Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νέο «κύμα» επενδύσεων άνω του 1,6 δισ. ευρώ για ΑΠΕ


Engineer

Recommended Posts

Τον δρόμο για ένα νέο «κύμα» επενδύσεων στις ΑΠΕ, ύψους άνω του 1,6 δισ. ευρώ, ανοίγουν οι αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής για καινούργια έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κατατέθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στον τελευταίο κύκλο υποβολής (Ιούνιος 2019). Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες του κλάδου, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 200 για νέους σταθμούς συνολικής ισχύος άνω των 2 GW (γιγαβάτ). 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αιτήσεις αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, με τη σχετική λίστα να συμπληρώνεται από έναν περιορισμένο αριθμό μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι πως έρχονται να παγιώσουν την εκτίμηση ότι η εγχώρια αγορά ΑΠΕ έχει καταστεί εξαιρετικά ελκυστική στους υποψήφιους επενδυτές, αφού και στους κύκλους Μαρτίου 2019 και Δεκεμβρίου 2018, που προηγήθηκαν, καταγράφηκε επίσης υψηλό ενδιαφέρον για την αδειοδότηση νέων έργων. 

Στα 8 GW
Ως συνέπεια, μόνο στους τρεις τελευταίους κύκλους υποβολής αιτήσεων κατατέθηκαν στη ΡΑΕ αιτήματα για νέους σταθμούς ΑΠΕ συνολικής ισχύος κοντά στα 8 GW. Ένα νούμερο εξαιρετικά μεγάλο, αν ληφθεί υπόψη πως με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στο πλαίσιο αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο 55% στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2030, στο τέλος της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει η εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αυξηθεί κατά 9,1 GW. 

Την ισχυρή δυναμική που έχει αποκτήσει η εγχώρια αγορά των ανανεώσιμων πηγών «αποτύπωσε» με τα στοιχεία που παρέθεσε ο δρ Διονύσης Παπαχρήστου, συντονιστής της Ομάδας Διαγωνιστικών Διαδικασιών ΑΠΕ και διευθυντής του γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ, στην παρουσίασή του στην ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Όπως είχε αναφέρει το στέλεχος της ΡΑΕ, στον κύκλο του Δεκεμβρίου 2018 υποβλήθηκαν 260 αιτήσεις, ζητώντας 2,927 GW, και στον κύκλο του Μαρτίου 2019 κατατέθηκαν 273 αιτήματα, για συνολική ισχύ 2,757 GW.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, ο τελευταίος κύκλος έρχεται επίσης να ενισχύσει την εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα από ξένες επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και fund, θα πρέπει να θεωρείται πλέον παγιωμένη τάση. Κι αυτό γιατί και αυτή τη φορά στους υποψήφιους επενδυτές δίνουν το «παρών» πολυεθνικές και επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν από το μηδέν ένα μέρος του χαρτοφυλακίου τους, πέρα από το να εξαγοράσουν έργα άλλων εταιρειών τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.  


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.