Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποστάσεις από όρια σε εκτός σχεδίου


eliza.pap

Recommended Posts

Καλησπέρα στους συναδέλφους!
Με απασχολεί η εξής περίπτωση:

- Γήπεδο επιφάνειας 4.500 τμ με πρόσωπο (σε αναγνωρισμένη αγροτική οδό) 27μ δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2019 (το πλάτος δεν υπερβαίνει σε κανένα σημείο τα 30μ). Εκτός σχεδίου, εκτός ΓΠΣ. Καταρχήν άρτιο.

- Επιθυμητή χρήση ανεγερθησόμενου κτιρίου: Αγροτική αποθήκη

Με προβληματίζουν οι αποστάσεις από τα όρια. 
Από τα προβλεπόμενα του άρθρου 1 πάμε καταρχήν σε 15μ.

Στο άρθρο 6, παρ. 1 για αποθήκες γεωργικών προϊόντων, 

 

Quote

 

Κτίρια που προορίζονται για γεωργοκτηνοτροφικές γεωργοπτηνοτροφικές ή υδατοκαλλιεργητικές εγκαταστάσεις (ιχθυοκαλλιεργειών, οστρακοκαλλιεργειών και καλλιεργειών λοιπών υδρόβιων οργανισμών) καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης λιπασμάτων, φαρμάκων, ιχθυοτροφών, γεωργικών και αλιευτικών εφοδίων, γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων, στέγαστρα σφαγής ζώων, δεξαμενές από οποιοδήποτε υλικό, ενδιαιτήματα και ιατρεία μικρών ζώων επιτρέπεται να κατασκευάζονται κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρ.1, με απόφαση της κατά τις κείμενες διατάξεις αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων μετά από γνώμη της αρμοδίας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος.

 Η παρέκκλιση αφορά εις:

α) Την ανέγερση περισσότερων από ένα κτίρια, επί του γηπέδου.

β) Το ποσοστό κάλυψης του γηπέδου που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30% της επιφανείας του.

γ) Το ύψος των κτιρίων.

δ) Τις αποστάσεις των κτιρίων από τα όρια του γηπέδου οι οποίες δεν μπορούν μειωθούν περισσότερο από το προβλεπόμενο ύψος των κτιρίων και οπωσδήποτε όχι λιγότερο από 5 μέτρα.

 

 

 

 

Μπορώ να θεωρήσω ως ελάχιστη απόσταση τα 5μ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 

Link to comment
Share on other sites

μόνον μετά την 

απόφαση της κατά τις κείμενες διατάξεις αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων μετά από γνώμη της αρμοδίας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος.

για παρέκκλιση του κανόνα των 15 μ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό?

Θέλω σύμφωνη γνώμη από Δνση Γεωργίας και σύμφωνη γνώμη ΣΧΟΠ (?) και μετά απόφαση ποιας υπηρεσίας?

Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά δε μου έχει ξανατυχει. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

δλδ, μαλλον ξεκινας με αιτηση   εγκρισης παρεκκλισης στην ΥΔΟΜ,

-  αυτη, την στελνει "αρμοδιως"... για αποφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων

-αυτη ζηταει την γνωμη της αρμοδίας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργιας

- και αυτη ζηταει την γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος

   Μετα απο την εγκριση αυτη, εγκρινει ο τελευταιος  και στελνει στον φακελλο στον προηγούμενο και αυτος εγκρινει τα εγκεκριμενα και τα στελνει στον προηγουμενο "αρμοδιως"

 [εκτος εάν εχασα καποιον αρμοδιο  στην διαδρομη...]

20 ατομα ασχολουνται με την αποσταση μιας γεωργικης αποθηκης για ενα διαστημα πανω απο 6 μήνες...

[ευτυχως που δεν ζητανε άλλη γνωμη]

-οχι, δξ τι γινεται αν μια απο τις "υπηρεσιες" εχει "αλλη γνωμη"...

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Alessio  Υπάρχουν δυο διακριτές περιπτώσεις κατασκευής γεωργικής αποθήκης. Η πρώτη αφορά γεωργικό κτίριο δυνάμει του άρθρου 2 και η δεύτερη γεωργική αποθήκη μέχρι 50 τμ σύμφωνα με το άρθρο 6.

και έχω και μια ερώτηση: Όταν το 2019 όποιος συνέταξε το τοπογραφικό για κατάτμηση και δημιουργήθηκε αυτό το γήπεδο με επιφάνεια 4.500 τμ και πλάτος 30 μέτρα ακριβώς, κανείς δεν σκέφτηκε ότι αυτό το γήπεδο για την συνήθη χρήση στην εκτός σχεδίου δόμηση που είναι η  κατοικία, δεν θα είναι οικοδομήσιμο, ή μήπως ο σκοπός ήταν εξ αρχής άλλη χρήση;

1. "Κτίρια που προορίζονται για γεωργοκτηνοτροφικές, γεωργοπτηνοτροφικές ή υδατοκαλλιεργητικές εγκαταστάσεις (ιχθυοκαλλιεργειών, οστρακοκαλλιεργειών και καλλιεργειών λοιπών υδρόβιων οργανισμών), καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης λιπασμάτων, φαρμάκων, ιχθυοτροφών, γεωργικών και αλιευτικών εφοδίων γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων, στέγαστρα σφαγής ζώων, δεξαμενές από οποιοδήποτε υλικό, ενδιαιτήματα και ιατρεία μικρών ζώων επιτρέπεται να κατασκευάζονται κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Αρθ-1 , με απόφαση της κατά τις κείμενες διατάξεις αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, μετά από γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος.". 

