Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 089-Ν 4495/17] Υπαγωγή αυθαίρετων κατασκευών πλησίον ρέματος


Recommended Posts

Σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποίηση του Ν. 4495/17,  βάσει της παρ 8 άρθρου 65  Ν 4062/19 (ΦΕΚ 45/Α/9.3.2019) 
8. Στο τέλος της περίπτωσης ιγ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 89 προστίθενται εδάφια ως εξής:


Άρθρο 89 
Απαγόρευση υπαγωγής 
(...)
2.  Απαγορεύεται η μεταβίβαση δικαιώματος ακινήτου ή αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας ή η σύσταση 
εμπράγματου  δικαιώματος  σε  ακίνητο  στο  οποίο  έχει  εκτελεστεί  αυθαίρετη  κατασκευή  ή  έχει 
εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης 
βρίσκεται : 
(...)
ιγ)   σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη, κατά την έννοια των άρθρων 2 περιπτώσεις 10 και 12 παρ.8α του 
ν.3937/2011 (Α60) ή προστατευόμενη περιοχή του άρθρου 19 του ν.1650/1986 (Α160), όπως ισχύει 
μετά την αντικατάσταση του με το άρθρο 5 του ν.3937/2011 (Α60), αν απαγορευόταν η εκτέλεση 
κάθε οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή η χρήση κατά  
την εγκατάσταση της αυθαίρετης χρήσης, 
  Στην  περίπτωση  οριοθετημένων  ρεμάτων  ή  όπου  υπάρχει  προσωρινή  οριογραμμή,  κατά  τις 
διατάξεις του άρθρου 5 του ν.4258/2014 (A94) απαγορεύεται η υπαγωγή εντός της περιοχής που 
περικλείεται από τις οριογραμμές του ρέματος. Στην περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, η οποία 
βρίσκεται  μεταξύ  της  οριογραμμής  και  της  οικοδομικής  γραμμής,  εφαρμόζεται  συντελεστής 
επιβάρυνσης ίσος με τον συντελεστή πρασιάς του Παραρτήματος Α του παρόντος. 

Στην  περίπτωση  μη  οριοθετημένων  ρεμάτων  ή  έλλειψης  προσωρινών  οριογραμμών  κατά  τις 
διατάξεις του άρθρου 5 του ν.4258/2014, θεωρούνται ως προσωρινές οριογραμμές αποκλειστικά 
για την εφαρμογή του παρόντος κατά περίπτωση οι εξής : 

α)  στα μικρά ρέματα με έκταση λεκάνης απορροής μικρότερης ή ίσης του ενός (1) τετραγωνικού 
χιλιομέτρου (τ.χ.), όταν βρίσκονται εκτός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως,
ή μικρότερης ή ίσης 
του μισού (0,50) τ.χ., όταν βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, οι οριογραμμές 
συμπίπτουν με τις γραμμές όχθης, 

β)  στα μεσαία ρέματα με έκταση λεκάνης απορροής μικρότερης ή ίσης των δέκα (10) τ.χ., όταν 
βρίσκονται εκτός ορίων οικισμών
ή σχεδίων πόλεως, ή μικρότερης ή ίσης των πέντε (5) τ.χ., όταν 
βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, γραμμή είκοσι (20) μέτρων εκατέρωθεν της 
βαθιάς γραμμής του ρέματος, 

γ)  στα  μεγάλα  ρέματα  με  έκταση  λεκάνης  απορροής  μεγαλύτερης  των  δέκα  (10)  τ.χ.,  όταν 
βρίσκονται εκτός  ορίων  οικισμών
 ή σχεδίων  πόλεως, ή μεγαλύτερης των  πέντε  (5)  τ.χ.,  όταν 
βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, γραμμή πενήντα (50) μέτρων εκατέρωθεν 
της βαθιάς γραμμής του ρέματος. 

