Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαγραφή απο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ


danton

Recommended Posts

1 hour ago, geogeogeo said:

Από όσο ξέρω όταν έκανα εγώ τη διαδικασία (κοίτα στην προηγούμενη σελίδα αλλά και πολύ πιο πίσω), γίνεται να κάνεις αναδρομική διαγραφή και γλυτώνεις τις εισφορές. Μάλιστα θυμάμαι τότε που κοίταζα τις αποφάσεις του ΤΕΕ στην ιστοσελίδα του για να βρω την δική μου διαγραφή (είχα κάνει την αίτηση και τη διαδικασία και περίμενα το αποτέλεσμα) είδα ότι σε κάποιο άτομο είχαν εγκρίνει αναδρομικά διαγραφή από το 1981 αν θυμάμαι καλά. Οπότε γίνεται. Αυτό που έχει σημασία είναι η ημερομηνία που ζητάς να ταυτίζεται με αυτή που θα δηλώσεις στην περιφέρεια. (Πρώτα πας στην Περιφέρεια, και μετά στο ΤΕΕ).

Τώρα σχετικά με την εφορία μου είχαν πει και από την εφορία ότι είπαν και σε εσένα, το ίδιο και από το ΤΕΕ, ότι δεν χρειάζεται τέτοιο χαρτί γιατί το βρίσκουν αυτοί κατευθείαν από το σύστημα της εφορίας διαδικτυακά. Οπότε τους είχα κάνει μια απλή υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ ότι δεν έχω κάνει ποτέ έναρξη με ΚΑΔ Μηχανικού (έναρξη γενικά μπορείς να έχεις κάνει αρκεί να μην υπάρχουν ΚΑΔ Μηχανικού) και ήταν ΟΚ, αν και μου είχαν πει ότι δεν χρειάζεται και είναι πλεονασμός. Γενικά, αν είχε κάνει κάποιος έναρξη επαγγέλματος Μηχανικού μπορεί να διαγραφεί αναδρομικά αρκεί το διάστημα που ζητάει να είναι μετά τη λήξη επαγγέλματος στην εφορία ή μετά την αφαίρεση του ΚΑΔ Μηχανικού αν δεν είχε κάνει λήξη.

Κάτι άλλο. Επειδή λες για 32 χρόνια κλπ., υποθέτω ότι θα πλησιάζεις στην σύνταξη ή έστω θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση... Οπότε θα σου πρότεινα πριν κάνεις κάτι να δεις μήπως σου λείπουν τίποτε χρόνια ή τελοσπάντων μήπως σου πει ο λογιστής ότι σε συμφέρει να πληρώσεις κάποια χρόνια, ή να αναγνωρίσεις τα χρόνια σπουδών κλπ. Σε αυτή τη περίπτωση και φυσικά εφ' όσον έχεις την οικονομική δυνατότητα μπορεί ενδεχομένως να σε συμφέρει να μην διαγραφείς αναδρομικά από το 1984 που αναφέρεις αλλά από πιο μετά πχ. 1987 έτσι ώστε να πληρώσεις κανονικά τις εισφορές για τα ενδιάμεσα χρόνια (στο παράδειγμά μου μεταξύ 1984 και 1987). Γι' αυτό πριν πας στο ΤΕΕ ΤΣΜΕΔΕ κλπ. θα έλεγα να ρωτήσεις πρώτα κάποιον λογιστή ή εργατολόγο κλπ. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα χρεωθείς και εισφορές ΤΕΕ για τα ενδιάμεσα χρόνια για τα οποία θέλεις να πληρώσεις στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά αυτές (του ΤΕΕ) είναι πάρα πολύ λίγες μπροστά στις εισφορές ΤΣΜΕΔΕ.

Κάτι τελευταίο επειδή είσαι Μηχανολόγος είχες πάει στη Περιφέρεια για άδειες Ηλεκτρολογικά Μηχανολογικά; Αν ναι ίσως χρειαστεί (δεν είμαι σίγουρος) να ξαναπάς να τις ακυρώσεις τις άδειες. Και μετά κάνεις τη διαδικασία με Περιφέρεια και ΤΕΕ. Άλλο είναι η διαγραφή στην Περιφέρεια που είναι για όλους τους Μηχανικούς και άλλο οι άδειες Η/Μ. Κοίτα στη δημοσίευσή μου στη προηγούμενη σελίδα και τα εξηγώ αναλυτικά.

