Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επαλήθευση ακρίβειας προσομοιωμάτων για αποτίμηση - ενίσχυση μέσω μετρήσεων ιδιοσυχνοτήτων


 

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι και χρόνια πολλά.

Θα ήΘελα να θέσω ένα ερώτημα σε όσους συνδέλφους ασχολούνται με στατικές μελέτες αποτίμησης - ενίσχυσης:

"Τα προσομοιώματα που χρησιμοποιούμε στα πλαίσια μιας στατικής μελέτης αποτίμησης - ενίσχυσης 
και παρόλη την διαθεσιμότητα σύγχρονων υπολογιστικών εργαλείων ενέχουν πολλές αβεβαιότητες όπως
αλληλεπίδραση εδάφους - θεμελίωσης, αδυναμία ελέγχου του φορέα σε όλα τα σημεία, αβεβαιότητα ως προς τα 
μόνιμα και κινητά φορτία κ.α. Στην πραγματικότητα προκειμένου να έχουμε μια προσομοίωση μεγάλης ακρίβειας
απαιτούνται πολλές εργατοώρες σε αποτύπωση του φέροντος οργανισμού και επιβεβαίωση των παραδοχών και πάλι δεν είμαστε
σίγουροι ότι όλες οι παραδοχές είναι εύλογες.

Προκειμένου να ελεγχθεί η ακρίβεια των προσομοιωμάτων για την αποτίμηση - ενίσχυση  
Θα χρησιμοποιούσατε επιταχυνσιογράφο για την εξαγωγή των ιδιοσυχνοτήτων κατασκευών ώστε να ελεγχθεί
αν αυτές συμφωνούν με αυτές του πρσοσομοιώματος που θα χρησιμοποιηθεί;"

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Edited by Stavros!
Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι βέβαιος αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σου, αλλά άποψή μου είναι ότι πάει πάρα πολύ μακριά, δεδομένων των αμοιβών στην αγορά. Αυτό που έχω δει να πραγματοποιειται ωστόσο και αφορά κυρίως σε ερευνητικά προγράμματα (ή ιδιαίτερα καλοπληρωμένες μελέτες) είναι τα microtremor (μέθοδος μικροδονήσεων), κυρίως σε μνημειακές κατασκευές, προκειμένου να ληφθούν μετρήσεις ιδιοσυχνοτήτων, να καλιμπράρουν το προσομοίωμα σύμφωνα με αυτές και εν συνεχεία να προχωρήσουν στην ανάλυση.

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση Directionless. Το ερώτημα μου δεν έχει να κάνει με το κόστος. Ας υποθέσουμε ότι το κόστος είναι χαμηλό για παράδειγμα όσο έχει ένας άλλος μη καταστροφικός έλεγχος, εδώ θέλω να σημειώσω ότι ασχολούμαι ερευνητικά με το θέμα και προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος αυτών των μεθόδων. Εφόσον οι ιδιοσυχνότητες είναι το μόνο μετρούμενο στοιχείο που μας δίνει πληροφορία για το προσομοίωμα σαν σύνολο, πιστεύεις ότι θα έλυνε σε ένα βαθμό το πρόβλημα των αβεβαιοτήτων του προσομοιώματος; Θα το χρησιμοποιούσαν οι συνάδελφοι;

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να μην έλυνε το ζήτημα όλων των αβεβαιοτήτων, σίγουρα όμως θα προσέθετε μια σημαντική πληροφορία για την μείωση αυτών.

Link to comment
Share on other sites

Η μέθοδος ανάλυσης fourier με καταγραφή microtremor, είτε με τον φυσικό, περίπου λευκό θόρυβο, είτε με τεχνητή δόνηση, έχουν εφαρμοστεί στην έρευνα εδώ και δεκαετίες.

Στον ανά-σχεδιασμό υφιστάμενων κατασκευών δεν μπορεί να έχει ωστόσο χρησιμότητα. Οι ιδιοπερίοδοι που λαμβάνονται υπόψη στις μεθόδους ελέγχου με βάση τα εντατικά μεγέθη (ισοδύναμη στατική και φασματική) αναφέρονται σε δυσκαμψία γυμνού φορέα στην οριακή κατάσταση λειτουργικότητας. Όχι στην πραγματική δυσκαμψία σταδίου ΙΙΙ (μετά την διαρροή), ούτε και σε δυσκαμψία με τα οιονεί μόνιμα, μαζί με τις τοιχοπληρώσεις. Όθεν, το microtremor είναι απολύτως μη αξιοποιήσιμο.

Στην περίπτωση μεθόδων ελέγχου με βάση την παραμόρφωση (μέθοδοι επιτελεστικότητας) η χρονοιϊστορία είναι ουσιαστικά μονόδρομος. Το microtremor δεν ωφελεί...

Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις στον νου σου κάτι σαν διδακτορικό, η ιστορία αυτή δεν έχει σημαντικές προοπτικές για καλή κατάληξη... Δες πρωτογενή έρευνα από την δεκαετία του 1970 σε σχέση με το microtremor και σε σχέση με τις μεθόδους αντισεισμικού σχεδιασμού...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

AlexisPap σύμφωνω μαζί σου στο ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στον ανασχεδιασμό. Μετρήσεις όμως που μπορούν να μειώσουν την αβεβαιότητα του προσομοίωματος  σίγουρα είναι χρήσιμες  στην αποτίμηση και στη συνέχεια και στον ανασχεδιασμό.

Εξάλλου αν κάνουμε μια ελαστική δυναμική ανάλυση και συμπεριλάβουμε στο προσομοίωμα τις τοιχοπληρώσεις οι ιδιοσυχνότητες που θα βγουν θα πρέπει να είναι θεωρητικά κοντά με τις μετρούμενες. Αν έχουμε μεγάλη διαφορά τότε ίσως το προσομοίωμα μας δεν λαμβάνει υπόψιν κάτι σημαντικό....

Πάντως η έρευνα γύρω από το θέμα συνεχίζεται δυναμικά και εκτατοντάδες δημοσιεύσεις έχουν βγει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα σε σεισμογενείς χώρες όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα όπου μάλιστα πλέον αρχίζουν να ενσωματώνουν τέτοιου είδους μετρήσεις και σε κανονιστικά πλαίσια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης νέες πειραματικές μελέτες που δείχνουν ότι για τυπκά κτίρια οι κυρίαρχες ιδιοσυχνότητες σε μικροδονήσεις και σε ισχυρότερες σεισμικές διεγέρσεις είναι αρκετά κοντά με διαφορές 5-10% !!

Link to comment
Share on other sites

@Stavros! Απ' ο,τι φαίνεται η λύση των μικροδονήσεων είναι άχρηστη για την περίπτωσή σου και ανάξια αναφοράς εν προκειμένω. Οπότε, μην την λάβεις καθόλου υπόψη σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.