Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιστροφή Χρημάτων Επίβλεψης


Stavros g

Recommended Posts

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ όλους για την ανάπτυξη του θέματος μου. Αυτό που μου μένει σαν ιδιώτης και έχει συνάφεια κ με το άλλο θέμα που εχω βάλει στο φόρουμ ειναι ότι κανένας απο τους δυο μηχανικούς που συνεργάστηκα για ενα σπίτι που εως τώρα δεν έχει γίνει μου δέσμεσαν χρήματα που χάθηκαν (συνολικά 30000€). Ο πρώτος με το λόγο τιμής και χωρίς συμφωνητικά  και ο δεύτερος με συμφωνητικό αλλά χωρίς το διαχωρισμό άδειας - επίβλεψης . Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να γίνει υποχρεωτικό ( ο διαχωρισμός) και να ελέγχεται και να ενημερώνεται τόσο η πολεοδομία όσο και η εφορία για τα έγχρωμα χρήματα που συχνά αναφέρονται στο συμφωνητικό (και καλά δώστα χωρίς απόδειξη να γλιτώσεις φπα και άλλα χαριτοδιπλωμένα που σου λένε).

καλη συνέχεια κ καλο καλοκαιρι 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Ήρθε πελάτης για έκδοση άδειας δυοροφης μονοκατοικίας και μου έδωσε προκαταβολή 3000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος ήταν ο αγοραστής όπου μου είπε ότι τελειώνει η μεταβίβαση σε δύο εβδομάδες και βιάζεται, οπότε για να κατοχυρώσω την δουλειά μου ζήτησα προκαταβολή γιατί ουκ ολίγες φορές έχω δουλέψει ο πελάτης υπαναχωρεί χωρίς να σέβεται την δουλειά μου. Δεν πληρώνομαι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά και για την δουλειά που κάνω μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. Φαντάζομαι ομοίως έναςδικηγόρος δεν πληρώνεται μόνο αν κερδίσει το δικαστήριο.

Για να αρχίσω την δουλειά μάλιστα ετοίμασα προσχέδια, τα οποία δεν χρεωσα σαφώς απλά τα έκανα για να αποφασίσει ο πελάτης το σχέδιο και να δει την δουλειά μου σε περίπτωση που έψαχνε και σε άλλο μηχανικό. Αφού τα είδε τα προσχέδια και τα ενέκρινε ζήτησα προκαταβολή και σύμφωνησε και εκείνος σε αυτό, ήθελε μάλιστα να προπληρώσει το έργο, αλλά αν δεν τελειώσω μία δουλειά αποφεύγω να με εξοφλούν 

Ξεκίνησα με εντολή του να δουλεύω συζητήσαμε τις αλλαγές που ήθελε να κάνει και δύο εβδομάδες εργάζομαι για την άδεια. Προέκυψε πρόβλημα με την πώληση (όπου με κατηγορεί κιόλας..τον λόγο δεν έχω καταλάβει! Δεν έχω σχέση με την συμφωνία πώλησης απλά γνωρίζω τον πωλητή). Προέκυψε πρόβλημα με τον τίτλο ιδιοκτησίας και δεν μπορεί άμεσα να εκδόσει άδεια.  Ο πωλητής είχε τίτλο τον οποίο μου έδειξε και θα προχωρούσαν σε μεταβίβαση. μάλιστα είχε δικηγόρο να ελέξει τον τίτλο. Οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα. Προσύμφωνο δεν έκανα για αμοιβή καθώς θα το έπρατα στην συνέχεια

 

Μου ζήτησε λοιπόν την προκαταβολή πίσω δηλώνοντας μου ότι θα πάρει παλιό σπίτι και δεν θα βγάλει καινούριο για νεοδόμητο. Σαφώς το να κρατήσω 3 χιλιάρικα έτσι χωρίς να βγει η άδεια δεν το κάνω, δεν θα αισθανόμουν καλά ηθικά, δεν θέλω να βγάζω ψεύτικα χρήματα. Οπότε του είπα ότι ναι θα επιστρέψω τα χρήματα όμως θα κρατησω ένα ποσό για τον κόπο μου γιατί σχεδόν είχα ολοκληρώσει αρχιτεκτονική και στατική μελέτη γιατί εργαζόμουν αυτές τις μέρες αρκετές ώρες και απέριψα και άλλη δουλειά.

 

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν κάνω λάθος που ζητάω ένα ποσό για άδεια που δεν εκδόθηκε αλλά για ώρες που ξόδεψα ? Συγκεκριμένα του είπα ότι θα επιστρέψω τα 2000 ευρώ και θα κρατήσω τα 1000..άλλωστε για αυτό δεν δίνετε η προκαταβλή στον μηχανικό? Για να μην δουλεύει τζάπα? Του πρότεινα επίσης αν θέλει να κάνω νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου με πολύ καλύτερη τιμή ώστε ουσιαστικά να έχει μεγαλύτερο κέρδος επιστροφής. Την νομιμοποίηση άλλου ακινήτου μου την είχε δώσει πριν έξι μήνες αλλά δεν ενδιαφερόταν τελικά να προχωρήσει άμεσα. Όταν του το πρότεινα απάντησε και με αγένεια σε σημείο που αισθάνομαι άσχημα ότι ..ξέρω εγώ του τρώω τα χρήματα!!

