Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σκαρίφημα και όχι τοπογραφικό


SotirisL

Recommended Posts

2 ώρες πριν, [email protected] said:

Να πω κ εγώ την ταπεινή μου γνώμη, αν και την έχουμε αναγράψει χιλιάδες φορές στο φόρουμ, αλλά είναι δύσκολο με τόσα ποστς να βρεθεί.

 

Το τοπογραφικό διάγραμμα είναι ΜΕΛΕΤΗ, που χωρίζεται σε 2 διακριτά πακέτα εργασίας:

  1. Αποτύπωση στο πεδίο, και παραγωγή ηλεκτρονικού σχεδίου αποτύπωσης. Το κτηματολόγιο κάνει αποδεκτό το παραδοτέο αυτού του πακέτου εργασίας για τις δηλώσεις.
  2. Εύρεση διαταγμάτων που ισχύουν στην περιοχή, μελέτη όρων δόμησης, τίτλων ιδιοκτησίας, εύρεση χαρτών, σύγκριση παλαιότερων μετρήσεων, σύγκριση τίτλου με αποτύπωση και αντιμετώπιση όλων των αποκλίσεων που θα βρεθούν (είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν) και σύνταξη της δήλωσης 651. Το παραδοτέο του πακέτου 1+2 είναι ένα τοπογραφικό διάγραμμα.

Το πρώτο πακέτο εργασίας κοστολογείται στην πλειονότητα της ελληνικής επικράτειας ως μία εργάσιμη ημέρα μηχανικού.

Το δεύτερο πακέτο εργασίας ΔΕΝ κοστολογείται, το κόστος είναι ανάλογο της δυσκολίας της κάθε περίπτωσης. Στις πιό εύκολες νοικοκυρεμένες περιπτώσεις η αναλογία κόστους πακέτου 1 προς πακέτο 2 είναι 1:2, στις ακραίες δύσκολες είναι 1:20 (εκτίμηση βασισμένη στο προσωπικό μου αρχείο)

Δηλαδή αν το κόστος μιας εργάσιμης ημέρας μηχανικού είναι στρογγυλά 100 ευρώ (στρογγυλεμένο για ευκολία πράξεων), τότε το παραδοτέο του πακέτου εργασίας 1 είναι 100 ευρώ, ενώ το παραδοτέο του πακέτου εργασίας 2 κυμαίνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων από 300 έως 2.000 ευρώ

 

Επομένως SotirisL μπορείς να βγάλεις τα συμπεράσματά σου τί περίπου συμφωνήσατε.

Zavi, σε ευχαριστώ παρα πολύ για το μήνυμα σου! Είναι ιδιαιτέρως επεξηγηματικό και ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα. 

Την απαντηση ουσιαστικά την δινεις μόνος σου. Γράφεις ότι ενα τοπογραφικό διάγραμμα είναι το πακέτο 1+2. Εγώ ζήτησα ένα τοπογραφικό διάγραμμα/μελέτη. Δεν χρησιμοποίησα την λέξη σκαρίφημα, δεν χρησιμοποίησα την λέξη σχέδιο αποτύπωσης. Είπα 'τοπογραφικό διάγραμμα'. Οπως εσύ και εγώ καταλαβαίνουμε ότι ένα τοπογραφικό διάγραμμα είναι το άθροισμα του πεκέτου 1 και πακέτου 2, έτσι είμαι σίγουρος ότι ο μηχανικός μου καταλαβαίνει ότι τοπογραφικό διάγραμμα είναι το άθροισμα του πακέτου 1 και του πακέτου 2. Απλά όταν δώσαμε τα χέρια προφανώς δεν είπε τίποτα για να μην χάσει την δουλεια.

Επειδή γράφεις κάποια πράγματα για τις αμοιβές, να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι θέμα αμοιβής. Τον ρώτησα τόσες φορές τον μηχανικό μου αν δεν κάνει το πακέτο 2 γιατί θέλει παραπάνω λεφτά και η απάντηση του ήταν άκυρη. Κάπου αλλου είναι το πρόβλημα, είτε οι μετρήσεις του είναι ακατάλληλες, είτε δεν μπορεί να το κάνει ο ίδιος και θα το έγινε σε κάποιον άλλο. 

Edited by SotirisL
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

@SotirisL

Ενας μη σχετικος με τη δουλεια που απαιτειται δεν μπορει να είναι σε θεση να καταλαβει τη διαφορα οταν διαπραγματευεται. Ειδικα οταν αναφερονται ονομασίες μελετων.

 

Δεν γνωριζω λεπτομερως τι ειχατε συζητησει, εγω προσπαθησα να σε βοηθησω με την προσεγγιση του κοστους. Δηλαδη αν η κουβεντα σας ηταν για 100-150 ευρω, προφανως σε βοηθαω για να μην περιμενεις να παρεις στα χερια σου τοπογραφικο διάγραμμα. Αν η κουβεντα σας ειναι για παραπανω, τοτε μαλλον είναι λογικο να εχεις δικιο σε αυτα που περιμενεις.

 

Αυτα

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Τελικά καλέ μας φίλε, πόσο ακριβώς σε χρέωσε γι' αυτό που ζήτησες να πάρεις; Έχει μεγάλη σημασία το "νούμερο" που θα γράψεις.....

 

Link to comment
Share on other sites

Τότε όντως σας κορόϊδεψε... Μην τον εξοφλήσετε... Χαρίστε του την όποια προκαταβολή... Να πάτε σε άλλον επαγγελματία για να σας κάνει ένα τοπογραφικό διάγραμμα για τη δουλειά που ακριβώς το θέλετε, να κάνετε μια καλύτερη και οπωσδήποτε γραπτή συμφωνία και να κάνετε τη δουλειά σας. Μην χάνετε άλλο το χρόνο σας.

