Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακίνητα: «Επενδυτές» οι οκτώ στους 10 αγοραστές διαμερισμάτων


Engineer

Recommended Posts

Οι περισσότερες συναλλαγές στην αγορά κατοικίας αφορούν διαμερίσματα που προορίζονται για βραχυχρόνια μίσθωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της E-Real Estates. Παλαιότερα ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί στο στόχαστρο.

Μόνο δύο στους δέκα αγοραστές διαμερισμάτων επενδύουν για να καλύψουν στεγαστικές τους ανάγκες, ενώ η πλειοψηφία των αγορών, ποσοστό περί το 80%, αφορά σε κατοικίες που προορίζονται για εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates, στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους υπήρξε κινητικότητα στην αγορά, αλλά δεν έγιναν πολλές συναλλαγές, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα στις περιοχές που αναζητούν, με κόστος αγοράς έως 600-700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται ακίνητα από 85 έως 110 τ.μ. καθώς μόνο ένας στους δέκα αγοραστές επένδυσε σε διαμέρισμα άνω των 120 τετραγωνικών μέτρων. Η αγορά επηρεάζεται τόσο από τους ρυθμούς χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων, αλλά και το γεγονός πως πλέον οι αγοραστές πρέπει να καλύψουν με δικά τους κεφάλαια το 25% του κόστους αγοράς κατοικίας.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θέμης Μπάκας υποστηρίζει πως το ενδιαφέρον όσων αγοράζουν διαμερίσματα για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες επικεντρώνεται σε τρεις πόλους.

Στα Νότια Προάστια ( Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βύρωνας, Γλυφάδα, Δάφνη, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Π. Φάληρο, Υμηττός), οι ενδιαφερόμενοι ψάχνουν κατοικίες από 85 τ.μ. έως 110 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια, αξίας έως 150.000 ευρώ. Επιλέγουν περιοχές που το κόστος αγοράς είναι από 1.300 €/τ.μ. έως 1.700 €/τ.μ. και προτιμούν παλαιά ακίνητα που έχουν ανακαινιστεί.

Ο δεύτερος πόλος είναι το κέντρο Αθήνας (Ν. Κόσμος, Κυψέλη, Αμπελόκηποι, Άνω Πατήσια, Ιλίσια, Πολύγωνο, Γκάζι, Γκύζη, Γουδή, Ελληνορώσων, Παγκράτι, Εξάρχεια, Πλ. Αττικής, Αγιος Ελευθέριος, Νεάπολη, Σεπόλια). Και εδώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται ακίνητα από 85 τ.μ. έως 110 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια, αξίας έως 130.000 ευρώ για ακίνητα κατασκευής μετά το 2000, με το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο να ξεκινάει από 1.200 €/τ.μ. έως 1.500 €/τ.μ. «Το διαθέσιμο κεφάλαιο μειώνεται στις 80.000 ευρώ για ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης, με το κόστος αγοράς ανά τετραγωνικό μέτρο να ξεκινάει από 727 €/τ.μ. έως 940 €/τ.μ.», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Στα Βόρεια Προάστια (Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Ηράκλειο, Μελίσσια, Πεύκη, Χολαργός, Χαλάνδρι, Παλλήνη), που είναι ο τρίτος πόλος, πάλι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κατοικίες 85 τ.μ. έως 110 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια, αξίας έως 150.000 ευρώ. Οι αγοραστές επιλέγουν περιοχές που το κόστος αγοράς είναι από 1.300 €/τ.μ. έως 1.700 €/τ.μ., αν πρόκειται για διαμερίσματα. Δεν είναι λίγοι που επιλέγουν μονοκατοικίες σε περιοχές όπως ο Διόνυσος, η Άνοιξη, ο Άγιος Στέφανος, η Ανθούσα από 150 τ.μ. έως 220 τ.μ. έως 15-20 ετών, αλλά με κόστος που δεν ξεπερνά τις 280.000 ευρώ, αναζητώντας κυρίως τις ευκαιρίες της κτηματαγοράς των Βορείων Προαστίων.

Οσοι αγοράζουν σήμερα ακίνητα, κυρίως κατοικίες, για επένδυση, αναζητούν διαμερίσματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας καθώς και στις δημοφιλείς περιοχές των Νοτίων Προαστίων για βραχυχρόνια μίσθωση. Στο στόχαστρο βρίσκονται ακίνητα κυρίως 40-60 τ.μ. και δευτερευόντως ακίνητα έως 120 τ.μ., κατά τον κ. Μπάκα. Τα μεγάλα ακίνητα «μπορούν να χωριστούν και να γίνουν 2 διαμερίσματα». Οι αγοραστές επιλέγουν ακίνητα που δεν ξεπερνούν τα 600 €/τ.μ.-700 €/τ.μ. και να χρήζουν ριζικής ανακαίνισης.

Ο πρόεδρος της E-Real Estates υποστηρίζει πως λιγότερο από 10% ήταν το ποσοστό των Ελλήνων που επέλεξαν επαγγελματικά ακίνητα για επένδυση. Το 75% που επένδυσαν σε επαγγελματικά ακίνητα προτίμησαν μικρά καταστήματα σε εμπορικές πιάτσες, με στόχο το εισόδημα, και σε ποσά έως 200.000 €. Το 15% σε βιομηχανικά ακίνητα και το 10% σε καταστήματα επιφάνειας άνω των 150 τ.μ., κυρίως μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ή/και πολυεθνικές.

Τέλος, ελάχιστοι ήταν οι επενδυτές που επέλεξαν να επενδύσουν στην αγροτική γη. Οι μοναδικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν, αφορούσαν επιχειρηματίες που στοχεύουν στη Βιομηχανική ή/και Φαρμακευτική Κάνναβη.

Φώτης Κόλλιας
[email protected]


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.