Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαγραφή απο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ


danton

Recommended Posts

Προβλεπεται επιστροφη εισφορων οποιασδηποτε μορφης? Που ειναι αυτη η ανακοινωση που αναφερεις?

 

Εχω πληρωσει κοντα 10 χρονια εισφορες, μεχρι τη διαγραφη μου απο το ΤΕΕ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 4/6/2018 at 2:00 ΜΜ, MSaxp said:

Προβλεπεται επιστροφη εισφορων οποιασδηποτε μορφης? Που ειναι αυτη η ανακοινωση που αναφερεις?

 

Εχω πληρωσει κοντα 10 χρονια εισφορες, μεχρι τη διαγραφη μου απο το ΤΕΕ

Έχω κι εγώ την ίδια ερώτηση. Περί τίνος πρόκειται αυτή η επιστροφή;

 

Έκανα αίτηση διαγραφής από την ασφάλιση του ΕΦΚΑ μόνο (όχι από το ΤΕΕ). Τους ρώτησα αν θα χάσω τις εισφορές και ένσημα που έχω ήδη πληρώσει και μου είπαν όχι... Ξέρει κανείς τι παίζει;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 6/4/2018 at 1:44 PM, cnikop said:

Τι γίνεται τελικά με το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ σήμερα?.........Με βάση τον Ν.3996/2011 οι καταβληθείσες Εισφορές για Επικουρικό πρέπει να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.Αυτό αναφέρεται και σε Ανακοίνωση και σήμερα στην Σελίδα του ΤΣΜΕΔΕ.Προσωπικά έχω εκκρεμότητα επιστροφής,από αίτηση του 2013,εκτοτε άλλαξαν κατ'απανάληψη αρμόδιοι,τμήματα,δνσεις κλπτο θέμα πήγε στο "Νέο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ" και σήμερα χωρίς να δίνουν ΚΑΜΙΑ ΓΡΑΠΤΗ Απάντηση στα αναρίθμητα διαβήματα-emails,μαθαίνω τηλεφωνικά ότι "επιστροφή ισχύει μόνον για μισθωτούς" ενώ  ξέρω καλά ότι έχουν επιστραφεί από το ΤΣΜΕΔΕ σε πάρα πολλούς συναδέλφους-Τώρα λένε το "Νέο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ" αυτή την επιλογή(απόφαση ΔΣ??) έχει.Αν αντιμετώπισε κανείς άλλος ανάλογο ζήτημα θα ήταν χρήσιμο να γράψει.....

Έκανα αίτηση το 2014 για επιστροφή εισφορών ως αχρεωστήτως καραβληθείσες σύμφωνα με το αρ.59 Ν.3996/2011 και 4 χρόνια μετά έλαβα συστημένη επιστολή δύο σελίδων με θέμα: «Πρόσκληση σε ακρόαση» (άρθρο 6 Ν.2690/1999) όπου μου γνωστοποιούν ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την επιστροφή και ότι μέχρι τις 5 Ιουλίου μπορώ να αναπτύξω τις απόψεις μου γραπτώς ή προφορικώς, ο ίδιος ή δια αντιπροσώπου.

Όλοι οι συνάδελφοι που γνωρίζω έχουν πάρει τις επιστροφές αυτές ή τις έχουν συμψηφήσει με χρέη τους προς το ταμείο, άλλαξε κάτι πρόσφατα; αντιφάσκει το ταμείο;

Έκανα ξεχωριστή ανάρτηση δες εδώ: 

 

Edited by kousidis
πρόσθεσα λεπτομέρειες
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να διαγραφώ από το ΤΕΕ αλλά να παραμείνω ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ.

Ο λόγος είναι ότι δεν ασκώ το επάγγελμα του μηχανικού, δεν υπογράφω έργα (είμαι εκπαιδευτικός) άρα δεν με απασχολεί να χάσω την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Θέλω όμως να παραμείνω στο ΤΣΜΕΔΕ εφόσον πλέον  τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ενοποιηθεί ώστε να μην έχω διαγραφές κλπ και προβλήματα με τον εργοδότη μου που είναι το Υπουργείο Παιδείας.
Γνωρίζει κανείς αν γίνεται διαγραφή από το ΤΕΕ αλλά παραμονή στο ΤΣΜΕΔΕ;

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, επειδη  έχω χαθεί στη μετάφραση και στα νούμερα αν μπορείτε να με διαφωτίσετε έχω μεικτές αποδοχές 310,85 ευ΄ρω. ο εργοδότης μου πληρώνει 62,17 για εφκα (μισθωτή μηχανικός χωρίς μπλοκάκι). τι θα πληρώσω επιπλέον????