 

Τι έχω δικαίωμα να κάνω?? έχω δικαίωμα να αξιώσω ένα μέρος για τον χρόνο που δούλεψα? Υπάρχει και το άλλο ότι στο τέλος χαλάει η φήμη μου σαν μηχανικός και φαίνεται ότι δεν ξέρω...Και αλήθεια με κουράζει η όλη η κατάσταση. Ξέρω ότι αν δεν επιστρέψω όλο το ποσό θα έχω θέμα με τα όσα θα ακουστούν για εμένα  αν όμως τα επιστρέψω χωρίς να κρατήσω τίποτα θα είμαι. μην το γράψω.

Η αρχιτεκτονική μελέτη όπου του έκανα καμιά δεκαρια σχέδια μέχρι να αποφασίσει και το τελικό το τροποιήσε δύο φορές..να βγάλω και να φτιάξω όπως φανταζόταν το σπίτι του μέσα από αυτά που πρότεινα..έκανα 3d απεικόνιση ..τουλάχιστον την αρχιτεκτονική μελέτη δεν πρέπει να την πληρωθώ?? Που έχει κόστος 3000 χιλιάρικα..δεν είπα να τα κρατήσω δεν θέλω να βγάλω κέρδος αλλά κουράστηκα.

Link to comment
Share on other sites

1. Έπρεπε να είχες, πριν οτιδήποτε άλλο, υπογράψει συμφωνητικό μαζί του (στο οποίο θα υπήρχε και η περίπτωση της υπαναχώρησης) κ.λπ.

2. Λίγα του ζητάς να κρατήσεις για τη δουλειά που έκανες!!!

3. Έχει μεγάλη σημασία αν η περιοχή είναι "μικρή" κι όλοι "γνωριζόμαστε", αν έχεις εκδώσει απόδειξη για την είσπραξη που έκανες, κι αν έχεις "καλό" δικηγόρο....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Γράφεις το (ευαίσθητο, επαγγελματικό) ερώτημά σου στα θέματα ιδιωτών και δεν μπορώ να σου απαντήσω όπως ακριβώς θα ήθελα. Σε γενικές γραμμές όμως έχεις δίκιο και μην μασάς. Σκέφτεσαι πολύ λογικά (με αυτά που περιέγραψες) να του κρατήσεις ένα ποσό και να του δώσεις την υπόλοιπη προκαταβολή πίσω...Αν δεν κρατήσεις τίποτα θα σε πούνε και...

Από την άλλη να ξέρεις, προκαταβολή δεν δίνεται πίσω εκτός αν είναι δική σου υπαιτιότητα, αν πχ αδυνατείς να κάνεις την δουλειά ή αν αποδείχτηκε ότι είσαι απατεώνας (το λέω χοντρά)...Επομένως, όχι μόνο να κρατήσεις ένα ποσό που κρίνεις αλλά να του δείξεις ότι είσαι και πολύ large (και είσαι) που του δίνεις πίσω ένα ποσό εφόσον υπαναχώρησε ο ίδιος.... Στο κάτω κάτω δεν έχεις κάνει και κάποια έξοδα γραφείου??

ΥΓ: Σκέψου πολύ σοβαρά ενδεχόμενες νομικές συνέπειες με βάση αυτά που γράφει ο ΙΑΣΟΝΑΣ παραπάνω....αν είναι κανένας τρελός δικομανής και δεν ήσουνα τυπικός φορολογικά-τυπικά ως τώρα, τότε δεν αξίζει να μπλέξεις με δικαστήρια...

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

ψυχραιμία, να μπει μέσα η φωνή της λογικής. Ενοείται θα κοστολογήσεις τον χρόνο, την δουλειά σου σαν Μηχανικός και θα κάνεις λογαριασμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα καλό ρόλο παίζει και το ΤΕΕ που μπορεί να σου υπολογίσει τι κάνει να παίρνεις. Οτι θα πρέπει να επιστρέψεις όλο το ποσό δεν το πιστεύω εφόσον εργάστηκες σύμφωνα με το ότι σου είπε και η ακύρωση του έργου δεν οφείλεται σε δικό σου λόγο - οπως μας λες- οποτε είμαι μεταξύ 2. ή πρέπει να γίνει σωστά ο λογαριασμός και είτε θα προκύψει ότι κάποια σου οφείλει ακόμα ή θα πρέπει ένα μέρος των χρηματων που έλαβες να το επιστρέψεις.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Συγνώμη που δημοσίευσα το θέμα εδώ απλά έψαχνα απόψεις στο ερώτημα μου..