 

Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση!

Στην περίπτωσή μου δεν έχει υπάρξει ποτέ έναρξη επαγγέλματος στην ΔΟΥ. Συνεπώς για την αναδρομική διαγραφή απο το ΤΕΕ απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση που να δηλώνεται ακριβώς αυτό και ενισχυτικά αντίγραφα των  ετήσιων Εκκαθαριστικών Εισοδήματος. Έχω αυτά τα αντίγραφα απο το φορολογικό έτος 1977 έως και το 2016 δηλ για 40 έτη, στα οποία αποτυπώνεται το γεγονός οτι δεν ασκούσα κανένα επάγγελμα για τα έτη αυτά και οτι για 40 έτη πλήρωνα ανελλιπώς ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ. Συνεπώς έχω θελελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από τον Απρίλιο 2019, αλλά αμέλησα και η αίτηση συνταξιοδότητης έγινε τον Νοέμβριο 2020. 

Γενικά το ΤΕΕ απαιτεί την "παύση" απο την Περιφέρεια. Αυτό δεν είναι απαραίτητο στην περίπτωσή μου, αφού είναι αδύνατον να κάνεις "παύση" για κάτι που δεν έχει αρχίσει ποτέ. Παρόλο που σε αυτό το κράτος όλα είναι πιθανά, επικοινώνησα με την Περιφέρεια και έμαθα οτι μπορώ να έχω τέτοια βεβαίωση "παύσης" για οποιαδήποτε ημερομηνία ζητήσω, η οποία όμως πρέπει να είναι η ίδια με την ημερομηνία που το ΤΕΕ θα δεχθεί να γίνει η αναδρομική διαγραφή, αλλιώς θα υπάρξει "εμπλοκή". Πάντως θα ζητήσω απο το ΤΕΕ την αναδρομική διαγραφή χωρίς την "παύση" απο την Περιφέρεια, αφού αυτό ειναι και το λογικό και το νόμιμο (σχετική απόφαση Εφετείου 1438/2012 όπου το ΤΣΜΕΔΕ υποχρεώθηκε σε αναδρομική διαγραφή οφειλών, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία διαγραφής απο το ΤΕΕ, χωρίς να επηρεάζει στο σημείο αυτό η μεταγενέστερη υποβολή της δήλωσης παύσης του επαγγέλματος στο αρμόδιο Νομομηχανικό). 

Έχοντας την ημερομηνία διαγραφής απο το ΤΕΕ, τότε ο ΕΦΚΑ υποχρεωτικά θα διαγράψει τις οφειλές αναδρομικά απο την ημερομηνία αυτή (Εγκύκλιος ΕΦΚΑ Δ. ΑΣΦ./960/1221557 της 17.10.2018).

Θα επανελθω μόλις υπάρξει εξέλιξη.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Από ότι θυμάμαι από τη δική περίπτωση, η παύση στη Περιφέρεια ήταν το πιο απλό πράγμα της όλης διαδικασίας. Πήγα στη Συγγρού στο μεγάλο κτίριο έξω από τη στάση του μετρό Συγγρού-Φιξ και σε τρία με τέσσερα λεπτά είχα πάρει το χαρτί της παύσης για το ΤΕΕ και είχα ξεμπερδέψει αμέσως χωρίς παράβολα και χωρίς να χρειαστεί κάποιο άλλο δικαιολογητικό εκτός από την ταυτότητα. Μετά πήγα στο Σύνταγμα (που  είναι στην ουσία μία στάση με το μετρό) και υπέβαλα στο ΤΕΕ  όλα τα δικαιολογητικά μαζί με αυτό που είχα βγάλει από την Περιφέρεια. Το χρονοβόρο της υπόθεσης ήταν το ΤΕΕ που χρειάστηκε δύο με τρεις μήνες να με διαγράψει. Κατόπιν πήγα ΤΣΜΕΔΕ και τελείωσα αυθημερόν με την οριστική διαγραφή. Δεν ξέρω τώρα τι γίνεται ακριβώς αλλά δεν νομίζω να έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα.

