Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τάση και συχνότητα γεννήτριας


th-pantazis

Recommended Posts

Χαιρετώ τα μέλη του φόρουμ!

Ειμαι νέο μέλος εδώ αλλά σας παρακολουθώ εδώ και καιρό. 

Επεσε στην κατοχή μου μια γεννήτρια Honda E300G κατασκευής της δεκαετίας του 70, σε καλή κατάσταση. Rated power: 250w/50Hz και 300w/60Hz. Προοριζόταν για την αγορά της Ευρώπης. 

Με πολύμετρο Liumy Lm5005 δοκιμάζω την τάση εξόδου της και μου δίνει 250+-3 Volt στα 50Hz, ενώ στα 48Hz δίνει 240+-3 Volt. Η συχνότητα και η τάση δείχνουν να είναι ανάλογα μεγέθη και ρυθμίζονται από τις στροφές του μονοκύλινδρου τετράχρονου κινητήρα. 

Η ερώτηση μου είναι: Ποια τάση και συχνότητα είναι περισσότερο ανεκτή από τις περισσότερες συσκευές; Οι περισσότερες που έχω διαβάσει στο εγχειρίδιο χρήσης είναι 220-240 Volts rated και 50 Hz. Από την άλλη διάβασα ότι το παρεχόμενο ρεύμα στην Ευρώπη είναι 230+-10% V. 

 Τι δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα; Μια τάση στα 250V ή μια συχνότητα 48Hz;

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Link to comment
Share on other sites

To User manual μπορείς να το δεις παρακάτω:

https://www.manualslib.com/manual/69394/Honda-E300.html

Με μια γρήγορη ματιά, με σβηστή μηχανή θέτεις τον επιλογέα συχνότητας στα 50Hz, βάζεις μπροστά την μηχανή και ανεβάζεις στροφές έτσι ώστε το συχνομετρο που έχει πάνω να δείχνει 50Hz. Όπως θα δεις έχει επιλογές για 45/50/55/60/65 Hz. Βάλε την μηχανή στις 3000rpm και τσέκαρε συχνότητα και τάση.

Edited by VirusX2
Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ για το χρόνο σου!

Έβαλα τον επιλογέα συχνότητας στα 50Hz και έβαλα μπρος τη γεννήτρια. Με το συχνόμετρο που έχει στα 50Hz, παίρνω συχνότητα 48.5Hz στο πολύμετρό μου και τάση 243+--2 Volts (χωρίς φορτίο - αν παίζει κάποιο ρόλο). Δίνοντας 3000 στροφές στον κινητήρα ώστε να πάρω 50Hz στο πολύμετρο, η τάση είναι 250+-2 Volts.

Κάτι ακόμη: Αν θέσω τον επιλογέα στη γεννήτρια στα 60Hz, τότε στις 3000 rpm παίρνω στο πολύμετρο: 50Hz και 208+-2 Volts. Είναι προτιμότερη αυτή η τάση συγκριτικά με τα 250V?

Link to comment
Share on other sites

Οχι δεν ειναι προτιμοτερη γιατι ενδεχεται να καψεις κανενα avr.Η σωστη λειτουργια ειναι στα 50hz.Δοκιμασε την εν κενω και με το φορτιο που συνηθως την λειτουργεις και ρυθμισε το στις βελτιστες τιμες που μπορει να λειτουργησει.

Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση.

Απ' ότι κατάλαβα είναι σημαντικό να λειτουργεί στα 50Hz.

Να προτιμήσω σ' αυτή την περίπτωση τα 250V ή τα 208V? Δεν μπορώ να πάρω κάποια άλλη τάση στα 50Hz.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.