Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέμα ανακαίνισης - αξιοπιστία κτηρίου


Recommended Posts

On 6/26/2019 at 1:41 AM, maneni said:

απευθυνθείτε  σε έναν πολιτικό μηχανικό που εμπιστέυεστε για να σας λύσει τις απορίες σας και να σας δώσει λύσεις.

Καλησπέρα, μέχρι στιγμής μου έχουν πει για "Μηχανικό" "Πολιτικό μηχανικό" ή "Αρχιτέκτονα", μήπως οι απορίες μου αφορούν και τους τρεις; Μια επίσκεψη για αξιολόγηση πόσα χρήματα θα κόστιζε;

Link to comment
Share on other sites

16 λεπτά πριν, Yellowball said:

... Μια επίσκεψη για αξιολόγηση πόσα χρήματα θα κόστιζε;

δεν είναι επιτρεπτό να δίνουμε τιμές και κοστολόγηση υπηρεσίας συναδέρφων στο φόρουμ. (Οπότε μη το ξανα ζητήσεις για να μη κλειδώσει το θέμα σου)

Πας στο τεχνικό γραφείο που θα επιλέξεις, ρωτάς σου λέει/λένε και προχωράς.... Κατά κανόνα τα Τεχνικά Γραφεία καλύπτουν όλο το φάσμα ειδικοτήτων που θα χρειαστείς διότι υπάρχουν και οι συνεργασίες.

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

1) αυτός που έκανε τη μελέτη όταν βγήκε η άδεια. ανά πάσα στιγμή η "εγγύηση" επικαιροποιείται με την έκδοση μιας βεβαίωσης στατικής επάρκειας.

το βάθος των θεμελίων και τα υλικά κατασκευής φαίνονται στη μελέτη της οικοδομής. το ότι υλοποιήθηκαν κατά την κατασκευή το εγγυήθηκε ο επιβλέπων μηχανικός. μια βεβαίωση στατικής επάρκειας επίσης μπορεί να επικαιροποιήσει αυτή την εγγύηση και να εκτιμήσει πόσα ακόμα χρόνια ζωής έχει το κτίριο και να προτείνει επισκευές για να αυξηθούν.

1Α) κάθε τοίχος πρέπει να μπει όπως λέει η μελέτη. αλλαγές γίνονται μόνο με οικοδομική άδεια.

1Β) η στατική μελέτη έχει ήδη φροντίσει να χρησιμοποιηθούν τα ελάχιστα υλικά, οπότε με πιο λίγα ρισκάρεις την κατάρρευση από τη στιγμή του ίδιου του χτισίματος. άσε που η εξοικονόμηση χρημάτων σ' αυτά τα υλικά είναι αμελητέα. κάνε οικονομία στα παρακάτω στάδια, όπου πραγματικά το κόστος μπορεί να ξεφύγει πολύ.

1Γ) ναι, μπορείς πχ ένα μεταλλικό κτίριο να το αποσυναρμολογήσεις και να το ξαναστήσεις αλλού. θα πρέπει όμως ο μηχανικός να ερευνήσει αν υπάρχουν σκουριές, παραμορφώσεις, σημάδια κόπωσης και άλλες ανωμαλίες. από ένα κτίριο μπετόν όμως δε μπορείς να βγάλεις τα σίδερα χωρίς να χαλάσουν, οπότε αυτό αποκλείεται. πέτρες, τούβλα, ξύλα, ολόκληρα τεμάχια σκυροδέματος επαναχρησιμοποιούνται υπό συνθήκες. όπως όμως είπαμε και στο 1Β τα υλικά αυτά δεν είναι πολύ ακριβά για να κερδίσεις κάτι ανακυκλώνοντας ένα παλιό κτίριο. μάλιστα θα σου έρθει πολύ ακριβότερα να βεβαιωθείς ότι είναι υγιή και υγιεινά. οπότε άστο. 

