Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Από ποια μέρη αποτελούνται οι μετρητές ΔΕΔΔΗΕ


Panos Thalassinos

Recommended Posts

Γεια σας συναδελφοι , καινουργιος στις ηλεκτρολογικες δουλειες, εχω καμια εξαρα χρονια  πτυχιουχος αλλα ολες οι προηγουμενες δουλειες  ηταν γραμματειακη υποστηρηξη  και κατι  λιγο απο τεχνικες μελετες με autocad και dialux...σοβαρα με το αντικειμενο θα ασχοληθω τωρα σε μια νεα δουλεια ως καταμετρητης στα ρολογια και θα θελα να θυμηθω καποιες ουσιωδεις πληροφοριες απο εσας τους εμπειρους .  Αποκοπες και επασυνδεσεις εχω δει πως γινονται σε βιντεακια στο youtube  , αν εχετε να προσθεσετε κατι περι φασεων ,ουδετερους και τετοια  πολυ θα το θελα .

ευχαριστω.    

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι πως για την δική σου ασφάλεια αλλά και των υπολοίπων συναδέλφων και χρηστών των εγκαταστάσεων, εάν τελικά κάνεις αυτήν την δουλειά, μείνε μόνο στην καταμέτρηση.

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, Panos Thalassinos said:

εχω δει πως γινονται σε βιντεακια στο youtube  , αν εχετε να προσθεσετε κατι περι φασεων ,ουδετερους και τετοια  πολυ θα το θελα .

Δεν έχω σχέση με το πτυχίο σου (μόνο πολύ επιφανειακά λόγω δευτερεύοντος ενδιαφέροντος στην πληροφορική) αλλά νομίζω απωθείς τους ειδικούς στον τομέα για τον οποίο ρωτάς σε αυτό το φόρουμ με αυτές τις σκέψεις που εκφράζεις διότι δηλώνουν προχειρότητα. Τα βίντεο είναι ενίοτε χρήσιμα για απόκτηση κάποιων δεξιοτήτων αλλά πρέπει να έχεις τη βάση να κρίνεις αν αυτό που βλέπεις έχει πραγματική αξία (κοινώς, υπάρχει και πολύ σαβούρα στο youtube) οπότε μάλλον θα ήθελαν να δουν ότι βασίζεσαι σε κείμενα της σχολής σου ή τουλάχιστον άλλων σχολών ίδιας ή καλύτερης ποιότητας.

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω να ρωτάς μόνον για καλό σκοπό.
Εν συντομία τα παλιά ρολόγια της δεής ήταν κάτι σαν ηλεκτροκινητήρες με ροδάκια που έγραφαν τις kWh, πχ:
elemeter.jpg  source.
στην μέτρηση εμπλέκονται πολλά, όπως πχ μη ημιτονοειδή ρεύματα, μιγαδικά, DC, 3-phase, παλμικά και άλλες πολλές λεπτομέρειες, καλύτερα δες βιβλίο κατασκευαστή.
Τα καινούργια που βάζουν, πχ HOLLEY που μετράν και νυκτερινό, υποθέτω ότι είναι όλο ηλεκτρονικά και solid-state και αποτελούνται από 1 PCB μόνον και τίποτα άλλο. Οι σένσορες μπορεί να είναι Χωλ. Σίγουρα το όλο σύστημα θα είναι και tamper-proof.
Πιο σύντομη περιγραφή γενικά περί ρολογιών υπάρχει στα βιβλία του Ευγενιδείου.
Κάπου εδώ στα ηλεκτρολογικά κυκλοφορεί λινκ για διπλωματική (ΗΜ&ΜΥ) για ρολόγια που γράφει πάρα πολλά πράματα, ψάξτη.

Αφού θα ασχοληθείς σαν καταμετρητής θα αποκτήσεις κονέξια στο δεδδηέ, βρες παλιούς μηχανικούς και ηλεκτρονικούς μετρητές, άνοιξέ τους και πόσταρε εδώ φωτογραφίες για να θαυμάσουμε και να μελετήσουμε και μεις την ανατομία τους.

Edited by AMHxaNos
ωρθωγραφύα
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

γεια σας και παλι, ευχαριστω για τη βοηθεια ..υπαρχει εκπαιδευση πανω στη δουλεια που θα ασχοληθω απλα θελω να εχω μια εικονα ..ενταξει μην παω και τελειως ασχετος..εχω χρονια να ασχοληθω με ρευματα και εγκαταστασεις...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλή αρχή.

Δεν ξέρω ακριβώς τι πληροφορία χρειάζεσαι. Θεωρώ περιττό να γράψω πώς λειτουργούν οι μετρητές θεωρητικά, καθώς στο google τα εξηγούν σίγουρα καλύτερα. Αντ’ αυτού, παραθέτω συγκεντρωμένες κάποιες σκόρπιες πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένα τους μετρητές της ΔΕΗ, που ίσως φανούν χρήσιμες.