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα. Εγώ έχω να πληρώσω το τσμεδε από το 2013. Έκλεισα τα βιβλία μου τον 12ο του 2014. Μου είπαν ότι μπορώ να διαγραφω αναδρομικά, πηγαίνοντας τις ημερομηνίες έναρξης και διακοπής της δραστηριότητας. Εναρξη είχα κάνει το 2009. Εισφορές πλήρωνα από το 2008. Ξέρει κανείς αν θα διαγραφούν οι εισφορές μου για όσα χρόνια δεν είχα δραστηριότητα; Και αν θα αφαιρεθεί από το ποσό των χρωστουμενων ο πρώτος χρόνος που πλήρωνα χωρίς να έχω έναρξη; Και αν θα αφαιρεθεί η ειδική προσαύξηση που επίσης πλήρωνα μέχρι το 2013;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 3/21/2018 at 2:32 PM, george-ntua said:

Καλησπερα σας,

 

Πολλοι μηχανικοι εργαζομαστε στον ιδιωτικο τομεα ως μισθωτοι (χωρις ανοικτα βιβλια στην εφορια) με αντικειμενο προγραμματιστη, χωρις να κανουμε χρηση της υπογραφης μας ως μηχανικοι και στην ουσια χωρις να ασκουμε το επαγγελμα μηχανικου.

 

Ο εργοδοτης/εταρεια μας δηλωνει ως «ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ - 2299 ΑΛΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Μ.Α.Κ. / ΔΙΠΛΩΜ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ» και πληρωνει ΤΣΜΕΔΕ τα τελευταια χρονια (και ΕΦΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ το τελευταιο χρονο).

Στην εταιρεια φυσικα εργαζοναι και ατομα απο αλλες σχολες που δεν ειναι μηχανικοι και δηλωνονται ως «ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ - 2131 ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ, ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ».

 

- Συμφωνα με την νεα εγκυκλιο (http://www.capital.gr/Content/RelatedFiles/be/be73cff6476e422587722ba75ec03a92.pdf) ειναι δυνατον να απαλλαγουμε απο την ασφαλιση ΕΦΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ?

- Αρκει να γινει αλλαγη της συμβασης μας και να δηλωθουμε ως προγραμματιστες και εμεις? Κατι τετοιο προυποθετει απολυση και επαναπροσληψη?

- Πρεπει πρωτα να αιτηθουμε στον ΕΦΚΑ να διαγραφουμε και ως μισθωτοι ΤΣΜΕΔΕ? (Υποψην οτι εχουμε διαγραφει ως αυτοαπασχολουμενοι ΤΣΜΕΔΕ, προσκομιζοντας το σχετικο εγγραφο απο εφορια οτι δεν εχουμε βιβλια ανοικτα).

 

Ευχαριστω πολυ!

Ασχολούμαι ακριβώς με αυτό το θέμα τις τελευταίες μέρες. Οι ερωτήσεις είναι :

- Μπορώ να διαγραφώ από το ΤΣΜΕΔΕ ως μισθωτός (εμφανίζομαι ως ΙΥ - Ιδιωτικός Υπάλληλος στην καρτέλα του ΤΣΜΕΔΕ); Και αν αναι, τι χρειάζεται να τους πάω;

- Εάν διαγραφώ από το ΤΣΜΕΔΕ, τότε θα μπορώ να παραμείνω μέλος του ΤΕΕ; Θεωρητικά τα δύο έχουν αποσυνδεθεί οπότε μπορείς να είσαι μέλος ΤΕΕ χωρίς να είσαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ

- Τι πρέπει να κάνει η εταιρεία για αυτό; Να μας ξαναδηλώσει στον ΕΦΚΑ με άλλο ΚΑΔ μισθωτών και άλλο πακέτο κάλυψης (δηλαδή με " ΙΚΑ"  όπως λέμε);

 

Ό,τι βρεις, κάνε έναν κόπο να το ποστάρεις εδώ. Θα κάνω και εγώ το ίδιο όπως προχωράω το ψάξιμο.