για όλα τα παραπάνω αρμόδιος είναι ένας πολιτικός μηχανικός.

2) για τη διαμόρφωση των χώρων αρμόδιος είναι ένας αρχιτέκτονας.

3) αν η οικοδομή είναι παλιά, αξίζει γιατί αργά η γρήγορα θα τρυπήσουν και θα έχεις νέα έξοδα. η διαφορά στη γεύση μπορεί να οφείλεται στο νερό της πόλης και όχι στους δικούς σου σωλήνες. ωστόσο ένας παλιός σωλήνας σίγουρα θα έχει και κάποια σκουριά, ή κάποια συγκόλληση με υλικό που πλέον θεωρείται τοξικό.

4) Ψάξε λίγο καλύτερα και θα βρεις ότι μεγέθους πόρτα θέλεις. Αλλιώς ναι, θα πρέπει κάπως να γεμίσει το κενό.. Για τα παράθυρα υπάρχει μεγάλη διαβάθμιση δυνατοτήτων που ανεβάζει φυσικά και το κόστος: θερμομόνωση, ηχομόνωση, αντηλιακά τζάμια, σίτες, ηλεκτρικά ρολά, κλειδαριές ασφαλείας, αισθητήρες συναγερμού και πολλά άλλα..

Επειδή η όλη διαδικασία δεν είναι απλή, εξέτασε και το ενδεχόμενο να πουλήσεις την οικοδομή ως έχει και να αγοράσεις μια καινούρια που θα τα έχει όλα αυτά έτοιμα.

  • Like 2
  • Upvote 3
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που έβαλαν αρνητική ψήφο στον Συνάδελφο από πάνω, ενοείται ότι θα βάλω μια θετική όπως του αξίζει.

2 πράγματα θα συμπληρώσω ακόμα.

Εγραψες αν μπορείς να χτίσεις τον τοίχο - του σαλονιού υποθέτω - πιο μέσα και να μεγαλώσεις έτσι το μπαλκόνι. Ναι μπορείς. Αν δεν μένεις σε κτίριο με άλλους Συνιδιοκτήτες οπότε θέλει συναίνεση διότι αλλάζεις την όψη κτιρίου, η οποία είναι κοινόχρηστη, τότε μπορείς. Θα κάνεις μια ενημέρωση της άδειας, αυτό γίνεται με Μηχανικό - είτε Πολιτικό είτε Αρχιτέκτονα - εκδίδεται η νέα άδεια και κτίζεις όπως δείχνει αυτή μόλις εκδοθεί. Τα + και τα - τα ζυγίζεις εσύ και αποφασίζεις. Τον Μηχανικό σου καλό να τον έχεις μαζί να δει τον χώρο μια φορά, καλά τα ξέρεις, πως θα κάνεις το σπίτι σου και ο ειδικός επιστήμονας όμως κάτι ξέρει, οπότε ζήτησε την άποψη του. Κατά την ταπεινή μου άποψη έχε 2. Σωστά τα είπε ο Συνάδελφος ότι για κάποια ζητήματα όπως αν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σίδερα ο Πολιτικός Μηχανικός ξέρει πιο καλά - η γνώμη μου και από έξω τώρα, μην το κάνεις, η διαδικασία και ο έλεγχος κάθε φορά αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι θα σε τρελάνει και τον Μηχανικό σου αν κάθε φορά όπως λες βρίσκεις ένα σίδερο και τον ρωτάς αν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις θα τον ενοχλήσει οπότε προτίμησε λύσεις πιο καθαρές. Ξέρει ο Μηχανικός και με τον τρόπο του θα σε συμβουλέψει να κρατήσεις το κόστος χαμηλά.