Θα σου πρότεινα να κάνεις το ίδιο για να ξεμπερδέψεις το συντομότερο, δηλαδή να πας πρώτα για παύση στη Περιφέρεια για να μην βρουν πάτημα να απορρίψουν την αίτηση από το ΤΕΕ. Εκτός αν σου πει το ΤΕΕ ότι επειδή ζητάς αναδρομική διαγραφή πρέπει να γίνει κάπως αλλιώς. Ειδάλλως αν σου πει πρώτα Περιφέρεια, προτείνω να πας πρώτα εκεί να ξεμπερδέψεις. Νομίζω πλέον η παύση γίνεται και ηλεκτρονικά με κωδικούς Taxis από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

3 ώρες πριν, dinfogr said:

 

Γενικά το ΤΕΕ απαιτεί την "παύση" απο την Περιφέρεια. Αυτό δεν είναι απαραίτητο στην περίπτωσή μου, αφού είναι αδύνατον να κάνεις "παύση" για κάτι που δεν έχει αρχίσει ποτέ. Παρόλο που σε αυτό το κράτος όλα είναι πιθανά, επικοινώνησα με την Περιφέρεια και έμαθα οτι μπορώ να έχω τέτοια βεβαίωση "παύσης" για οποιαδήποτε ημερομηνία ζητήσω, η οποία όμως πρέπει να είναι η ίδια με την ημερομηνία που το ΤΕΕ θα δεχθεί να γίνει η αναδρομική διαγραφή, αλλιώς θα υπάρξει "εμπλοκή".

Αυτό το είχα ρωτήσει και εγώ και όντως σε αυτό το κράτος είναι όλα πιθανά. Τι εννοώ. Ο υπάλληλος της Περιφέρειας μου είχε πει τότε ότι μπορεί να μην έχουμε κάνει εμείς έναρξη, αλλά έχει κάνει το ΤΕΕ για εμάς όταν περάσαμε τις εξετάσεις του. Όμως για την παύση, επάνοδο, συνταξιοδότηση κλπ. πρέπει να τρέχουμε εμείς στην Περιφέρεια γιατί δεν την κάνει μόνο του το ΤΕΕ. Και μάλιστα μου είχε διευκρινίσει ότι η εγγραφή παύση κλπ. δεν αφορά την Περιφέρεια αλλά το υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ τότε. Δηλαδή το ΤΕΕ ότι κάνει το κάνει απ' ευθείας με το υπουργείο. Και εμείς μετά θα έπρεπε κανονικά να πηγαίνουμε εκεί για παύση, όμως για ευκολία του κοινού είχαν αποφασίσει να κάνει την διαδικασία παύσης η Περιφέρεια για λογαριασμό του υπουργείου, δηλαδή κάτι σαν μεσάζων. Γι' αυτό και για την παύση, επάνοδο κλπ. μπαίνει με τον υπολογιστή του στο σύστημα του Υπουργείου μέσω της Περιφέρειας. Δηλαδή μου είχε πει ότι αυτή η διαδικασία δεν αφορά αυτούς (Περιφέρεια) ούτε τους ενδιαφέρει, αλλά το Υπουργείο και αυτοί απλά έχουν αναλάβει την εξυπηρέτηση. Έτσι εξυπηρετούνται όλοι και κυρίως αυτοί που μένουν στην επαρχία και δεν μπορούν να έρθουν Αθήνα στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, οπότε πηγαίνουν στην περιφέρεια της περιοχής τους. Έτσι μου είχε πει, άλλες λεπτομέρειες δεν ξέρω ούτε ρώτησα.

Άντε καλά ξεμπερδέματα. Πιστεύω θα έχει αίσιο τέλος η υπόθεση.

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, geogeogeo said:

Ο υπάλληλος της Περιφέρειας μου είχε πει τότε ότι μπορεί να μην έχουμε κάνει εμείς έναρξη, αλλά έχει κάνει το ΤΕΕ για εμάς όταν περάσαμε τις εξετάσεις του. 

Αυτό που διαβάζω ξεπερνάει την λογική. Βέβαια δεν με εκπλήσσει τίποτα πια αφού το ΤΣΜΕΔΕ χρέωνε υποχρεωτικά με ασφαλιστικές εισφορές απλώς και μόνο με την ιδιότητα του μέλους ΤΕΕ, χωρίς να εξετάζει αν ασκείται το επάγγελμα!!! Αυτό το «νταβατζιλίκι» άρχισε να ραγίζει με την γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη το 2014 στον οποίο προσέφυγε ένας μηχανικός. Και ευτυχώς το κράτος με την εναρξη του ΕΦΚΑ απο 1-1-2017 αποσυνέδεσε την ιδιότητα από την χρέωση, γενικά για όλα τα επαγγέλματα. Και λίγο αργότερα στις 17-10-2018 ο ΕΦΚΑ εξέδωσε την σχετική εγκύκλιο για την υποχρεωτική αναδρομική διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών από την ημερομηνία διαγραφής από το ΤΕΕ. 

