Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σκαρίφημα και όχι τοπογραφικό


SotirisL

Recommended Posts

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

Ας μην γενικεύουμε. Προσωπικά αλλά και πολλοί συνάδελφοι συντάσσουμε ιδιωτικά συμφωνητικά με δεσμευτικούς όρους, διότι αυτά διασφαλίζουν και τις δυο πλευρές. Απλά δεν έχεις συνεργαστεί με σωστούς επαγγελματίες. 

Από επαγγελματική περιέργεια, πως ανακάλυψες ότι θα σου έδινε σημεία από τον ορθοφωτοχάρτη του Κτηματολογίου χρεώνοντας σε κανονική επίγεια μέτρηση και επιπλέον, στην μέτρηση εσύ δεν θα ήσουν παρών να υποδείξεις τα όρια του γεωτεμαχίου και να διαπιστώσεις αν γίνονται μετρήσεις με gps  σύγχρονης τεχνολογίας;

 

Νομίζω ότι στο παρόν θέμα έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανές εκδοχές της υπόθεσης. Με βάση τις υποθέσεις που έγιναν συζήτησε το με το μηχανικό σου να καταλήξετε κάπου, διότι συνεχίζοντας θα λέμε πράγματα βάσει υποθέσεων και με ότι έχεις καταλάβει από τα λεγόμενά του. 

 

Δεν γενικεύω. Είμαι πολύ προσεκτικός στο τι λεω και τι γράφω. Επαναλαμβάνω ότι  πραγματικά δεν έχω βρει μηχανικό που να δεχτεί να κάνει γραπτή συμφωνία για ένα τοπογραφικό ή έχουν προτείνει τόσο γενικόλογες διατυπώσεις που στην πραγματικότητα είναι άχρηστο το συμφωνητικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι μηχανικοι είναι έτσι. Απλά ΕΓΩ δεν έχω συνεργαστεί με κάποιον σωστο. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι εδώ και μια δεκαετία σχεδόν ζω στο εξωτερικό, ερχόμαι Ελλάδα λίγες ημέρες τον χρόνο και δεν είμαι καλά δικτυωμένος...  

(Δηλαδή, τι να το κάνω το ιδιωτικό συμφωνητικό όταν αναγράφει (παραδειγμα) ότι ο μηχανικός υποχρεούται να παραδώσει την μελέτη σε 'εύλογο χρονικό διάστημα'; Και ρωτάω τον μηχανικό: 'δηλαδή πόσος καιρός είναι εύλογο χρονικό διάστημα;'. Και μου απαντάει 'ένα μήνας';. Και ρωτάω, 'οκ, γιατί δεν γράφουμε ένα μήνα;'. Και μου λεει 'γιατί κάτι μπορεί να συμβεί κάτι, άνθρωποι είμαστε'. Κοινώς αρνειται να προσδιορίζει τι είναι ευλογο και το τι είναι εύλογο υπόκειται στην ερμηνεία του καθενός. Και πες ότι δεν το παραδίδει το τοπογραφικό στον ένα μήνα. Τι τον κάνεις; Αφενός του τρίβεις το συμφωνητικό στην μούρη και του αποδεικνύεις ότι έχεις δίκιο. Πέρα από αυτό; Απευθύνεσαι στην περίφημη ελληνική δικαιοσύνη για να σου γυρίσει πίσω ο μηχανικός τα 200 ευρώ και ότι ζημία είχες; Φωνάζεις την μαμά να τον κάνει ντα; Με λίγα λόγια, δεν βρίσκεις άκρη, τέτοια συμφωνητικά είναι άχρηστα και δεν μπορούν να επιβληθούν).


Όσον αφορά την τακτική να λαμβάνουν σημεία από ορθοφωτοχάρτη, καταρχάς να αναφέρω (σε περίπτωση που δεν το διευκρίνησα) ότι αφορά τρίτον μηχανικό, με τον οποίο ποτέ δεν συνεργάστηκα επειδή δεν συμφώνησα με την μέθοδο του. Η τακτική αυτή έχει ως εξής: ας υποθέσουμε ότι για να αποτυπωθεί το αγροτεμάχιο χρειάζονται 50 μετρήσεις. Έρχεται ο μηχανικός στο αγροτεμάχιο και παίρνει μετρήσεις από 7, 8 ίσως 12 σημεια. Στην συνέχεια πάει στο ορθοφωτοχάρτη, βάζει τις 7, 8, 12 μετρήσεις πανω στο ορθοφωτοχάρτη, και τις συνεταγμένες των υπόλοιπων 40 σημείων τις παίρνει επιλεγοντας σημεία στον ορθοφωτοχάρτη. Από ότι καταλαβα κρατάει σταθερες με τις επίγειες μετρήσεις και παίζει με τις υπόλοιπες για να του βγουν σωστα... Απλά μου είπε κάτι που μου φάνηκε περίεργο και του έκανα παραπάνω ερωτήσεις και μου το ανέφερε. Φυσικά έφυγα τρέχωντας. Από ότι κατάλαβα αυτή είναι σχετικά συνηθισμένη μέθοδος και την εφαρμόζουν αρκετοί μηχανικοι... ΗΜΜΥ είμαι απλά δουλεύω DSP και αναλογικά ηλεκτρονικά, δεν είμαι και τόόόόσο άσχετος... 

