Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διαγραφή απο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ


danton

Recommended Posts

Είμαι Χημικός Μηχανικός, πάντα υπήρξα μισθωτός (δεν είχα κανει ποτέ έναρξη σε ΔΟΥ) κ από το 2015 μακροχρόνια άνεργος. Με την συγχώνευση του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΦΚΑ, συνέχισα να δέχομαι ειδοποιητήρια από τον ΕΦΚΑ, στα οποία όμως στο πεδίο "Ιδιότητα" με χαρακτηρίζανε "ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ". Δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία στο τελευταίο κ συνέχισα να τα πληρώνω κανονικά ως το Φεβρουάριο του 2021, όταν έκανα Παύση άσκησης επαγγέλματος από την Περιφέρεια κ διαγραφή από το ΤΕΕ, με τελικό σκοπό την διαγραφή από τον ΕΦΚΑ (τσμεδε).

Μετά την αίτηση διαγραφής μου από τον ΕΦΚΑ (τσμεδε), έλαβα ένα τηλεφώνημα από μια υπάλληλο που με ενημέρωνε ότι βάση νόμου από την 1/1//2017 οι Αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την ασφάλιση τους αν δεν είχαν κάνει Έναρξη Δραστηριότητας ή αν είχαν κάνει διακοπή αυτής. Φυσικά σαν πρώην μισθωτός δεν είχα κάνει τπτ από τα δύο. Μου είπε ότι κανονικά έπρεπε να είμαι ανασφάλιστος όλο αυτόν τον καιρό, ενώ φαινόμουνα ασφαλισμένος κ πληρωνα κανονικα.

Μου πρότειναν λοιπόν να κάνω αίτηση για προεραιτική ασφάλιση αναδρομικά για το διάστημα από 1/1//17 ως 28/2/21, μια που είχα ήδη πληρώσει τις εισφορές. Όμως διάβασα, ότι η προαιρετική ασφάλιση δεν υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.

Η ερωτησή μου είναι γιατί χαρακτηρίστηκα σαν ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ, αφού πάντα ήμουν μισθωτός, αν έχει γίνει κάποιος λάθος σε αυτό και αν υπάρχει κάποιος τρόπος να αναγνωριστούν τα χρόνια από 1/1//17 ως 28/2/21 ως συντάξιμα, μια που πλήρωνα κανονικά.

Τέλος, γνωρίζει κανείς εργατολόγο στη Θεσσαλονίκη που να έχει γνώση απο θέματα Μηχανικών?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα και καλά μας κουράγια όλων όσων έχουν να κάνουν με ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ.

Λείπω/δουλεύω χρόνια εξωτερικό αλλά αποφάσισα να γυρίσω. Ψάχνοντας να ξεμπερδέψω τα ασφαλιστικά μου ανακάλυψα ότι 

1. έχω χρεωθεί ένα σωρό εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ (περίπου 5000) για διάστημα που ήμουν έξω. Τους είχα φέρει Α1 (δεν θυμάμαι αν καλύπτει ακριβώς το διάστημα που με χρεώνουν) και πλέον ζήτησα και άλλο συμπληρωματικό Α1 από την άλλη χώρα. Θα τους το στείλω και θα ανάψω και ένα κερί να δούμε τί θα γίνει. Αυτό που με ξεπερνάει είναι ότι κάποιος θεώρησε σωστό να χρεώνει έναν άνθρωπο ο οποίος στα κιτάπια τους φαίνεται ότι είναι στο εξωτερικό, και που δεν έχει κάνει ποτέ έναρξη εργασίας.  Και το κερασάκι στην τούρτα, και τους χρωστάω και είμαι ανασφάλιστος!!! Το ότι δε, ένας μηχανικός καλείται να πληρώνει τρελά λεφτά στο ταμείο έχει δεν έχει έσοδα είναι άλλο ένα σουρεαλιστικό σημείο του ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ.

