Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γνώμη για Επαύξηση Ισχύος υφιστάμενης ηλεκτροδότησης σε μονοκατοικία


Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos33)

Καλησπέρα σας. Μου συνέστησαν αυτό το forum για να βρω απαντήσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με ανακαίνιση σπιτιού. Να πω εξαρχής ότι είμαι εντελώς άσχετος με θέματα μηχανικής, κατασκευών κλπ. Οπότε ψάχνω διαδικτυακά για να μαζέψω πληροφορίες και να πάρω μια ιδέα του τι κάνω.

Είμαι στη διαδικασία ολικής ανακαίνισης μιας μονώροφης μονοκατοικίας 100 τ.μ. του ΄50 στην περιοχή του Υμηττού στην Αθήνα. Όταν λέω ολική εννοώ:

  • Γκρεμίσματα εσωτερικών τοίχων
  • Χτισίματα εσωτερικών τοίχων / γυψοσανίδες
  • Ψευδοροφή
  • Κουφώματα
  • Νέα ηλεκτρικά / καλωδιώσεις
  • Νέα υδραυλικά
  • Μόνωση
  • Θέρμανση
  • Πατώματα
  • Κουζίνα
  • Μπάνιο

Πρακτικά μόνο τα κεντρικά δομικά στοιχεία του σπιτιού (εξωτερικοί τοίχοι, θεμέλια, πλάκα οροφής, κολώνες, δοκάρια, κλπ.) θα μείνουν. Όλο το υπόλοιπο σπίτι είναι για αλλαγή.

Το σπίτι είναι βορινό. Θα γίνει υγρομόνωση στην ταράτσα και θα μπει ψευδοροφή εσωτερικά σε όλο το σπίτι καθώς και κουφώματα αλουμινίου. Η πρόσοψη του σπιτιού είναι πάχος 50 εκατοστά από πέτρα.

Από θέρμανση / ψύξη θα πάω μάλλον σε λύση αντλίας θερμότητας με σώματα fancoil εδάφους (4 ή 5 σώματα) Daikin. Ο λόγος για αυτή την επιλογή είναι ότι δεν υπάρχει δίκτυο αερίου ώστε να μπορεί να γίνει σύνδεση και επειδή μου είναι πολύ σημαντική η ψύξη το καλοκαίρι θα έβαζα ούτως η άλλως air condition. Οπότε λόγω λειτουργικού κόστους εκτός των άλλων αποφάσισα να πάω με λύση αντλίας θερμότητας για θέρμανση και ψύξη έναντι καλοριφέρ για θέρμανση και air condition για ψύξη. Η πρόταση που μου έγινε είναι για αντλία θερμότητας απόδοσης 8 KW (συγκεκριμένα αυτό το μοντέλο: https://www.idealklima.gr/eshop/daikin-ehbh08d6v-erga08dv3-altherma-3). Σύμφωνα με τον άνθρωπο που μου έκανε την πρόταση για το συκεκριμένο οίκημα (1 επίπεδο, μονοκατοικία, 100 τμ) τα 8 KW είναι υπέρ αρκετά.

Το σπίτι αυτή τη στιγμή έχει παροχή ρεύματος μονοφασική στα 8KW στα 32 (νομίζω) Ampere. Ο ηλεκτρολόγος που έχει αναλάβει το έργο θεωρεί ότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε επαύξηση της τροφοδοσίας ηλεκτρικού από τη ΔΕΗ τουλάχιστον στα 12 KW / 65 ampere ή ακόμα και στα 16 KW. Από την άλλη πλευρά ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τον κλιματισμό θεωρεί ότι και τα 8 KW παροχής θα είναι αρκετά, αλλά λέει ότι σίγουρα ο ηλεκτρολόγος θα ξέρει καλύτερα.

Το σπίτι όταν επιπλωθεί περιμένω να έχει τις κλασσικές οικιακές συσκευές:

Φούρνος, εστίες, πλυντήριο ρούχων / πιάτων, ψυγείο, 2 - 3 τηλεοράσεις, 1 - 2 υπολογιστές, φώτα, router, ηχοσύστημα, media center, αντλία θερμότητας με 4 - 5 fan coils. Αυτά.

Εγώ, με την πολύ περιορισμένη μου κατανόηση επί αυτών των θεμάτων, έκανα έναν πρόχειρο υπολογισμό της μέγιστης ταυτόχρονης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα χρειαζόμουν θεωρητικά ώστε να κατανοήσω τις ανάγκες μου. Υπολόγισα τα ακόλουθα (οι τιμές είναι πολύ χοντρικές):

  • 2 μάτια κουζίνας = 3 KWH
  • 1 φούρνος = 2 KWH
  • Αντλία Θερμότητας = 3 KWH (σύμφωνα με τον υπεύθυνο κλιματισμού)
  • Υπολογιστής / λάμπες / λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές = 1 KWH
  • Θερμοσίφωνας = 3 KWH

Ο υπολογισμός είναι με την υπόθεση ότι όλα τα παραπάνω θα είναι ενεργά ταυτόχρονα. Το σύνολο μου βγαίνει περίπου 13 KWH. Δεν έχω ιδέα πόσο πραγματικά καίνε τα παραπάνω σε κατάσταση λειτουργίας. Είδα τα specs των συσκευών και υπολόγισα βάσει αυτών. Μπορεί να είμαι πολύ έξω (πάνω ή κάτω).

Ο λόγος που γράφω εδώ είναι για να πάρω μια γνώμη για το αν θα χρειαστεί να γίνει επαύξηση της Ισχύος της υφιστάμενης ηλεκτροδότησης σε 12 KW ή 16 KW. Θα εκτιμούσα πάρα πολύ γνώμες ή κατευθύνσεις ως προς το που να ψάξω για να πάρω μια πιο εμπεριστατωμένη απάντηση.

Επίσης αν έχετε γενικότερες πληροφορίες ή κατευθύνσεις / γνώμες παρακαλώ μοιραστείτε τις ελεύθερα.

Σας ευχαριστώ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

η επαύξηση ισχύος επιβάλετε λόγο Α/Θ  γνωμη μου , Νο 2 ,  3φ 25kva ,  η ποιο κοινή  κ ποιο συμφέρουσα......αρα κ  η Α/Θ 3φ 

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Αν καταλαβαίνω καλά την απάντησή σας, προτείνετε 3 φασική παροχή 25 kVA σύνολο και θα πρέπει και η αντλία θερμότητας να είναι 3 φασική. Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα , την  1φ 12 kva που σου προτειναν, ο δεδδηε, δεν την παρεχει  ευκολα , μας ''σπρωχνει '' σε 3φ  ειτε 15kva No1  ή  25kva  No2 , εμπειρικα κ μονο θεωρω οτι η Νο2 ειναι ποιο ''ανετη'' για εναν καταναλωτη  χωρις αυτο να σημαινει οτι  η Νο1 δεν σου κανει 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.