Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποστάσεις από όρια σε εκτός σχεδίου


eliza.pap

Recommended Posts

On 11/8/2018 at 10:44 ΜΜ, Pavlos33 said:

Άρθρο 9 παρ 5 ΓΟΚ

5. Μέσα στις ελάχιστες αποστάσεις Δ του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου επιτρέπονται μόνο "σκίαστρα" προστεγάσματα και αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχιτεκτονικά στοιχεία, σύμφωνα με το Αρθ-11 , καθώς και κατασκευές που προβλέπονται από το Αρθ-17 .

Εγκ. 113/86 παρ 5 άρθρου 9

Διευκρινίζεται ότι στις εκτός σχεδίου περιοχές η κατασκευή εξωστών δεν επιτρέπεται μέσα στην απόσταση Δ = 3,00 + 0,10 Η από τα όρια του γηπέδου ανεξάρτητα από την υποχρεωτική απόσταση της οικοδομής από τα όρια του γηπέδου την προβλεπόμενη από το ΠΔ/γμα της εκτός σχεδίου δόμησης (δηλ. 15,00 μ., 10,00 μ., 7,50 μ., 5,00 μ.). 

Επομένως ο εξώστης λόγω της εσφαλμένης θέσης ανέγερσης της οικοδομής βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 3,00+0,1Η=3,75 μ και έτσι δεν υπάρχει παραβίαση πολεοδομικής διάταξης, οπότε αν στο ακίνητο δεν υπάρχουν άλλες αυθαιρεσίες (πράγμα σπάνιο) μπορείς να κάνεις χρήση της παραγράφου ιδιδ κατηγορίας 3

ιδιδ)   αλλαγή  θέσης  του  προβλεπομένου  με  οικοδομική  άδεια  κτιρίου  σε  άλλη  θέση,  εφόσον  δεν 
παραβιάζονται  οι  πολεοδομικές  διατάξεις
,  ή  αλλαγή  θέσης  του  προβλεπομένου  με  οικοδομική 
άδεια κτιρίου σε άλλη θέση λόγω κατασκευής με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης σε νόμιμη 
θέση και με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται η τελική στάθμη του εδάφους. Επιτρέπεται κατ’ 
εξαίρεση  των  οριζομένων  στην  παράγραφο  10  του  άρθρου  42  η  ενημέρωση  του  φακέλου  της 
οικοδομικής άδειας με τις μελέτες του υφισταμένου κτιρίου, προκειμένου να εκδοθεί η ταυτότητα 
κτιρίου, 

 

@Pavlos33 αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, επομένως με βάση την εγκύκλιο αυτή συμπεραίνουμε ότι σε κατά κανόνα άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή μπορούμε να έχουμε εξώστες εντός της υποχρεωτικής απόστασης 15 μ. αλλά όχι εντός της Δ = 3,00 + 0,10 Η; 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
On 9/11/2019 at 4:52 ΜΜ, Pavlos33 said:

Για την υποχρεωτική πλάγια και οπίσθια απόσταση υπάρχει και η περίπτωση πρέκκλισης 
βα) Προκειμένου για ανέγερση κατοικίας σε γήπεδα που υφίστανται κατά τη 15-4-81 ημέρα δημοσίευσης του από ΠΔ/27-3-81 (ΦΕΚ-209/Δ) με ελάχιστο εμβαδόν 4000 μ2 οι πλάγιες αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σε επτά και μισό (7,50) μέτρα εφόσον τηρουμένης της απόστασης των δέκα πέντε (15) μ. δεν είναι δυνατή η οικοδόμηση. Το μέγιστο πλάτος του κτιρίου στην περίπτωση αυτή πρέπει να μην υπερβαίνει τα δέκα (10) μέτρα

Καλησπέρα, η απορία μου αφορά την υπογραμμισμένη φράση

Στην παραπάνω περίπτωση το κτίριό μου πρέπει να έχει μέγιστες διαστάσεις 10μ.x10μ.?

Ή μπορώ να έχω κτίριο μήκους 30μ επί 8μ. πλάτος?

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

όχι και 10χ10! [γιατί τότε το εμβαδό γηπέδου θα ήταν 25Χ25=625τ.μ <4.000τ.μ] αλλά μόνο 10ΧΑ 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι στην κατεύθυνση των 30 μ θα επιβληθεί απόσταση 15 μ. Ανέβασε το δ κάλυψης που έχεις φτιάξει να έχουμε εικόνα τοπογραφικού και κτιρίου.

ΥΓ. Υποθέτω ότι οι διαστάσεις που αναφέρεις είναι ενδεικτικές για το ερώτημα, καθώς κτίριο 30χ 8 περισσότερο με πτέρυγα φυλακής θα μοιάζει παρά με κατοικία. Επίσης τονίζω ότι η παραπάνω παρέκκλιση αφορά μόνο κατοικία και όχι άλλη χρήση.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

χμ

για να χτιζεις κτισμα 30Χ8 =240 τμ. το γηπεδο πρεπει να ειναι......  @Χ%Χ%Χ*Χ@= 6 στρ.

