Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα "δολοφονικά" μερεμέτια


Directionless

Recommended Posts

Ένα ενδιαφέρον άρθρο, σχετικά με την πρόσφατη καταστροφή στη Χαλκιδική [πηγή : michanikos-online.gr:

 

 

Τα δολοφονικά μερεμέτια

12-07-2019  - Πηγή: protagon.gr
0


 

Στις φωτογραφίες από τις καταστροφές στη Χαλκιδική, βλέπουμε, μεταξύ άλλων, μία στέγη που φέρει πάνελ φωτοβολταϊκών. Δεν την βλέπουμε στην επιφάνεια του κτιρίου, αλλά επάνω σε ένα αυτοκίνητο.

«Ποιος άραγε μελέτησε αυτή τη στέγη;» αναρωτιέται η κυρία Φυλλίτσα Καραντώνη επίκουρος καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Και όπως επισημαίνει η ίδια, αυτά συμβαίνουν όταν οι μάστορες αντικαθιστούν τους μελετητές. Και το πάει ακόμα πιο πέρα, στην εκπαίδευση των πολιτικών μηχανικών: «Λίγοι επιλέγουν το Μάθημα των Ξύλινων Κατασκευών γιατί έχει εργασία που ξεκινάει από τον προσδιορισμό φορτίων ανέμου και τελειώνει με υπολογισμό των συνδέσεων των μελών. Κοινώς απαιτεί πλήρη μελέτη και αρκετή δουλειά».

Όποιος έχει γνώση και εικόνα της περιοχής που επλήγη, μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τις επισημάνεις που κάνει η καθηγήτρια αν και στην πραγματικότητα αφορούν το σύνολο της χώρας, ειδικά την περιφέρεια, όπου ο τοπικός μάστορας αντικαθιστά τον μηχανικό και το μερεμέτι την ολοκληρωμένη μελέτη. Δεν τιμωρείται κανείς. Πώς να τιμωρήσεις μία ολόκληρη χώρα;

Μην πάτε μακριά, βγείτε λίγο έξω από μία ελληνική πόλη, ειδικά σε καμιά παραλία με ταβέρνες ή σε μεγάλους οικισμούς αυθαιρέτων, όπως η Νέα Καλλικράτεια στη Χαλκιδική που βρίσκεται και πολύ κοντά στο σημείο μηδέν της καταστροφής. Καταστήματα εστίασης, σπίτια, κοτέτσια, αποθηκευτικοί χώροι και στάνες έχουν προεκτάσεις που έγιναν με δουλειές του ποδαριού και λαμαρίνες της συμφοράς. Στήθηκαν σε μία άλλη εποχή, όταν ακόμα ένα απλό μπουρίνι εθεωρείτο ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Και στήθηκαν με την προχειρότητα που επέβαλε αφενός η έλλειψη οικονομιών πόρων και αφετέρου η απουσία ελέγχων. Οι νόμιμες και καλά μελετημένες κατασκευές δεν υπέστησαν, ούτε προκάλεσαν περιφερειακές ζημιές. Τα μερεμέτια απεδείχθησαν δολοφονικά.

Τι μπορεί να γίνει; Όχι και πολλά στη χώρα όπου τα πάντα νομιμοποιούνται αν υπάρχει πολιτική βούληση. Είναι άλλωστε ανέφικτος ο έλεγχος και η παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας. Εδώ ανέχονται τα τέρατα μπροστά στα μάτια τους, θα ασχοληθούν με φωτοβολταϊκά στη στέγη;

Ενδεχομένως να είχαν γλιτώσει κάποιες ζωές αν λειτουργούσε το σύστημα προειδοποίησης δια του 112, με το οποίο όλα τα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν σε συγκεκριμένη περιοχή, λαμβάνουν σχετικό μήνυμα. Την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επιβλέψει τη δοκιμή του συστήματος. Αν το είχε ετοιμάσει ο Νίκος Παππάς, καλό είναι να βγει να μας το πει, να του αποδώσουμε τα εύσημα. Αλλιώς θα πρέπει να τον ρωτήσουμε γιατί επί ένα χρόνο δεν λειτούργησε κάτι που λειτούργησε σε μία μέρα.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