Τέλος συμφωνώ ότι έχει εξαντληθεί η συζήτηση του θεματος και σας ευχαριστω όλους εγκάρδια για τις απαντήσεις σας. Όταν εχω νεότερα θα σας ενημερώσω!!!!

Edited by SotirisL
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Αγαπητέ φίλε δεν ξέρω με ποιους έχεις μπλέξει στην περιοχή σου, αλλά αυτά που περιγράφεις είναι ανήκουστα. Όπως προανέφερε και ένας συνάδελφος παραπάνω, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή, ξέχνα την προκαταβολή σου και να απευθυνθείς σε σοβαρό και αξιόπιστο επαγγελματία. Θα συμφωνήσω ότι ο εύλογος χρόνος ολοκλήρωσης μιας εργασίας μπορεί να ενέχει υποκειμενική κρίση, πλην όμως, νομίζω ότι δεν ήταν ο χρόνος διεκπεραίωσης το πρόβλημά σου, αλλά η αξιοπιστία των μηχανικών με τους οποίους συνεργάστηκες. Εύχομαι καλή έκβαση σε νεότερες συνεργασίες που θα κάνεις και φυσικά θα επαναλάβω ότι η πλειοψηφία των μηχανικών δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο περιγράφεις για τον μηχανικό που συνεργάστηκες.

Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Αγαπητέ φίλε δεν ξέρω με ποιους έχεις μπλέξει στην περιοχή σου, αλλά αυτά που περιγράφεις είναι ανήκουστα. Όπως προανέφερε και ένας συνάδελφος παραπάνω, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή, ξέχνα την προκαταβολή σου και να απευθυνθείς σε σοβαρό και αξιόπιστο επαγγελματία. Θα συμφωνήσω ότι ο εύλογος χρόνος ολοκλήρωσης μιας εργασίας μπορεί να ενέχει υποκειμενική κρίση, πλην όμως, νομίζω ότι δεν ήταν ο χρόνος διεκπεραίωσης το πρόβλημά σου, αλλά η αξιοπιστία των μηχανικών με τους οποίους συνεργάστηκες. Εύχομαι καλή έκβαση σε νεότερες συνεργασίες που θα κάνεις και φυσικά θα επαναλάβω ότι η πλειοψηφία των μηχανικών δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο περιγράφεις για τον μηχανικό που συνεργάστηκες.

Παύλο, για εσένα που είσαι μέσα στο επάγγελμα αυτό που περιγράφεις είναι πάρα, πάρα πολύ εύκολο, όπως είναι και εύκολο να ξεχωρίσεις ποιός είναι ο καλος μηχανικός και ποιός είναι αυτός που κάνει ανήκουστα πράγματα. Για κάποιον που δεν είναι μέσα στον χώρο, αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολα πράγματα...

Δηλαδή, εγώ ψάχνω μηχανικό να μου κάνει το τοπογραφικό. Ρωτάω γνωστούς και φίλους και όλοι μου προτείνουν τον Χ. Ο Χ είναι έμπειρος μηχανικός, 30 χρόνια εμπειρία, είναι ο πιο γνωστός στην ευρύτερη περιοχή και όλοι λενε 1) τι κάλος άνθρωπος που είναι και 2) ότι διεκπεραιώνει όλες τι υπόθεσεις και λύνει όλα τα προβλήματα. Όλοι πάνε στον Χ, ο οποίος έχει και ένα από τα δυο πιο γνωστά και μεγάλα γραφεία στην ευρύτερη περιοχή. Πάω στον Χ, και μου προτείνει να παρει τις συντεταγμένες από τον ορθοφωτοχάρτη, όπως περιγράφω παραπάνω. Δηλαδή, τι άλλο να πω...

Edited by SotirisL
Link to comment
Share on other sites

Από τα μέχρι τώρα λεγόμενά σου, αντιλαμβάνομαι ότι στην περιοχή σου δεν υπάρχει "επαρκής" ανταγωνισμός, διότι "μηχανικοί" με τέτοιες συμπεριφορές θα είχαν περιθωριοποιηθεί.

Κάνε αυτό που σου πρότεινε ο ΙΑΣΟΝΑΣ πιο πάνω. Έτσι κι αλλιώς το (σωστά αποτυπωμένο) εξαρτημένο διάγραμμα θα σου χρειαστεί για πιθανή ένσταση στο Κτημ/γιο. Ξέχασε λοιπόν την προκαταβολή και βρες  ένα  σοβαρό συνάδελφο να κάνεις τη δουλειά σου, και να έχεις μια μόνιμη συνεργασία μαζί του από δω και στο εξής. Ίσως θα μπορούσαμε να σε βοηθήσουμε περισσότερο αν ξέραμε την περιοχή, αλλά είναι βασική αρχή του φόρουμ να μην μπαίνουμε σε αυτό το τριπάκι (ψάρεμα πελατών). 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1) Πιθανότατα να ζήτησες ένα "τοπογραφικό για το κτηματολόγιο", να σου εξήγησε ότι θα σου δώσει αυτό που χρειάζεσαι αλλά να μην έγινε κατανοητό. (Άλλωστε είναι τεχνικοί όροι και ειδικά αν είσαι στο εξωτερικό ακόμα κι αν εισαι ο ίδιος μηχανικός άλλης ειδικότητας δεν μπορείς να ξέρεις...)