Η παρέκκλιση αφορά εις: 
α) Την ανέγερση περισσότερων από ένα κτίρια, επί του γηπέδου. 
β) Το ποσοστό κάλυψης του γηπέδου που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τριάντα τοις εκατόν (30%) της επιφανείας του. 
γ) Το ύψος των κτιρίων. 
δ) Τις αποστάσεις των κτιρίων από τα όρια του γηπέδου οι οποίες δεν μπορούν να μειωθούν περισσότερο από το προβλεπόμενο ύψος των κτιρίων και οπωσδήποτε όχι λιγότερο από πέντε (5) μέτρα. 
ε) Το συντελεστή δόμησης (σδ) του γηπέδου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,9(**). Ο συντελεστής όγκου (σο) των παραπάνω αναφερομένων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αρ.(3,3) (*).
Σε περιοχές της της παρ.1  του αρθ-32 του Ν-4759/20 ΦΕΚ-245/Α/9-12-20, ΣΔ<=0,80 
(παρ.3α.αα Αρθ-3).. Όταν η δόμηση επιχειρείται εντός περιοχών της παρ.2 του αρθ-32 
του Ν-4759/20, και, εφόσον από διατάξεις πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, προβλέπουν ως προς τους λοιπούς όρους δόμησης, την εφαρμογή της ανωτέρω περιπτ.ε της παρ.1 του παρόντος 
αρθ-2, τότε ο σδ διατηρείται και εφαρμόζεται ως έχει.
 στ) Το εμβαδό, το πρόσωπο και το βάθος του γηπέδου

και έχουμε και την περίπτωση της παρ. 4 του  άρθρου 6:

4. Στα Καλλιεργούμενα αγροκτήματα, κατόπιν βεβαιώσεως προς τούτο της Υπηρεσίας Γεωργίας της οικείας Νομαρχίας, εκτός της κατοικίας η οποία ανεγείρεται σύμφωνα με τους όρους δόμησης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, είναι δυνατή η κατασκευή μιας αποθήκης εμβαδού 50 τετραγωνικά μέτρα, μεγίστου ύψους 4,50 μέτρα και αποστάσεως από τα όρια του γηπέδου 10 μέτρα, εφόσον η αποθήκη κρίνεται απαραίτητη από την αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας της οικείας Νομαρχίας για την αποθήκευση αγροτικών γενικώς προϊόντων και εφοδίων. 

 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
@dimitris GMουφ, κουράστηκα και μόνο που το διάβασα...σε ευχαριστώ!

@Pavlos33 δυστυχώς ο συνάδελφος που έκανε την κατάτμηση  κ συνένωση το 2019, δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις συνέπειες σε επίπεδο οικοδομησιμότητας, παρά με την αρτιότητα. Οι ιδιοκτήτες ως επαγγελματίες αγρότες θέλουν αρκετά μεγαλύτερο εμβαδό από τα 50τμ, οπότε αν είναι να προχωρήσει αυτή η ιστορία, θα πρέπει να πιούμε όλο το πικρό ποτήρι υποψιάζομαι. Ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση σου.

Link to comment
Share on other sites

15 λεπτά πριν, Alessio said:

 

@Pavlos33 δυστυχώς ο συνάδελφος που έκανε την κατάτμηση  κ συνένωση το 2019, δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις συνέπειες σε επίπεδο οικοδομησιμότητας, παρά με την αρτιότητα. Οι ιδιοκτήτες ως επαγγελματίες αγρότες θέλουν αρκετά μεγαλύτερο εμβαδό από τα 50τμ, οπότε αν είναι να προχωρήσει αυτή η ιστορία, θα πρέπει να πιούμε όλο το πικρό ποτήρι υποψιάζομαι. Ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση σου.

Αυτά βλέπουν και μας έχουν κατατάξει στην πιο χειρότερη κατηγορία επαγγελματιών. Έκανε τοπογραφικό για κατάτμηση, υπέγραψε κιόλας ότι το γήπεδο είναι οικοδομήσιμο και "καθάρισε". Μετά εσύ θα πρέπει να βγάλεις τα κάστανα από τη φωτιά. Μόνο με το άρθρο 2 για αμιγώς γεωργικό κτίριο. Δεν έχεις άλλη επιλογή. Καλή επιτυχία.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα, μπορώ σε εκτός σχεδίου δόμηση για ανέγερση ισόγειας κατοικίας, εντός του Δ των 15 μέτρων από το όριο να έχω μπαζωμένο εξώστη και σκάλα ανόδου σε αυτόν;

Link to comment
Share on other sites

Ο μπαζωμένος εξώστης θεωρείται διαμόρφωση εδάφους και άρα, κατά την άποψη μου, μπορείς κανονικά. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@xavriasΟ οποίος μπαζωμένος εξώστης δεν προσμετρά στον Συντελεστή Κάλυψης/ Δόμησης; Ευχαριστώ για την απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.