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

4 λεπτά πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Τότε όντως σας κορόϊδεψε... Μην τον εξοφλήσετε... Να πάτε σε άλλον επαγγελματία για να σας κάνει ένα τοπογραφικό διάγραμμα για τη δουλειά που ακριβώς το θέλετε, να κάνετε μια καλύτερη και οπωσδήποτε γραπτή συμφωνία και να κάνετε τη δουλειά σας. Μην χάνετε άλλο το χρόνο σας.

 

 

Ιασων, σε ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα σου. Επειδή πολλοί συναδερφοι το αναφέρουν, πραγματικά δεν έχω βρει μηχανικό που να δεχτεί να κάνει γραπτή συμφωνία για ένα τοπογραφικό ή έχουν τόσο γενικόλογες διατυπώσεις που στην πραγματικότητα είναι άχρηστο το συμφωνητικό. Εδώ ένας άλλο μηχανικός μου ζήταγε 700 ευρώ για να κάνει τοπογραφικό διάγραμμα και στην συνέχεια ανακάλυψα ότι θα έπαιρνε τα σημεία από ορθοφωτοχάρτες....

Link to comment
Share on other sites

Να ψάξετε και θα βρείτε.... Υπάρχουν πολλοί, αξιόλογοι επαγγελματίες, που με χαρά θ' αναλάβουν την εργασία σας που θέλετε....

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

48 λεπτά πριν, SotirisL said:

....Εδώ ένας .......

.....θα έπαιρνε τα σημεία από ορθοφωτοχάρτες....

το εδώ που ενδεικτικά είναι... (Νομός φτάνει)

Link to comment
Share on other sites

Τα 15 εκατοστά απόκλιση είναι για πέταμα άρα είτε δεν χρησιμοποίησε GPS είτε κάτι καταλάβατε λάθος στο θέμα των αποκλίσεων διότι μέτρημα με GPS και τοπογραφικό εξοπλισμό δεν θα έπρεπε να δώσει απόκλιση άνω των 15 χιλιοστών.

Τα 500 ευρώ που ζήτησε ο συνάδερφος είναι μια τίμια τιμή μόνο για τον εντοπισμό των κορυφών, εξαγωγή αποσπάσματος ορθοφωτοχάρτη κτηματολογίου, εμβαδομέτρηση και δήλωση κτηματολογίου.

Το εάν αρκούν για πλήρες τοπογραφικό με δηλώσεις και όλα τα αξεσουάρ, κανείς μας δεν μπορεί να το γνωρίζει διότι δεν ξέρουμε ούτε την έκτασή του, ούτε το πολεοδομικό καθεστώς στη περιοχή του γεωτεμαχίου (εντός εκτός σχεδίου, απαλλοτριώσεις κτλ) ούτε την ευκολία πρόσβασης στο γεωτεμάχιο (εάν είναι δασωμένο ή καθαρό, περιφραγμένο κτλ.).

Δυστυχώς εάν απευθυνθείτε σε άλλο συνάδερφο πιθανότατα θα επιβαρυνθείτε το ποσό του τοπογραφικού στο ακέραιο διότι προσωπικά δεν θα υπέγραφα μετρήσεις άλλου συναδέρφου και θα απαιτούσα πλήρη αμοιβή για να ξαναμετρήσω το γεωτεμάχιο με τα δικά μου όργανα.

Το καλό είναι ότι η δήλωση του κτηματολογίου μπορεί να γίνει ακόμη και με τις (απαράδεκτες κατ΄εμέ) αποκλίσεις που σας ανέφερε ο συνάδερφος.

 

 

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, SotirisL said:

(...)  πραγματικά δεν έχω βρει μηχανικό που να δεχτεί να κάνει γραπτή συμφωνία για ένα τοπογραφικό ή έχουν τόσο γενικόλογες διατυπώσεις που στην πραγματικότητα είναι άχρηστο το συμφωνητικό. Εδώ ένας άλλο μηχανικός μου ζήταγε 700 ευρώ για να κάνει τοπογραφικό διάγραμμα και στην συνέχεια ανακάλυψα ότι θα έπαιρνε τα σημεία από ορθοφωτοχάρτες....

Ας μην γενικεύουμε. Προσωπικά αλλά και πολλοί συνάδελφοι συντάσσουμε ιδιωτικά συμφωνητικά με δεσμευτικούς όρους, διότι αυτά διασφαλίζουν και τις δυο πλευρές. Απλά δεν έχεις συνεργαστεί με σωστούς επαγγελματίες. 

Από επαγγελματική περιέργεια, πως ανακάλυψες ότι θα σου έδινε σημεία από τον ορθοφωτοχάρτη του Κτηματολογίου χρεώνοντας σε κανονική επίγεια μέτρηση και επιπλέον, στην μέτρηση εσύ δεν θα ήσουν παρών να υποδείξεις τα όρια του γεωτεμαχίου και να διαπιστώσεις αν γίνονται μετρήσεις με gps  σύγχρονης τεχνολογίας;

 

Νομίζω ότι στο παρόν θέμα έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανές εκδοχές της υπόθεσης. Με βάση τις υποθέσεις που έγιναν συζήτησε το με το μηχανικό σου να καταλήξετε κάπου, διότι συνεχίζοντας θα λέμε πράγματα βάσει υποθέσεων και με ότι έχεις καταλάβει από τα λεγόμενά του. 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.