2) αυτό που λες για τις μπαλκονόπορτες- κάποια ανοίγματα ότι τα έχουν κάνει μεγαλύτερα του σύνηθες. Δεν είναι κακό, μερικές φορές μια μπαλκονόπορτα πρέπει να είναι πιο μεγάλη, αξίζει,  ή μια πόρτα ενός δωματίου ας είναι 92 πόντους με την κάσα μπορεί να υπάρχει λόγος όπως πχ σε δωμάτιο με πόρτα σε γωνία που οδηγεί σε μεγάλο υπνοδωμάτιο διπλό κρεβάτι δεν μπαίνει αν δεν υπάρχει η κατάλληλη πόρτα, εδώ Αρχιτέκτονας Μηχανικός, επιτρέψτε μου καθώς έχω μια αντίστοιχη εμπειρία γνωρίζει να σου πει και να σου χαράξει πόσο να την κάνεις.

Δίνω στο χαράξει μια έμφαση, διότι μια μελέτη μπορεί να δείχνει μια εσωτερική πόρτα 90 πόντους ή μια ποδιά παραθύρου 1,10μ όμως πρέπει να ξέρεις... του κτίστη να χαράξεις πάλι. Tο ότι λέει 90, δεν σημαίνει ότι το άνοιγμα από τούβλο σε τούβλο θα είναι 90, υπάρχει η κάσα και το κενό μεταξύ κάσας και τούβλου, η πολυουρεθάνη. Ακόμα σου λέει ύψος 1,10 από που όμως? Από πλάκα μπετόν? Γιατί μετά μπαίνει ένα δάπεδο 12 πόντους και ένας ψηλός δεν θα χωράει να μπει από την πόρτα. Για αυτό τον ειδικό παιδιά! Ορισμένα θεματα να τα αφηνετε στους ειδικους..

Edited by Arche
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, Arche said:

Σωστά τα είπε ο Συνάδελφος ότι για κάποια ζητήματα όπως αν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σίδερα ο Πολιτικός Μηχανικός ξέρει πιο καλά - η γνώμη μου και από έξω τώρα, μην το κάνεις, η διαδικασία και ο έλεγχος κάθε φορά αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι θα σε τρελάνει και τον Μηχανικό σου αν κάθε φορά όπως λες βρίσκεις ένα σίδερο και τον ρωτάς αν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις θα τον ενοχλήσει..

καλά αυτό εννοείται ότι αποκλείεται. στην υποθετική περίπτωση που θα γινόταν επαναχρησιμοποίηση υλικών, θα γινόταν στοχευμένη διαδικασία, όχι από εδώ κι από κεί. αυτό φυσικά έχει νόημα στην περίπτωση κάποιου δυσεύρετου υλικού που διατίθεται σε μεγάλη κλίμακα, πχ από βιομηχανικό κτίριο. θα γινόταν ο έλεγχος σε μαζική κλίμακα ώστε να είναι cost effective, διαχωρισμός σε κατάλληλα και ακατάλληλα κομμάτια και η μελέτη θα είχε λάβει υπόψη της τις μηχανικές αντοχές που θα είχαν προσδιορισθεί πειραματικά.

τα παραπάνω αναφέρθηκαν για λόγους πληρότητας, εφόσον ρωτηθήκαμε. σε μια ελληνική οικοδομή κατοικίας δεν μπορώ να φανταστώ τι υλικό φέροντος οργανισμού θα μπορούσε να είναι μεταχειρισμένο και κυρίως από πού το έβρισκε ο άνθρωπος.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ! Πράγματι δε κατάλαβα γιατί πήρε 2 downvotes ο georgios_m. 

Επίσης ο κύριος παραπάνω είπε οτι απαγορεύεται η αναφορά σε κοστολογίσεις. Κανένα πρόβλημα, αλλά γιατί;

Link to comment
Share on other sites

Γιατί η κοστολόγηση στη δουλειά μας θεωρείται εμπιστευτική πληροφορία ώστε κάθε μηχανικός να ζητάει όσα πραγματικά θέλει να ζητήσει και όχι επειδή τόσα ζητούν και οι άλλοι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.