2. Καλούμαι να πληρώσω συνδρομές ΤΕΕ. Πάλι για το διάστημα που ήμουν έξω. Το ΤΕΕ το οποίο μου είναι παντελώς άχρηστο (απλά μαζεύουν λεφτά για να κάνουν ακριβώς τί;) ιδιαίτερα για την ειδικότητά μου (μηχ. υπολογιστών) αφού ούτε καν δικαιώματα έργου πληροφορικής δεν υπάρχουν. Οπότε καλούμαι να πληρώσω πολύ απλά αυτό που λέμε στο δρόμο, νταβατζιλίκι, και μάλιστα για περίοδο που ούτε καν ήμουν εδώ. 

Γενικά έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ με αυτή την κατάσταση (περιττό να αναφέρω ότι έχω μετανοιώσει ήδη που αποφάσισα να γυρίσω Ελλάδα) και δεν ξέρω αν και πώς να το παλέψω ή απλά να θεωρήσω ότι έτσι δουλεύουν τα πράματα εδώ και ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ είναι κάτι σαν τους μπράβους που πουλάνε προστασία στα μαγαζιά και απλά τους πληρώνεις γιατί δεν έχεις επιλογή. Ξεφτίλα...

Οποιαδήποτε συμβουλή καλοδεχούμενη.

Ευχαριστώ πολύ.

Υ.Γ. Στα τηλέφωνα οι υπάλληλοι/υπεύθυνοι ξεχειλίζουν από ειρωνία και υπεροψία. Λες και σου κάνουν χάρη  που σε δεχτήκανε στο κλάμπ και σε καταχρεώσανε. Αδυνατώ να συννενοηθώ με τέτοιους ανθρώπους. 

Υ.Γ.2 Και όλο αυτό ενώ έχουν ενοποιηθεί όλα τα ταμεία και ξέρουν μέχρι και τα παιδιά ότι τα λεφτά μας πάνε για να γεμίζουν τρύπες εδώ και εκεί και είναι μάλλον απίθανο (όσοι δεν είμαστε στα εξήντα) να τα ξαναδούμε (δλδ να πάρουμε ποτέ σύνταξη). 

Υ.Γ.3: Κερνάω την μέρα που θα καταργηθεί τελειωτικά όλο αυτό το ντροπιαστικό χάος/νταβατζιλίκι του ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ και το ασφαλιστικό θα απλοποιηθεί σε μισθωτούς/ελεύθερους που πληρώνουν όταν έχουν δουλειά.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

20 ώρες πριν, gasvou said:

Καλημέρα και καλά μας κουράγια όλων όσων έχουν να κάνουν με ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ.....

Ευχαριστώ πολύ

20 ώρες πριν, gasvou said:

Υ.Γ.3: Κερνάω την μέρα που θα καταργηθεί τελειωτικά όλο αυτό το ντροπιαστικό χάος/νταβατζιλίκι του ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ και το ασφαλιστικό θα απλοποιηθεί σε μισθωτούς/ελεύθερους που πληρώνουν όταν έχουν δουλειά.

Περιμένετε "λίιιιιιιιγο"!

Έγινε νόμος του κράτους!

Περιμένουμε ακόμα να γίνει ένας ακόμα νόμος, που να λέει ότι "Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζωνται!"

Edited by antloukidis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/5/2021 at 5:38 ΜΜ, stathisK said:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Εν όψει της κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης προς το τέλος του χρόνου (με αναγνώριση και εξαγορά 4 ετών), πρέπει να κάνει και αντίστοιχη αίτηση στο ΕΤΕΑΕΠ, για να διακοπεί αναδρομικά η ασφάλισή της και να διαγραφούν οι εισφορές από τον Ιούλιο του 2019, ή αυτό θα γίνει αυτόματα ;;!! Εννοώ ότι τελικά είμαστε ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ και ισχύει και στο ΕΤΕΑΕΠ,  ό,τι ισχύει στον κύριο φορέα ασφάλισης ή πρέπει να κάνει συνεχώς και τις αντίστοιχες αιτήσεις στο ΕΤΕΑΕΠ, και για την διαγραφή και για την συνταξιοδότηση ;;;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, όποιον μπορέσει να με διαφωτίσει λίγο...

