Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Βεβαίωση μηχανικού για μεταβίβαση διαμερίσματος


sgrs

Recommended Posts

μάλλον στη σύσταση τα έκαναν 2  και δεν ενημερώθηκε η άδεια. Συμφωνώ με Ιάσονα , να στραφείς εναντίον του μηχανικού που έδωσε την βεβαίωση. Αν ήταν γιατρός και σου αφαιρούσε το ένα νεφρό χωρίς να είναι ανάγκη, θα σε κάλυπτε η απάντηση δεν έιχα χρόνο για εξετάσεις;

Κάποια στιγμή πρέπει να μπει φρένο σε αυτούς τους "συνάδελφους". Γιατί να χρωθείται έξοδα για επανάληψη και επανέλεγχο λόγω λάθους άλλου ανθρώπου;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να μην είχε χρόνο τότε αλλά σίγουρα θα βρει χρόνο (και θα βγάλει και φτερά στα πόδια) όταν του έρθει ένα ωραίο κειμενάκι από τον δικηγόρο σου σχετικά με τις ευθύνες της τότε υπογραφής του.

Αρκεί να απευθυνθείς σε έμπειρο δικηγόρο (και μηχανικό) που να κατέχουν το συγκεκριμένο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

Για να διευκρινίσουμε τι έχει γίνει, δεν σημειώθηκε ποτέ στην πολεοδομία οτι το οροφοδιαμέρισμα του 1ου ορόφου χωρίστηκε σε 2 ξεχωριστά διαμερίσματα, άρα αυτή τη στιγμή υπάρχει ξεκάθαρη αυθαιρεσία αφού εγώ κατέχω το Α1 διαμέρισμα και κάποιος άλλος το Α2.

Δεν υπάρχει κάτοψη που να δείχνει την πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα εκτός από τους τίτλους ιδιοκτησίας μας και τα αντίστοιχα φύλλα κτηματολογίου.

Πριν λίγο είχα συνάντηση με τον μηχανικό οπου είπε οτι κακως υπέγραψε τη βεβαιωση περι μη αυθαιρεσιών χωρις να εχει τσεκαρει την κατοψη και χωρις εστω να εχει κανει αυτοψια όμως όταν αναφέρθηκαν τα κόστη της τακτοποίησης και της νέας μελέτης τα οποία του είπα οτι θα έπρεπε να τα επωμιστεί μου ζήτησε να πάρω τα χαρτιά μου και να περάσω έξω απο το γραφείο του. Δεν ζητησε καν συγνωμη και οταν ειπα πως δεν εχω ερθει να μαλωσω η απαντηση ηταν δε με ενδιαφερει περασε εξω.

Είμαι σε σοκ καθώς μολις εγκρίθηκα για το εξοικονομώ και αυτό με καθυστερεί σημαντικά και δεν ξέρω και τι συνέπειες θα ειχε για την γονική παροχή που έχει γινει, για να μην αναφερω την κατασταση στην οποια περιερχεσαι οταν μαθαινεις οτι εχεις κατι που δεν ειναι νομιμο.

Ρωτησα δικηγορο και μηχανικο, ο μεν δικηγόρος μου είπε οτι δεν θα μπορούσαν να υπαρξουν αξιόλογες συνέπειες και σε μια ακραία περίπτωση θα μπορούσε να φανεί στο δικαστήριο οτι εγώ είχα 'εννομο συμφέρον να ολοκληρωθεί η γονική παροχή με την παρανομία ενώ ο μηχανικός μου ειπε οτι δεν ξέρει τι μπορεί να γινει.

Μου φαίνεται αδιανοητο ότι αυτός ο κύριος μπορεί να την γλιτώσει έτσι απλα πέραν του επιπλέον κοστους που καλούμαι να αναλάβω χωρις να φταίω κιολας.

Αν κάποιος εχει να προτείνει δικηγόρο/μηχανικό γνώστες με το θέμα η έχουν να κάνουν κάποια πρόταση... παρακαλώ ελεύθερα.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε, σύμφωνα με τα γραφόμενά σου, στην άδεια προβλεπόταν να γίνει ένα διαμέρισμα, ενώ η υφιστάμενη κατάσταση  περιλαμβάνει δυο διαμερίσματα  (υποθέτω και στην κάτοψη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών εμφαίνονται δυο διαμερίσματα όπως αυτά έχουν κατασκευαστεί). Υπάρχει παράβαση διαφορετικής διαμερισμάτωσης η οποία διαφαίνεται να μην έχει τακτοποιηθεί. Αυτά μπορούμε μόνο να σχολιάσουμε εξ αποστάσεως και σύμφωνα πάντοτε με την περιγραφή που μας δίνεις. Στα πλαίσια του φόρουμ δεν μπορούμε να προτείνουμε ενέργειες νομικής φύσης, καθώς για κάτι τέτοιο αρμόδιοι είναι οι δικηγόροι. 

 

Link to comment
Share on other sites

Κατανοητό ζητάω τη γνώμη σας για το πώς μπορώ να χειριστώ το θέμα με το μηχανικό αν δηλαδή υπάρχουν συνέπειες για αυτον ωστε να τον πιέσω έτσι.

Και επίσης αν καποιος μπορεί να υποδείξει κάποιον ειδικό σε αυτά τα θέματα ωστε να επικοινωνήσω μαζί του και να αναλάβει την κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω την παρ 12 άρθρ 83 Ν. 4495/17 περί ποινών και κυρώσεων, την οποία φυσικά την γνωρίζει και ο δικηγόρος που θα απευθυνθείς. Επίσης χρήσιμη η παρ 1 του Άρθρου 82. Καλή τύχη στην υπόθεσή σου.