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσω να κάνω άλλη μια προσπάθεια να τοποθετηθώ στο θέμα σου γιατί, θέλω να πιστεύω, ότι είσαι λίγο μπερδεμένος  (αν και θεωρώ ότι ως θέμα έχει καλυφθεί από τις απαντήσεις που έλαβες όταν το έθεσες εδώ), και αν θεωρήσεις ότι και πάλι δεν καλύφθηκες, ξανά-θέσε το για να υπάρχει ως τελευταίο post έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι δεν έλαβες απάντηση στο θέμα σου.

 

Λοιπόν, αρχικά δεν υπάρχει η έννοια "διαγραφώ από το ΤΣΜΕΔΕ ως μισθωτός".

Υπάρχει η έννοια του: "ασφαλισμένου στο Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών" π.χ. Αιτωλοακαρνανίας, με συγκεκριμένο ΠΚ (πακέτο κάλυψης), Κωδικό Ειδικότητα και ΚΑΔ, ανάλογα την θέση απασχόλησής σου --την πραγματική ενασχόλησή σου, το τι πραγματικά κάνεις στην επιχείρηση στην οποία έχεις προσληφθεί.

Και θα προσπαθήσω να γράψω ένα παράδειγμα όσο μπορώ πιο "χοντροκομμένο" μπορώ, για να δείξω τις διαφορές και πιθανόν λυθούν οι απορίες σου..

π.χ. Έστω ότι προσλαμβάνεσαι-εργάζεσαι ως μισθωτός (ακόμη δεν έχω γράψει τι θα κάνεις εκεί, θα το γράψω αμέσως μετά) σε μια "Ανώνυμη-Ξενοδοχειακή Τουριστική Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρεία", (αν πιθανόν απορείς υπάρχουν τέτοιες εταιρείες).

α) Αν υποθετικά προσληφθείς:
είτε στην γραμματεία-υποδοχή, σε κάποιο τουριστικό κατάλυμα της επιχείρησης για να υποδέχεσαι του πελάτες
είτε στην γραμματεία-υποδοχή στον Κατασκευαστικό κλάδο της επιχείρησης για να υποδέχεσαι τους πελάτες
τότε (είτε είσαι μέλος του ΤΕΕ είτε όχι) ασφαλίζεσαι με κάποιο ανάλογο πακέτο κάλυψης μισθωτών π.χ. ξενοδοχοϋπαλλήλου
ΠΚ 4172 (ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ)
ΚΑΔ 5512 ή 5522
Κωδικός Ειδικότητας 423220
ανάλογα για σύνταξη, κλπ.
και θα είσαι ασφαλισμένος στο Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών π.χ. Αιτωλοακαρνανίας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πριν την αποσύνδεση της ιδιότητας από την ασφάλιση αν ήσουν εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ ήσουν υποχρεωτικά και στο τ.ΤΣΜΕΔΕ, οπότε έπρεπε υποχρεωτικά να ασφαλισθείς ως μηχανικός στο τ.ΤΣΜΕΔΕ και όχι στο τ.ΙΚΑ (υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία στο τ.ΤΣΜΕΔΕ, όπου υποβάλλονταν στο τ.ΤΣΜΕΔΕ ένα «Αρχείο Κρατήσεων Εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ», κλπ κλπ).

Πλέον δεν υπάρχει αυτό. Όλοι οι μισθωτοί (μηχανικοί, καμαριέρες, υπάλληλοι γραφείου, ζαχαροπλαστείου, συνεργείου αυτοκινήτων, κλπ κλπ) είναι κάτω από τον ΕΦΚΑ εγγεγραμμένοι στο ανάλογο Υποκατάστημα Μισθωτών της περιοχής που ανήκει η επιχείρηση.