 

 

 

Απαντηση. Ναι και στο ΕΤΕΑΕΠ

Εγω βρηκα ακρη για τον ΕΦΚΑ κανοντας ηλεκτρονικη αιτηση. Ακολουθως επικοινωνησαν μαζι μου και εστειλα τα δικαιολογητικα σε ενα δικο τους email.

Για ΕΤΕΑΕΠ πηρα τηλεφωνο και παλι μου εδωσαν ενα email για να στειλω την διακοπη ατομικης επιχειρησης

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Η δική μου περίπτωση είναι ίσως η πιο ακραία:

1. Αποφαίτησα απο το ΕΜΠ ως Μηχανολογος Μηχανικός το ετος 1984 και αμέσως γραφτηκα στο ΤΕΕ, όπως έκαναν όλοι οι συμφοιτητές μου.

2. Από το 1984 έως και σήμερα δεν εχω πληρώσει ούτε μία δραχμή, ούτε ένα ευρώ σαν εισφορές μέλους ΤΕΕ.

3. Από το 1984 έως και σήμερα δεν έχω κανει ποτέ έναρξη επαγγέλματος ως Μηχανικός στην ΔΟΥ. Ούτε κάποιο άλλο επάγγελμα. 

4.  Φέτος (2021) διαπίστωσα το εξής: Από το 1984 εως και 31-12-2016 δηλ για 32 χρόνια το ΤΣΕΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ με χρέωνε με ετήσεις ασφαλιστικές εισφορές!!!! Μετά την ενοποίηση των ταμείων, απο 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ έχει καταγράψει τις οφειλές αυτές στην ατομική μου μερίδα ως "ληξιπρόθεσμες".

Υπάρχει τρόπος να διαγραφούν αυτές οι οφειλές? Αν ναι, ποιός είναι?

 

Link to comment
Share on other sites

Και όλα αυτά τα χρόνια δε σας ενόχλησε κανένας; Δεν παραλαμβάνατε τα έντυπα ειδοποιητήρια;

Σε τι ποσό ανέρχεται το χρέος σας;

Link to comment
Share on other sites

On 9/17/2021 at 10:14 PM, georgios_m said:

Και όλα αυτά τα χρόνια δε σας ενόχλησε κανένας; Δεν παραλαμβάνατε τα έντυπα ειδοποιητήρια;

Σε τι ποσό ανέρχεται το χρέος σας;

Τα μόνα ειδοποιητήρια που έπαιρνα ήταν για την ετήσια εισφορά του ΤΕΕ, τα οποία απλώς τα αγνοούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μια απλη εγγραφή ως μέλος του ΤΕΕ το 1984 θα δημιουργούσε μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ οφειλή. 

Απευθύνθηκα στην ΔΟΥ για βεβαίωση οτι ποτέ δεν εχω ασκήσει το επάγγελμα του μηχανικού, αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν προβλέπεται τετοια βεβαίωση. 

Υπάρχει τρόπος/διαδικασία για να διαγραφώ αναδρομικά απο το 1984 απο το ΤΕΕ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Από όσο ξέρω όταν έκανα εγώ τη διαδικασία (κοίτα στην προηγούμενη σελίδα αλλά και πολύ πιο πίσω), γίνεται να κάνεις αναδρομική διαγραφή και γλυτώνεις τις εισφορές. Μάλιστα θυμάμαι τότε που κοίταζα τις αποφάσεις του ΤΕΕ στην ιστοσελίδα του για να βρω την δική μου διαγραφή (είχα κάνει την αίτηση και τη διαδικασία και περίμενα το αποτέλεσμα) είδα ότι σε κάποιο άτομο είχαν εγκρίνει αναδρομικά διαγραφή από το 1981 αν θυμάμαι καλά. Οπότε γίνεται. Αυτό που έχει σημασία είναι η ημερομηνία που ζητάς να ταυτίζεται με αυτή που θα δηλώσεις στην περιφέρεια. (Πρώτα πας στην Περιφέρεια, και μετά στο ΤΕΕ).

