Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εξάρτηση και εισαγωγή αποσπάσματος Φ.Χ 1/5000 Γ.Υ.Σ στο autocad


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι και καλό σ\κ να έχουμε.

Είμαι Πολιτικός Μηχανικός νέος σχετικά στον κλάδο και αποφάσισα να θίξω ένα θέμα που ψάχνω καιρό τώρα. Αυτό  είναι να βρω μια <<στάνταρ>> και σχετικά σωστή διαδικασία εισαγωγής φύλλου χάρτου ΓΥΣ 5000 σε τοπογραφικό διάγραμμα στο aytocad. Όσους συναδέλφους ρώτησα για το θέμα καθένας έχει δικό του τρόπο εξάρτησης άλλος με τα τριγωνομετρικά και alight άλλος με τον καναβο του φύλλου κτλ. Τέλος να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο tutorial στο youtube ή κάπου αλλού σχετικά με την σωστή διαδικασία. Ζητάω συγνώμη προκαταβολικά αν έχει αναλυθεί το ζήτημα κάπου άλλου στο φόρουμ και δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου και να έχει γίνει αυτό ενημερώστε με παρακαλώ να σβήσω το topic.

Edited by siripitouris
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η διαδικασία είναι απλή

Εισάγεις το φ.χ. (tiff ή pdf), το φέρνεις στην κλίμακα 1:1, και με μετατροπή hatt σε ΕΓΣΑ το τοποθετείς στη σωστή (κατά το δυνατόν) θέση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε νέε συν. καλημέρα. Η καλημέρα πάει και στους παλαιούς.

Θέλεις όπως λες να εισάγεις ένα απόσπασμα ενός χάρτη 1: 5000 στο autocad. Αυτό ας πούμε γίνεται και οι νέοι κομπιουτεράκηδες συνάδελφοι σου πουν και πως γίνεται (και εγώ ακόμη ξέρω).

Το ερώτημα όμως που παραμένει είναι: Για ποιο λόγο θες εσύ να εισάγεις το απόσπασμα αυτό σε δικό σου σχέδιό ? Γράφεις παραπάνω ..."  για το θέμα καθένας έχει δικό του τρόπο εξάρτησης.." κλπ. Την λέξη εξάρτηση γιατί την αναφέρεις? Συνήθως βάζουμε απόσπασμα από χάρτη 1: 5000 ,σε σχέδιο που κάνουμε, για οδοιπορικό σκαρίφημα. 

Πρέπει να ξέρεις πως ένας χάρτης 1 / 5000 ( ακόμη και το πρωτότυπο. Όχι φωτοτυπία ) μας δείχνει μέσα σε 2cm 100 ολόκληρα μέτρα (κάναβος 10cm 500μ).

Αν θες γράψε μας τι έχεις στο νου σου να κάνεις αλλά με σωστους τεχνικούς όρους.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι!

Ευχαριστώ θερμά για τις οδηγίες σας και sorry για την λανθασμένη διατύπωση! Αυτό που ρωτάω - ζητάω είναι: Ένα τοπογραφικό διάγραμμα εκτός σχεδίου ας πούμε δεν χρειάζεται απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ? Αυτό το απόσπασμα πως μπορέι να << μπεί>> σωστά στο autocad στη σωστή κλίμακα και να κάτσει το  περίγραμμα του γεωτεμάχιου πάνω όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο προβληματισμός μου αφορά την διαδικασία που περιγράφει ο φίλος tetris παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Η συμβουλή μου: να εισάγεις απόσπασμα κάποιου χάρτη (1 :5000) σε σχέδιό σου είναι εύκολη υπόθεση (με την εντολή insert το κάνεις εύκολα) αλλά  να το κάνεις μόνο για βοηθητικούς και μόνο λόγους. (π.χ. οδοιπορικό σκαρίφημα, μία χοντρική σύγκριση του χάρτη με την υφισταμένη κατάσταση κλπ). Μέχρι εκεί!!! Δηλαδή η απάντηση είναι ΟΧΙ. ...Όταν το απόσπασμα σου θα είναι σε άλλο σύστημα αναφοράς θα έχεις και στροφή .... Καταλαβαίνεις. 

Αρα μόνο...σωστή εξάρτηση στο σύστημα της μελέτης και μετά επεξεργασία με τα εφόδια που σου έδωσε η σχολή σου , για να αποδώσεις στο χαρτί (ή το pc ) ότι μέτρησες. 

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή για να καταλάβω και εγώ? Χοντρικά:   Eισάγω τις μετρήσεις εξαρτημένες σε ΕΓΣΑ , σχεδιάζω ( διαστάσεις, εμβαδομετρήσεις, όμοροι ιδιοκτήτες κτλ) πίνακας κορυφών, όροι δόμησης, δηλώσεις ιδιοκτήτη και μηχανικού, πινακίδα και έτοιμο το τοπογραφικό? Δεν απαιτείται απόσπασμα κάποιου χάρτη με την ιδιοκτησία μου πάνω?

Edited by siripitouris
Link to comment
Share on other sites

Από Υ.Π.Ε.Κ.Α.

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ - ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.pdf ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.pdf

 

Και έτσι θα γεωαναφέρεις χοντρικά(στο σύστημα συν/νων του) χάρτη Γ.Υ.Σ. 1:5000..

1.png

2.png

3.png

 

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε GMEPH ευχαριστώ πάρα πολύ για τα αρχειάκια είναι πολύ αναλυτικά και αφορούν ακριβώς αυτό που ήθελα! Ήθελα όμως να σε ρωτήσω δυο τρία πράματα αν δεν έχεις πρόβλημα. Στο τρίτο βήμα που λέει με την εντολή aligh επιλέγεις καναβο και πληκτρολογείς συντεταγμένες. Εννοείς επιλέγω το τελευταίο σταυρόνημα της εικόνας και γράφω τις ΕΓΣΑ που μου δίνει το autocad  σε αυτό ακριβός το σημείο ή κάτι άλλο? Επίσης μετά από αυτή τη διαδικασία προκύπτει κάποιας μορφής εξάρτηση ή απλά μπαίνει ο χάρτης υπό κλίμακα και μετά για να βάλω πάνω την ιδιοκτησία μου υπάρχει άλλη διαδικασία? Και τέλος οι εικόνες που ανέβασες είναι απο κάποιο εγχειρίδιο? Επειδή φαίνεται αναλυτικό και χρήσιμο μπορώ να το προμηθευτώ - αγοράσω από κάπου? Ευχαριστώ και πάλι και συγνώμη άμα σας κουράζω!

Link to comment
Share on other sites

man τα έχεις λίγο μπερδεμένα στο μυαλό σου.

Δίνει και το Autocad συντεταγμένες ΕΓΣΑ τώρα? Καήκαμε.....

Επίσης, αν δεν κάνεις rubbersheet sto raster, γεωαναφορά δε θα πετύχεις ποτέ.....

Θέλεις κάποιο συγκεκριμένο πεντοχίλιαρο, αν είναι πες μας πιο μπας και το έχουμε.

Το πιο σωστό για μένα είναι να κάτσεις δίπλα σε κάποιον που το κατέχει, να σου δείξει πώς γίνεται και είσαι κομπλέ.

Προσωπικά το έχω κάνει σε πολλούς νέους συναδέλφους!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.