Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Όροι & προϋποθέσεις ίδρυσης & λειτουργίας σταθμών αυτοκινήτων


Engineer

Recommended Posts

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών "Καθορισμός των αρμοδίων οργάνων, των όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας πάσης φύσεως σταθμών αυτοκινήτων εντός και εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων για την κυκλοφοριακή σύνδεση των ανωτέρω εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων με εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς".

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται τα αρμόδια όργανα, οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας πάσης φύσεως σταθμών αυτοκινήτων εντός και εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κυκλοφοριακή σύνδεση των ανωτέρω εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων με εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς.

Για τους σκοπούς της παρούσας με τον όρο «πάσης φύσεως σταθμοί αυτοκινήτων», νοούνται οι σταθμοί βαρέων οχημάτων δημόσιας (έναντι αντιτίμου) ή ιδιωτικής χρήσης, οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή καθώς και τις αναγκαίες βοηθητικές και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις για τη στάθμευση αυτών. Ως βαρέα οχήματα νοούνται τα οχήματα των κατηγοριών Μ2, Μ3, Ν, N1, Ν2, Ν3, Ο, Ο1, Ο2, Ο3, και Ο4 σύμφωνα με το Παράρτημα II της με αριθμ. πρωτ. 29949/1841/28-09- 2009 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 2112). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι διάφοροι τύποι λεωφορείων, φορτηγών, ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων, βυτιοφόρων, αρθρωτών οχημάτων και τύπου συρμού, μηχανοκίνητων και ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων. Η παρούσα απόφαση δεν εφαρμόζεται για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας σταθμών υπεραστικών λεωφορείων και σταθμών φορτηγών αυτοκινήτων για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων κατά την έννοια των άρθρων 1 και 9 του π.δ. 79/2004 (Α' 62). Όπου αλλού δεν ορίζεται από την παρούσα διαφορετικά, εφαρμόζεται το π.δ. 455/1976 (Α' 169) όπως ισχύει.

Δείτε παρακάτω ενδεικτικά τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας, με τη συμμετοχή μηχανικών, όπου απαιτείται:

1. Η αίτηση αναγγελίας έναρξης λειτουργίας υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο, μαζί με τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παράγραφο 2, με σκοπό τη χορήγηση της Βεβαίωσης Νόμιμης Λειτουργίας Σταθμού, από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας. Από τα δικαιολογητικά της παραγράφου 2, υποβάλλονται σε δύο (2) αντίτυπα και ηλεκτρονικά όλα τα σχεδιαγράμματα και οι τεχνικές εκθέσεις (ένα από τα δύο αντίτυπα φυλάσσεται στο αρχείο της αδειοδοτούσας υπηρεσίας).

Εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, ο αρμόδιος υπάλληλος της οικείας περιφερειακής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, ελέγχει την πληρότητα του φακέλου των υποβληθέντων δικαιολογητικών και είτε χορηγείται στον ενδιαφερόμενο Βεβαίωση Υποβολής Αναγγελίας Έναρξης Λειτουργίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο φάκελος είναι πλήρης, ή, στην περίπτωση που ο φάκελος υποβολής των δικαιολογητικών δεν είναι πλήρης, η αδειοδοτούσα υπηρεσία ενημερώνει, εγγράφως τον ενδιαφερόμενο για την έλλειψη κάποιου (ή κάποιων) εκ των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.

2. Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, εντός ενός (1) μηνός από τη χορήγηση της Βεβαίωσης Υποβολής Αναγγελίας Έναρξης Λειτουργίας, προβαίνει στον έλεγχο των δικαιολογητικών, για να διαπιστώσει αν συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις δραστηριοποίησης. Εντός είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία χορήγησης της Βεβαίωσης υποβολής Αναγγελίας Έναρξης Λειτουργίας της επιχείρησης, οι υπηρεσίες δύνανται να ζητήσουν από τον αιτούντα την παροχή πρόσθετων στοιχείων ή διευκρινίσεων, επί των υποβληθέντων δικαιολογητικών, με προθεσμία υποβολής τους πέντε (5) ημερολογιακών ημερών. Στην περίπτωση που μετά τον έλεγχο του υποβληθέντος φακέλου, η υπηρεσία διαπιστώσει ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, εκδίδει Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας. Η Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας ισχύει για πέντε (5) έτη.