υγ

ωχ...αργησα....πρεπει να παω για αναβάθμιση΄το...πληκτρολογιο...:smile:

[ΚΑΝΑ και παυλε τις καλησπερες μου]

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Μέρσα said:

Καλησπέρα, η απορία μου αφορά την υπογραμμισμένη φράση

Στην παραπάνω περίπτωση το κτίριό μου πρέπει να έχει μέγιστες διαστάσεις 10μ.x10μ.?

Ή μπορώ να έχω κτίριο μήκους 30μ επί 8μ. πλάτος?

ο νόμος μιλάει για ΠΛΑΤΟΣ κτιρίου κατοικίας. Αν πχ έχεις γήπεδο με διαστάσεις 30 χ 150 = 4500 τ.μ. (άρτιο) η τήρηση των 15 μ καθιστούν το γήπεδο άχρηστο για κατοικία αφού δεν σου απομένει καθόλου επιφάνεια στην οποία επιτρέπεται η οικοδόμηση. σε εκείνη την περίτπωση μπορείς να έχεις πλάγιες αποστάσεις 7,50 άρα θα σου μείνουν 15 μ διαθέσιμα. Όμως θα πρέπει το πλάτος να είναι μέγιστο 10μ και όχι παραπάνω. Για να είσαι 100 % στη δική σου περίτπωση το καλύτερο είναι να το συζητήσεις επί του τοπογραφικού με την ΥΔΟΜ πριν προχωρήσεις σε οριστική μελέτη.

Edited by Vasili
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

18 ώρες πριν, Pavlos33 said:

ΥΓ. Υποθέτω ότι οι διαστάσεις που αναφέρεις είναι ενδεικτικές για το ερώτημα, καθώς κτίριο 30χ 8 περισσότερο με πτέρυγα φυλακής θα μοιάζει παρά με κατοικία. 

Χαχα, ναι είναι ενδεικτικές για να κατανοήσω και σε ποιά περίπτωση θεωρείται μη οικοδομήσιμη η επιφάνεια. Αν και στα εκτός σχεδίου μπορεί το 30*8 να θεωρείται ένα κτίριο αλλά λειτουργικά να είναι μικρότερες κατοικίες με ενοποίηση ΑΗΧ.

Το νέο ερώτημα μου έιναι, Ποιές είναι οι ελάχιστες διαστάσεις κτιρίου που πρέπει να εγγράφεται στην περίπτωση των 15μ ώστε η επιφάνεια να θεωρείτε μη οικοδομήσιμη? 

Το γήπεδό μου είναι >5200τμ άρα δόμηση/κάλυψη κατοικίας 224τμ και επισυνάπτω σχήμα τι απομένει με τις αποστάσεις των 15μ και των 7,50μ. Εννοείται ότι δεν αξιοποιώ τα επιτρεπόμενα με πλάγια 15μ. αν και δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει το νομοθέτη..

Ακούω προτάσεις!

π1.pdf

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

Όπως προανέφερε και ο Βασίλης τη συγκεκριμένη περίπτωση παρέκκλισης πρέπει να την συζητήσεις με την ΥΔΟΜ και αυτό διότι, τυπικά τηρώντας τις αποστάσεις των 15 μ έχεις οικοδομήσιμα τμήματα. Το ότι στα τμήματα αυτά δυσχεραίνεται κατά πολύ η οικοδομική εκμετάλλευση θα είναι και το επιχείρημα ώστε η ΥΔΟΜ να δεχτεί στον έλεγχο την παρέκκλιση των 7,50 μ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

δεν πρόκειται να το δεχτεί Παύλο, γιατί δεν έχει  "πάτημα" η ΥΔΟΜ για να το δεχτεί. Κάποτε και εγώ είχα ένα τριγωνικό γήπεδο και αναγκάστηκα να κτίσω πολύ λιγότερα τ.μ απ΄αυτά που δικαιούταν το γήπεδο βάσει εμβαδού, καθώς η ΕΠΑΕ δεν δέχτηκε τριγωνική   κατασκευή

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς σας Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Έχω ήδη ιστορικό με την Πολεοδομία όπου από την αρχή στο Τοπογραφικό με ώθησαν με μελέτη στα 7,50 και ενώ πήρα έγκριση Σ.Α. για διάσπαση με 7,50 ,  στην κατάθεση ο αρχιτέκτονας δεν δέχτηκε τη διάσπαση ούτε τα 7,50 και με γύρισε στα 15 λέγοντας βέβαια ότι αν κάπου 'ξεφεύγει' το κτίριο οκ αλλά όχι παραπάνω από τα 7,50 (δλδ λόγια του αέρα) και με τα πολλά τώρα επέστρεψα πάλι στα 7,50 με πλάτος κτιρίου 10μ και συζητάμε αν το πλάτος είναι η μικρή πλευρά ή η μεγάλη. Δηλαδή αν το 10 είναι η μέγιστη δυνατή διάσταση του κτιρίου, το οποίο πάλι θα με πάει πίσω. 

Και κάπου εδώ αποφάσισα ότι πρέπει να μπει ένα τέλος εξ ου και τα ερωτήματα. 

Θα προχωρήσω με κτίριο πλάτους έως 10μ και μήκους όσο βγει χωρίς περιορισμό και θα ενημερώσω τις εξελίξεις!

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.