Από τα παραπάνω προκύπτει εμμέσως  η ανάγκη σωστής αποτύπωσης ρέματος (βαθιά γραμμή-άξονας, κοίτη) που αφορά την προς τακτοποίηση ιδιοκτησία και καθορισμός από τον μελετητή (με ότι αυτό συνεπάγεται) ή αλλιώς (βλ. Ν. 4258/14-προσωρινή οριοθέτηση) της λεκάνης απορροής προκειμένου σε μη οριοθετημένα ρέματα να τοποθετηθεί η προσωρινή οριογραμμή, καθαρά και μόνο, για τις ανάγκες της τακτοποίησης και να επιβληθεί ο επιβαρυντικός συντελεστής πρασιάς όπως αναφέρεται παραπάνω. Το ερώτημα είναι μπορεί ο μελετητής του τοπογραφικού να πάρει την ευθύνη και να κρίνει αν το ρέμα είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο και έτσι να επιβληθεί ο ανάλογος συντελεστής πρασιάς, από μόνος του χωρίς να κινηθεί η διαδικασία οριοθέτησης (ιδίως για μεσαία και μεγάλα ρέματα) μέσω διαδικασίας ν. 4258/14 (υδραυλική μελέτη κλπ);

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos33)

Συνάδελφοι, μπορούμε να τακτοποιήσουμε μέσα στην απόσταση 20μ από μη οριοθετημένο ρέμα;

Έχει ρωτηθεί ξανά και ξέρω την απάντηση πως ναι μπορούμε και μάλιστα χωρίς καν να βάλουμε συντελεστή παραβίασης πλάγιας απόστασης.

Το θέμα είναι πως θα πειστεί η πολεοδομία η οποία "κλοτσάει". Το μόνο που έχω είναι ερωτοαπάντηση από το ΤΕΕ Πελοπ/σου που αναφέρει ότι ναι γίνεται τακτοποίηση. Αυτή η απάντηση αφορούσε τον 4178 αλλά το λεκτικό είναι ακριβώς το ίδιο στα αντίστοιχα άρθρα των δύο νόμων. Έχουμε κάποιο άλλο πάτημα ώστε το προφανές ότι δηλαδή απαγορεύεται η υπαγωγή για κτίσμα εντός της κοίτης των ρεμάτων να αποδεικνύεται περίτρανα και πανηγυρικά?

edit: Βλέπω ότι με τον Ν. 4602/2019 άλλαξε πολύ η κατάσταση και πλεόν υπάρχει θέμα με τα μη οριοθετημένα ρέματα. Στην περίπτωσή μου η υπαγωγή και η πληρωμή του 100% του προστίμου έγινε το 2018 οπότε θεωρώ ότι δεν έχω πρόβλημα, άσχετα αν έχω την τακτοποίηση ακόμη στη φάση "υπαγωγή"

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η τακτοποίηση δεν πάσχει αφού έγινε με το πλαίσιο της τότε νομοθεσίας. Σήμερα ισχύουν τα παραπάνω αναφερόμενα στο ν. 4602/19 που τροποποίησε τον ν. 4258/14 στο θέμα ρεμάτων. Φυσικά η ΥΔΟΜ βλέπει ότι υπάρχει μη οριοθετημένο ρέμα και στην χαώδη νομοθεσία και ευθύνη αρμοδιοτήτων σκέφτεται το ότι πως θα κριθεί αν το ρέμα είναι μικρό μεσαίο ή μεγάλο.

Για το μικρό υδατόρεμα όταν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας (χωράει συζήτηση ποιος πρέπει να κρίνει την λεκάνη απορροής-μπορεί να σχεδιαστεί για παράδειγμα στο 1/5000 της ΓΥΣ και να εμβαδομετρηθεί κρίνοντας αν είναι κάτω από 1 τ. χλμ- και αν η Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να δώσει γραπτώς απάντηση για το αν είναι το υδατόρεμα μικρό) συνήθως δεν απαιτείται οριοθέτηση, οπότε μπορείς να θεωρήσεις την απόσταση από τις πολυγωνικές γραμμές της όχθης (φρύδι).

