Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εγκύκλιος 2/2019-Ερμηνευτική εγκύκλιος Ν.4495/2017


Recommended Posts

Φαντάζομαι τα μέγιστα επιτρεπόμενα που ισχύαν κατά την έκδοση της Ο.Α.

Κάποιος που έβγαλε Ο.Α. για 100μ2 και έχει 20μ2 αυθαιρέτο (20%) έχει αυθαιρετήσει περισσότερο από κάποιον που έβγαλε Ο.Α. για 1000μ2 και έχει 100μ2 αυθαίρετο (10%);

Και γι' αυτό φαντάζομαι χρειάζεται εγκύκλιος (επί της εγκυκλίου)...

Σε κάθε περίπτωση, δε μπορείς να συμπληρώνεις το νόμο 18-20 μήνες μετά την έναρξή του με εγκυκλίους ή τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ.

Untitled.png

Edited by TBD
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 177
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αναφορικά με το άρθρο 83, παρ.8 (περι δικαιοπραξιών) αξίζει να σταθεί κάποιος στο κείμενο - επεξήγηση της παρ.7 της νέας εγκυκλίου ( ".....Εφόσον δεν υπάρχουν ούτε τα παραπάνω και βεβαιώνεται η απώλεια του φακέλου από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ τότε πρέπει να γίνεται, ανασύσταση του φακέλου, κατ άρθρο 99 και στη περίπτωση αυτή, ο φάκελος θα πρέπει να περιέχει κατ’ ελάχιστον τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, κάτοψη του ορόφου που βρίσκεται η συγκεκριμένη οριζόντιος ή κάθετος ιδιοκτησία στην οποία αφορά η ως άνω συμβολαιογραφική πράξη και φωτογραφίες του κτιρίου"), κάτι φυσικά που πλέον διευκρινίζει έμμεσα εκείνο το περιβόητο " δύναται" του άρθρου 99 παρ.στ) εδαφ.γγ).

Link to comment
Share on other sites

Όπως και να χει η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελεί ΒΟΜΒΑ μεγατόνων και βγάζει λάθος το 60-70% των δηλώσεων...

Αποτελεί ΟΝΕΙΔΟΣ και ντροπή για τον κλάδο μας!

Δηλώνω εξαιρετικά προβληματισμένος και θυμωμένος με αυτή την εξέλιξη...

Αν δεν αποσυρθεί, έχει ανοίξει τις πυλες της κόλασης...

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλήγουμε.

Ή εφαρμόζεις το νόμο και γράφεις εκεί που της πρέπει την εγκύκλιο της συμφοράς, ή εφαρμόζεις την εγκύκλιο και  κάθεσαι και μετράς τα υπόγεια αν προεξέχουν 1,5 από ο διαμορφωμένο έδαφος (που και αυτό δεν θα έχει τηρήσει τα προβλεπόμενα υψόμετρα) και πάλι με αμφιβολία για το τι μπορεί να εννοεί η εγκύκλιος (βλ. παρακάτω).

εγκ 2/ν. 4495 σελ 25                     
Για να θεωρηθεί ένας χώρος υπόγειος, ούτως ώστε να εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής της  παρ.  6,  θα  πρέπει  να  πληροί  τις  προϋποθέσεις  του  ν.1577/85

ποιες προϋποθέσεις ακριβώς;

Ο ορισμός υπογείου βάσει ΓΟΚ 85  βρίσκεται στην παρ 24 άρθρου 2 Ν. 1577/85 είναι ο εξής:

 24. Υπόγειο είναι όροφος ή τμήμα ορόφου, του οποίου η οροφή βρίσκεται έως 1,50 μ. ψηλότερα από την οριστική στάθμη του εδάφους.

Ενώ, προυποθέσεις για να μην προσμετρά το υπόγειο στον Σ.Δ βρίσκονται στο άρθρο 7 παρ Β.β του ΓΟΚ 85/00 (Στο ΣΔ δεν προσμετρουν....)