Τώρα σχετικά με την εφορία μου είχαν πει και από την εφορία ότι είπαν και σε εσένα, το ίδιο και από το ΤΕΕ, ότι δεν χρειάζεται τέτοιο χαρτί γιατί το βρίσκουν αυτοί κατευθείαν από το σύστημα της εφορίας διαδικτυακά. Οπότε τους είχα κάνει μια απλή υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ ότι δεν έχω κάνει ποτέ έναρξη με ΚΑΔ Μηχανικού (έναρξη γενικά μπορείς να έχεις κάνει αρκεί να μην υπάρχουν ΚΑΔ Μηχανικού) και ήταν ΟΚ, αν και μου είχαν πει ότι δεν χρειάζεται και είναι πλεονασμός. Γενικά, αν είχε κάνει κάποιος έναρξη επαγγέλματος Μηχανικού μπορεί να διαγραφεί αναδρομικά αρκεί το διάστημα που ζητάει να είναι μετά τη λήξη επαγγέλματος στην εφορία ή μετά την αφαίρεση του ΚΑΔ Μηχανικού αν δεν είχε κάνει λήξη.

Κάτι άλλο. Επειδή λες για 32 χρόνια κλπ., υποθέτω ότι θα πλησιάζεις στην σύνταξη ή έστω θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση... Οπότε θα σου πρότεινα πριν κάνεις κάτι να δεις μήπως σου λείπουν τίποτε χρόνια ή τελοσπάντων μήπως σου πει ο λογιστής ότι σε συμφέρει να πληρώσεις κάποια χρόνια, ή να αναγνωρίσεις τα χρόνια σπουδών κλπ. Σε αυτή τη περίπτωση και φυσικά εφ' όσον έχεις την οικονομική δυνατότητα μπορεί ενδεχομένως να σε συμφέρει να μην διαγραφείς αναδρομικά από το 1984 που αναφέρεις αλλά από πιο μετά πχ. 1987 έτσι ώστε να πληρώσεις κανονικά τις εισφορές για τα ενδιάμεσα χρόνια (στο παράδειγμά μου μεταξύ 1984 και 1987). Γι' αυτό πριν πας στο ΤΕΕ ΤΣΜΕΔΕ κλπ. θα έλεγα να ρωτήσεις πρώτα κάποιον λογιστή ή εργατολόγο κλπ. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα χρεωθείς και εισφορές ΤΕΕ για τα ενδιάμεσα χρόνια για τα οποία θέλεις να πληρώσεις στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά αυτές (του ΤΕΕ) είναι πάρα πολύ λίγες μπροστά στις εισφορές ΤΣΜΕΔΕ.

 

 

 

 

Edited by geogeogeo
Διόρθωση ορθογραφικών και συντακτικών λαθών
Link to comment
Share on other sites

On 22/9/2021 at 3:20 ΜΜ, dinfogr said:

Απευθύνθηκα στην ΔΟΥ για βεβαίωση οτι ποτέ δεν εχω ασκήσει το επάγγελμα του μηχανικού, αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν προβλέπεται τετοια βεβαίωση. 

Υπάρχει τρόπος/διαδικασία για να διαγραφώ αναδρομικά απο το 1984 απο το ΤΕΕ?

