Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έρχεται η β' φάση του «Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ»


Engineer

Recommended Posts

Πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να προκηρύξει μέσα στην εβδομάδα τη δεύτερη φάση του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη άνοιξη. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η δεύτερη φάση θα έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους και αποτυπώματος σε τουλάχιστον 22.500 κατοικίες.

Η νέα φάση που θα προκηρυχθεί θα έχει πολύ ελάχιστες διαφοροποιήσεις από το πρόγραμμα που «τρέχει» ήδη. Μία από τις σημαντικότερες θα είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής δικαιούχων με ακόμη μεγαλύτερα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα από τις υφιστάμενες οικονομικές κατηγορίες, στην περίπτωση που σχεδιάζουν να καλύψουν ένα μέρος του κόστους με τραπεζικό δανεισμό. Οι δικαιούχοι αυτοί δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν επιχορήγηση για τις εργασίες στις οποίες θα προχωρήσουν, θα έχουν ωστόσο τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση επιτοκίου για το δάνειο που θα συνάψουν.

Επίσης, βελτιωμένη θα είναι η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων, ώστε να μην ανακύψουν τα προβλήματα διακοπών λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, που είχαν παρουσιαστεί στην πρώτη φάση του προγράμματος. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι σαφές αν η πλατφόρμα θα «ανοίγει» σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ανά ομάδες γεωγραφικών Περιφερειών, όπως τελικά έγινε στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Από την άλλη πλευρά, οι όροι του νέου κύκλου θα είναι πανομοιότυποι με αυτούς του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», κάτι που σημαίνει πως θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια για τις επιλέξιμες κατοικίες, ενώ ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα μπορούν να γίνουν θα είναι και πάλι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση του κελύφους του κτηρίου, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος ζεστού νερού χρήσης.

Επίσης, θα προβλέπεται κλιμακούμενη επιδότηση, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ θα υπάρχουν και πάλι κοινωνικά κριτήρια, με τη μορφή προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο μέλος. 

Έτσι, όπως και στο τρέχον «Εξοικονομώ», για κάθε προστατευόμενο μέλος η επιχορήγηση θα αυξάνεται κατά 5%, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%. Επίσης, οι δικαιούχοι θα μπορούν να καλύψουν τον υπόλοιπο προϋπολογισμό των προβλεπόμενων παρεμβάσεων είτε με τραπεζικό δανεισμό είτε με ίδια κεφάλαια. 

Το πληροφοριακό σύστημα

Τον δρόμο για την έναρξη του νέου κύκλου άνοιξε χθεσινή απόφαση του ΥΠΕΝ, με την οποία δρομολογήθηκε η ανάπτυξη και υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος για τη δεύτερη φάση. Η διορία παράδοσης του συστήματος ολοκληρώνεται στις 10 Ιουνίου, καθώς θα έχει ελάχιστες διαφοροποιήσεις από την πλατφόρμα με την οποία «έτρεξε» το προηγούμενο πρόγραμμα. Επομένως, αν η νέα φάση προκηρυχθεί όντως μέσα στην εβδομάδα, τότε εντός λίγων ημερών θα είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα, ώστε να ξεκινήσει να υποδέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. 

Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων, μέσω της αναβάθμισής τους, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. με ορίζοντα το 2030, καθώς ο κτηριακός τομέας αντιπροσωπεύει τα 3/4 της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στη γηραιά ήπειρο. Κατ’ αναλογία, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που έχει καταρτίσει η χώρα μας, προβλέπει ότι έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα έχει ανακαινισθεί ή αντικατασταθεί το 10% του υπάρχοντος αποθέματος κατοικιών.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Άκυρο το διάστημα να ενημερωθούμε για τις αλλαγές;
Πάλι στο τρέξιμο.....

Βλέπεις δεν τους βγήκε να κάνουν εκλογές το Σεπτέμβρη. Να αφήσουν το εξοικονομώ για τους άλλους;

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

Το πρωί το δημοσίευμα αυτο έγραφε την Τετάρτη 12 ΙΟΥΛΙΟΥ. Τωρα το άλλαξαν.

Τηξν Τεταρτη είναι να δωθεί ο οδηγός στην δημοσιότητα. Και σε ένα μηνα να ξεκινήσει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.