47 λεπτά πριν, Directionless said:

Ένα ενδιαφέρον άρθρο, σχετικά με την πρόσφατη καταστροφή στη Χαλκιδική [πηγή : michanikos-online.gr:

.......«Ποιος άραγε μελέτησε αυτή τη στέγη;» αναρωτιέται η κυρία Φυλλίτσα Καραντώνη επίκουρος καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Και όπως επισημαίνει η ίδια, αυτά συμβαίνουν όταν οι μάστορες αντικαθιστούν τους μελετητές. ........ Οι νόμιμες και καλά μελετημένες κατασκευές δεν υπέστησαν, ούτε προκάλεσαν περιφερειακές ζημιές. Τα μερεμέτια απεδείχθησαν δολοφονικά.......

Μπορώ να βεβαιώσω την καθηγήτρια Πολιτκικό (υποθέτω) μηχανικό ότι η αναφερόμενη εγκατάσταση Φ/Β επί στέγης ήταν νόμιμη. Γιατί για να συνδεθεί στο δίκτυο έπρεπε να εκπληρωθούν κάποιες διαδικασίες. Μία από αυτές έχει και την υπογραφή ενός συνάδελφου μηχανικού. Αυτού που έκανε (ή επίβλεψε) την κατασκευή. Μην τα ρίχνουμε πάντα στα μαστόρια. Όπως υπάρχουν καλοί και κακοί μάστορες υπάρχουν καλοί και καοί μηχανικοί. 

Επίσης να την πληροφορήσω ότι αν εφαρμόζονταν (ακριβώς) όλες οι μελέτες όλων των μηχανικών τότε θα κλαίγαμε  και θα γελάγαμε μαζί. ευτυχώς όμως κάποιοι άλλοι μηχαικοί ή μαστορες έχουν βάλει το "χεράκι" τους. 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 

Ειτε το θελουμε ειτε οχι η προσφατη "μαστορικη"  ειναι μια αποτυχημενη ιστορια.Τα παραδειγματα εκατονταδες.

Και οχι μονο. Το φταιξικο του συναφιου μας ειναι μεγαλο οταν -δυστυχως- δεχομαστε την "μαστορικη" ή "του ιδιοκτητη" υποβαθμιση της ασφαλειας (αστο ξερω εγω ή δε θελω να μου στοιχισει τοσο θα το φτιαξω φτηνοτερο.)

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα δεν ήταν τα φωτοβολταϊκά, αλλά η στέγη. Τα πάνελ έμειναν εκεί που έπρεπε να είναι. Η στέγη "πέταξε" και μάλλον το " πανω-σήκωμα" είναι αυθαίρετο και "άτεχνα" κατασκευασμένο...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε γνωρίζεις την απόσταση που έπρεπε να έχουν τα Φ/Β πάνελ από τα όρια της στέγης?

 Το πόσο επηρέασε την στατικότητα της κατασκευής δεν το γνωρίζω αλλά σίγουρα δεν ακολουθήθηκαν οι προδιαγραφές και οι κανονισμοί. Και όπως είπα έχουν υπογράψει ένας μηχανικός και ένας του ΔΕΔΔΗΕ για το αντίθετο .......

Link to comment
Share on other sites

Η κυρία Φυλλίτσα μέσα στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται ωσάν να έπεσε από άλλον πλανήτη. Και δείχνει να θέλει να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του κατασκευαστικού τομέα, σχολιάζοντας εκ Πατρών Χαλκιδικιώτικες φωτογραφίες στο protagon. Παρουσιάζεται ως επίδοξος Λέκκας στην θέση του Λέκκα.