Από όσο ξέρω όταν έκανα εγώ τη διαδικασία (κοίτα στην προηγούμενη σελίδα αλλά και πολύ πιο πίσω), γίνεται να κάνεις αναδρομική διαγραφή και γλυτώνεις τις εισφορές. Μάλιστα θυμάμαι τότε που κοίταζα τις αποφάσεις του ΤΕΕ στην ιστοσελίδα του για να βρω την δική μου διαγραφή (είχα κάνει την αίτηση και τη διαδικασία και περίμενα το αποτέλεσμα) είδα ότι σε κάποιο άτομο είχαν εγκρίνει αναδρομικά διαγραφή από το 1981 αν θυμάμαι καλά. Οπότε γίνεται. Αυτό που έχει σημασία είναι η ημερομηνία που ζητάς να ταυτίζεται με αυτή που θα δηλώσεις στην περιφέρεια. (Πρώτα πας στην Περιφέρεια, και μετά στο ΤΕΕ).

Τώρα σχετικά με την εφορία μου είχαν πει και από την εφορία ότι είπαν και σε εσένα, το ίδιο και από το ΤΕΕ, ότι δεν χρειάζεται τέτοιο χαρτί γιατί το βρίσκουν αυτοί κατευθείαν από το σύστημα της εφορίας διαδικτυακά. Οπότε τους είχα κάνει μια απλή υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ ότι δεν έχω κάνει ποτέ έναρξη με ΚΑΔ Μηχανικού (έναρξη γενικά μπορείς να έχεις κάνει αρκεί να μην υπάρχουν ΚΑΔ Μηχανικού) και ήταν ΟΚ, αν και μου είχαν πει ότι δεν χρειάζεται και είναι πλεονασμός. Γενικά, αν είχε κάνει κάποιος έναρξη επαγγέλματος Μηχανικού μπορεί να διαγραφεί αναδρομικά αρκεί το διάστημα που ζητάει να είναι μετά τη λήξη επαγγέλματος στην εφορία ή μετά την αφαίρεση του ΚΑΔ Μηχανικού αν δεν είχε κάνει λήξη.

Κάτι άλλο. Επειδή λες για 32 χρόνια κλπ., υποθέτω ότι θα πλησιάζεις στην σύνταξη ή έστω θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση... Οπότε θα σου πρότεινα πριν κάνεις κάτι να δεις μήπως σου λείπουν τίποτε χρόνια ή τελοσπάντων μήπως σου πει ο λογιστής ότι σε συμφέρει να πληρώσεις κάποια χρόνια, ή να αναγνωρίσεις τα χρόνια σπουδών κλπ. Σε αυτή τη περίπτωση και φυσικά εφ' όσον έχεις την οικονομική δυνατότητα μπορεί ενδεχομένως να σε συμφέρει να μην διαγραφείς αναδρομικά από το 1984 που αναφέρεις αλλά από πιο μετά πχ. 1987 έτσι ώστε να πληρώσεις κανονικά τις εισφορές για τα ενδιάμεσα χρόνια (στο παράδειγμά μου μεταξύ 1984 και 1987). Γι' αυτό πριν πας στο ΤΕΕ ΤΣΜΕΔΕ κλπ. θα έλεγα να ρωτήσεις πρώτα κάποιον λογιστή ή εργατολόγο κλπ. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα χρεωθείς και εισφορές ΤΕΕ για τα ενδιάμεσα χρόνια για τα οποία θέλεις να πληρώσεις στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά αυτές (του ΤΕΕ) είναι πάρα πολύ λίγες μπροστά στις εισφορές ΤΣΜΕΔΕ.

Κάτι τελευταίο επειδή είσαι Μηχανολόγος είχες πάει στη Περιφέρεια για άδειες Ηλεκτρολογικά Μηχανολογικά; Αν ναι ίσως χρειαστεί (δεν είμαι σίγουρος) να ξαναπάς να τις ακυρώσεις τις άδειες. Και μετά κάνεις τη διαδικασία με Περιφέρεια και ΤΕΕ. Άλλο είναι η διαγραφή στην Περιφέρεια που είναι για όλους τους Μηχανικούς και άλλο οι άδειες Η/Μ. Κοίτα στη δημοσίευσή μου στη προηγούμενη σελίδα και τα εξηγώ αναλυτικά.

 

Edited by geogeogeo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.