2) Συμφωνητικό για ένα απλό τοπογραφικό σπανίζει....(δεν έχω ακόυσει/κάνει ποτέ)

3) Για τις σχετικές δηλώσεις απαιτείται όπως ανέφερε ο @[email protected] πολλή έρευνα

4) Στα εκτός σχεδίου, χωρίς διανομή κλπ "τα όρια υποδεικνύονται από τον ιδιοκτήτη". Αυτό το λεώ διότι αν εσύ του έδειξες τα όρια "περίπου ανάμεσα στην ελιά μου και στην ελιά του γείτονα" τότε τα 20εκ. ακρίβεια είναι σχετικά.....Όταν ο άλλος μετράει με GPS η ακρίβεια (σε αυτό που του δείχνεις) είναι κάποιων χιλιοστών). Άρα το θέμα είναι τι του δείχνεις...

5) Στην τελική ζήτα του να σου ολοκληρώσει την δουλειά (που εννοεί αυτός) και ταυτόχρονα κάνε διαπραγμάτευση για άλλη τιμή. Αναλόγως και την περιοχή που βρίσκεσαι βέβαια, αλλά 500€ για μια απλή μέτρηση με GPS χωρίς τοπογραφικό με δηλώσεις είναι μάλλον πολλά...

Link to comment
Share on other sites

13 ώρες πριν, Pavlos33 said:

η πλειοψηφία των μηχανικών δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο περιγράφεις για τον μηχανικό που συνεργάστηκες.

Φιλε Παύλο οπως θυμασαι στο παρελθον ειχαμε διαφωνησει για το συγκεκριμενο θεμα. Εχω δουλεψει σε κτηματολογια ενα καρο περιοχων.. πιστεψε με, η πλειοψηφια των μηχανικων ειναι αυτο που περιγραφει ο εδω παθων.. αυτο το πραγμα που συμβαινει σε αυτο το φορουμ, οι γνωσεις που εχετε (και διαδιδετε, οπως κανεις πχ και εσυ και βοηθας τοσο κοσμο) και κυριως το επιπεδο ηθικης που υπαρχει εδω μεσα αφορα μονο ενα 10% των μηχανικων.. μακαρι να μην ηταν ετσι αλλα δυστυχως ετσι ειναι, οσο περναει ο καιρος επιβεβαιωνεται και αλλο αυτη η αποψη μου.. Για εσας βεβαια ειναι ευχαριστο αυτο διοτι θα εχετε δουλεια για μια ζωη trust me.

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ ntanos

Η δική μου εμπειρία (και μακάρι να είναι έτσι σε όλη τη χώρα) δείχνει ότι τα νέα παιδιά (<40), στην πλειοψηφία τους, παίζουν τίμια το παιχνίδι. Διότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, και μόνο με επαρκείς γνώσεις κι επαγγελματική αξιοπρέπεια θα επιβιώσουν. Ένα από τα καλά της κρίσης, είναι ότι αρχίζει να καθαρίζει η ήρα από το σιτάρι. 

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Για την ιστορία του θέματος, τελικά αποδείχτηκε ότι ο μηχανικός - όπως και η δικηγόρος με την οποία συνεργαζόταν και είχε αναλάβει να κάνει την δήλωση μου στο κτηματολόγιο και μου είχε συστήσει τον μηχανικός - ήταν απατεώνας και εκβιαστής.

Δεν θα πω πολλά, αλλά επι της ουσίας μου φάγανε την προκαταβολή που τους είχα δώσει ζητώντας μου ένα παράλογο ποσό για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Δηλαδή η δικηγόρος αρχικά μου είχε ζητήσει 100 ευρώ για να κάνει την δήλωση στο κτηματολόγιο και της τα είχα δώσει όλα εκ των προτέρων, και χθες το βράδυ μου ζήτησε άλλα 500 αλλιώς δεν θα υποβάλλει την δήλωση. Ο μηχανικός μου ζήτησε άλλα 1500 ευρώ για μου παραδώσει το τοπογραφικό ενώ αρχικά είχαμε συμφωνήσει 500 και του έχω δώσει τα 200. Ζητάνε τα λεφτά προκαταβολικά, ουτε καν χέρι με χέρι, για να ολοκληρώσουν το έργο τους και μάλιστα ισχυρίζονται οτι είμαι υποχρεωμένος να τα δώσω γιατί έχουν εργαστεί μέχρι τώρα.

Αυτά τα ωραία πράγματα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.