Ίδωμεν..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 16/7/2020 at 3:09 ΜΜ, s2117 said:

Και μια δική μου ερώτηση. Αν υπάρχουν οφειλές προς ΤΣΜΕΔΕ πριν από την διακοπή στην ΔΟΥ, μπορείς να ζητήσεις την αναδρομική διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών από την ημερομηνία διαγραφής από τη ΔΟΥ??

Link to comment
Share on other sites

On 10/9/2021 at 6:07 AM, dinfogr said:

Αυτό που διαβάζω ξεπερνάει την λογική. Βέβαια δεν με εκπλήσσει τίποτα πια αφού το ΤΣΜΕΔΕ χρέωνε υποχρεωτικά με ασφαλιστικές εισφορές απλώς και μόνο με την ιδιότητα του μέλους ΤΕΕ, χωρίς να εξετάζει αν ασκείται το επάγγελμα!!! Αυτό το «νταβατζιλίκι» άρχισε να ραγίζει με την γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη το 2014 στον οποίο προσέφυγε ένας μηχανικός. Και ευτυχώς το κράτος με την εναρξη του ΕΦΚΑ απο 1-1-2017 αποσυνέδεσε την ιδιότητα από την χρέωση, γενικά για όλα τα επαγγέλματα. Και λίγο αργότερα στις 17-10-2018 ο ΕΦΚΑ εξέδωσε την σχετική εγκύκλιο για την υποχρεωτική αναδρομική διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών από την ημερομηνία διαγραφής από το ΤΕΕ. 

Ίδωμεν..

Η ασφάλιση ιδιότητας ήταν απαίτηση των προηγούμενων γενιών μηχανικών. Αργότερα εξελίχθηκε σε πρόβλημα για τις νεότερες γενιές μηχανικών.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Υπαρχει τροπος να καλεσουμε το 1555 απο εξωτερικο; Ειχα κανει αιτηση διαγραφης απο το ΤΣΜΕΔΕ αναδρομικα πριν 2 χρονια αλλα εκαναν λαθος και με διεγραψαν μονο απο την ημερομηνια που εκανα την αιτηση οποτε προαπαθω να επικοινωνησω με το ΕΤΕΑΕΠ. Επισης θελω να διαγραφω και απο το ΤΕΕ αυτη την φορα.

 

Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Χαίρετε, μια-δυο ερωτήσεις κι από εμένα.

Ζω στη Σουηδία εδώ και πολλά χρόνια. Πριν φύγω έκλεισα την ατομική μου επιχείρηση, αλλά δεν κατάφερα να διαγραφώ απ' το ΤΣΜΕΔΕ επειδή όφειλα το τελευταίο εξάμηνο ασφάλισης πριν φύγω, το οποίο και τότε δεν μπορούσα να εξοφλήσω.

Με τα πολλά, μόλις τα προηγούμενα Χριστούγεννα κατάφερα να μου διαγράψουν τις εισφορές ως την 01/01/2017, και να εξοφλήσω το αρχικό μου χρέος, μαζί με τις προσαυξήσεις.

Ωστόσο, παραμένει στον ΕΦΚΑ οφειλή για τις εισφορές από 01/01/2017 έως και το τέλος του 2019. Μου είπαν πως κι αυτές θα διαγραφούν, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο από το να περιμένω, υπάρχει λέει μακριά ουρά μηχανικών που είναι σε αντίστοιχη κατάσταση.

Τώρα, πάνω από ένα χρόνο μετά δεν έχουν διαγραφεί οι οφειλές μου, και ένα μέηλ που έστειλα πριν ένα μήνα στο [email protected] (όπως μου είχαν πει να κάνω αν πάρει πολύ καιρό) αγνοήθηκε τελείως.

Ένας λόγος που είναι αυτή την υπόθεση κάπως επείγουσα για μένα είναι πως οι υποτιθέμενες οφειλές μου μπλοκάρουν μια μεγάλη επιστροφή που περιμένω απ' την εφορία, η οποία απ' ό,τι καταλαβαίνω, τον επόμενο χρόνο θα παραγραφεί.

