Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μέγεθος κτιρίου και φορολογικές δαπάνες


Ellital

Recommended Posts

Καλησπέρα, πελάτης μου έπειτα από επικοινωνία με τον λογιστή του, με ρώτησε να του προσδιορίσω ποιές οι διαφορές για τον ίδιο σε έξοδα για το κράτος αν αποφασίσει να κάνει το διαμέρισμά του πχ. 140 τετραγωνικά αντί 120 που είχε αρχικά στο μυαλό του (υπόψιν  πως ενδιαφέρεται για κτίριο με ισόγειο και όροφο, στο ισόγειο θα έχει διαμέρισμα 90 ή 120 τ.μ. ενώ στον όροφο (όπου θα διαμένει και ο ίδιος) διαμέρισμα 120 τ.μ. ή και παραπάνω αν δεν πληρώνει μελλοντικά πολλά επιπλέον έξοδα σε φόρους, ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια κλπ)...

Επειδή ο λογιστής του του ανέφερε κάτι σχετικά πως με το αν ξεπεράσει τα 120 τ.μ. θα πληρώνει κάτι επιπλέον αλλά το πόσο θα του το προσδιορίσει ο μηχανικός του, οπότε δεν μου ανέφερε και περισσότερα, φαντάζομαι εννοεί το κλιμακωτό σύστημα για το τεκμηριο διαβίωσης (πχ. από 81 μέχρι 120 τ.μ. τα 65 ευρώ ανά τ.μ., από 121 μέχρι 200 τ.μ. τα 110 ευρώ ανά τ.μ. κόκ.)

Γενικότερα, υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει / μπορούν να ληφθούν εξ' αρχής υπόψιν; Τι ισχύει γενικότερα σε αυτό το πλαίσιο; Ευχαριστώ!

Edited by Ellital
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς εννοεί τις φορολογικές δαπάνες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Με οποιοδήποτε ενημερωμένο λογισμικό για τον υπολογισμό του κόστους της άδειας, θα μπορέσεις να βρεις τη διαφορά.

Για τις υπόλοιπες ετήσιες υποχρεώσεις προς το κράτος, είναι δουλειά του λογιστή να τις προσδιορίσει.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ @ted78, αλλά αναφέρεται στις υπόλοιπες ετήσιες υποχρεώσεις... είναι όνως δουλειά του λογιστή αυτό του έδωσα να καταλάβει και εγώ, αλλά καλό πιστεύω θα είναι να έχουμε και οι ίδιοι έναν μπούσουλα για να προστατεύουμε τους πελάτες μας όντας πιο συγκρατήμένοι ενδεχομένως σε μεγέθη (πχ. όντως ίσως στο παράδειγμά μου παραπάνω το διαμέρισμα να πρέπει να παραμείνει στα 120 τ.μ. και όχι παραπάνω γτ αλλάζει κατηγορία άρα επιπλέον ετήσια έξοδα για το κράτος από ίδιο κλπ)... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν λέω, καλό να γνωρίζουμε μέσες άκρες, αλλά η γνώμη μου είναι να μην δίνουμε απαντήσεις σε θέματα, που ξεφεύγουν της ειδικότητάς μας, γιατί μπορεί κάτι να μας ξεφύγει και να εκτεθούμε χωρίς λόγο.

Οπότε το καλύτερο είναι τα του μηχανικού ο μηχανικός και τα του λογιστή ο λογιστής.

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Προφανώς ο λογιστής του αναφέρεται σε τεκμήρια και λοιπούς φόρους, όμως ξεκάθαρα δεν είναι θέμα του μηχανικού να λύσει τις φορολογικές ανησυχίες του κάθε πελάτη. Και προερχόμενη απο οικογένεια λογιστών, μου ξενίζει ακόμη περισσότερο αυτή η ¨προσπάθεια¨ του λογιστή να προσδιορίζει ο μηχανικός μελλοντικές επιβαρρύνσεις όταν καλά καλά οι ίδιοι οι λογιτές, που είναι αντκειμενό τους, δεν μπορούν να ξέρουν τί θα συμβεί μελλοντικά με ΕΝΦΙΑ και φόρους. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.