Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπεγράφη η σύμβαση έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κρήτη


ΝΙΚΟΣΤΡΙ

Recommended Posts

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, η εκδήλωση υπογραφής Συμβάσεων Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης».

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ημέρα με «ιστορική αξία, διότι η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο». Υπενθύμισε ότι «μόλις πριν από 4 χρόνια η Ελλάδα ήταν μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και σήμερα είναι μια χώρα οικονομικά αυτοδύναμη και στοχεύει να γίνει και ενεργειακά αυτοδύναμη, ή τουλάχιστον να καλύπτει ένα μέρος των αναγκών της». Τόνισε, δε, ότι οι συμβάσεις που υπογράφονται σήμερα σηματοδοτούν την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στα βήματα άλλων κρατών της περιοχής.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η υπογραφή των συμβάσεων σηματοδοτεί «ότι οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας συνεχίζονται και ότι φέτος θα πάμε σε ένα ακόμα ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων». Υπογράμμισε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα σχεδιασμένων και συντονισμένων βημάτων, καθώς «εμείς δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά προχωράμε συντονισμένα, προκειμένου να δώσουμε στους λαούς μας προοπτική, οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια, πάντα διασφαλίζοντας την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι διαδικασίες, χαρακτηρίζοντας ως χρόνο-ρεκόρ τους μόλις 20 μήνες που απαιτήθηκαν από την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των εταιρειών μέχρι τη σημερινή υπογραφή συμβάσεων. Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του EastMed Forum και στην προοπτική κατασκευής του αγωγού EastMed, ο οποίος «μπορεί να αναδειχθεί σε μια πολύ σπουδαία ‘γέφυρα’ για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας».
 
Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «διασφαλίζεται απολύτως ότι τα οφέλη θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και στο ελληνικό Δημόσιο, τόσο κατά τη φάση της έρευνας, όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων». Υπενθύμισε ότι «όλα αυτά γίνονται έχοντας προηγουμένως υιοθετήσει την αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία διεθνώς», καθώς και ότι «ο διάλογος με την κοινωνία και τους φορείς θα έχει κεντρική θέση σε όλη αυτή την προσπάθεια». Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει η έρευνα και εντός 2-4 ετών θα έχουμε μια πολύ καθαρή εικόνα για το αν υπάρχουν και τι είδους κοιτάσματα, προκειμένου να ξεκινήσει η αξιοποίησή τους».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στην «ολοκλήρωση ενός κύκλου υπογραφών συμβάσεων παραχώρησης σχετικά με την έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ίσως με τις πλέον σημαντικές συμβάσεις». Υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι διαδικασίες, καθώς και την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες και ενδεχομένως η εκμετάλλευση: «Διασφαλίσαμε την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, τόσο στη λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο, όσο και στον επιμερισμό των ωφελειών, ενώ παράλληλα η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι η αυστηρότερη διεθνώς».

Ειδική αναφορά έκανε, δε, στην πρόσφατη απαγόρευση του fracking και στη θεσμοθέτηση των παρατηρητηρίων υδρογονανθράκων, «το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι εν προκειμένω η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει ένα μόνιμο θεσμό περιβαλλοντικής επιτήρησης των δραστηριοτήτων». Παράλληλα η Περιφέρεια θα ωφεληθεί σημαντικά από τα έσοδα που θα λάβει το Δημόσιο, καθώς σημαντικό μέρος τους θα καταλήξει σε αυτήν, ενώ ήδη «ιδρύθηκε στην Κρήτη το Ινστιτούτο Έρευνας Υδρογονανθράκων σε συνεργασία του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης».
 
Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η έρευνα και δυνητικά η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «είναι απολύτως συμβατή με το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια, όπου προβλέπεται διπλασιασμός των ΑΠΕ μέχρι το 2030», καθώς «αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης μετάβασης στις ΑΠΕ είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως το μεταβατικό καύσιμο με το οποίο σταθεροποιείται το σύστημα».
 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση οι πρεσβευτές της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρεσβευτής, Κριστόφ Σαντεπί, υπογράμμισε την αξία των δύο συμβάσεων που υπογράφονται και της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών. Ο δε πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα στην ανάδειξη της Ελλάδας ως μεγάλο Ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο», εκθείασε τον ρόλο που κατάφερε να αποκτήσει η χώρα ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι οι αμερικανοί επενδυτές θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που ανοίγονται.

Από την πλευρά της ExxonMobil, o κ. Τζόναθαν Γουίλσον, υπενθύμισε ότι η εταιρεία δεν είναι καινούρια στην Ελλάδα, καθώς η παρουσία της ξεκινά το 1914, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά στη χώρα η Standard Oil Hellas, και συνεχίστηκε εντονότερα από τη δεκαετία του ’50, όταν δημιουργήθηκε η Mobil Oil Hellas. «Σήμερα χαιρόμαστε που μπορούμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στον κλάδο της εξόρυξης, αποκτώντας δύο άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση στα ανοικτά της Κρήτης, τις οποίες ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε μαζί με τους συνεταίρους μας, Total και ΕΛΠΕ».
 
Ο αντιπρόεδρος της Total Group για τη Νότια Ευρώπη και την Κασπία, Μπερνάνρτ Κλεμέντ, δήλωσε ότι «η Total, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, υπογράφει σήμερα τις Συμβάσεις Παραχώρησης για τις περιοχές στα ανοικτά της Κρήτης, εμπλουτίζοντας τις περιοχές της Μεσογείου όπου έχει τη δυνατότητα ερευνών. Ανυπομονούμε να λειτουργήσουμε μαζί με τους συνεταίρους μας σε αυτά τα βαθιά ύδατα, με πλήρη σεβασμό στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.»

Τέλος, εκ μέρους των ΕΛΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευστάθιος Τσοτσορός, αναφέρθηκε στο όραμα του Ομίλου «να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διεθνείς συνεργασίες και να παραμείνουμε πρωταγωνιστές στην εθνική προσπάθεια, για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια, με την ολοκλήρωση της έρευνας και την παραγωγή υδρογονανθράκων στο σύνολο των παραχωρήσεων, εφαρμόζοντας τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μετάβαση από το “μύθο” δεκαετιών στην πραγματικότητα των μεγεθών της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.