β) Αν υποθετικά προσληφθείς:
στον Κατασκευαστικό κλάδο της, για να επιβλέπεις-σχεδιάζεις-στατικά-κλπ έργα της επιχείρησης ,
τότε (όπως καταλαβαίνεις θα πρέπει να είσαι μέλος του ΤΕΕ) και ασφαλίζεσαι με κάποιο ανάλογο πακέτο κάλυψης μισθωτών, π.χ. πολιτικού, αρχιτέκτονα, γενικότερα μέλη του  ΤΕΕ (ΕΦΚΑ Εγκ.6/2017), όπου είναι το ίδιο για όλα τα μέλη του ΤΕΕ.
ΠΚ 045
ΚΑΔ 0700
Κωδικός Ειδικότητας 000450

Οπότε όπως καταλαβαίνεις η ασφάλισή σου έχει να κάνει με την θέση απασχόλησής σου --την πραγματική ενασχόλησή σου, το τι πραγματικά κάνεις στην επιχείρηση-- και την ορθή δήλωση-απεικόνιση αυτής στις καταστάσεις που υποβάλλονται στο Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών π.χ. Αιτωλοακαρνανίας, ΑΠΔ, κλπ κλπ.

Ελπίζω να βοήθησα … καλό ΣΚ

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 10/19/2018 at 7:30 PM, georgegaleos said:

Ελπίζω να βοήθησα … καλό ΣΚ

Εξαιρετικός είσαι, και ευχαριστώ.

Με βάση όσα λες, οι απαντήσεις στον φίλο @george-ntua είναι:

Quote

- Συμφωνα με την νεα εγκυκλιο (http://www.capital.gr/Content/RelatedFiles/be/be73cff6476e422587722ba75ec03a92.pdf) ειναι δυνατον να απαλλαγουμε απο την ασφαλιση ΕΦΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ?

Ναι, εφόσον έχει αποσυνδεθεί η ιδιότητα μέλους ΤΕΕ από την ασφάλιση ΚΑΙ εφόσον ο εργοδότης σε δηλώσει στο τοπικό υποκατάστημα μισθωτών με ΠΚ, ΚΑΔ και κωδικό ειδικότητας που ΔΕΝ είναι τα παρακάτω 

ΠΚ 045
ΚΑΔ 0700
Κωδικός Ειδικότητας 000450

Quote

- Αρκει να γινει αλλαγη της συμβασης μας και να δηλωθουμε ως προγραμματιστες και εμεις? Κατι τετοιο προυποθετει απολυση και επαναπροσληψη?

Δεν ξέρουμε αν προϋποθέτει απόλυση και επαναπρόσληψη, μίλα με το λογιστήριό σου.

Quote

- Πρεπει πρωτα να αιτηθουμε στον ΕΦΚΑ να διαγραφουμε και ως μισθωτοι ΤΣΜΕΔΕ? (Υποψην οτι εχουμε διαγραφει ως αυτοαπασχολουμενοι ΤΣΜΕΔΕ, προσκομιζοντας το σχετικο εγγραφο απο εφορια οτι δεν εχουμε βιβλια ανοικτα).

Δεν υπάρχει η έννοια της διαγραφής από το ΤΣΜΕΔΕ ως μισθωτός.

georgegaleos, όταν λένε "δύο μέτρα και δύο σταθμά" (http://www.capital.gr/oikonomia/3322098/duo-metra-kai-duo-stathma-gia-tis-eisfores-ton-autapasxoloumenon-kai-emmisthon-mixanikon-dikigoron) εννοούν (όσον αφορά φυσικά τους μισθωτούς μηχανικούς που με καίει) αυτούς που έχουν 

ΠΚ 045
ΚΑΔ 0700
Κωδικός Ειδικότητας 000450

σωστά;

Τέλος, πες ότι η εταιρεία αλλάζει το δικό μου ΠΚ, ΚΑΔ και Κωδικό Ειδικότητας και τα βάζει όπως του διπλανού μου προγραμματιστή (που είναι από ΑΣΟΕΕ και φυσικά με τ.ΙΚΑ). Κατά τη γνώμη σου, πρέπει να γίνει αίτημα στον ΕΦΚΑ και διορθωτικές ΑΠΔ για επαναϋπολογισμό εισφορών από 1/1/2017 και μετά; Δηλαδή, εφόσον η αποκοπή της ιδιότητας μέλους ΤΕΕ από την ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ, μπορώ εγώ να διεκδικήσω να πληρώνω εισφορές 101 ΙΚΑ ΜΙΚΤΑ ΕΤΑΜ από την ημερομηνία 1/1/2017;

Edited by Stefanos Vns
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.