Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εγκύκλιος 2/2019-Ερμηνευτική εγκύκλιος Ν.4495/2017


Recommended Posts

4 ώρες πριν, melissa said:

 

Αρθρ 87 "Στις περιπτώσεις που για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών υποβάλλεται φορολογικό έγγραφο Ε9, μαζί με το ηλεκτρονικό έγγραφο θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμοδιας φορολογικής αρχής απο την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα."

Δηλαδή, σε περίπτωση που η μεταβολή έγινε μέτα το 2011 ξερωγώ, τι θα σημαίνει αυτό για την δήλωση? δεν μας λέει τι εξασφαλίζεται από αυτή την βεβαίωση της φορολογικής αρχής... Ότιναναι

"...θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμοδιας φορολογικής αρχής απο την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα."

 

Προκειται για "αυθαιρετη"  προσθήκη/τροποποιηση του νομου, μεσω εγκυκλίου.

Απο καμμια διαταξη στο νομο, δεν προκυπτει κατι τετοιο.

Και, για οσους, μεχρι σημερα, υπεβαλαν μονον το κατα νομο Ε9,

αρα δεν τήρησαν - διοτι δεν ωφειλαν-  αυτη την "διερμηνεια", τι ποινες προβλεπονται???

υγ

και , επειδη το εχουν  κανει  και αλλού  με την εγκυκλιο αυτη, καλυτερα να αποσυρουν αυτο το   ακατανοητο "συνοθυλευμα"

 

 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 177
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Α ρε δεν πάνε να ....... μας δουλεύουν? Σε όλες τις ημερίδες έλεγαν ότι οι εγκύκλιοι θα ισχύσουν όπως ήταν εκτός αν έρχονταν σε αντίθεση με τον νόμο.... και έρχονται τώρα και λένε πως ειδικά για της ΚΑΤ3 δεν ισχύει η ΕΓΚ4?

 

Link to comment
Share on other sites

και για το τέλος άφησε αυτό

Τέλος, πέραν των ανωτέρω κατ’ άρθρο διευκρινίσεων, σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν διευκρινίσεις, οδηγίες και κατευθύνσεις που έχουν δοθεί σε προγενέστερες εγκυκλίους του Υπουργείου για τις υπαγωγές με τις διατάξεις των νόμων ν.4014/11 και ν.4178/13, εφόσον δεν ορίζονται διαφορετικά στην παρούσα και δεν αντίκεινται στις διατάξεις του ν.4495/2017, όπως εκάστοτε ισχύει

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

ερμηνεια της εγκυκλιου στο αρθρο 103:

"Όπου στο άρθρο αναφέρονται επιφάνειες κατοικιών, νοείται η συνολική επιφάνεια (νόμιμη και αυθαίρετη). Επίσης, όπου αναφέρεται ως προϋπόθεση μείωσης, αυθαίρετες κατασκευές στην κύρια κατοικία, ισχύουν τα αναφερόμενα στα τελευταία δύο εδάφια της παρ. 12 του άρθρου 100. Στην περίπτωση που η επιφάνεια της κύριας κατοικίας υπερβαίνει τα 70 τ.μ προσαυξανόμενα κατά 15 τ.μ για κάθε τέκνο της οικογένειας, συντάσσονται δύο ξεχωριστά φύλλα καταγραφής και η μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου εφαρμόζεται μόνο στο φύλλο εκείνο που πληροί τα κριτήρια της οριζόμενης στον νόμο επιφάνειας. "

 Προκειται για επισης αυθαιρετη "διερμηνεια", διοτι η παρ. 12 του αρθρου 100 γραφει κατα λεξη τα εξης:

12.          Για κύρια και μοναδική κατοικία, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000), καταβάλλεται ποσοστό 40% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται με τις διατάξεις του παρόντος. Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά τριάντα (30) τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και κατά είκοσι (20) τ.μ. για πάνω από δύο τέκνα, τα οποία βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

Η προϋπόθεση της κύριας κατοικίας για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου πληρούται εφόσον για τις στεγαστικές ανάγκες των ανωτέρω προσώπων το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά δεκαπέντε (15) τ.μ. για κάθε τέκνο.

 

Επομένως,  στο 100 παρ. 12   του Νόμου, δεν λεει απολυτως τπτ για τις ειδικες κατηγοριες πολιτων

 Ουτε και τα δυο τελευταια εδαφια της παρ. 12 του αρθρου 100 γραφουν κατι για τις ειδικες ομαδες πληθυσμου  του αρθρου 103, ούτε παραπεμπουν στις διαταξεις του αρθρου 103, αλλα μιλανε για "του παροντος αρθρου".

