Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΦΕΜ για ιδιοκτησια Μηχανικου


Recommended Posts

Τι γίνεται στη περίπτωση όπου το τοπογραφικό που συνοδεύει την άδεια, συμμετέχει ο τοπογράφος στην ιδιοκτησία? Πως δηλώνεις ΦΕΜ, Κόβεις εικονική απόδειξη στον εαυτό σου και πληρώνεις αναγκαστικά τους φόρους?

Link to comment
Share on other sites

Παλαιότερα σου έδινε απαλλαγή το ΤΕΕ. Τώρα για να είσαι σίγουρος κόψε 100 €

στον εαυτό σου, πλήρωσε και 4 € ΠΦ και είσαι εντάξει.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι δεν μπορείς να "τιμολογήσεις" τον εαυτό σου (και κατ' επέκταση επί πρακτικά ανύπαρκτου εσόδου σου να αποδοθεί προκαταβλητέος φόρος ή και γιατί να επιβαρυνθείς μεταξύ άλλων και με τις ασφαλιστικές εισφορές που προκύπτουν. 

Κατά την γνώμη μου, στις περιπτώσεις αυτές δεν κόβεις ΑΛΣ για παροχή υπηρεσιών, αλλά στοιχείο ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών (αποκλειστικά και μόνο για την απόδοση του ΦΠΑ που έχεις εκπέσει έχοντας δαπάνες που αφορούν την συγκεκριμένη παροχή) το οποίο αφορά στις δαπάνες σου για την συγκεκριμένη υπηρεσία, όχι την αμοιβή σου ή οποία στην πράξη δεν υπάρχει και άρα δεν έχει καμία επίδραση στη φορολογία εισοδήματος ή στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, και καταχωρείτε στα έσοδα σε διαφορετική στήλη. Οι δαπάνες αυτές δεν συνιστούν αμοιβή (που εισπράττουμε) ώστε να υπάρχει θέμα υπολογισμού ΦΕΜ επί αυτών. Ο ΦΕΜ είναι προκαταβολή φόρου όταν υπάρχει εισόδημα. Εδώ δεν υπάρχει εισόδημα, άρα δεν υπάρχει ΦΕΜ.  Μπορείς να μετονομάσεις μία ΑΛΣ για παροχή υπηρεσιών, σε "ειδικό στοιχείο ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών".

Περίμενε να δεις και τι θα πει ο Σωτήρης (@SOTHRIS)  ή ο Κώστας (@COSTAS T)

Edited by georgegaleos
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι στην Άδεια που γράφονται τα ΦΕΜ, πως θα φανεί το μηδενικό στοιχείο εκεί. Δε θα ρωτήσει κανείς στις υπηρεσίες τι έγινε το ΦΕΜ του τοπογράφου γιατί δε το έκοψε?

Link to comment
Share on other sites

Γεώργιε, (αν και εγώ περιμένω τους αρμόδιους που ανέφερες) νομίζω πως δεν τιμολογείς στον εαυτό σου.

Ο μηχανικός anchelos τιμολογεί στον πολίτη anchelos....

Αν ο μηχανικός anchelos έκανε μια εργασία για τον μηχανικό anchelos, αυτό θα ήταν ιδιοχρησιμοποίηση....(αυτοπαράδοση το λέγαμε παλιά?)

Αλλά ας περιμένουμε και τους αρμόδιους ...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό κάνεις αλλά παρέχεις την υπηρεσία δωρεάν (με έκπτωση στην υπηρεσία 100%).

Δεν τιμολογείς την υπηρεσία αλλά το σύνολο των εξόδων που αναλογούν στην εκτέλεση της υπηρεσίας αυτής. Δεν προκύπτει/έχεις έσοδο να φορολογηθεί να προκύψουν ασφαλιστικές εισφορές κλπ διότι παρέχεις δωρεάν την υπηρεσία σου.

Και για να γίνει αυτό από την μία χρησιμοποιείς το ειδικό αυτό στοιχείο απλά και μόνο για αν αποδοθεί ο ΦΠΑ που έχεις εκπέσει έχοντας δαπάνες (μελάνια, χαρτί, ρεύμα κλπ) που αφορούν την συγκεκριμένη παροχή και από την άλλη να έχεις κάποιο παραστατικό στα βιβλία σου που να δικαιολογεί την πράξη/γεγονός αυτό.

Αλλά όπως είπες και συμφωνώ όσο και το ποσοστό της έκπτωσης ☺️

5 hours ago, Faethon11 said:

ας περιμένουμε και τους αρμόδιους ...

EDIT: Και κάτι τραβηγμένο για να "ΥΠΟΣΤΗΡΊΞΩ" ότι δεν μπορείς να τιμολογήσεις υπηρεσία στον εαυτό σου, να πληρώσεις τον εαυτό σου, δηλαδή o Γιώργος ως μηχανικός να αμειφθεί από τον Γιώργο ως ιδιώτη και να εμφανισθεί το ποσό αυτό ως έσοδο.... είναι ότι αν π.χ. ήθελες να δικαιολογήσεις δαπάνες που έχεις κάνει  ... θα τιμολογούσες τον εαυτό σου για να το φανερώσεις ως έσοδο !!!! αν γίνονταν αυτό θα έλυνε πολλά θέματα όπου χρειάζεται να φανερώσουμε εισόδημα για να δικαιολογήσουμε έξοδα  ... π.χ. κάτι που μου έρχεται στο μυαλό ... κάλυψη τεκμηρίων ...

και να το πάω ακόμη πιο πέρα ... στο υπερπέρα (χωρίς "ν") είναι υπερ-πέρα ... πάνω από το πέρα ... αν θέλω να κάνω συμφωνητικό !!!!! και δεν συμφωνεί ο αντισυμβαλλόμενος  !!!! ... αν ισχύει κόβουμε τιμολόγια στο εαυτό μας ..... και αν είμαστε και σε κανένα πρόγραμμα σαν "καινοτόμοι μηχανικοί" .....  τα λεφτά του προγράμματος στην τσέπη....

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.