Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγές για ενεργειακούς ελέγχους και στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών


dimitris GM

Recommended Posts

Τέθηκε επίσημα σε ισχύ η τροποποίηση της  οικ. 175275/22.05.2018 υπουργικής απόφασης (Β΄ 1927) «Συστήματα αναγνώρισης προσόντων και πιστοποίησης Ενεργειακών Ελεγκτών. Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών και Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων», έπειτα από τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.

Αναλυτικά, στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

Αριθμ. ΥΠΕΝ/Δ ΕΠΕΑ/49646/560 
Τροποποίηση της οικ. 175275/22.05.2018 υπουργικής απόφασης (Β΄ 1927) «Συστήματα αναγνώρισης προσόντων και πιστοποίησης Ενεργειακών Ελεγκτών. Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών και Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων».

Αποφασίζουμε:

1. Τροποποιούμε την οικ.175275/22.05.2018 απόφαση του Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της παραγράφου 7 του προοιμίου της παρούσας, «Συστήματα αναγνώρισης προσόντων και πιστοποίησης Ενεργειακών Ελεγκτών. Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών και Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων» (Β΄ 1927), όπως ισχύει, ως ακολούθως:

Α) Η παράγραφος 4 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Οι Υπόχρεες Επιχειρήσεις καταχωρίζουν στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου ή/και στοιχεία εφαρμογής συστήματος ενεργειακής ή περιβαλλοντικής διαχείρισης, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 11 της παρούσας απόφασης:

α. εντός του έτους χαρακτηρισμού τους, εφόσον δεν έχουν διενεργήσει στο παρελθόν Ενεργειακό Έλεγχο και

β. κατ΄ ανώτατο κάθε τέσσερα (4) έτη από τη διενέργεια του προηγούμενου Ενεργειακού Ελέγχου».

Β) Η παράγραφος 5 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Ειδικά οι Υπόχρεες Επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί εντός του έτους 2018, καταχωρίζουν στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου ή/και στοιχεία εφαρμογής συστήματος ενεργειακής ή περιβαλλοντικής διαχείρισης, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 11 της παρούσας απόφασης, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2019.»

Γ) Το άρθρο 11 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Η Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου ή/και τα προβλεπόμενα στην κατωτέρω παρ. 3 στοιχεία εφαρμογής συστήματος ενεργειακής ή περιβαλλοντικής διαχείρισης καταχωρίζονται στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων, μία (1) φορά για κάθε έτος.

2. Κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των διενεργούντων ελέγχους Ενεργειακών Ελεγκτών, ένας εξ αυτών έχει την ευθύνη-ως εκπρόσωπός τους-της καταχώρησης στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων, της Έκθεσης Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου και της συμπλήρωσης όλων των απαιτούμενων σχετικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου πληροφοριών, όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 9 της παρούσας απόφασης.B2Green

3. Για τις Υπόχρεες Επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σύστημα ενεργειακής ή περιβαλλοντικής διαχείρισης από διαπιστευμένο ανεξάρτητο φορέα, σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015, ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης καταχωρίζει στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων, κατ΄ ελάχιστο τα εξής στοιχεία:

α) το πιστοποιητικό του συστήματος ενεργειακής ή περιβαλλοντικής διαχείρισης, το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ,

β) την έκθεση του ενεργειακού ελέγχου που περιλαμβάνεται στο σύστημα ενεργειακής ή περιβαλλοντικής διαχείρισης, με την οποία τεκμηριώνεται ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ελάχιστα κριτήρια που ορίζονται στο Παράρτημα VI του ν. 4342/2015, και

γ) τις πληροφορίες των πεδίων ζ-ιδ της παρ. 2 του άρθρου 9 της παρούσας απόφασης.

4. Η καταχωρηθείσα Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακών Ελέγχων και τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 9 της παρούσας απόφασης, δύνανται να τροποποιηθούν μία (1) φορά εντός του έτους υποβολής τους, όλως εξαιρετικώς μετά από αίτημα του Ενεργειακού Ελεγκτή, στο οποίο διατυπώνονται σαφώς και τεκμηριώνονται επαρκώς οι λόγοι της τροποποίησης, καθώς και τα τροποποιούμενα στοιχεία. Αρμόδια να αποφανθούν σχετικώς και να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το εν λόγω αίτημα είναι τα Τμήματα Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδος της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών. Σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι περιπτώσεις των εδαφίων (α), (β), (δ) και (ε) της παρ. 5 του άρθρου 14 του ν. 4342/2015, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις του εδαφίου (ζ) της παρ. 5 του άρθρου 14 του ίδιου ως άνω νόμου.B2Green

5. Η τροποποίηση της Έκθεσης Αποτελεσμάτων Ενεργειακών Ελέγχων και των στοιχείων της παρ. 2 του άρθρου 9 της παρούσας απόφασης, που βρίσκονται σε ισχύ και έχουν καταχωριστεί στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων από τον Ενεργειακό Ελεγκτή, είναι δυνατή μόνο εφόσον το σχετικό αίτημα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής από Δημόσια Αρχή, με την οποία δηλώνει ότι συμφωνεί και έχει λάβει γνώση της τροποποίησης των αρχικά υποβληθέντων στοιχείων από τον Ενεργειακό Ελεγκτή.B2Green

6. Η τροποποίηση στοιχείων πέραν των όσων δηλώνονται από τον Ενεργειακό Ελεγκτή στο αίτημα τροποποίησης, συνιστά παράβαση για την οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 14 παρ.5 του ν. 4342/2015.

7. Για τις Υπόχρεες Επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σύστημα ενεργειακής ή περιβαλλοντικής διαχείρισης από διαπιστευμένο ανεξάρτητο φορέα, ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης δύναται να τροποποιήσει μία (1) φορά εντός του έτους υποβολής τους τα στοιχεία εφαρμογής συστήματος ενεργειακής ή περιβαλλοντικής διαχείρισης της ανωτέρω παρ. 3, μετά από αίτημά του, στο οποίο διατυπώνονται σαφώς και τεκμηριώνονται επαρκώς οι λόγοι της τροποποίησης, καθώς και τα τροποποιούμενα στοιχεία. Η τροποποίηση των προαναφερθέντων στοιχείων είναι δυνατή μόνο εφόσον το σχετικό αίτημα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής από Δημόσια Αρχή, με την οποία δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα είναι αληθή.B2Green

8. Για την έγκριση του αιτήματος τροποποίησης όπως περιγράφεται στις ανωτέρω παρ. 4 και 7, τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδος της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών δύνανται να ζητήσουν την προσκόμιση περισσότερων στοιχείων όταν, βάσει του αιτήματος, δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η ανάγκη τροποποίησης των αρχικά υποβληθέντων στοιχείων.»

2. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, εδώ


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.