Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εγγραφή στο ΤΕΕ - Υποχρεώσεις ΕΦΚΑ


ekechagi

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Όσο ασφαλιζόμασταν στο ΤΣΜΕΔΕ, η εγγραφή στο ΤΕΕ συνεπαγόταν την ασφάλισή μας στο ΤΣΜΕΔΕ και την υποχρεωτική καταβολή εισφορών. Με τον ΕΦΚΑ καταργήθηκε αυτή η υποχρέωση και πλέον γινόταν να είσαι εγγεγραμμένο μέλος ΤΕΕ, χωρίς να πληρώνεις εισφορές στον ΕΦΚΑ, εφόσον δεν ασκούσες το επάγγελμα και δεν εμφάνιζες εισοδήματα.

Προχθές με πληροφόρησαν ότι βάση του Ν.4488/2017 επήλθε αλλαγή στην απόφαση αυτή και έγινε υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ με την εγγραφή στο ΤΕΕ. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, ekechagi said:

Προχθές με πληροφόρησαν

Ποιοί σε πληροφόρησαν?
Θεωρώ ότι ή δεν κατάλαβες αυτό που σου είπαν ή σε μπέρδεψαν με τον τρόπο που σου το είπαν ή δεν ήξεραν τι έλεγαν.

Ίσως η αναφορά και η πληροφόρηση είχε να κάνει με τις αναδρομικές διαγραφές συναδέλφων οι οποίες λόγω αποσύνδεσης ασφάλισης από την ιδιότητα που εκκρεμούν για πάρα πολύ καιρό, έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν και στη ρύθμιση για το υπόλοιπο της οφειλής τους.

Στην τελική, ας σου πουν ακριβώς το άρθρο και όχι απλά χύμα έναν νόμο με 122 άρθρα.

1 hour ago, ekechagi said:

... βάση του Ν.4488/2017 επήλθε αλλαγή στην απόφαση αυτή και έγινε υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ με την εγγραφή στο ΤΕΕ

"Πατώντας" ρητά/αποκλειστικά στο παραπάνω με bold που έχω κάνει, 

ο ν.4488/2017 στο σχετικό άρθρο που είναι το α/α.20, το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί με άλλο νόμο και το οποίο έχει βασικό στοιχείο την αποσύνδεση της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση των ανωτέρω φορέων από την εγγραφή στους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους και μάλιστα από 1/1/2017.

Μάλιστα έχει βγει και διευκρινιστική με Αριθμ. πρωτ.: Δ.15/Δ/οικ.3376/73/14-2-2018 με ΘΕΜΑ : «Γνωστοποίηση άρθρου 20 του ν.4488/2017 - Αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα», το τμήμα Α της διευκρινιστικής αφορά τους μηχανικούς.

Συνοπτικά γράφει ότι η εγγραφή και μόνο στο οικείο επιμελητήριο (ΤΕΕ) δεν είναι ικανή από μόνη της να οδηγήσει στην υποχρεωτική ασφάλιση αλλά χρειάζεται να συντρέχει και έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας. Υπάρχει όμως η δυνατότητα για προαιρετική ασφάλιση.

Μάλιστα παρακάτω η διευκρινιστική έχει και ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΤΑΤΑ παραδείγματα.
Άπλα τα αναφέρω όπως τα έχει:
"[...]
Παράδειγμα 1 : Μηχανικός ή Δικηγόρος που εγγράφεται στο ΤΕΕ ή τον Δικηγορικό Σύλλογο αντίστοιχα την 1/10/2017, χωρίς να έχει πραγματοποιήσει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ., δεν υπάγεται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ.
Ο εν λόγω μηχανικός ή δικηγόρος προχωρά σε έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. την 1/12/2017, οπότε από την ημερομηνία αυτή υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ.
Παράδειγμα 2 : Μηχανικός, εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ από 1/6/2006 και ο οποίος έχει διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητα στη Δ.Ο.Υ. την 1/1/2015. Ο εν λόγω μηχανικός υπαγόταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση των πρώην Τομέων Μηχανικών του ΕΤΑΑ μέχρι 31/12/2016 λόγω ιδιότητας (εγγραφή στο ΤΕΕ). Από 1/1/2017 δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και από 1/10/2017 για υγειονομική περίθαλψη, και από 1/1/2017 στο ΕΤΕΑΕΠ (για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή).
Παράδειγμα 3 : Μηχανικός που εγγράφεται στο ΤΕΕ από 1/10/2017, χωρίς να έχει πραγματοποιήσει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. Ο εν λόγω μηχανικός από 1/12/2017 παρέχει εξαρτημένη εργασία ως μηχανικός και υπάγεται υποχρεωτικά από την ανωτέρω ημερομηνία στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (για κύρια και υγειονομική περίθαλψη) και του ΕΤΕΑΕΠ (για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ παροχή).
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος προχωρήσει πρώτα σε διαγραφή από τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους (ΤΕΕ, Δικηγορικό Σύλλογο) και διακόψει μεταγενέστερα την επαγγελματική δραστηριότητα στη Δ.Ο.Υ., η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ διακόπτεται από την ημερομηνία διαγραφής του από τους επαγγελματικούς συλλόγους.
[...]"

Οπότε, ρώτα ξανά αυτούς που σου το είπαν να σου πουν κάτι πιο συγκεκριμένο και ξεκάθαρο ... για να μάθουμε αν εγώ γράφω άσχετα ...


 

Edited by georgegaleos
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

21 λεπτά πριν, georgegaleos said:

Ποιοί σε πληροφόρησαν?
 

Φίλος νομικός, που είχε μια συζήτηση με φίλο μηχανικό... Σπασμένο τηλέφωνο δηλαδή.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Να κάνω μια παρόμοια ερώτηση αλλά ανάποδα ?

Για κάποιον που πληρωνει κανονικά τις εισφορές του στον ΕΦΚΑ (πρ. ΤΣΜΕΔΕ) είναι απαραίτητο να ειναι γραμμένος και στο ΤΕΕ και φυσικά να καταβαλλει κι εκεί εισφορές?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.