Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αυθαίρετα: Σημαντική τροποποίηση του άρθρου 116 του Ν.4495/17 (παραδοσιακοί οικισμοί)


avgoust

Recommended Posts

Με το ΦΕΚ 70/7-5-2019 εκτός των παρατάσεων των προθεσμιών γίνεται σημαντική αλλαγή στο άρθρο 116 (Διατάξεις παραδοσιακών οικισμών) και ως προς την έκταση εφαρμογής του που πλέον επεκτείνεται και σε "προστατευόμενες περιοχές" και ως προς την διαδικασία , όπου πλέον η έγκριση ΥΠΠΟ έπεται της υπαγωγής.

Οι αλλαγές περιγράφονται στο άρθρο 227 του νέου ΦΕΚ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Η έκταση εφαρμογής έτσι ήταν και παλαιότερα, αλλά επειδή ήταν κακογραμμένος ο νόμος κάναμε όλοι ότι δεν το βλέπουμε. Το ΥΠΠΟ όμως το έβλεπε.

Η διαδικασία όντως άλλαξε δραματικά, αλλά μάλλον μπερδεύτηκε περισσότερο και δεν ξέρω που θα καταλήξει. Ίσως η αλλαγή είναι λάκτισμα σε προεκλογικό ορίζοντα ...

Αυτό που είναι σίγουρα θετικό είναι η μείωση του προστίμου 20% στις περιπτώσεις των άρθρων 116-117.

Link to comment
Share on other sites

Η έκταση εφαρμογής Καν είναι αυτό που γράφει ο νόμος , και όχι αυτό που εκτιμώ εγώ ή εσύ.
Το 116 έλεγε Διατάξεις παραδοσιακών οικισμών. Τέλος . Την άποψη αυτή είχαν και οι ΥΔΟΜ.
Αν έκανε λάθος στην διατύπωση το ΥΠΕΝ, δεν είναι δικό μας θέμα.

Το τι έβλεπε το ΥΠΠΟ μου είναι αδιάφορο. Μηχανικός είμαι και όχι αρχαιολόγος.
Ασε που στο συγκεκριμένο θέμα η εκτίμησή μου προς το ΥΠΠΟ τείνει στο 0 και το  έχω κατατάξει στην ίδια κατηγορία με το ΣτΕ : ανοικτή πληγή.

Κοίτα τώρα τι γίνεται. Κάνω την υπαγωγή.
Στο τέλος του άλλου μήνα πρέπει να πληρώσω το εφ'άπαξ.
Αν δεν έχω την απόφαση του ΥΠΠΟ επί ποίου εμβαδού θα πληρώσω ??

Επίσης , η τροποποίηση αφορά δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ? Ποιος ξέρει...

 

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Καλά, το καλύτερο είναι ότι θα απαντήσουν εντός 60 ημερών και αν παρέλθει άπρακτη τότε θα συνεδριάσει η άλλη επιτροπή. Ακόμα γελάω. Για να καταλάβω, πλέον σου λένε θα πληρώσεις παράβολα κλπ και μετά θα σου πούμε αν τακτοποιείται ή όχι;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς sissy .
Από την άλλη , με την έγκριση ως προαπαιτούμενη θα έχανες τις προθεσμίες υπαγωγής.

Ηταν πολύ πολύ μεγάλο λάθος του ΥΠΕΝ να μπλέξει τους τσιφλικάδες της  Αρχαιολογίας   στα αυθαίρετα σε τέτοια έκταση.
Ας το έβαζε ως προυπόθεση μόνο για οριστική διατήρηση.

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το ξέρω δυστυχώς καλά. 23/5/18 έκανα αίτηση αρχαιολογια για αυθαιρετο σε αρχαιολογικο χώρο, κατασκευασμένο το 60, πριν την κήρυξη. 20/4/2019 πήρα την έγκριση. αν δεν ήταν να πληρωθεί το παράβολο έτσι κι αλλιώς λόγω κατ1 θα είχαμε θέμα. όμως το να πεις στον άλλο πλήρωσε , και μετά θα μας πουν ναι ή όχι εκεί νομίζω θα είναι χειρότερα όλα.Νομίζω εγώ.Γιατί αν μη τι άλλο θα έδινε περισσότερα αλλά θα ξέρει σίγουρα ότι γίνεται γι αυτό πληρώνει. 

Link to comment
Share on other sites

Είναι   εύλογο   ότι  τα  οριζόμενα  με  το  νέο  ΦΕΚ , θα  ισχύουν  για  τις  υπαγωγές   που  θα  γίνουν  από  7/05/2019, επειδή  διαφορετικά , θα  πρέπει  να  δεχθούμε   ότι  αν  σήμερα   κηρύξουν  ΟΛΗ  ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ (κοντά  βρίσκονται  άλλωστε)   προστατευόμενη  περιοχή ,  τότε  όλες  οι   υπαγωγές   θα  πρέπει  να  περάσουν  από την   κρίση  του  ΥΠΠΟ ,  και  ας  μιλάμε  για  αυθαίρετα  που  έχουν  κατασκευαστεί  πριν  τον  Ιούλιο του  2011!!!

