Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα διαφόρων τρόπων δόμησης


 
vagelp

Recommended Posts

Ειμαι στην διαδικασια δανειοδοτησης για την κατασκευη οικιας. Και ενω ειχα κασταλαξει στον τροπο δομησης, συμβατικη κατασκευη με κολωνες και πλακα απο πανω, ενας φιλος οικοδομος μου εριξε την ιδεα οτι αφου θα εξαντλησω ολα τα μετρα δομησης που εχω(115 τ.μ.),και αφου δεν θα εχω ουτε την δυνατοτητα ουτε θελω κιολας να προσθεσω αλλον οροφο, να μην χτισω το σπιτι με οπλισμενες κολωνες και πλακα απο πανω, και να το κατασκευασω με τριπλο τουβλο(μπατικη τοιχοποιια μου το ονομασε), με σεναζια οριζοντια και καθετα και κεραμοσκεπη απο πανω, οποτε θα μου ερθει πολυ πιο οικονομικα. Το ερωτημα μου ειναι μια τετοια κατασκευη ειναι ασφαλης? Αντεχει σε σεισμους? Ευχαριστω για τις οποιες απαντησεις και την βοηθεια σας εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 84
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η ποιότητα, η αντοχή και η διάρκεια ζωής κάθε τεχνικού έργου έχει πάντα σχέση με το κόστος κατασκευής άρα και με το επιλεγόμενο σύστημα δόμησης.

 

Η φέρουσα τοιχοποιία προβλέπεται από την ισχύουσα Νομοθεσία.

Άρα εφόσον θα τηρήσεις τις προβλεπόμενες διατάξεις η συγκεκριμένη κατασκευή θα είναι ασφαλής για τις δράσεις σχεδιασμού που θα επιλεγούν.

 

Αν μια κατασκευή θα αντέξει σε σεισμούς (και σε ποιούς σεισμούς) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που θα σου πει ο Μηχανικός της περιοχής σου που θα επιλέξεις.

(Στην L Aquila κατέρρευσαν κτίρια που ήταν δομημένα με όλα τα συστήματα δόμησης).

Link to comment
Share on other sites

Είναι εφικτή η κατασκευή αυτή,όπως και ασφαλής αν μελετηθεί σωστά .

 

Πάντως δεν πιστευω να γλιτώσεις (αν γλιτώσεις) και τόσα πολλά λεφτα για τα δικά σου τετραγωνικά. Μίλα με το μηχανικό σου και πάρε αντίστοιχους προυπολογισμούς και τα υπέρ και κατά των 2 τεχνικών λύσεων.

Link to comment
Share on other sites

Από τη δική μου εμπειρία αν επιλέξεις τη φέρουσα τοιχοποιία που θα στεγάζεται με αυτοφερόμενη σκεπή χωρίς πλάκα, θα σου στοιχίσει τουλάχιστον 25% φθηνότερα.

Έχει δίκιο ο μάστοράς σου.

 

Δες και εδώ

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=6175

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρωσω κιολας οτι μου προτεινω να δομησω με ytong που ειναι πολυ ελαφρυ, αριστο θερμομωνωτικο και προσφερει την δυνατοτητα αν ποτε αλλαξει ο συντελεστης δομησης να προσθεσω ακομα εναν οροφο.

Link to comment
Share on other sites

Το ίδιο κτίριο πάντως, έστω και με 15-20% πιο ακριβό, μπορεί να είναι κατά πολύ μα πολύ πιο ισχυρό έναντι σεισμού από ότι αυτό με τοιχοποιία, ειδικά αν είναι με ytong.

Εγώ το σπίτι μου, παρόλο που έχω μελετήσει πάρα πολλά πέτρινα και μεταλλικά θα το κάνω από Ω.Σ (όταν θα έρθει εκείνη η ώρα)

Link to comment
Share on other sites

....,και αφου δεν θα εχω ουτε την δυνατοτητα ουτε θελω κιολας να προσθεσω αλλον οροφο, ....

 

Να συμπληρωσω κιολας οτι μου προτεινω να δομησω με ytong που ειναι πολυ ελαφρυ, ....και προσφερει την δυνατοτητα αν ποτε αλλαξει ο συντελεστης δομησης να προσθεσω ακομα εναν οροφο.

 

αν μέσα σε μια ώρα άλλαξες γνώμη φαντάσου ....:lol:

πάντως εγώ θα σου πρότεινα να το κάνεις πετρόχτιστο με πάχος τοιχοποιίας >50εκ που δεν μετραει και στον συντελεστή δόμησης. (βλ. διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών)

πάρε και οικογενειακό συντελεστή για παραπάνω μέτρα....

Link to comment
Share on other sites

Aν και όπως σου είπαν παραπάνω προβλέπεται αυτός ο τρόπος δόμησης (φέρουσα τοιχοποιία) και οι μελέτες γίνονται βάσει συγκεκριμένου κανονισμού θα πρέπει να λαβεις υπόψη σου τα εξής :

 

1. Ο τρόπος αυτός εισάγει περιορισμούς στην μορφή του κτιρίου , καθώς και στο μέγεθος και αποστάσεις παραθύρων και θυρών. Είναι δηλαδή λιγότερο ευέλικτος ο σχεδιασμός του κτιρίου.

 

2. Για τον ίδιο λόγο το κτίρια αυτά δεν είναι μελλοντικά τροποποιήσιμα ως προς την διαρρύθμιση τους.

 

3. Θα σου φάνε περισσότερο χώρο οι φέρουσες τοιχοποιίες .

 

4. Προσωπικά , διατηρώ τις αμφιβολίες μου κατά πόσο τα συνεργεία εφαρμόζουν στην κατασκευή όλες μα όλες τις απαιτούμενες κατασκευαστικές λεπτομέρειες .

 

Οπότε , λαμβάνοντας υπ όψη τα παραπάνω , κάνε μια αναλυτική συζήτηση με τον μηχανικό σου για τον τρόπο κατασκευής της μελλοντικής οικίας σου.

Link to comment
Share on other sites

πάντως εγώ θα σου πρότεινα να το κάνεις πετρόχτιστο με πάχος τοιχοποιίας >50εκ που δεν μετραει και στον συντελεστή δόμησης. (βλ. διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών)

 

μετράει όμως στην κάλυψη οπότε ισως υπάρξει πρόβλημα...καλύτερα μπατική πάχους 25 εκ. κατα τη γνώμη μου...

Link to comment
Share on other sites

Ξέρω πολλούς που θα χτίζαν το σπίτι τους είτε προκάτ είτε τοιχοποιία για θέμα κόστους αλλά ευτυχώς την τελευταία στιγμή μεταπείθονται. Για μένα για κατοικίες (και όχι αποθήκες, βοηθητικοί χώροι, στέγαστρα κτλ...) το μπετόν είναι μονόδρομος.

 

Λάβε σοβαρά υπ'όψιν σου και τα λόγια του avgoust.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.