  β) Ενας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προοριζόμενος αποκλειστικά για βοηθητικές χρήσεις, εφόσον η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το "1,50 μ." από την οριστική στάθμη του εδάφους και το ύψος του δεν υπερβαίνει τα 3,00 μ. μετρούμενο μεταξύ του δαπέδου και της οροφής, εκτός αν έχει καθοριστεί μεγαλύτερο ελάχιστο ύψος για τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου κατ' εφαρμογή του άρθρου 26. Εφόσον σε κτίριο κατοικίας κατασκευάζονται καταστήματα και κάτω από αυτά αποθήκες στον υπόγειο όροφο, για την εξυπηρέτηση τους, επιτρέπεται η κατασκευή δεύτερου υπόγειου επιφάνειας ίσης με την επιφάνεια των αποθηκών, χωρίς να προσμετράται στο συντελεστή δόμησης. 

ενώ  ο νόμος κάνει αναφορά γενικώς (και αορίστως) για υπόγειες στάθμες.

 Αν ήθελαν να αλλάξουν το νόμο τους δόθηκε η ευκαιρία σε διάφορες προσθήκες που έγιναν (βλ. ν. 4546/18, 4610/19, 4612/19 κλπ). Έρχονται από το πουθενά να αλλάξουν για μια ακόμη φορά το νόμο μέσω εγκυκλίου κάτι που αποτελεί διακριτική μας ευχέρεια αν θα το αποδεχτούμε ή όχι.

 

Ν. 4495/ΆΡΘΡΟ 100  παρ 6:

6.  Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου εφαρμόζεται συντελεστής 0,30 για τους χώρους σε: 
α)  υπόγειες  στάθμες  που  δεν  αποτελούν  αυτοτελή  χώρο,  αλλά  συνδέονται  λειτουργικά  με  τον 
υπερκείμενο όροφο, 
β)  εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο. 
Στις υπόγειες στάθμες, που αποτελούν αυτοτελή χώρο, καθώς και σε ισόγειους βοηθητικούς χώρους 
(αποθήκες, χώροι στάθμευσης, κ.λπ.) επιφάνειας έως 50 τ.μ., εφαρμόζεται συντελεστής 0,50. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

1) Για να θεωρηθεί ένας χώρος υπόγειος, ούτως ώστε να εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής της παρ. 6, θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του ν.1577/85.

Όσον αφορά την αλλαγή χρήσης υπόγειας αποθήκης σε κατοικία, αν το πάρεις κατά λέξη, θα πρέπει να παραμένει υπόγειο ώστε να πάρει μειωτικό, αλλά εγώ το αντιλαμβάνομαι ως εξής.

Εφόσον ήταν κατά την Ο.Α. υπόγειο, και κατά την Ο.Α. πληρούσε τις προϋποθέσεις του ν.1577/85, και μετέπειτα ξεμπαζώθηκε , τότε χρεώνουμε με αναλυτικό το ξεμπάζωμα, και πάμε με μειωτικό στην Υ.Δ. του υπογείου.

2) Τώρα όσον αφορά τον συμψηφισμό κατ3 και αναλυτικού, είμαι λίγο διστακτικός όσον αφορά στο κατά πόσον μπορεί να γίνει.

Στο άρθρο 100 παράγραφος 5 του Ν.4495/17 αναφέρει:

Για τις παραβάσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 έως και 12 του πίνακα του Παραρτήματος Α και δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου (τ.μ.), καθώς και για εγκαταστάσεις όπως ορίζονται στις παρ.19, 26 και 57 του άρθρου 2 του ν.4067/2012 (Α79) που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της κατηγορίας 3 του άρθρου 96 καταβάλλεται παράβολο διακοσίων πενήντα (250) ευρώ και το ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με προϋπολογισμό σύμφωνα με το Παράρτημα Β.

Η Εγκύκλιος στο άρθρο 100 αναφέρει:

Η αναφορά της παρ. 3 ότι οι αυθαιρεσίες της ίδιας κατηγορίας ομαδοποιούνται δεν παραπέμπει μόνο στις Κατηγορίες του άρθρου 96 του νόμου (π.χ κατηγορία 3), αλλά και στις αυθαιρεσίες με τα ίδια χαρακτηριστικά, (π.χ. αυτές που έχουν ίδιους συντελεστές τετραγωνιδίων, ή ανήκουν στην παρ. 5 του άρθρου 100 του νόμου).