Γιάννη το ξέρω ότι δεν δίνεται πίσω η προκαταβολή, όμως οκ ανέφερα ότι θέλω να υπάρχει λογική και όχι να εκμεταλλευτώ μία κατάσταση(που δεν είναι εκμετάλλευση αλλά δεν ξέρω γενικά η κατάσταση με τους μηχανικούς η αναγνώριση της δουλειάς τους και πότε ο ιδιώτης θεωρεί ότι πρέπει να τους πληρώσει είναι πονεμένη ιστορία) παρόλο που δεν έχω καμία ευθύνη για αυτό. Με την ίδια λογική αν αγοράσει έτοιμο σπίτι και βάλει μηχανικό και ο μηχανικός βρει θέμα, ή προκύψει άλλο άσχετο θέμα, ο μηχανικός δεν θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που προσέφερε (!). Ή ο δικηγόρος που κάνει έλεγχο τίτλων. Προέκυψε ένα θέμα που δεν μπορούσε να προβλέψει ούτε ο πωλητής και όταν ήρθαν να βγάλουν άδεια είχαν τίτλο στα χέρια. Επίσης υπάρχει λύση ώστε εν τέλη να διορθωθεί το θέμα απλά ο αγοραστής δείχνει απροθυμία σε αυτό, στα χρονικά περιθώρια ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση. Δεν ανακατεύομαι σε αυτό, δίκη του επένδυση είναι ότι θέλει κάνει δεν μπορώ εγώ να του πω περίμενε ένα χρόνο που θέλει ο πωλητής ενώ εκείνος όχι. Ούτε μιλησα με τον πωλητή τον γνωρίζω μεν αλλά σε εμένα ήρθε ο ίδιος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν άσχετα αν δεν προχώρησε άμεσα στην νομιμοποίηση. Βέβαια και έτοιμο να αγοράσει χρόνος απαιτείται και πρόβλημα μπορεί να προκύψει.

Οπότε καταλαβαίνω την κατάσταση αλλά κάτι πρέπει να κρατήσω κάτι για την δουλειά που έκανα και μου έδωσε ο ίδιος εντολή να κάνω αφού είχα κάνει προσχέδια που δεν ζήτησα αμοιβή τα είδε και μου είπε προχώρα γρήγορα όταν τελειώσει η μεταβίβαση θέλω άμεσα να βγει η άδεια και για να μην καθυστερήσει ήρθε από πριν, όχι να βγάλω κέρδος ή να φανώ αισχροκερδής, όπως το αναφέρατε ένα ποσό σαν έξοδα γραφείου (που περιλαμβάνει και την κούραση μου). Λίγο το σκεπτικό που ανέπτυξε και ο ιδιώτης στο παρόν θέμα δεν μπορώ να καταλάβω, πας σε ένα μηχανικό να σου βγάλει άδεια αλλάζεις γνώμη και δεν τον πληρώνεις για την δουλειά που έκανε? Δηλαδή η χρήση του μηχανικού δεν πληρώνεται (δεν ξέρω πως να το πω διαφορετικά)?

Για τα θέματα που αναφέρει ο Ιάσονας, με εξαίρεση το συμφωνητικό που κακώς δεν το έκανα, δεν υπάρχει θέμα σε φορολογικά και λοιπά. Όσο για το αν είναι δικομανής δεν είναι οκ αλλά αν είναι να πληρώσω δικηγόρο για 1000 ευρώ, δικαστικά έξοδα και δικηγόρους..οκ. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για τέτοια κατάσταση,όπου δεν θα είχα θέμα θα πάρω στο δικαστήριο τα σχέδια που έκανα και την μελέτη! Δεν τείθεται θέμα και δεν φοβάμαι κιόλας. Ήθελα απλά απόψεις για να είναι σίγουρο ότι δεν κάνω κάτι λάθος.

Arche για την δουλειά που έκανα σίγουρα πρέπει να κρατήσω όλη την προκαταβολή αλλά δεν είναι αυτό..είπα ένα ελάχιστο ποσό για τα έξοδα γραφείου όπως τα  αναφέρατε χωρίς να ζητάω παραπάνω.,ξόδεψα παρά πολύ χρόνο λόγω των χρονικών ορίων που μου έθεσε ο ίδιος. 

Δύσκολη δουλειά, όταν σπούδαζα αν τα ήξερα όλα αυτά θα το ξανά σκεφτόμουν..

Το ΄έθεσα το θέμα γιατί ήθελα να ρωτήσω αν κάνω κάτι λάθος και συμφωνώ με τις απαντήσεις σας, εκφράζουν την άποψη μου.

 

Edited by sof2
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.