Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσημείωση ακινήτου & έλεγχος από μηχανικό εκτιμητή τράπεζας


zio7

Recommended Posts

Καλημέρα. Ερώτηση για αυθαίρετα. Σε διώροφη οικοδομή η άδεια του 1980 έχει δύο ισόγειες αποθήκες, κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο, δύο διαμερίσματα στον όροφο και δώμα.  Στην πραγματικότητα οι αποθήκες γίνανε διαμερίσματα ισόγεια και το κοινό κλιμακοστάσιο χωρίστηκε σε δύο (στα διαμερίσματα του ορόφου δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες, ίσως μόνο στα κουφώματα). Επίσης υπάρχει και σοφίτα.

Το ένα διαμέρισμα του ορόφου έχει οριζόντια ιδιοκτησία και έγινε πριν 8 χρόνια μεταβίβαση επικαρπίας στα παιδιά και μάλιστα έχει και δήλωση ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετα. Η ερώτηση είναι αν μπορεί στο παραπάνω διαμέρισμα να γίνει προσημείωση για στεγαστικό δάνειο. Επίσης τον μηχανικό για την εκτίμηση τον διαλέγει η τράπεζα ή ο ιδιοκτήτης?

Ανεβάζω και σκαριφήματα

ΚΤΙΡΙΟ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ.pdf

ΚΤΙΡΙΟ-ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.pdf

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αφού υπάρχει σύσταση οριζόντιας, και το διαμέρισμα δεν έχει αυθαιρεσίες, τότε μπορεί να προσημειωθεί. Τον μηχανικό τον επιλέγει η τράπεζα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μας επηρεάζει ότι από το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο οδηγείσαι στο αυθαίρετο ισόγειο διαμέρισμα και στην αυθαίρετη σοφίτα?

Τι κόστος έχει περίπου για τον μηχανικό? 

Και μια τελευταία ερώτηση. Στο συμβόλαιο αναφέρεται μια βεβαίωση από μηχανικό (2012) ότι το διαμέρισμα δεν έχει αυθαίρετα και όντως στα τετραγωνικά δεν έχει αλλά διαφέρουν τα κουφώματα. Σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Το διαμέρισμα αποτελεί διακριτή ιδιοκτησία και μόνο αν αυτή έχει αυθαιρεσίες ή κάποιο παρακολούθημά της (θέση στάθμευσης, αποθήκη) υπάρχει πρόβλημα. Από τη στιγμή που είναι μεταβιβάσιμη, ανεξάρτητα από την κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων, μπορεί να προσημειωθεί. Στην χειρότερη περίπτωση, ο εκτιμητής να αφαιρέσει κάτι από την Αγοραία Αξία, αφού η οικονομική επιβάρυνση της τακτοποίησής τους, βαρύνει αναλογικά και τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος.

Όσο για τα διαφορετικά κουφώματα, συνήθως ό,τι δεν επηρεάζει επιφάνεια, όγκο και ύψος δεν αποτελεί πρόβλημα, αν και με το γράμμα του νόμου, χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση ή ενημέρωση φακέλου, ανάλογα με την περίπτωση.

Edited by ted78
Link to comment
Share on other sites

σωστα

και να συμπληρωσω οτι,

η Τραπεζα για να δοσει τα χρηματα θα ζητησει νεα βεβαιωση, η οποια θα ελεγχθει απο δικο της μηχανικο.

Και, δικαιουται να ζητησει, πληρη τακτοποιηση του διαμερισματος

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή και να υπάρχει βεβαίωση θα πρέπει να βγει καινούργια? Και αν υπάρχουν αυθαιρεσίες ζητάει τη πληρωμή όλου του προστίμου ή απλά την ένταξη στο νόμο?

Link to comment
Share on other sites

Τον μηχανικό της τράπεζας δεν τον πληρώνεις εσύ άμεσα. Συνήθως γίνεται παρακράτηση από το ποσό του δανείου. Πέρα από τον μηχανικό υπάρχουν και άλλα κόστη. Κόστος φακέλου, κόστος νομικού ελέγχου, κόστος προσημείωσης κ.λ.π. 

Επιβάλλεται να σε ενημερώσουν για όλα τα κόστη και πόσο συχνά θα γίνονται επανεκτιμήσεις, γιατί είναι πρόσθετα έξοδα. Επίσης, αφού με το καλό ξεπληρώσεις το δάνειο, το κόστος άρσης προσημείωσης, πάλι εσύ το αναλαμβάνεις.

Ως προς τα αυθαίρετα, συνήθως στα μη ενυπόθηκα ακίνητα θέλουν να είναι όλα νόμιμα ή τακτοποιημένα. Βέβαια, ίσως να γίνεται και αφού έχεις πληρώσει πάνω από το 30% του προστίμου, αλλά αυτό εναπόκειται στην απόφαση του νομικού τμήματος και του χρηματοδοτικού κέντρου της κάθε τράπεζας. 

Link to comment
Share on other sites

Οπότε σαν συμπέρασμα. Θα χρειαστεί βεβαίωση μόνο για το διαμέρισμα από τον μηχανικό της τράπεζας χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι αυθαιρεσίες στο ισόγειο και στη σοφίτα. Και σε τυχόν αυθαιρεσίες και υπαγωγή στον νόμο του διαμερίσματος ίσως να χρειαστεί να γίνει πληρωμή ολόκληρου του ποσού αυθαιρέτων. 

Link to comment
Share on other sites

Τη βεβαίωση θα την εκδώσει ο δικός σου μηχανικός. Αν το κάνει ο μηχανικός της τράπεζας, τότε θα πληρωθεί έξτρα ποσό, πέραν της αμοιβής εκτίμησης.

Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, ted78 said:

Τη βεβαίωση θα την εκδώσει ο δικός σου μηχανικός. Αν το κάνει ο μηχανικός της τράπεζας, τότε θα πληρωθεί έξτρα ποσό, πέραν της αμοιβής εκτίμησης.

Και πως κάνει έλεγχο της βεβαίωσης ο μηχανικός της τράπεζας?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.