Jump to content
Sign in to follow this  
Engineer

Παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας ως προς τη δυσκολία του επιχειρείν

Recommended Posts

Στην πρώτη θέση στην κατάταξη των δέκα κρατών, όπου το επιχειρείν αποτελεί άθλο, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Global Business Complexity Index του TMF Group.

Στην πρώτη θέση στην κατάταξη των δέκα κρατών, όπου το επιχειρείν αποτελεί άθλο, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Global Business Complexity Index του TMF Group.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, που υπολογίζει το βαθμό δυσκολίας ίδρυσης μίας επιχείρησης, βάσει του πόσο δύσκολο ή σύνθετο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον σε μία χώρα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

1-78.png

Βάσει του δείκτη Global Business Complexity, η συνεχής μεταβολή της νομοθεσίας σε συνδυασμό με τους σύνθετους νόμους για την αγορά εργασίας καθιστούν την Ελλάδα την πιο δύσκολη χώρα ως προς την ίδρυση εταιρείας.

Την λίστα των δέκα πιο δύσκολων χωρών καταλαμβάνουν η Ινδονησία, η Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βολιβία, η Σλοβακία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Κίνα και το Περού. Στον αντίποδα, το εγχείρημα της ίδρυσης εταιρείας είναι εύκολη υπόθεση στη Δανία, την Ελβετία, το Ισραήλ, την Παραγουάη, την Ταϊλάνδη και το Τζέρσεϊ.

2-600x311.png

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η υφιστάμενη νομοθεσία της Ελλάδας μπορεί να είναι πολύπλοκη, ενώ νέες ρυθμίσεις εισάγονται συνεχώς. Ενίοτε, όπως αναφέρει η έρευνα, πολυάριθμοι νόμοι είναι αλληλοσυγκρουόμενοι και καθίσταται δύσκολο για τις εταιρείες να γνωρίζουν επακριβώς με ποιο νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να συμμορφωθούν.

Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιστροφή ΦΠΑ υπόκειται σε διαφορετική μεταχείριση σε συνάρτηση με τη φορολογική υπηρεσία που διαχειρίζεται το θέμα.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα που δηλώνουν ίδια μερίσματα φορολογούνται διαφορετικά, με την απόκλιση να αγγίζει και το 10%, με την ελληνική κυβέρνηση να μην παράσχει, πάντοτε, καθοδήγηση. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα αποτελεί δύσκολο προορισμό για τις ξένες επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η έρευνα, ορισμένα ελληνικά νησιά λειτουργούν ως ανεξάρτητες περιοχές ως προς τη φορολογική συμμόρφωση, καθώς υπάρχει διαφορετικό φορολογικό καθεστώς.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η έρευνα, η Ελλάδα αποτελεί κράτος πρόνοιας, με τα υποχρεωτικά οφέλη να περιλαμβάνουν επιπλέον απολαβές για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και φορολοελαφρύνσεις για τους έγγαμους με παιδιά. Και παρότι το σύστημα παροχών έχει απλουστευθεί τα τελευταία δύο χρόνια, η νομοθεσία αλλάζει συχνά και εφαρμόζεται αναδρομικά.

Μπορείτε εδώ να δείτε ολόκληρη την έρευνα.


View full είδηση

Share this post


Link to post
Share on other sites

όχι ότι θέλω να αμφισβητήσω το βαθμό δυσκολίας, αλλά ο κόσμος έχει περίπου 170 κράτη κι εδώ η κατάταξη έχει μόνο 67. πού είναι τα υπόλοιπα;

επίσης παρατηρώ ότι η Γερμανία είναι ελάχιστα καλύτερη από εμάς, άρα δεν υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της παραμέτρου με την ανάπτυξη. το ίδιο και η γειτονική μας Τουρκία, ο βασικός μας ανταγωνιστής λόγω ομοιότητας των προϊόντων αιχμής. 

Στην τελευταία παράγραφο μας μπερδεύει κι άλλο. τελικά τις παροχές τις μετράει στα καλά ή στα κακά; 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν στοχοποιεί τις παροχές το άρθρο, αναφέρονται όμως ως ιδιομορφίες που μοιραίως συνιστούν πολυπλοκότητα στην κατάστρωση ενός "business plan".  Το ίδιο που συμβαίνει δηλαδή με την διαφοροποίηση του ΦΠΑ , ή κάποια άλλη  φορολογική μεταχείριση σε διάφορα μέρη της χώρας.  Γενικά το υπόβαθρο για την ανάπτυξη του επιχειρείν στην Ελλάδα είναι τόσο πολυπαραγοντικό, συνεχώς μεταβαλλόμενο  και σε κάποιο βαθμό απρόβλεπτο , που εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί είμαστε στη πρώτη θέση του πίνακα αυτού.....   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το περίεργο είναι ότι ξεκινά με τη λέξη ωστόσο, δηλαδή τις βλέπει σαν κάτι θετικό μπροστά στα προηγούμενα αρνητικά! 

Η πολυπλοκότητα αντιμετωπίζεται, το κυριότερο είναι το απρόβλεπτο. Που κι αυτό δεν είναι ακριβώς απρόβλεπτο, αντιθέτως είναι η βεβαιότητα ότι το κράτος θα σε διατηρεί πάντα σε καθεστώς μηδενικού κέρδους. Αυτό είναι και το νόημα των αναδρομικών μέτρων, σε περίπτωση που τους ξεφύγει κάτι, να μπορούν να γυρίσουν και να το μαζέψουν. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ναι, όμως η λέξη "Ωστόσο"   αποτελεί  παρεμβολή του αρθρογράφου που θέλει προφανώς να δείξει το κοινωνικό πλεονέκτημα της αφαλιστικής νομοθεσίας έναντι της πολυπλοκότητας που δημιουργεί  στο επιχειρείν,  αφού στο πρωτότυπο κείμενο της έρευνας απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ:

"Staffing: demands and restrictionsGreece is a welfare state. Mandated benefits include Christmas and Easter bonuses, life insurance, transportation allowance and tax breaks for staff who are married or have children"

Edited by Anton_civeng

Share this post


Link to post
Share on other sites

μα αυτό το πλεονέκτημα δεν είναι για τον εργοδότη! 

όπως δεν τον αφορά και το αν οι οικογένειες έχουν φοροαπαλλαγές (εκτός αν υπαινίσσεται πως έμμεσα πέφτουν στην πλάτη των επιχειρήσεων)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

μα ναι,  !....

ως πλεονέκτημα για την χώρα το θεωρεί, διαπνεόμενος φαίνεται από "πατριωτισμό" απέναντι στους "κακούς" που μας έβγαλαν ως χειρότερο περιβάλλον  για  το επιχειρείν....

κάτι δηλ. σαν να τους απαντά : 

"Οι επιχειρούντες μεν μας λέτε ότι κακοπερνούν, αλλά ο λαός περνά καλά..."  ....... :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ααα κατάλαβα. είναι οι εντυπώσεις του από όσα διάβασε.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...λες και του παν :  "πες το με δικά σου λόγια"......:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.