Το  δούλεμα   πάει  σύννεφο!   Την  29/03/2019   η  υπουργός  Πολιτισμού   με   έγγραφο  της   ενημέρωσε   την  Βουλή  (ύστερα  από ερώτηση   Βουλευτή  Χίου) ,  ότι το άρθρο  116  έχει  εφαρμογή  ΣΤΟΥΣ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ  ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ  ΚΑΙ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ  ΧΩΡΟΙ . Ούτε  ένα  μήνα  μετά    αλλάζουν  όλο  το  άρθρο  116   και   θεσμοθετούν  εντελώς  διαφορετική  διαδικασία! 

και  βέβαια   αν  εφαρμόσει  κανείς  το  άρθρο  89 ,  παρ.  ι  και  ια ,  όπου  για  υπαγωγές  σε  ιστορικούς  τόπους,  αρχαιολογικούς  χώρους και  περιοχές  ιδιαίτερου  φυσικού κάλλους,  επιτρέπει  την  υπαγωγή  χωρίς  καμιά  επιφύλαξη  κανενός  άρθρου,  είναι  έκθετος   επειδή  δεν  εφάρμοσε  το  άρθρο  116,  δηλαδή  δύο  άρθρα  του ίδιου  νόμου,  ορίζουν   διαφορετικά  και αντιφατικά  πράγματα!!!

Αυτή   η  χώρα   τελικά  δεν  έχει  πάρει  είδηση  ότι  έχει  κατρακυλήσει  στα  τάρταρα.

Link to comment
Share on other sites

 

μεταξυ  των αλλαγων, ειναι,  πλην άλλων,  και η καταργηση απο το 89/ιδ της φρασης "κηρυγμένο νεωτερο μνημειο"

Ομως, εν οψει οτι και στο αρθρο 116 αλλά και στο  αρθρο 117 γινονται πλειστες όσες τροποποιήσεις,

καλο θα ηταν να περιμένουμε την  7η κωδικοποιηση απο τον φιλο καν62,

ωστε  να μπορουμε να τοποθετηθουμε με βαση την  συνολικη εικονα των διαταξεων.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η 7η κωδικοποίηση Δημήτρη είναι ανεβασμένη ήδη από χθες εδώ :

Οι απαντήσεις των συναδέλφων που ακολούθησαν την πρωϊνή μου τοποθέτηση επιβεβαιώνουν αυτά που είπα.

Η τελική κατάληξη των υποθέσεων αυτών δεν θα λάβει τη γνώμη κανενός μας, ούτε όμως και των ΥΔΟΜ. Και αυτές ερμηνεύουν όπως και εμείς ερμηνεύουμε, και αν λάβουμε υπόψη το παρελθόν, πολλές φορές λάθος.

Η συναρμοδιότητα, και στις περισσότερες φορές προέχουσα αρμοδιότητα, του ΥΠΠΟ με το ΥΠΕΝ δεν λύνεται ούτε με τις τελευταίες αλλαγές. Το ΥΠΠΟ καλά έλεγε στο έγγραφο που προαναφέρθηκε, ότι εφόσον μπήκε η ρύθμιση στο νόμο του ΥΠΕΝ τότε θα αφορά μόνο αυτά που είναι και παραδοσιακά. Αλλιώς θα έβγαζε νόμο πριν το ΥΠΠΟ που έχει και τη μοναδική αρμοδιότητα σε σκέτους αρχαιολογικούς και ιστορικούς.

Όμως τα παράπονα των εκτός ΥΠΠΟ καθώς και των εντός ΥΠΠΟ (ότι εμείς δεν μπορεί να εξετάζουμε αυθαίρετα) και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο οδήγησαν στην αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης που έκανε η Αγρίου για αίτηση υπαγωγής πρώτα και μετά έλεγχο του ΥΠΠΟ. Έτσι και το παράβολο πέφτει ώστε να μπεις στο νόμο και οι διαμαρτυρίες ότι δεν τους αφήνει το ΥΠΠΟ κάμπτονται. Το βέβαιο είναι ότι, ότι και να πει το ΥΠΠΟ μετά για το αυθαίρετο, το πρόστιμο για αυτά που θα μείνουν ή το παράβολο θα πληρωθούν ...

Στην ουσία δεν αλλάζει κάτι γιατί η υπαγωγή ολοκληρώνεται (και οι συνέπειες του νόμου επέρχονται) μόνο αν το ΥΠΠΟ συναινέσει ή εγκρίνει και μόνο στην έκταση που αυτό θα ορίσει. Απλά στην βιασύνη να βρεθεί μιά λύση το πράγμα έμπλεξε πιό πολύ. Κανείς δεν ξέρει ποιές επιτροπές (αφού δεν υπάρχουν), τι θα εξετάζουν οι επιτροπές, τι σημαίνει στο κείμενο διοικητική πράξη, αν η γνωμοδότηση είναι τέτοια πράξη, ποιά τελικά θέλουν έγκριση κλπ. Εν τέλει, δεν είναι βέβαιο πόσες περιπτώσεις θα τελειώσουν με αυτή τη διαδικασία και αν θα είναι περισσότερες από αυτές που πέρναγαν πριν (όταν η αίτηση γινόταν μετά την έγκριση).

Το βέβαιο είναι ότι αμφιλεγόμενες ή μη σύννομες εντάξεις στον νόμο εκθέτουν συμβόλαια, πράξεις, περιουσίες ή συναδέλφους στο έλεος κάθε ελέγχου ή καταγγελίας. Και αυτό για τις εποχές που ζούμε είναι τραγικό και τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμο.

 

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.