Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ανοδικά για πρώτη φορά οι τιμές οικοπέδων έπειτα από μία 10ετία


Engineer

Recommended Posts

Αύξηση κατά μέσο όρο 2,27% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σημειώνεται στις πιθανές τιμές πώλησης οικοπέδων στην Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Αμπελόκηποι, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι και Χολαργό. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Geoaxis (Property & Valuation Services), η αύξηση αυτή καταγράφεται για πρώτη φορά από το 2009. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι αντιπαροχές παραμένουν καθηλωμένες, αφού σε καμία από τις περιοχές μελέτης δεν καταγράφηκε έστω και οριακή αύξηση.

Τα ποσοστά αντιπαροχών παραμένουν όχι μεγαλύτερα του 38%, όταν προ της επιβολής του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές (1/1/2006) και προ κρίσης (2009) είχαν καταγραφεί και περιπτώσεις ποσοστού έως 58%. Όπως εκτιμάται, τα ποσοστά των αντιπαροχών θα αρχίσουν σταδιακά να αυξάνονται μόνον όταν η τάση αύξησης των αξιών διαμερισμάτων παγιοποιηθεί και σε καμία περίπτωση σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών από σήμερα.

Οι αναλυτές

Η Geoaxis σημειώνει στην ανάλυσή της ότι «η σταθεροποίηση των αξιών αποτελεί οπωσδήποτε θετικό σημάδι, όχι όμως τόσο ισχυρό ώστε να αντιμετωπίσει μια πιθανή νέα εσωστρεφή περιδίνηση λόγω πολιτικών, οικονομικών και εθνικών περιπετειών». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η σταθεροποίηση στην αγορά ακινήτων θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του 2019, εφόσον δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, το στοίχημα της αύξησης του ρυθμού χρηματοδότησης και η πιθανή μείωση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να δώσουν τον τόνο τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα για τα οικόπεδα, το χαμηλό ποσοστό αντιπαροχής, σε συνδυασμό με την αδυναμία απορρόφησης του τελικού προϊόντος και την υπερφορολόγηση μέσω ΕΝΦΙΑ, εξακολουθεί να αποθαρρύνει επενδυτές, εργολάβους και ιδιώτες από την άμεση τοποθέτηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis, τη μεγαλύτερη αύξηση (3,76%) καταγράφουν τα οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 0,8 στον Δήμο Αμαρουσίου, με τη μέση πιθανή τιμή πώλησης το δεύτερο τρίμηνο του 2019 να ανέρχεται στα 662 ευρώ/τ.μ., ενώ η αντίστοιχη το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν στα 638 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί η περιοχή των Αμπελοκήπων, όπου τα οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 3,6 καταγράφουν αύξηση 2,20% (με τη μέση πιθανή τιμή πώλησης το δεύτερο τρίμηνο του 2019 να είναι στα 1.805 ευρώ/τ.μ., ενώ η αντίστοιχη το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν στα 1.766 ευρώ/τ.μ.).

Έπονται η περιοχή του Χολαργού με αύξηση 2,14% για οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 1,2 (μέση πιθανή τιμή πώλησης το δεύτερο τρίμηνο του 2019 στα 934 ευρώ/τ.μ., ενώ η αντίστοιχη το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν στα 914 ευρώ/τ.μ.) και η περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (Αμφιθέα), όπου καταγράφεται αύξηση 1,70% για τα οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 1,4 (μέση πιθανή τιμή πώλησης το δεύτερο τρίμηνο του 2019 στα 1.192 ευρώ/τ.μ., ενώ η αντίστοιχη το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν στα 1.172 ευρώ/τ.μ.).

times-polisis-oikopedon.jpg
 
Τη μικρότερη αύξηση φαίνεται να καταγράφει η περιοχή του Περιστερίου (Ανθούπολη), όπου οι τιμές για οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 1,8 εμφανίζουν αύξηση κατά μόλις 1,56% (η μέση πιθανή τιμή πώλησης το δεύτερο τρίμηνο του 2019 είναι στα 715 ευρώ/τ.μ., ενώ η αντίστοιχη το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν στα 704 ευρώ/τ.μ.).

Οι τάσεις

Ακόμη, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που διατηρεί η εταιρεία για την εξέλιξη των τιμών οικοπέδων στην Αττική, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και σχετικές ημερίδες του RICS και του ΕΛΙΕ για την πορεία της κτηματαγοράς, στην αγορά οικιστικών οικοπέδων το τελευταίο έτος καταγράφονται οι παρακάτω βασικές τάσεις:

Κατασκευαστές και εργολάβοι αρχίζουν σιγά σιγά να διαθέτουν κεφάλαια και να επενδύουν, την ώρα που οι δικαιοπραξίες και η οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Οι τράπεζες είναι περισσότερο διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν νέες αναπτύξεις, ενώ η εικόνα στα νότια προάστια είναι σαφώς πιο ενθαρρυντική απ’ ό,τι στα βόρεια προάστια. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι δειλά έχουν αρχίσει από τις αρχές του 2018 να ξανασηκώνονται οικοδομές, οι οποίες κατά κύριο λόγο βρίσκονται σε μεσαίου προφίλ περιοχές (Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο κ.λπ.), όπου τα οικόπεδα αγοράστηκαν φθηνά μέσα στην κρίση και ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι απαγορευτικός, όπως στις ακριβές περιοχές. Σε μεγάλο ποσοστό αυτές οι νέες οικοδομές αυτοχρηματοδοτούνται και δεν φαίνεται να είναι προϊόν αντιπαροχής.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.