Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα διαφόρων τρόπων δόμησης


 
vagelp

Recommended Posts

....Απλά συνήθως στην Ελλάδα βλέπουμε συχνά καραγκιοζιλίκια. Αν το αντιμετωπίσεις σοβαρά δεν υπάρχει σεισμικό πρόβλημα. ....

 

Απόλυτα σωστός.

 

Τα εναλλακτικά συνήθως πάνε πακέτο με μπατίρηδες ιδιοκτήτες, που θα τα προτιμήσουν μόνο γιατί είναι "φθηνότερα", με αποτέλεσμα η θεμελίωση να καταλήγει μια "πλατφόρμα" 15-20 εκ., οι σωστές κατασκευαστικές λεπτομέρειες να πηγαίνουν περίπατο, κ.ο.κ. σε όλη την κατασκευή.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 84
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν απορριπτεται. Καθε αλλο. Ειναι ένας τροπος δομησης που με καταλληλες προυποθεσεις ειναι σιγουρος ασφαλης και σε μερικες φορες ιδανικός.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή μία πλάκα 30-40εκ αντι για θεμέλια-πέδιλα πάνω στην οποία θα βιδώσει ο μεταλλικός σκελετός, η τοιχοποιία να γίνει με τούβλο και η πάνω πλάκα με οπλισμένο σκυρόδεμα θα είναι πιό οικονομική από ότι η άλλες δύο λύσεις?(δηλαδή αυτής της φέρουσας τοιχοποιίας και το σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για την ακόλουθη σκέψη για ένα δυόροφο σπίτι με υπόγειο:

1. Υπόγειο-Θεμέλια: ΩΣ

2. Ισογειο+1ος: Μεταλλική κατασκευή

3. Τοιχοποιία: Διπλό Emmedue με τσιμέντο

 

Υπάρχει κάποιο σοβαρό μειονέκτημα της μεταλλικής κατασκευής για την Ελλάδα?

 

Η ίδια ερώτηση με απασχολεί και για το διπλό Εmmedue γιατί έχω πληροφόρηση μόνο από internet και το έχω δει μόνο σε δύο σπίτια που έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Παρομοίως. Θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις όσον αφορά τα μεταλλικά κτίρια.

Δεν είναι μπατίρικες οικοδομές, αν όντως είναι πιο οικονομικά τότε σαφώς να προτιμούνται δεν μας "τρέχουν" λοιπόν να πάμε να κάνουμε την πιο ακριβή λύση αν αυτή συνιθίζεται προσοχή θεωρείται πιο αξιόπιστη επειδή ακριβώς συνιθίζεται.

Αν αντίστιχοι, "άλλοι" τρόποι δόμησης αποδυκνύονται εξίσου αξιοπιστοι και προσφέρουν τα σύν και τα πλήν τους τότε γιατί να μην χρησιμοποιούνται?

Και μιλώ για παραδείγματα πχ μεταλλικών κτιρίων, εξωτερικής θερμομόνωσης, γεωθερμίας, κ. α.

Αν, μιλάμε για τα μεταλλικά κτίρια τώρα, γιατί να μην προτιμούνται? Και το κόστος τους ακούγεται τεινά 20-25% μικρότερο όσον αφορά μη εμφανής σκελετούς, (όπου οι απαιτήσεις πυροπροστασίας δεν είναι μεγάλες) και μεγαλύτερα ανοίγματα μπορούν να κατασκευάσουν και το - κυριότερο που με απασχολεί ως αρχιτέκτονα- μπορούν να συνδυαστούν με άλλα υλικά πχ οπλισμένο σκυρόδεμα, λιθοδομές δίνοντας άριστα αρχιτεκτονικά παραδείγματα.

Link to comment
Share on other sites

Κατά την γνώμη μου, το μοναδικό μειονέκτημα των μεταλλικών κατασκευών για χρήση πλην βιομηχανικής στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική εμπειρία.