Εάν από τον έλεγχο των δικαιολογητικών διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, η υπηρεσία απαγορεύει τη λειτουργία της επιχείρησης, ενημερώνοντας εγγράφως τον ενδιαφερόμενο, γνωστοποιώντας και τους σχετικούς λόγους. Αν ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος εκμεταλλευτής του σταθμού θεωρεί ότι απαγορεύεται η λειτουργία της επιχείρησης - δραστηριότητας του, παρόλο που κατά την άποψη του έχει υποβάλλει όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, ή ότι η Διοίκηση καθυστερεί αναιτιολόγητα, δύναται να προσφύγει στην τακτική δικαιοσύνη κατά της πράξης ή της παράλειψης της διοικητικής αρχής, προς την οποία έχει υποβληθεί η αίτηση του. Η έγγραφη ενημέρωση περί απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης, πρέπει να γίνεται πριν την πάροδο τριάντα ημερολογιακών ημερών, από την ημερομηνία χορήγησης της Βεβαίωσης Υποβολής Αναγγελίας Έναρξης Λειτουργίας. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών, θεωρείται ότι η Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας της επιχείρησης - δραστηριότητας έχει χορηγηθεί στον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3844/2010 (Α' 63). Στην περίπτωση της σιωπηρής έγκρισης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την αρμόδια για την έκδοση της πράξης διοικητική αρχή, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 10, του ν. 3230/2004 (Α' 44). Τέλος, στην περίπτωση που ο σταθμός διαθέτει συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, για τη σύννομη λειτουργία αυτών έχει εφαρμογή κατά περίπτωση η νομοθεσία για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλονται επιπλέον τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά. Μαζί με την αίτηση Αναγγελίας Έναρξης Λειτουργίας υποβάλλονται τα παρακάτω:B2Green

α. Παράβολο των 58 € για το σταθμό και των 29,5 € για κάθε συμπληρωματική εγκατάσταση του σταθμού,

β. Τοπογραφικό σχεδιάγραμμα της περιοχής, σε δύο αντίγραφα, υπογεγραμμένο από τον αρμόδιο μηχανικό, κατάλληλης κλίμακας και σε ακτίνα 100 m από τα όρια του οικοπέδου ή γηπέδου, οι συντεταγμένες του οποίου είναι εξαρτημένες από το Κρατικό Δίκτυο (ΕΓΣΑ 87). Στο σχεδιάγραμμα σημειώνονται το οικόπεδο ή γήπεδο του σταθμού, οι διαστάσεις των πλευρών του, η οικοδομική γραμμή και η ρυμοτομική γραμμή μόνο για το οικόπεδο του σταθμού ή η γραμμή δόμησης και το όριο απαλλοτρίωσης μόνο για το γήπεδο, οι θέσεις των κτιρίων των βοηθητικών και των τυχόν συμπληρωματικών εγκαταστάσεων, τα πλάτη των οδών (πεζοδρομίων, οδοστρωμάτων και διαχωριστικών νησίδων), καθώς και οι κατευθύνσεις των λωρίδων κυκλοφορίας μπροστά από το σταθμό. Σημειώνονται επίσης οι υφιστάμενες χρήσεις της περιοχής του σταθμού, σε ζώνη 100 m περιμετρικά του οικοπέδου ή του γηπέδου αυτού. Επί του τοπογραφικού βεβαιώνεται ότι δεν υφίστανται ορατοί αρχαιολογικοί χώροι, το περίγραμμα των οποίων απέχει απόσταση μικρότερη των 100 m από τον σταθμό. Η λειτουργία του σταθμού δύναται να επιτραπεί και σε απόσταση μικρότερη των 100 m, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σχετικής έγκρισης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα αναγράφεται υπόμνημα του μελετητή, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 4 της παρούσας.

γ. Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986. Ειδικότερα:

αα. Στην περίπτωση που ο αιτών είναι φυσικό πρόσωπο δηλώνει υπεύθυνα ότι έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης του οικοπέδου ή γηπέδου για τη λειτουργία σταθμού αυτοκινήτων βαρέων οχημάτων.

ββ. Στην περίπτωση που ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο, ο νόμιμος εκπρόσωπος του δηλώνει υπεύθυνα ότι έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης του οικοπέδου ή γηπέδου για τη λειτουργία σταθμού αυτοκινήτων βαρέων οχημάτων.

δ. Δήλωση Υπαγωγής στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις των υπ' αριθμ. οικ. 170613/07-10-2013 κοινές υπουργικές αποφάσεις (Β' 2505), 170078/ 07-10-2013 κοινές υπουργικές αποφάσεις (Β' 2507), 52891/30-09-2013 κοινές υπουργικές αποφάσεις (Β' 2446) ή έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια υπηρεσία.