 Εχουν περασει 20 μηνες που ισχυει ο 4495 και οι τακτοποιησεις γινονται με βαση  αυτες τις συγκεκριμενες διαταξεις

Αν η νεα αυτη "διερμηνεια" ισχυσει τοτε οι μισες υπαγωγες ειναι λαθος.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, melissa said:

Άρθρ 105  "Ειδικά για τις αλλαγές χρήσης διευκρινίζεται κατ΄εξαίρεση των ανωτέρω ότι δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τέλους του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α΄ 62), καθώς και των τελών του ν. 25/1975 (Α΄ 74) και του άρθρου 25 του ν. 1828/1989, δηλαδή, τυχόν διαφορές που θα προέκυπταν στο ύψος των τελών λόγω της αλλαγής χρήσης δεν εφαρμόζονται και τα τέλη ακόμα και μετά τις 08.08.2013 και έως την καταληκτική ημερομηνία διατήρησης της αυθαίρετης χρήσης, παραμένουν ως είχαν ή ως όφειλαν να είχαν υπολογιστεί βάσει της αρχικής νόμιμης χρήσης. Στην ανωτέρω εξαίρεση εμπίπτουν: α) όλες οι περιπτώσεις τακτοποιήσεων και ρυθμίσεων των νόμων 3775/09 και 3843/10, σύμφωνα με τους οποίους ορίζονταν ως «αλλαγή χρήσης» η μετατροπή χώρων βοηθητικής χρήσης σε κύρια (π.χ κλείσιμο ημιυπαίθριου χώρου, μετατροπή υπογείου χώρου με βοηθητικές χρήσεις σε χώρο κύριας χρήσης), β) οι περιπτώσεις διατήρησης των ν.4014/11, 4178/13 και 4495/17, για τις οποίες εφαρμόζεται συντελεστής αλλαγής χρήσης, δηλαδή εγκατάσταση αυθαίρετης κύριας χρήσης στη θέση της νόμιμης κύριας χρήσης της οικοδομικής άδειας (π.χ αλλαγή χρήσης κτιρίου με άδεια κατοικίας σε κτίριο γραφείων)."

Θέλω να το διαβάσουν οι δήμαρχοι αυτό... :D

να ενημερώσω εδώ ότι ακριβώς με αυτή την διάταξη στον Δήμο Ηρακλείου όταν ιδιώτης πήγε να δηλώσει αλλαγή χρήσης από ισόγειο επαγγελματικό σε κατοικία με τακτοποίηση του ν. 4178/13 του είπαν ότι θα συνεχίσουν να του επιβάλουν Δημοτικά Τέλη κλπ ως επαγγελματικό χώρο !!!!!  :confused::evil::sad:

*** Βέβαια για το συγκεκριμένο κοιτάμε τώρα μήπως με ενημέρωση φακέλου της άδειας καταφέρει να αποδείξει ότι όντως είναι κατοικία το σπίτι του !!!!!  .... έλεος με του Δήμους και τους λοιπούς φορομπήχτες !!!! :evil:

 

Link to comment
Share on other sites

13 λεπτά πριν, ΚΑΝΑ said:

και για το τέλος άφησε αυτό

Τέλος, πέραν των ανωτέρω κατ’ άρθρο διευκρινίσεων, σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν διευκρινίσεις, οδηγίες και κατευθύνσεις που έχουν δοθεί σε προγενέστερες εγκυκλίους του Υπουργείου για τις υπαγωγές με τις διατάξεις των νόμων ν.4014/11 και ν.4178/13, εφόσον δεν ορίζονται διαφορετικά στην παρούσα και δεν αντίκεινται στις διατάξεις του ν.4495/2017, όπως εκάστοτε ισχύει

Όπως για παράδειγμα η συνενωση παραβάσεων ΚΑΤ3 με λοιπές παραβάσεις αναλ. προυπ/σμου, για την οποία μιλούσε η ΕΓΚ4 του 4178???

Δλδ ισχυει ή αναφέρεται κάπου αλλού και δεν το έχω προσέξει?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@kan62 Η  αναφορά  της  παρ.  3  ότι  οι  αυθαιρεσίες  της  ίδιας  κατηγορίας  ομαδοποιούνται  δεν
παραπέμπει μόνο στις Κατηγορίες του άρθρου 96 του νόμου (π.χ κατηγορία 3), αλλά και στις
αυθαιρεσίες   με   τα   ίδια   χαρακτηριστικά,   (π.χ.   αυτές   που   έχουν   ίδιους   συντελεστές
τετραγωνιδίων, ή ανήκουν στην παρ. 5 του άρθρου 100 του νόμου).

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, Faethon11 said:

Και έχουν πληρώσει παραπάνω οι πολίτες ?

 

 

εχουν πληρωσει κανονικα  τα   οσα οριζει  ο νομος

[.... λιγότερα... συμφωνα  με την εγκυκλιο...επομένως χρωστανε...]

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά στην χρήση του Ε9 για την απόδειξη της παλαιότητας, μήπως προσπαθεί να αποτρέψει την έκδοση τροποποιημένων Ε9 που όμως ποτέ δεν επανυποβλήθηκαν στο σύστημα taxis για την αποφυγή πιθανών αναδρομικών, προστίμων, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ.π.;

Είναι η πρώτη πιθανή σκέψη που κάνω για να μπορέσω να το κατανοήσω!

Edited by theofani
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.