Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έτος κατασκευής οικοδομής


Vagamad

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

βρισκομαι στην διαδικασία αγοράς ενός διαμερίσματος στην Θεσσαλονίκη. Ενώ στην περιγραφή του μεσιτικού (και στην προφορική επικοινωνία μου με τον ιδιοκτήτη όταν είδα το σπίτι) δηλώνεται ως έτος κατασκευής το 1979, σήμερα που πήρα το τελευταίο συμβόλαιο που είχε βγει στα χέρια μου, φαίνεται ότι προϋπήρχε ένα άλλο συμβόλαιο (η πρώτη αγοραπωλησία) το 1969. Είναι δυνατόν ο πρώτος ιδιοκτήτης να αγόρασε το σπίτι το 69 και η οικοδομή να είναι του 79. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης μου είχε πει όταν τον ρώτησα το ιστορικό του σπιτιού πως ο τότε ιδιοκτήτης (συγγενής του) το είχε πάρει στα θεμέλια. Αλλά κ πάλι είναι δυνατόν να πέρασαν 10 χρόνια από την σύνταξη του συμβολαίου μέχρι το έτος κατασκευής που δηλώνουν?

Ο δικηγόρος μου θα επισκεφτεί το υποθηκοφυλακείο και εκεί θα δει αναλυτικά το τότε συμβόλαιο ελπίζοντας πως θα αναγράφεται κάποια λεπτομέρεια που θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε το έτος κατασκευής. Στο Κτηματολόγιο που επισκέφθηκε ήδη δεν είδε κάποια ημερομηνία.

Παρολα αυτά θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιος τρόπος, έγγραφο ή κάποια υπηρεσία που μπορεί να μου εξακριβωσει την χρονολογία κατασκευής. Υπάρχει περίπτωση να βοηθηθω από την πολεοδομία? (Εάν κ απ ότι ξέρω χαρτιά του σπιτιού έχουν χαθεί κατά την μεταφορά της πολεοδομίας σε νέο χώρο - όπως πχ οι κατόψεις). Επίσης γνωρίζω πως ένα από τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσει ο πωλητής στον συμβολαιογράφο για να προχωρήσει η διαδικασία είναι η «άδεια οικοδομής», εκεί θα αναγράφεται το έτος κατασκευής της?

Με έχει αγχώσει το συγκεκριμένο ζήτημα διότι η τιμή της αξίας του ακινήτου επιρρεαζεται και από το έτος κατασκευής. Όποτε λογικό είναι να μην κοστολογω το διαμέρισμα στα ίδια χρήματα εάν είναι κατα μια δεκαετία παλιότερο απ ότι μου είπαν. Οποιαδήποτε συμβουλή θα ήταν χρήσιμη και θα με βοηθούσε να βγάλω μια άκρη με όλο αυτό το χάος των ακινήτων και της γραφειοκρατίας! Ευχαριστώ!

Edited by Vagamad
Link to comment
Share on other sites

1. Μην εμπιστεύεσαι τους μεσίτες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συμπεριφέρονται ως κοράκια

2. Μαζί με το δικηγόρο (που θα ελέγξει την "καθαρότητα" των τίτλων), βάλε κι ένα μηχανικό για να ελέγξει όλα τα υπόλοιπα (νομιμότητα κτιρίου, κατάστασή του, δαπάνες επισκευών-ανακαινίσεων, κλπ). Μπορεί να θεωρείς πολυτέλεια το μηχανικό, αλλά δεν είναι έτσι. Ένας έμπειρος συνάδελφος μπορεί να σε γλυτώσει από πολλούς μπελάδες, και θα σε βοηθήσει (από τεχνική άποψη) στην απόφαση που θα πάρεις.

Μακάρι να μπορούσαμε να σε βοηθήσουμε εξ αποστάσεως, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει βεβαίως και καμιά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός του ότι, μπορεί να έχει κατασκευαστεί, είτε το 69, είτε το 79, δηλαδή, το αν σήμερα είναι 40 ή 50 χρόνων..... Τα ίδια χρήματα θέλει για ανακαίνιση - επισκευή και τον ίδιο "χρόνο" ζωής έχει.....

 

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι πριν το δικηγόρο πρέπει να βάλετε ένα μηχανικό να ελέγξει την πολεοδομική νομιμότητα της ιδιοκτησίας(άδεια, σχέδια κτλ) . Εφόσον ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος προχωράτε και σε έλεγχο τίτλων. Θα γλιτώσετε χρήματα και επιπλέον τρέξιμο μετά. Το αν χτίστηκε το 69 ή το 79 συμφωνώ και εγω οτι δεν έχει μεγάλη διαφορά 

Link to comment
Share on other sites

Vagamad Η οικοδομική άδεια γράφει πότε ηλεκτροδοτήθηκε το ακίνητο, το οποίο είναι ένα δείγμα του πότε κατασκευάσθηκε και ίσως αναφέρει και ημερομηνίες αυτοψίας από την πολεοδομία... επίσης αφού κάνετε τόσο ακριβείς υπολογισμούς της αξίας του ακινήτου, φαντάζομαι ήδη έχετε συμπεριλάβει ένα μειωτικό συντελεστή για το γεγονός ότι "τα σχέδια έχουν χαθεί", οπότε πλέον η δεκαετία στη διάρκεια ζωής του εξανεμίζεται όπως αναφέρουν και οι συνάδελφοι παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

η τιμή της αξίας όσον αφορά την αντικειμενική για τον υπολογισμό των φόρων κτλ. πάει μέχρι 25 χρόνια πίσω, μετα ο συντελεστής παλαιότητας παραμένει ίδιος είτε είναι 30 είτε  50 χρόνων

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.