Εγώ καταλαβαίνω με αυτό ότι μπορούν να συμψιφιστούν περιπτώσεις της κατ3 μαζί και περιπτώσεις του αναλυτικού μαζί, όχι κατ3 και αναλυτικός.

Η Εγκύκλιος άρθρο 96 αναφέρει:

Οι παραβάσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διαστάσεων που τίθενται με την παρούσα κατηγορία, δεν συνιστούν αυθαίρετες μικρές παραβάσεις και στο φύλλο καταγραφής επιλέγεται κατά περίπτωση οποιαδήποτε άλλη κατηγορία πλην της 3.

Στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν αυθαίρετες μικρές παραβάσεις με αυθαιρεσίες της παρ. 5 του άρθρου 100 είναι δυνατή η σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού για το σύνολο των αυθαιρεσιών (Κατηγορίας 3 και παρ. 5 του άρθρου 100) προκειμένου να υπολογιστεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο.

Και εδώ αναφέρει ότι ομαδοποιούνται κατ3 και αναλυτικός…

Θεωρώ ότι υπάρχουν ασάφειες και ότι μία λένε το ένα και μια το άλλο.

Εν τέλει αν έχω υπέρβαση ύψους με αναλυτικό και αλλαγή διαστάσεων ανοιγμάτων πάνε όλα με αναλυτικό και ένα 250άρι…???

3) Η Εγκύκλιος, άρθρο 87 αναφέρει:

Στις περιπτώσεις που για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών υποβάλλεται φορολογικό έγγραφο Ε9, μαζί με το ηλεκτρονικό έγγραφο θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμοδιας φορολογικής αρχής απο την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα. Σε περίπτωση υποβολής εντύπου που έχει παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία, όπως προκύπτει από σχετική θεώρηση, δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση.

Θα πρέπει να πηγαίνει ο πελάτης στην ΔΟΥ και να ζητάει κάποια βεβαίωση? Δεν αναφέρει κάτι άλλο, μπορεί δηλαδή κάλλιστα να αλλάξει το Ε9 τώρα και να φέρει βεβαίωση που λέει ότι το άλλαξε το 2019. Δεν μπορώ να καταλάβω τι αλλάζει με αυτό.

4) Η Εγκύκλιος, άρθρο 100 αναφέρει:

α) Στην επιφάνεια του αυθαιρέτου για τον υπολογισμό του προστίμου συμπεριλαμβάνεται και η περιμετρική φέρουσα ή μη τοιχοποιία. Για υπερβάσεις σε χώρους με νόμιμο περίγραμμα (π.χ κλείσιμο ημιυπαιθρίου χώρου, εγκατάσταση κύριας χρήσης σε υπόγειο, πατάρια, σοφίτες, κ.λ.π) το πρόστιμο υπολογίζεται επί της καθαρής επιφάνειας χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η επιφάνεια έδρασης της νόμιμης τοιχοποιίας.

Άρα για κλείσιμο Η/Υ χώρου δεν υπολογίζουμε τους περιμετρικούς τοίχους… Θετικό αυτό μειώνει, λίγο μεν, το πρόστιμο.

Υ.Γ. Στην 3η σελίδα ο georgegaleos ανέφερε ότι βγήκαν κάποιες ερωτω-απαντήσεις πάνω στην εγκύκλιο, ισχύει? και ποια ιστιοσελίδα είναι αυτή?

Ευχαριστώ και με συγχωρείτε για το μεγάλο κείμενο.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα φίλτατοι συνοδοιπόροι,

Σας ενημερώνω ότι, προσωπικώς δεν πρόκειται να με απασχολήσει η συγκεκριμένη εγκύκλιος! Δεν πρόκειται να συμπεριλάβω στις δηλώσεις μου οτιδήποτε αναφέρει! Δεν τη λαμβάνω υπόψην μου και τη θεωρώ "κωλόχαρτο"! Θα συνεχίσει να με απασχολεί και να με ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο ό,τι αναφέρεται, όπως κι αν αυτό αναφέρεται, στο "σώμα" του αντίστοιχου νόμου! 