Αν για παράδειγμα το ρέμα αποδειχθεί ότι είναι μεσαίο και δεν έχει οριοθετηθεί για τις ανάγκες της υπαγωγής θεωρεί ο νόμος ότι η οριογραμμή θα βρίσκεται 20 μ εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του ρέματος, οπότε μέσα σε αυτή την απόσταση δεν επιτρέπεται η υπαγωγή μιας αυθαίρετης κατασκευής και αντίστοιχα για μεγάλο ρέμα, η ανωτέρω απόσταση γίνεται 50 μ εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής. Έτσι, αν η αυθαίρετη κατασκευή βρίσκεται  εκτός των οριογραμμών και σε απόσταση 20 μ επιβαρύνεται και με συντελεστή πρασιάς.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σε μη οριοθετημενο ρέμα, πριν την εφαρμογή του Ν. 4602/2019, αντιλαμβάνομαι ότι επιτρεπόταν η τακτοποίηση αρκεί να μην βρισκόταν το ακίνητο εντός της κοιτης του ρέματος. Στον 4495 αναφέρει ότι απαγορεύεται η υπαγωγή αν βρίσκεται εντός ρέματος. 

Το ερώτημα είναι τι θεωρείται ρέμα; 

Έστω ακίνητο σε απόσταση 5μ από την κοίτη ρέματος, σε οικόπεδο διανομής σε οικισμό (σημειωτέον ότι στη διανομή δεν φαίνεται ρέμα αλλά δρόμος). Επιτρεπόταν η τακτοποίηση με τον 4495 ή η τακτοποίηση επιτρεπόταν από μια απόσταση και μετά; 

Link to comment
Share on other sites

Tα στοιχεία που διαθέτεις για να το χαρακτηρίσεις ρέμα ποια είναι;

Υφιστάμενη κατάσταση και 1/5000 ΓΥΣ;

Ο ορισμός ρέματος (υδατορέματος) αναφέρεται στο Ν. 4258/14 άρθρο 1.

1. Υδατορέματα ή υδατορεύματα ή ρέματα (μη πλεύσιμοι ποταμοί, χείμμαροι, ρέματα και ρυάκια): οι φυσικές ή διευθετημένες διαμορφώσεις της επιφάνειας του εδάφους που είναι κύριοι αποδέκτες των υδάτων της επιφανειακής απορροής και διασφαλίζουν τη διόδευσή τους προς άλλους υδάτινους αποδέκτες σε χαμηλότερες στάθμες. Στην έννοια του υδατορέματος δεν περιλαμβάνονται τα εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως αρδευτικές και αποστραγγιστικές τάφροι

Link to comment
Share on other sites

Ναι, βασίζομαι σε υφιστάμενη κατάσταση κυρίως. Δεν θα ήθελα να χαρακτηριστεί ρέμα δεδομένου ότι υπάρχει δρόμος στο ρυμοτομικό σχέδιο. Παρ' όλα αυτά δεν είναι εκεί το θέμα μου.

Έχω βρει ερωτοαπαντηση από το τεε Πελοποννήσου, την 1138/23-02-2016 (ομάδα ερωτοαπαντήσεων 43), από τον 4178 βέβαια, στην οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι το αυθαίρετο δεν πρέπει να βρίσκεται εντός της κοίτης, αλλιώς επιτρέπεται η τακτοποίηση. Το ίδιο αναγράφεται και σε έντυπο από τη Λεμπέση και αναφέρεται επίσης ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται η τακτοποίηση αν βρίσκεται μέσα στην κοίτη (εντός των πρανών).

Το λεκτικό του 4178 και του 4495 είναι ακριβώς το ίδιο, πριν από την εφαρμογή του νόμου 4602 φυσικά που εισάγει και άλλα δεδομένα. 

Επίσης έχω βρει "ορολογία" για το ρέμα από το ΣΤΕ ότι ρέμα θεωρείται η πτυχωση του εδάφους, οπότε ουσιαστικά πάλι πιθανή τακτοποίηση εντός της πτύψωσης, δηλαδή εντός της κοίτης θα είχε πρόβλημα. Προφανώς πτύχωση εννοεί την κοίτη. Επίσης άλλη απόφαση ΣΤΕ ακυρώνει τη δυνατότητα της προσωρινής οριοθέτησης ρεμάτων από την πολεοδομία.