Ωστόσο, το σκηνικό αυτό είναι μάλλον ευθύνη του αρθρογράφου, κυρίου Γιαννακίδη, ο οποίος φαίνεται ότι έπλεξε λίγα μικρά αποσπάσματα συνέντευξης για να προσδώσει κύρος στο δικό του άρθρο. Ένα άρθρο που σαν τελικό σκοπό έχει τον αντισυριαζϊσμό...

Μην ψαρώνετε λοιπόν, γυρίστε την πλάτη στους δημοσιογράφους που παίζουν το βρώμικο παιχνίδι τους παριστάνοντας τους σκεπτόμενους και προβληματισμένους κριτές των πάντων. Που διασύρουν υπολήψεις και ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους (μεταξύ των οποίων και τον δικό μας), και κάνουν "δημιουργικό" κολάζ τα λεγόμενα της Καθηγήτριας, χωρίς καμία ηθική αναστολή. Που αφήνουν υποονοούμενα για τα μαθήματα επιλογής που δηλώνει ένας φοιτητής, τάχατες για να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον που -ω του παραδόξου- όλη η κοινωνία -πλην δημοσιογράφων- προσπαθεί βλάψει...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Εμένα σαν αυτοκριτική μου ακούγεται..

Διότι αν ξαφνικά οι 200 φοιτητές που έχει ανά έτος το τμήμα π/μ της Πάτρας επιλέξουν ξύλινες, η κα καθηγήτρια αυτομάτως θα σταματήσει να βάζει αυτή την εργασία ή θα την απλοποιήσει, μη μπορώντας να διαχειριστεί τον όγκο αυτό. Για τον ίδιο λόγο κανένα υποχρεωτικό μάθημα δεν περιλαμβάνει υποχρεωτική εργασία επαγγελματικού επιπέδου. Το ότι υπάρχουν παραθυράκια και στα επιλογής για να πάρεις πτυχίο χωρίς να κάνεις τελικά καμία εργασία (σχετική με ότι υπογράφει ο πολ/μηχ) είναι ευθύνη των καθηγητών που με τη σειρά τους επικαλούνται το μεγάλο αριθμό εισακτέων και την έλλειψη προσωπικού και υποδομών για να κάνουν τη δουλειά όπως θα ήθελαν και όπως θα έπρεπε. Τώρα μέχρι πού φταίνε οι καθηγητές και πού αρχίζει η έλλειψη υποδομών είναι θέμα που σηκώνει συζήτηση: τι ωράριο και φόρτος εργασίας είναι η δουλειά ενός καθηγητή, ποιός τον ελέγχει κλπ.

Προσεχώς όμως που θα τους δίνεται η εξουσία να ορίσουν τον αριθμό φοιτητών που μπορούν να διαχειριστούν, δε θα έχουν πια καμία δικαιολογία.

  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

"... Λίγοι επιλέγουν το Μάθημα των Ξύλινων Κατασκευών..." 

Εδώ είναι το ζουμί. Η κα καθηγήτρια εκφράζει τον πόνο της για την έλλειψη ενδιαφέροντος για το μάθημά της. Όλα τα άλλα είναι γαρνιτούρες και προφάσεις εν αμαρτίαις. 

Κι εντάξει, οι δημοσιοκάφροι έχουν το ακαταλόγιστο. Οι συνάδελφοι που αναπαράγουν άκριτα τέτοια "κείμενα" δεν έχουν κανένα ελαφρυντικό. 

Ή μήπως έχουν???

Link to comment
Share on other sites

@tetris Ο καθένας από εμάς, νομίζω έχει το επίπεδο και ανεπτυγμένο το προσωπικό του κριτήριο, προκειμένου να αξιολογήσει αν το άρθρο μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω ή όχι. Εκτός και αν διαφωνείς σε αυτό.

Τώρα, τις προσωπικές αιχμές που αφήνεις, θα τις αφήσω ασχολίαστες. 

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.