Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απόδειξη ότι ένα οικόπεδο-αγροτεμάχιο προϋπάρχει της ημ/νίας δημοσίευσης ενός ΦΕΚ


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα! Έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλες τις συνομιλίες περί αρτιότητας και οικοδομησιμότητας οικοπέδων ή/και αγροτεμαχίων και τις παρεκκλίσεις αυτών, και σε πολλές τις περιπτώσεις ανακύπτει το ερώτημα αν το υπό εξέταση ακίνητο προϋπάρχει της ημερομηνίας δημοσίευσης του αντίστοιχου ΦΕΚ. Τελικά αυτό πως αποδεικνύεται? Μόνο με συμβολαιογραφική πράξη που περιγράφει το εν λόγω ακίνητο και η οποία έχει γίνει προ της προαναφερθείσας ημερομηνίας δημοσίευσης του ΦΕΚ ή και με δήλωση χρησικτησίας? Φυσικά αν υπάρχει και άλλος τρόπος θα σας παρακαλούσα να μου τον πείτε. Σας παρακαλώ αν μπορείτε να με βοηθήσετε να ξεκαθαρίσω αυτό το θέμα γιατί έχω μπερδευτεί.Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Εάν η χρησικτησία είναι πρίν τη δημοσίευση του ΦΕΚ ΟΚ.

Συνήθως η αναδρομή στα συμβόλαια κτήσης είναι αυτή που σε κατοχυρώνει.

Εγώ πάντως δεν εμπιστεύομαι τις χρησικτησίες... εμπεριέχουν πολύ δόλο από όλες τις απόψεις.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Κι εγώ το ίδιο πιστεύω και εμπιστεύομαι. Απλά με προβλημάτισε ένας πολύ έμπειρος συνάδελφος (20 χρόνια εκδίδει οικοδομικές άδειες) που μου είπε πως "βαπτίζει" όλα τα "προβληματικά" ακίνητα ως προϋπάρχοντα λόγω χρησικτησίας προ της δημοσίευσης του ΦΕΚ και δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί πρόβλημα. Εγώ ως νέα όμως θα ήθελα να καλύπτω καλύτερα να νώτα μου...

Link to comment
Share on other sites

Elina, ο συνάδελφος μπορεί στα τόσα χρόνια να έχει αποκτήσει

α) ανοσία στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις ...

β) ασυδοσία μιας και βλέπει ότι τίποτα δεν ελέγχεται αυτεπαγγέλτως εκτός εάν καταδοθεί

γ) έχει αποκτήσει "κολλητούς" στην πολεοδομία και του τα περνάνε στο "ντούκου"

δ) έχει "ελαιοτριβείο"

 

Καλύτερα πάντως να κοιμάσαι ήσυχη κι όχι να σκέφτεσαι πότε θα σου έρθει το εξώδικο ή η καταγγελία... και να είσαι σίγουρη πως στο διηνεκές θα αποκτήσεις και όνομα και κύρος σοβαρού επαγγελματία. !!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε έχεις απόλυτο δίκιο! Δυστυχώς τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές και το χειρότερο είναι ότι διδάσκουν και τους νέους να ακολουθούν όμοιες πρακτικές...προφανώς για να μην φαίνεται πόσο φαύλοι είναι οι ίδιοι! Σκέφτηκα όμως κάτι ακόμα. Αν υπάρχει κάποια διαθήκη χειρόγραφη και όχι με συμβολαιογραφική πράξη προ της δημοσίευσης του ΦΕΚ και αυτή δημοσιοποιηθεί μετά, ποιές διατάξεις ισχύουν για τα οικόπεδα οι πριν ή οι μετά?

Υ.Γ Για το τελευταίο ερώτημά μου καλύφθηκα από παλαιότερες αναρτήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά αυτό πως αποδεικνύεται? Μόνο με συμβολαιογραφική πράξη που περιγράφει το εν λόγω ακίνητο και η οποία έχει γίνει προ της προαναφερθείσας ημερομηνίας δημοσίευσης του ΦΕΚ ή και με δήλωση χρησικτησίας?

 

τι σημαίνει δήλωση χρησικτησίας?:shock:

η χρησικτησία αποκτάται με την παρέλευση 20ετίας (έκτακτη) ή της 10ετιας (τακτική) και απαιτείται δικαστική απόφαση. Χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου θεωρείται ο χρόνος που συντελείται η χρησικτησία όπως προκύπτει από την δικαστική απόφαση.

 

καλυτερα να εμπιστευτείς κάποιον δικηγόρο (αστικού δικαιου) για να είσαι σίγουρη.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ευχαριστώ για την επισήμανση. Έχεις κάθε δίκιο να σοκάρεσαι μιας και τα λεγόμενά σου μου φαίνονται πολύ λογικά και σίγουρα μια τέτοια διαδικασία θα κάλυπτε όλους τους εμπλεκομένους. Απλά μου έχουν πει ότι η χρησικτησία για πολεοδομική χρήση μπορεί να αποδειχτεί και με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και 2 μαρτύρων και αυτή δεν μου φαίνεται και πολύ αξιόπιστη μέθοδος...αλλά όπως με συμβούλεψες θα ρωτήσω καλύτερα κάποιον νομικό

Link to comment
Share on other sites

Η υπεύθυνη δήλωση που λες γίνεται σε Ειρηνοδικείο ή αλλιώς σε συμβολαιογράφο.

Χρόνος δημιουργίας γηπέδου σε περιπτώσεις κληροδοσίας "αιτία θανάτου" είναι η ημερομηνία που "αποδήμησε" ο μακαρίτης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.