Οι μηχανικοί μετρητές με δίσκο βασίζουν τη λειτουργία τους στα ρεύματα Eddy. Μετρούν μόνο τη συνολική κατανάλωση μέσω των περιστροφών ενός δίσκου. Υπάρχουν μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές. Μπορεί να είναι απλού ή διπλού τιμολογίου (του διπλού μετρούν ημερήσιο και νυχτερινό με δυο ξεχωριστούς αριθμητήρες). Η καταμέτρηση γίνεται διαβάζοντας τα ψηφία του αριθμητήρα. Χρησιμοποιούνται σε παροχές μέχρι Νο 4.

Οι ηλεκτρονικοί λειτουργούν με δειγματοληψία. Μετατρέπουν το ρεύμα σε τάση μέσω μετασχηματιστών, πηνίων και αντιστάσεων επιφόρτισης. Πλέον κάνουν παπάδες. Μετρούν εισερχόμενη και εξερχόμενη ενέργεια (για σύνδεση σε φωτοβολταϊκά και άλλους σταθμούς ΑΠΕ), ενεργό και άνεργο ενέργεια, ισχύ, μέγιστα, συντελεστή ισχύος και πολλά άλλα. Χρησιμοποιούνται πλέον σε όλους τους τύπους παροχών. Έχουν δυνατότητα σύνδεσης με modem για τηλεμέτρηση.  Η καταμέτρηση γίνεται από την οθόνη, διαβάζοντας κωδικούς, οι οποίοι είναι τυποποιημένοι παγκοσμίως και ονομάζονται κωδικοί OBIS. Π.χ. αν διαβάσεις 1.8.0 400 σημαίνει ότι η συνολική κατανάλωση (κωδικός OBIS 1.8.0) είναι 400KWh. Γκούγκλαρε obis codes και θα σου βγάλει όλη τη λίστα με τις πιθανές μετρήσεις. Η καταμέτρηση ενδιαφέρεται μόνο για συνολική κατανάλωση, κατανάλωση ημερήσιου, κατανάλωση νυχτερινού. Αν είναι παροχές μεγάλης ισχύος (Νο 5, 6, 7 και μέση τάση) παίρνει και την άεργο κατανάλωση και το μέγιστο περιόδου κατανάλωσης. Αν είναι σταθμού ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες βιοαέρια κ.τ.λ.) παίρνει και την παραγωγή. Οι παροχές Νο  5, 6, 7 και μέσης τάσης καταμετρούνται με τηλεμέτρηση.

Η συνδεσμολογία των μετρητών είναι ίδια είτε για μηχανικούς είτε για ηλεκτρονικούς: Είσοδος φάσης 1 από ασφάλεια -  έξοδος φάσης 1 προς πίνακα – Είσοδος φάσης 2 από ασφάλεια -  έξοδος φάσης 2 προς πίνακα – Είσοδος φάσης 3 από ασφάλεια -  έξοδος φάσης 3 προς πίνακα – είσοδος ουδετέρου – έξοδος ουδετέρου προς πίνακα (για το μονοφασικό έχουμε μόνο τη φάση 1). Εξαιρούνται οι μετρητές παροχών 5, 6, 7 που έχουν επιπλέον εισόδους για τάσεις (διότι λειτουργούν μέσω μετασχηματιστών έντασης) και οι μέσης τάσης στους οποίους συνδέονται δυο φάσεις αντί για τρεις και δεν υπάρχει ουδέτερος (κύκλωμα aron).

Οι μετρητές είναι τοποθετημένοι σε σφραγισμένο κιβώτιο (η γνωστή χελώνα) το οποίο έχει τζάμι για να διαβάζονται οι ενδείξεις.

Η καταμέτρηση δεν έχει σχέση με τις αποκοπές-επανασυνδέσεις που αναφέρεις. Η μια αφορά μόνο διάβασμα ενδείξεων. Η άλλη περιέχει λήψη ένδειξης, αποσύνδεση του μετρητή από την ασφάλεια με αφαίρεση γεφυρών, σφράγιση σε δυο σημεία και διαπληκτισμό με τους πελάτες.

Όπως είπαν και οι συνάδελφοι, οι υπεύθυνοι του ΔΕΔΔΗΕ με τους οποίους θα συνεργαστείς, θα σου δώσουν πιο στοχευμένες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες. Μην ανησυχείς πάντως, η δουλειά είναι απλή, αρκεί να τηρείς τις διαδικασίες που θα σου πουν.

Οι πληροφορίες για μετρητές είναι άπειρες, τόσο πρακτικές όσο και θεωρητικές. Αν χρειάζεται να ρωτήσεις κάτι πιο συγκεκριμένο, ευχαρίστως να σου απαντήσουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.