Αντιλαμβάνεστε ότι με τις σχεδόν καθημερινές τροποποιήσεις στη νομοθεσία αλλά και με τις ασάφειες που εισήχθησαν με τους νόμους των αυθαιρέτων προέκυψε η ανάγκη ερμηνείας πολλών θεμάτων, κάποια από αυτά λύθηκαν με εγκυκλίους και από το helpdesk και πολλά περισσότερα με τις ερωτοαπαντήσεις από το ΤΕΕ Πελοποννήσου, που αποτελεί και μπούσουλα για χιλιάδες περιπτώσεις συναδέλφων ως προς την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων-ασαφειών.

Edited by Charlie
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα)

Καλήσπερα ,

Σε ακίνητο εντός οριοθετημένου οικισμού με οικοδομική αδεία εχεί γινεί αλλαγή χρήση τμήματος του υπογείου απο βοηθητική σε κατοικία. Οι εξωτερικές διαστασεις του κτήριου και η θέση του ταυτιζονταί με τις προβλέπομενες με την Ο.Α. . Σε αποστάση 8,50-9.00 υπαρχεί οχθή ρέματος , το οποίο απείκονιζόταν και στο τοπογραφίκο και στο διαγράμμα καλύψη της Ο.Α.  Το ρέμα τεμνεί ολό το οικισμό και δεν εχει γίνει οριοθέτηση. Θα ηθέλα να ρώτησω αν μπορώ να προχωρήσω σε υπαγωγή για την αλλαγή χρήση και αν θα πρεπεί να ελεγθεί οτιδήποτε σε σχεσή με τις αποστάσεις απο το ρέμα.

Ευχαριστω εκ το προτέρον

 

Διόρθωσε τον τονισμό όπου χρειάζεται στο κείμενο της δημοσίευσής σου.

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε με προσωρινή οριοθέτηση τηρώντας απόσταση 10 μ από την όχθη του μη οριοθετημένου ρέματος; Τι αναγράφεται στο δ. κάλυψης;

Πήγες ΥΔΟΜ να ανοίξεις το φάκελο της άδειας μήπως υπάρχει κάποιο ειδικό στοιχείο στην άδεια που να αφορά το ρέμα;

Πάντως αν υπολογίσεις την λεκάνη απορροής του ρέματος και σου βγει μικρότερη του 0,50 τ. χλμ το ρέμα θα θεωρηθεί μικρό η οριογραμμή του θα ταυτιστεί με την πολυγωνική γραμμή του "φρυδιού" της όχθης οπότε η αυθαιρεσία τακτοποιείται. Αν η λεκάνη απορροής υπολογιστεί μικρότερη ή ίση των 5 τ. χλμ το ρέμα θεωρείται μεσαίο και η οριογραμμή για τον έλεγχο της υπαγωγής θα καθοριστεί στα 20 μ εκατέρωθεν της βαθιάς του γραμμής.

Οπότε δες αυτά τα στοιχεία 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απαντηση . Η αδεία βγήκε το 89 και δεν αναφέρει αποστασείς. Το ρέμα ειναι μεγάλο , αλλα εχούν γίνει διαμορφώσεις εκατέρωθεν της κοιτης του. Νομίζω οτι αφού βγήκε αδεία σε εκείνη την αποστασή υπαρχεί λογός να μην μπορεί να γινεί υπαγωγή και μαλίστα για παράβαση αλλαγής χρήσης.

Εχώ ολά τα στοιχεία της αδείας και δεν αναφέρονται στο ρέμα

Edited by panapara1
Link to comment
Share on other sites

Ισχύει ότι σου έγραψα στο προηγούμενο ποστ. Θα χρειαστεί αναλυτική αποτύπωση σε τμήμα του ρέματος που γειτνιάζει με την προς τακτοποίηση ιδιοκτησία ώστε με βάση το νόμο να δεις που θα είναι η οριογραμμή για τις ανάγκες της τακτοποίησης. 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.