ε. Έγκριση απότμησης - υποβιβασμού στάθμης πεζοδρομίου ή έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης για τους εντός ή εκτός σχεδίου σταθμούς αντίστοιχα, από την αρμόδια για τη συντήρηση της οδού ή των οδών έμπροσθεν του σταθμού, υπηρεσία, συνοδευόμενη και από υπεύθυνη δήλωση ότι η εγκεκριμένη απότμηση του πεζοδρομίου ή η κυκλοφοριακή σύνδεση της εγκατάστασης υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια αυτής.B2Green

στ. Αρχιτεκτονικά σχέδια σε κλίμακα 1:50 ή 1:100 ανάλογα με το μέγεθος των χώρων, σε δυο αντίτυπα και συγκεκριμένα:

αα. Κατόψεις όλων των επιπέδων των χώρων ή κτιρίων που απαρτίζουν τον σταθμό (δηλ. γραφείο, αποθήκες κτλ).

ββ. Ενδεικτικές χαρακτηριστικές τομές των ως άνω κτιρίων.

γγ. Κύριες όψεις των ως άνω κτιρίων

δδ. Σχέδιο γενικής διάταξης όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων του σταθμού σε κλίμακα 1:100 ή 1:200 ανάλογα με το μέγεθος του σταθμού, στο οποίο απεικονίζονται οι είσοδοι - έξοδοι του σταθμού, οι διάδρομοι προσπέλασης, οι χώροι στάθμευσης, ράμπες και «σκάφες» και γενικά όλη η λειτουργική διάταξη του σταθμού.

ζ. Ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια σε δύο αντίτυπα σε κατάλληλη κλίμακα και συγκεκριμένα:

αα. Πλήρη ηλεκτρολογικά σχέδια ισχυρών και ασθενών ρευμάτων των κτιρίων, τα οποία συνοδεύονται από πλήρη τεχνική περιγραφή και ιδιαίτερο τεύχος υπολογισμών.

ββ. Πλήρη σχέδια θέρμανσης - κλιματισμού - εξαερισμού των χώρων, τα οποία συνοδεύονται από πλήρη τεχνική περιγραφή και τεύχος υπολογισμών.

γγ. Πλήρη σχέδια ύδρευσης, αποχέτευσης και απορροής ομβρίων, των κτιριακών εγκαταστάσεων του σταθμού, τα οποία συνοδεύονται από πλήρη τεχνική περιγραφή και ιδιαίτερο τεύχος υπολογισμών.

δδ. Πλήρες σχέδιο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και ηλεκτροφωτισμού του περιβάλλοντος χώρου του σταθμού, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες οδεύσεως των καλωδίων, πακτώσεως των φωτιστικών ιστών επί του εδάφους και στερεώσεως των φωτιστικών σωμάτων επί των ιστών ή τοίχων, των τυχόν φρεατίων διελεύσεως και μουφών συνδέσεως, συνοδευόμενα από πλήρη τεχνική περιγραφή και ιδιαίτερο τεύχος υπολογισμών.B2Green

εε. Πλήρη σχέδια ύδρευσης, αποχέτευσης και απορροής ομβρίων του περιβάλλοντος χώρου, στα οποία απεικονίζονται τα αντίστοιχα δίκτυα και η πορεία τους, ο μετρητής της Εταιρείας Ύδρευσης, η θέση σύνδεσης του δικτύου αποχέτευσης με το δίκτυο πόλεως, οι τυχόν αναγκαίοι συλλέκτες αποβλήτων, ή οι στεγανές δεξαμενές ή και ο βιολογικός καθαρισμός. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει το ίδιο ή συνοδεύεται από σχέδια λεπτομερειών των φρεατίων, σωληνώσεων, παροχών ύδατος και συλλεκτών αποβλήτων, καθώς και από τα απαραίτητα τεύχη υπολογισμών.

η. Σχέδια Σήμανσης, σε δύο αντίτυπα, στα οποία περιλαμβάνονται η κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, τόσο στις εισόδους - εξόδους του σταθμού, όσο και μέσα στον Σταθμό, δηλαδή βέλη πορείας οχημάτων, προειδοποιητικές πινακίδες, ηχητική σήμανση και όποιο άλλο μέσο απαιτείται για την ενημέρωση και καθοδήγηση των χρηστών, σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

θ. Τεχνική έκθεση, σε δυο (2) αντίτυπα, η οποία αποσκοπεί στο να κατατοπίσει τον ελεγκτή της μελέτης για τη δομή του σταθμού, τον τύπο στον οποίο ανήκει, τα βασικά στοιχεία τα οποία ελήφθησαν υπόψη κατά τον σχεδιασμό του, τα βασικά κατασκευαστικά στοιχεία των κτιρίων και η οποία μνημονεύει περιληπτικά τις αντίστοιχες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

ι. Ειδική έκθεση, στην περίπτωση που στον υπό ίδρυση σταθμό τοποθετηθεί εγκατάσταση αυτόματου συστήματος διαχείρισης των σταθμευμένων οχημάτων.