Οι ερωτήσεις μου είναι:

  1. Ισχύει ότι υπάρχουν πολλοί μηχανικοί με κλειστές επιχειρήσεις μετά την 01/01/2017 που περιμένουν τη χειροκίνητη διαγραφή εισφορών τους από τον ΕΦΚΑ; 
  2. Μπορώ να κάνω κάτι για να επισπεύσω τη διαδικασία;

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σε όλους και καλά κουράγια,

Μια ερώτηση εάν το έχει συναντήσει κανείς.

Στο δικό μου μυαλό, βάσει της παρακάτω εγκυκλίου,

https://www.efka.gov.gr/el/aposyndese-tes-asphalises-ton-aytoapascholoymenon-proen-etaa-tsmede-kai-etaa-tan-dikegoron-apo-ten

ΕΓΚ 16 - 16/03/2018

δεν έχει σχέση η εγγραφή στο ΤΕΕ με τις εισφορές αυτοαπασχολούμενου.

Δεν έχεις κάνει έναρξη με ΚΑΔ ή έχεις διακόψει δραστηριότητες πριν την 01012017, δεν πληρώνεις τις εισφορές για το διάστημα που δεν είσαι μισθωτός. Όταν δουλεύεις ως μισθωτός μηχανικός, αυτές καταβάλλονται από την εταιρεία σου , τέλος. 

Έχει πάει κανείς με την συγκεκριμένη εγκύκλιο και του αρνήθηκαν να του διαγράψουν τις εισφορές ή τον έστειλαν αναγκαστικά να διαγραφεί από το ΤΕΕ; Με ποια αιτιολογία; 

Όπως και να έχει, εάν κάποιος έχει εμπειρία και το δει, ας απαντήσει, θα σας ενημερώσω μετά την επίσκεψή μου όπως και να έχει.

Καλή συνέχεια !

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

20 ώρες πριν, tasosgt said:

Καλησπέρα σε όλους και καλά κουράγια,

Μια ερώτηση εάν το έχει συναντήσει κανείς.

Στο δικό μου μυαλό, βάσει της παρακάτω εγκυκλίου,

https://www.efka.gov.gr/el/aposyndese-tes-asphalises-ton-aytoapascholoymenon-proen-etaa-tsmede-kai-etaa-tan-dikegoron-apo-ten

ΕΓΚ 16 - 16/03/2018

δεν έχει σχέση η εγγραφή στο ΤΕΕ με τις εισφορές αυτοαπασχολούμενου.

Δεν έχεις κάνει έναρξη με ΚΑΔ ή έχεις διακόψει δραστηριότητες πριν την 01012017, δεν πληρώνεις τις εισφορές για το διάστημα που δεν είσαι μισθωτός. Όταν δουλεύεις ως μισθωτός μηχανικός, αυτές καταβάλλονται από την εταιρεία σου , τέλος. 

Έχει πάει κανείς με την συγκεκριμένη εγκύκλιο και του αρνήθηκαν να του διαγράψουν τις εισφορές ή τον έστειλαν αναγκαστικά να διαγραφεί από το ΤΕΕ; Με ποια αιτιολογία; 

Όπως και να έχει, εάν κάποιος έχει εμπειρία και το δει, ας απαντήσει, θα σας ενημερώσω μετά την επίσκεψή μου όπως και να έχει.

Καλή συνέχεια !

 

 

 

 

up.

Ορθώς καταλάβαινα. Πλέον δεν υπάρχει καμία σύνδεση ΤΕΕ με οφειλές αυτοαπασχολούμενου, δεν χρειάζεται διαγραφή. Από την 01.01.2017, έχει ο καθένας το δικαίωμα να είναι και μόνο μισθωτός μηχανικός. Με συγχωρείτε για όσους ήταν ευκρινές, για εμένα δεν ήταν με ότι διάβαζα εδώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα σε όλους. Θα ήθελα τα φώτα σας γιατί κάπου έχω μπερδευτεί. Πρόκειται να κάνω διακοπή της έναρξης μου στην εφορία λόγω εργασίας στο εξωτερικό και κατόπιν διακοπή στον ΕΦΚΑ. Το ερώτημα μου είναι αν γίνεται αυτόματα η διαγραφή μου και από το ΤΕΕ, και αν όχι αν πρέπει να την τρέξω μόνος μου (χάνω/κερδίζω κάτι αν παραμείνω εγγεγραμένος σε περίπτωση που μπορώ?).

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.