 

Άρθρο 82 
Απαγόρευση δικαιοπραξιών σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις 
1.  α)  Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε 
ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή κατά την παράγραφο 1α του άρθρου 81
, ή 
έχει  εγκατασταθεί  αυθαίρετη  αλλαγή  χρήσης  κατά  την  παράγραφο  1β  του  άρθρου  81,  ή  έχει 
εκτελεστεί πολεοδομική παράβαση των περιπτώσεων β, γ, δ της παραγράφου 3 του άρθρου 81. Στην 
ανωτέρω απαγόρευση εμπίπτουν και τα ακίνητα τα οποία εισφέρονται σε εταιρεία.

Παρ 12 άρθρ. 83

12. α) Οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, οι δικαιοπρακτούντες, οι υποθηκοφύλακες ή οι 
προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που μεταγράφουν αυτά, εφόσον δεν έχει επισυναφθεί η 
δήλωση και η βεβαίωση του παρόντος, καθώς και οι μηχανικοί που χορήγησαν ανακριβή βεβαίωση
τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή από τριάντα χιλιάδες 
(30.000)  μέχρι  εκατό  χιλιάδες  (100.000)  ευρώ.
 Κατά  την  επιμέτρηση  των  ποινών  του  προηγούμενου 
εδαφίου λαμβάνεται υποχρεωτικά και αναλογικά υπόψη η αξία της αυθαίρετης κατασκευής. 

β)  Στους  μηχανικούς  της  περίπτωσης  α,  ανεξάρτητα  από  την  ποινική  τους  δίωξη,  επιβάλλεται  και 
προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του 
φορέα του οποίου είναι μέλη, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Με απόφαση του Υπουργού 
Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζεται η διαδικασία επιβολής της διοικητικής ποινής και κάθε άλλο 
σχετικό θέμα. 
γ)  Ειδικά,  στις  περιπτώσεις  υπαγωγής  στον  παρόντα  ή  μεταβίβασης  αυτοτελών  νέων  αυθαίρετων 
κτισμάτων χωρίς την έκδοση άδειας για κτίσματα που κατασκευάστηκαν ή άλλαξαν οι χρήσεις αυτών 
μετά  τις  28.7.2011,  στον  αρμόδιο  για  την  υπαγωγή  ή  την  έκδοση  βεβαίωσης  μηχανικό,  επιβάλλεται 
οριστική  παύση  άδειας  άσκησης  επαγγέλματος,  ύστερα  από  απόφαση  του  αρμόδιου  πειθαρχικού 
οργάνου  του  Τ.Ε.Ε.  και  διαγραφή  από  οποιοδήποτε  μητρώο  επαγγέλματος  μηχανικού,  ύστερα  από 
απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
 

Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 σε ευχαριστω θερμά για την πολύτιμη βοήθειά σου.

Αν καταλαβαίνω καλα απο αυτο που παρέθεσες θεωρειται άκυρη η γονική παροχη και έχει επίσης ευθύνη και η συμβολαιογράφος ?

Link to comment
Share on other sites

Όχι η συμβ/φος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη. Επίσυναψε και μνημόνευσε στο συμβόλαιο την βεβαίωση νομιμότητας και έκανε τη δουλεία της καθόλα νόμιμα. Την ευθύνη την έχει ο μηχανικός αν εκδοθεί βεβαίωση νομιμότητας ενώ υπάρχουν αυθαιρεσίες που δεν τακτοποιήθηκαν. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εαν θέλετε μπορείτε να απευθυνθείτε και στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) χωρίς να αναφέρεται τον ΑΜ του μηχανικού. Πιστεύω θα σας καθοδηγήσουν στα πρώτα βήματα

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, sgrs said:

Ρωτησα δικηγορο και μηχανικο, ο μεν δικηγόρος μου είπε οτι δεν θα μπορούσαν να υπαρξουν αξιόλογες συνέπειες και σε μια ακραία περίπτωση θα μπορούσε να φανεί στο δικαστήριο οτι εγώ είχα 'εννομο συμφέρον να ολοκληρωθεί η γονική παροχή με την παρανομία ενώ ο μηχανικός μου ειπε οτι δεν ξέρει τι μπορεί να γινει.

 

Δεν κάνουν όλοι οι δικηγόροι ή όλοι οι μηχανικοί για όλες τις σχετικές με το αντικείμενό τους "υποθέσεις"! Πολλοί από δαύτους είναι ημιμαθείς, απαίδευτοι, ξερόλες, αδιάβαστοι ή ακόμα κι ευθυνόφοβοι! Δεν σημαίνει ότι, ο "απέναντι από το σπίτι σου δικηγόρος" ή ο "δίπλα από την πλατεία μηχανικός"  ή ο "φτηνός" ή ο "ξάδελφος της θείας" κ.λπ. γνωρίζουν να σου λύσουν επ' ωφελεία σου το θέμα..... Η εύρεσή τους είναι "....όλα τα λεφτά"!!! Είναι το 90% της λύσης του προβλήματός σου (το υπόλοιπο είναι η δουλειά τους)!!!

Φαντάσου πως θα έψαχνες να βρεις καρδιολόγο για ν' αντιμετωπίσεις ένα "θέμα" της καρδιάς σου.... Όπως δεν "παίζουν" με τις καρδιές τους οι άνθρωποι, έτσι δεν πρέπει να παίζουν και με τα σπίτια τους.... Όφειλες να κάνεις καλύτερη επιλογή μηχανικού όταν την έκανες κι αυτό ίσως σήμερα ή αύριο κληθείς να πληρώσεις.... Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να επανορθώσεις....

Η συμβουλή μου είναι "μην πας ξυπόλυτος στα αγκάθια"..... Εύχομαι καλή τύχη.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.