση των ανωτέρω κωδικών μεταφέρεται το αποτέλεσμα αφού έχει προσμετρηθεί και η διαφορά λογιστικής - φορολογικής βάσης που αφορά μόνο όμως μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές. Εάν υπάρχουν και άλλες διαφορές από ετεροχρονισμό εξόδων αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη.
 
Υπενθυμίζουμε ότι, για τα πρόσωπα που φορολογούνται με τις διατάξεις της περίπτωσης στ' της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ  η μοναδική δαπάνη που εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά τους είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν και εκπίπτουν φορολογικά με βάση τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1113/2015. Συνεπώς, οι λοιπές δαπάνες δεν θα ληφθούν υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου αποτελέσματος το οποίο τελικώς εμφανίζεται στον πίνακα ΣΤ' και συγκεκριμένα στον κωδικό 453.
 
mlokakia_e3006.png
 
Τέλος, να τονίσουμε ότι στο προηγούμενο φορολογικό έτος για να αποτυπωθεί σωστά το αποτέλεσμα στον κωδικό 453, έπρεπε στον κωδικό 485 (υποκατηγορία 7 - Ασφαλιστικές εισφορές) να συμπληρώσουμε το ποσό των εισφορών που αντιστοιχούσε στη φορολογική βάση και όχι στη λογιστική. Επιπλέον δεν υπήρχε η δυνατότητα για συμπλήρωση του πίνακα Ε' στις περιπτώσεις αυτές.

Πηγή: Taxheaven


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.