ια. Εάν ο σταθμός διαθέτει και άλλες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις (π.χ. πλυντήρια- λιπαντήρια), πρέπει στην τεχνική έκθεση να γίνεται μνεία και σε αυτές,

ιβ. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του επιβλέποντα αρμόδιου κατά το νόμο Μηχανικό, στην οποία δηλώνεται ότι, η κατασκευή του σταθμού και οι εντός αυτού ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις έγιναν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχεδιαγράμματα και τους ισχύοντες κανονισμούς και ότι κατά την εκτέλεση των εργασιών τηρήθηκαν οι όροι και οι περιορισμοί της παρούσας απόφασης.

ιγ. Πιστοποιητικό Ενεργητικής Πυροπροστασίας, από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, στο οποίο αναγράφεται η χρονική άδεια ισχύος του.

ιδ. Άδεια δόμησης ή κάθε άλλο στοιχείο που πιστοποιεί τη νομιμότητα του κτιρίου.

ιε. Γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας για τους στεγασμένους σταθμούς μεγάλου μεγέθους (ΔΟΥ - ΓΓΥ για την Αττική και η οικεία Περιφέρεια για τους σταθμούς εκτός Αττικής).

ιστ. Βεβαίωση του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας - Αττικής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος για σταθμούς μεγάλου μεγέθους που χωροθετούνται εντός του λεκανοπεδίου Αττικής.

ιη. Προϋπολογισμός σε δύο αντίτυπα, της απαιτούμενης δαπάνης για τις εν λόγω εγκαταστάσεις, υπογεγραμμένος από τον συντάκτη της μελέτης κατά νόμο υπεύθυνο διπλωματούχο ή τεχνολόγο μηχανικό και τον ενδιαφερόμενο.

3. Η Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας δύναται να ανανεωθεί μετά το πέρας της ισχύος της με την υποβολή Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας σε ισχύ, δήλωσης υπαγωγής στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις από την αρμόδια κατά περίπτωση υπηρεσία, με κατάθεση παραβόλου των 58 € για τον σταθμό και των 29,5 € για κάθε συμπληρωματική εγκατάσταση, και υπεύθυνη δήλωση του εκμεταλλευτή ότι εξακολουθεί να έχει το νόμιμο δικαίωμα εκμετάλλευσης του σταθμού και ότι ουδεμία αλλαγή επήλθε στο σταθμό ή στη γύρω περιοχή σε σχέση με την προηγούμενη άδεια σε ακτινική απόσταση 100 m από το σταθμό.

4. Στην περίπτωση που έχουν υλοποιηθεί μεταβολές στην εγκατάσταση, σε σχέση με τα ήδη υποβληθέντα σχεδιαγράμματα που συνοδεύουν τη Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας, τότε υποβάλλονται πλήρη (κατά περίπτωση) δικαιολογητικά που αφορούν στις τροποποιήσεις αυτές. Μετά από έλεγχο των δικαιολογητικών, που αφορούν τις τροποποιήσεις, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις δραστηριοποίησης που προβλέπονται στη κείμενη νομοθεσία, χορηγείται η νέα τροποποιημένη Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας.B2Green

5. Η Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας του σταθμού, μπορεί, εφόσον διαπιστωθεί οποιαδήποτε στιγμή, ότι σταμάτησαν να υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, με τις οποίες χορηγήθηκε, να αφαιρεθεί προσωρινά μέχρι την αποκατάσταση των ελλείψεων ή οριστικά, με αιτιολογημένη ειδική απόφαση της Αρχής που τη χορήγησε.

6. Σε περίπτωση μεταβίβασης ή παραχώρησης του σταθμού, η Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας χορηγείται στο νέο δικαιούχο με την υποβολή Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας στη νέα επωνυμία, με κατάθεση παραβόλου των 58 € για τον σταθμό και των 29,5 € για κάθε συμπληρωματική εγκατάσταση, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του νέου δικαιούχου, με την οποία δηλώνει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα εκμετάλλευσης του σταθμού, ότι τηρούνται όλοι οι όροι και προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και ότι ουδεμία αλλαγή επήλθε στο σταθμό.

7. Ο εκμεταλλευτής του σταθμού, οφείλει να ανανεώνει το Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας έγκαιρα και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

8. Η Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας κοινοποιείται στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης, στην οικεία Αστυνομική Αρχή καθώς και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής.

Κατεβάστε το πλήρες ΦΕΚ, από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, εδώ

 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.