Ο 4495 τελείωσε! Θα σβήσει αναγκαστικά! Ο νέος υπουργός της νέας κυβέρνησης θα βγάλει το δικό του νόμο ρύθμισης αυθαιρεσιών! Δεν πρόκειται ουδείς ν' ασχοληθεί πλέον με τους παλιότερους! Αν τελικώς γίνουν οι έλεγχοι κι ελεγχθεί δήλωσή μου, θα πάμε μέχρι τα "δικαστήρια" όπου θα μας δικαιώσουν, διότι δεν πρόκειται να βρεθεί δικαστής να μην δικαιώσει μηχανικό που έχει περαιώσει δήλωση εδώ και 2 χρόνια, έχει πουληθεί το ακίνητο κι 'έρχεται μια μαμακία, που λέει ότι, "έπρεπε να είχε γίνει λίγο διαφορετικά".... Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελεί κατ' εμέ το επιθανάτιο ρόγχο των εμπριμέ αποφασιζόντων και το μνημόσυνο του 4495.

Στο καλό και να μας γράφετε....

 

P.S. Οι δηλώσεις μου δεν έχουν ιδιαίτερα "λάθη" με βάσει το "κωλόχαρτο" αυτό! Αλλά η στάση μου αυτή είναι για μένα θέμα αξιοπρέπειας και παιδείας!

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 2
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ΔΕΝ είναι δυνατόν λίγο πριν την οριστική λήξη του νόμου να τροποποιούνται ουσιώδη κομμάτια του νόμου......απλά δεν γίνεται!

Και είναι άσχετο απο το αν έχει περαιωθεί πλήρως η δήλωση ή οχι.

Σε κανένα δικαστήριο δε μπορεί να σταθεί μια εγκύκλιος έναντι του σώματος του νόμου.

Όσον αφορά την απόδειξη χρόνου κατασκευής και το Ε9, αν τραβήξουμε μια ομαδική αγωγή για τις α/φ του 2011 θα τρέχουν και δε θα φτάνουν!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι , η επίμαχη φράση για τα υπόγεια , μήπως θέλει να διευκρινήσει ότι τα ελέγχουμε κατά ΓΟΚ και όχι κατά ΝΟΚ ?
Και δεν αλλάζει την υπόλοιπη αντιμετώπιση ( περί ξεμπαζώματος , αναλυτικού κλπ ) ?

Επίσης αυτό με την ίδια χρήση υπογείου και υπερκείμενου ορόφου δεν είναι νέο . Το κάναμε και πιο παλιά.
Δλδ αλλη παράβαση αν το ισόγειο είναι κατοικία  και γίνει και το υπόγειο κατοικία  ως ΚΧ
και διαφορετική ( πιο επιβαρυμένη ) παράβαση το υπόγειο μιας ισογείου κατοικίας  να γίνει ΚΧ κατάστημα

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Τα έχω αναφέρει κι εγώ σε 2-3 σχετικά ποστ μου απο την Παρασκευή.
Θέλω να προσθέσω όμως κάτι σχετικά με τον νέο νόμου που αναφέρει κι ο Ιάσονας. Δυστυχώς προβλέπω μια κακή
αντιγραφή του 4495. Όπως και ο 4495 είναι μια κακή αντιγραφή του 4178. Όσο δεν πιέζουμε εμείς οι μηχανικοί που 
ασχολούμαστε με αυθαίρετα για μια νομοθεσία απλή σαφή, ιδίως όσον αφορά τον καθορισμό του προστίμου,  και εφαρμόσιμη
χωρίς ερμηνείες συζητήσεις κλπ, θα έχουμε κακέκτυπα του αρχικού εκτρώματος 4014,4178 κλπ. Ας το πάνε εν τέλει τ.ζΧτ.μ 
και ας τελειώνει το θέμα με συντελεστές κι όλες αυτές τις μ...... Στο κατω κάτω ας βγεί μια καινούρια πλατφόρμα όπου εμείς
συμπληρώνουμε τα στοιχεία της άδειας και τις παραβάσεις και το πρόστιμο ας το υπολογίζει το κράτος. Δλδ συντελεστές κλπ.
 

  • Like 2
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.