Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΙΙ - Β


Recommended Posts

On 2/7/2019 at 3:50 ΜΜ, HumanError said:

Μίλησα στο τηλέφωνο με ΕΤΕΑΕΝ και μου είπανε συγκεκριμένα πως για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να δηλώνεται ως κύρια κατοικία κατά την περίοδο όπου δεν διατίθετια μέσω airbnb τύπου. Οπότε εάν κάποια κατοικία ενοικιάζεται με βραχυχρόνια και μόνο τότε δεν εντάσσεται...

Τα σχόλιά σας..

Ο οδηγός περιγράφει τη διαδικασία που πρέπει κανείς να ακολουθήσει εάν η κατοικία ήταν μισθωμένη (δε διευκρινιζει "μακροχρόνια" ή "βραχυχρόνια") κατά το έτος που αφορά τα εισοδήματά επιλεξιμότητας για το προγραμμα (στην προκειμένη περίπτωση αυτό είναι το 2018, τα εισοδήματά του οποίου δηλώθηκαν το 2019).

Αν παλι η κατοικία εντάχθηκε σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2019 τότε δεν υπάρχει καμμία επίπτωση στο πρόγραμμα ούτε καν εντάσσεται στις "ειδικές περιπτώσεις".

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη για την προηγούμενη διατύπωση. Αυτή ίσχυε στον Α΄κύκλο. Ακολουθεί η διατύπωση του Β' κύκλου οιυ αφορά σε μισθωμένες κατοικίες, είτε μακροχρόνια είτε βραχυχρόνια:
"Ειδικές περιπτώσεις αιτήσεων

Α) Ενοικιαζόμενη κατοικία/κατοικία σε βραχυχρόνια μίσθωση

Εάν για επιλέξιμη κατοικία η χρήση και δήλωση κύριας κατοικίας γίνεται από ενοικιαστή αν η κύρια κατοικία διατίθεται παράλληλα για βραχυχρόνια μίσθωση), τότε ο ωφελούμενος (επικαρπωτής/πλήρης κύριος) εμπίπτει στις διατάξεις του Κανονισμού για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De Minimis Aid) ΕΕ 1407/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EL L352/24.12.2013) που αφορά στην εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της συνθήκης στις ανωτέρω ενισχύσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει το ύψος των ενισχύσεων για τις οποίες έχει αποκτήσει έννομο δικαίωμα λήψης ενίσχυσης κατά τα τελευταία τρία οικονομικά έτη (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη) από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στο πλαίσιο του Προγράμματος με τίτλο «Εξοικονόμηση κατ’οίκον II», να μην υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000€) Ευρώ. Προς τούτο, απαιτείταιαπό τον δυνητικό Ωφελούμενο (επικαρπωτή/πλήρη κύριο) δήλωση συμμόρφωσης με τον κανονισμό De Minimis, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει, σύμφωνα με το ΠαράρτημαΧΙ. Σε περίπτωση υπέρβασηςτου προαναφερθέντος ορίου, η αίτηση κρίνεται ως μη επιλέξιμη. Επιπρόσθετα:

  • δεν θα πρέπει εις βάρος του ωφελούμενου να εκκρεμεί διαδικασία ανάκτησης παλιάς κρατικής ενίσχυσης
  • σε περίπτωση λήψης δανείου, το Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης (ΑΙΕ) εμπίπτει στις διατάξεις του ανωτέρω Κανονισμού ΕΕ 1407/2013 (DeMinimisAid) και ως εκ τούτου συνυπολογίζεται με το ύψος των ενισχύσεων για τα οποία ο ωφελούμενος έχει αποκτήσει έννομο δικαίωμα λήψης ενίσχυσης κατά τα τελευταία τρία οικονομικά έτη (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη) από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Ο Δικαιούχος, πριν την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης αιτήσεων (Κεφ 6) διενεργεί έλεγχο σώρευσης για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (deminimisaid)και σε περίπτωση που από τον έλεγχο προκύψει υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου, ο Ωφελούμενος ενημερώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματοςυποβολής αιτήσεων ότι η αίτησή του δεν κρίνεται επιλέξιμη και θα απορριφθεί. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση που ο Δικαιούχος ενημερωθεί,μετά την απόφαση της υπαγωγής, ότι ο έλεγχος της σώρευσης έγινε με λανθασμένη τιμή βάσης, θα πρέπει να επανελέγξει το ποσό της σώρευσης και στην περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου, ο Ωφελούμενος θα ενημερωθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος για τυχόν ανάκληση της απόφασης υπαγωγής."
Link to comment
Share on other sites

dryianni,

παρ'ολα αυτά η βασική προυπόθεση ένταξης είναι η κατοικία να δηλώνεται ως "κύρια κατοικία" που στην περίπτωση βραχυχρόνιας δεν ισχύει...

παρά μόνο εάν μιοσθώνεις βραχχρόνια την δικιά σου κύρια κατοικία...

ευχαριστώ,

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς αυτό, λέμε, @HumanError

Για να εμπίπτει κάποιος που διαθέτει κατοικία προς βραχυχρόνια μίσθωση στην ίδια φορολογική κατηγορία με αυτόν που διαθέτει κατοικία προς μακροχρόνια μίσθωση (15% μέχρι τις 12.000 ευρώ κ.ο.κ.) θα πρέπει αυτή να δηλώνεται ως κύρια κατοικία (εκμισθωτής μιας κατοικίας σε βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να είναι και ο μακροχρόνιος μισθωτής -"ενοικιαστής"- αυτής, ο οποίος έχει δικαίωμα υπεκμίσθωσης εκ του μισθωτηρίου συμβολαίου).
Αλλιώς, οι κατοικίες που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς να αποτελούν κύρια κατοικία του εκμισθωτή τους εκλαμβάνονται από τη φορολογική διοίκηση ως άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος και φορολογούνται με την αντίστοιχη κλίμακα. Αυτό διασταυρώνεται από το Πρόγραμμα κατά τη στιγμή της αίτησης μέσω της διασύνδεσης με το taxis.
Με άλλα λόγια, το Εξοικονομώ επιδοτεί κατοικίες -έστω και προς εισοδηματική εκμετάλλευση- και όχι επιχειρήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Προσπαθώ να κάνω εγγραφή για τον Β κύκλο και δεν έρχεται ο κωδικός επαλήθευσης στο mail ούτε στα spam. Αντιμετωπίζει άλλος τέτοιο πρόβλημα; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.