Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Sign in to follow this  
Engineer

Νέες διευκρινήσεις ΥΠΕΝ για το διαχωρισμό οριζοντίων ιδιοκτησιών χωρίς αλλαγή χρήσης

Recommended Posts

Η Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ εξέδωσε διευκρινήσεις σχετικά με το διαχωρισμό οριζοντίων ιδιοκτησιών χωρίς αλλαγή χρήσης.

Στο σχετικό έγγραφο, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Θέμα: Σχετικά με διαχωρισμό οριζοντίων ιδιοκτησιών χωρίς αλλαγή χρήσης

Με αφορμή ερωτήματα υπηρεσιών και φορέων σχετικά με την απαίτηση εξασφάλισης θέσεων στάθμευσης σε περιπτώσεις διαχωρισμού οριζοντίων ιδιοκτησιών, χωρίς μεταβολή της χρήσης τους, διευκρινίζουμε τα εξής:

Δεδομένου ότι ο διαχωρισμός δεν αποτελεί ούτε προσθήκη δόμησης ούτε αλλαγή χρήσης, σε κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε με διατάξεις που ίσχυαν πριν από την εφαρμογή του ν. 960/1979 (ΦΕΚ 194 Α’), δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 3 αυτού ούτε και του άρθρου 2 του π.δ. 111/04 και συνεπώς δεν απαιτείται η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση εξασφάλισης θέσεων στάθμευσης σύμφωνα με τον ν. 960/1979, εφόσον συντελείται διαχωρισμός οριζοντίου ιδιοκτησίας, θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες από την ισχύουσα νομοθεσία θέσεις.

Περαιτέρω διευκρινίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες που απαιτούνται για τον διαχωρισμό οριζόντιων ιδιοκτησιών εμπίπτουν στην περίπτωση ιζ) της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4495/17, όπως ισχύει. Εφόσον προκύπτει υποχρέωση εξασφάλισης νέων θέσεων στάθμευσης, πέραν των προβλεπόμενων δικαιολογητικών της παρ. ιζ) του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461 Υ.Α υποβάλλονται συμπληρωματικά, συμβολαιογραφική δήλωση του ν.1221/1981 και μεταγραφή της.

Εδώ το έγγραφο: http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Ss9QCnjmPIU%3D&tabid=777&language=el-GR&fbclid=IwAR2m3je-UEwpxXYlRRj2KHrJsRQelcbAXzRrxmsKCDZJs3ApzmalEQTAf0M


View full είδηση

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

"Περαιτέρω διευκρινίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες που απαιτούνται για τον διαχωρισμό οριζόντιων ιδιοκτησιών εμπίπτουν στην περίπτωση ιζ) της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4495/17, όπως ισχύει. Εφόσον προκύπτει υποχρέωση εξασφάλισης νέων θέσεων στάθμευσης, πέραν των προβλεπόμενων δικαιολογητικών της παρ. ιζ) του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461 Υ.Α υποβάλλονται συμπληρωματικά, συμβολαιογραφική δήλωση του ν.1221/1981 και μεταγραφή της."

[δλδ η εξαγορα δεν επιτρεπεται...???]

 

?????

[ξεκινω με ερωτηματικο, διοτι το 29  παρ ιζ,  αφορα  εσωτερικες διαρρυθμισεις και οχι σε διαχωρισμο.

 "ιζ)     εσωτερικές διαρρυθμίσεις, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου."

 

 

Εξ αλλου, υπαρχει δικαστικη αποφαση οτι "για τον διαχωρισμο απαιτειται αδεια δομησης".

https://www.michanikos.gr/forums/topic/52679-άδεια-δόμησης-για-διαχωρισμό-διαμερίσματοςς/

 

 

 

 

Edited by dimitris GM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εκτός του ότι το νέο έγγραφο της ΔΟΚΚ επανέλαβε το ήδη γνωστό στο κατά χώραν δημόσιο "μπέρδευε και διευκρίνιζε" κατά το επίσης γνωστό "διαίρει και βασίλευε" ...

Να σημειώσω ότι αναφέροντας (σχεδόν) όλα τα "αν δεν" απλά καταλήγει σε αυτό που και πριν γνωρίζαμε.

Το μόνο νέο είναι η επίσημη παραδοχή ότι ο έλεγχος των θέσεων στάθμευσης, όταν απαιτείται, μπορεί να γίνει και με ΕΕΔΜΚ. Φυσιολογικό από τότε που εξ ανάγκης η ΕΕΔΜΚ θεωρήθηκε ως "άδεια". Μόνο που ο καθορισμός των απαιτούμενων πρόσθετων δικαιολογητικών για να γίνει ακόμη και αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργού.

Οπότε πάλι έχουμε ένα "ενημερωτικό" έγγραφο προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας που ενδεχομένως να βρίσκεται στην (διάχυτη τελευταία) πρόθεση διευκόλυνσης οσονούπω ψηφοφόρων οι οποίοι θα αποφασίσουν για το μέλλον της. Όχι της ΕΕΔΜΚ αλλά της πολιτικής ηγεσίας ...

υγ. όσο για τη δικαστική απόφαση που παρέθεσε ο φίλος Δημήτρης παραπάνω, είναι άλλη υπόθεση (ίδιος τίτλος με άλλα δεδομένα) οπότε προφανώς δεν λαμβάνεται υπόψη.

Edited by kan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κωμικοτραγική παρουσία του κράτους στα τεχνικά θέματα για μία ακόμη φορά... 
Αντε να κάνουμε εκλογές να ησυχάσουμε μετά .... γιατί το τί θα περάσει μέχρι το τέλος του μήνα δεν λέγεται...
Μα είναι αιτιολόγηση αυτή που κάνουν; 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να ρωτήσω κι εγώ ...επί τη ευκαιρία :

Σε υπόγειο που στην οικ. άδεια προβλεπόταν μία (1) ενιαία αποθήκη , στην συνέχεια διαχωρίστηκε σε δύο (2) με σύσταση συνιδιοκτησίας . Αποτελεί αυθαιρεσία διαφορετικής διαμερισμάτωσης ή αρκεί απλή  ενημέρωση αδείας ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

η ίδια απαντηση, ως το προηγουμενο....:smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 λεπτά πριν, dimitris GM said:

η ίδια απαντηση, ως το προηγουμενο....:smile:

Είχα μια κρυφή ελπίδα...:sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η διαμερισμάτωση δεν είναι τυπικά αλλαγή χρήσης κατά την ένοια του όρου "Χρήση". Η πρόθεση του άρθρου του ΝΟΚ, πιθανώς διερευνούσε τι γίνεται όταν ένα σπίτι το κάνεις πχ χώρο συνάθροισης κοινού. Το βλέπω θετικό ότι απαιτείται μόνο το επιπλέον δικαιολογητικό με τις νέες θέσεις στάθμευσης (συμβόλαιο και η συννημένη πιθανώς κάτοψη).
Η αποθήκη που έγινε 2, είναι παράρτημα άλλων ιδιοκτησιών;

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.