 

Δεν εννοώ εμπειρία μηχανικών. Σίγουρα υπάρχουν αξιότατοι μηχανικοί που μπορούν να κάνουν άψογη μελέτη (υπάρχουν μηχανικοί άσχετοι στα μεταλλικά αλλά υπάρχουν άσχετοι και στο μπετό, δεν είναι κριτήριο)

 

Το πρόβλημα είναι ότι στην κατασκευή υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες.

- Πως θα περάσει ο ηλεκτρολόγος μια νέα γραμμή σε τοίχο που δεν υπήρχε πρόβλεψη στο σχέδιο και αποφασίστηκε μετά; Προφανώς δεν μπορεί να σκάψει την μεταλλική δοκό για να περάσει καλώδια.

- Τι υλικά (κόλλες, χρώματα, κτλ) θα χρησιμοποιηθούν τα οποία να δένουν σωστά πάνω στο μέταλλο και να μην αποκολλώνται.

- Πως θα τηρηθούν κάποιοι κανόνες από τον εκάστοτε διακοσμητή. Δεν πρέπει να γίνουν τρύπες ή συγκολλήσεις στα φέροντα στοιχεία χωρίς μελέτη επειδή μειώνεται τοπικά η αντοχή τους. Όποιος έχει δει διακοσμητή να "φτιάχνει" κατάστημα ξέρει τι γίνεται. Μέχρι και πατάρια προσθέτουν αυθαίρετα.

Link to comment
Share on other sites

και όμως κάνεις λάθος! έχω, μάλλον ξέρω μεγάλη πιστοποιημένη Αθηναϊκή εταιρία (φαντάζομαι θα δρά πανελλαδικά και όχι μόνο, ίσως) οι οποίοι μου είπαν ότι η κατασκευή θα είναι ειδικότητα τους το κόστος μου θα είναι λιγότερο, τα ένσημα λιγότερα. Γενικά συμφέρει, συμφέρει συμφέρει. Το εργοστάσιο είναι μεγάλο και με πληθώρα έργων, κτιρίων επαγγελματικών και άλλων, δεν νομίζω ότι θα υπάρξη κανένα πρόβλημα. Εγώ την δική σας γνώμη ζήτησα....? ? ? ?

Link to comment
Share on other sites

Η προσωπική μου γνώμη, εκφρασμένη από τον καιρό που παρακολουθούσα το αντίστοιχο μάθημα περί μεταλλικών κατασκευών στη σχολή, είναι πως τα μεταλλικά κτήρια είναι το μέλλον. Απορώ ειλικρινά για ποιόν λόγο δεν οδηγηθήκαμε στη λύση του μεταλλικού κτηρίου εδώ και δεκαετίες δεδομένου του σεισμογενούς περιβάλλοντος της χώρας μας. Εντάξει να δεχθώ ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια δεν κυκλοφορούσαν πιστοποιημένα προϊόντα στη χώρα μας, ότι μπορούμε και έχουμε σκυρόδεμα σε αφθονία κλπ αλλά νομίζω πλέον ότι δεν έχουμε δει εφαρμογή αυτής της λύσης απλώς γιατί κανείς δεν τολμά ακόμα να την εφαρμόσει στις κατοικίες. Για τον κόσμο είναι ένα άγνωστο προϊόν και γι' αυτό και είναι επιφυλακτικός. Από την άλλη όμως και εμείς οι ίδιοι φοβόμαστε να το προτείνουμε στους πελάτες μας.

Link to comment
Share on other sites

Πέραν του ότι τον χάλυβα τον εισάγουμε ενώ το σκυρόδεμα το παράγουμε (πριν 20 χρόνια αυτό έπαιζε ακόμη ρόλο), εφόσον δεν μειωθούν τα φορτία πλακών ο ο σιδηρός φορέας είναι ακριβότερος. Σε κατασκευές μικρής κλίμακας είναι αδύνατον να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που μπορούν να μειώσουν το κόστος. Ενώ ξέρουμε πολλά ως πολιτικοί μηχανικοί για τα σίδερα, οι περισσότεροι αρχιτέκτονες δεν ξέρουν πως να δουλέψουν με το "νέο" υλικό. Τα δε συνεργεία της οικοδομής (χτίστες, σοβατζήδες, πατωματάδες κλπ) είναι τελείως άσχετοι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.