Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

tiny houses


Μαρτίνα

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά και τι κάνετε!

Ψάχνοντας μπόλικο για το συγκεκριμένο θέμα των μικροσκοπικών σπιτιών, εντός κι εκτός (του) φόρουμ, στο γιουτούμπ, σε ξένες κατασκευαστικές, μπορώ να πω ότι έχω πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με το θέμα στην Ελλάδα.

Ό,τι βρήκα στα ελληνικά ήταν: α) κάποιο άρθρο απλά ενημερωτικό και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ηλεκτρονική εφημερίδα, που αναφερόταν στη "μόδα" των tiny houses κι απλά συμπεριελάμβανε φωτογραφίες, β) μια ερώτηση κάποιου χρήστη σ' αυτό το φόρουμ που ρωτούσε αν είναι νόμιμο να τοποθετήσει έτοιμο σπιτάκι απ' τα Λιρόι σε δικό του χώρο (όχι πολύ σχετικό), γ) ένα vlog από κάποιους που ταξιδεύανε με tiny στην Ελλάδα! Δηλαδή, τελικά, τίποτα σπουδαίο, τίποτα κατατοπιστικό.

Ίσως αναρωτιέστε γιατί βάζω σ' αυτό το φόρουμ το θέμα. Απ' τη μία κάτι μπορεί να ξέρετε, απ' την άλλη γιατί αφορά ιδιοκατασκευή κατοικίας, η οποία ωστόσο είναι πάνω σε ρόδες. (Που αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σταθερή κατασκευή, λόγω του ότι δεν έχει σταθεσή σύνδεση με το έδαφος, δεν υδροδοτείται ούτε ηλεκτροδοτείται.) Ίσως βέβαια και να είμαι σε πολύ σωστό μέρος για το θέμα μου.

Οι απορίες μου είναι: 1) Πώς καθίσταται νόμιμο; Απλά το κατασκευάζεις από το σημείο της αγοράς του τρέιλερ και μετά το δηλώνεις ως τροχόσπιτο; Υποθέτω πρέπει να περάσει από κάποιες δικαδικασίες χορήγησης πιστοποιητικών καταλληλότητας, μόνο που δεν έχω καταφέρει να βρω βοηθητικά σημεία στη νομοθεσία.

2) Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ για τον σχεδιασμό/κατασκευή του;

3) Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, μου είπαν ότι πρέπει να συνδέονται με δίκτυο της ΔΕΗ για να είναι νόμιμα, αλλά μου ακούστηκε πολύ αφελές, και πιστεύω υπάρχει κάποιο όριο παραγωγής ενέργειας, σωστά;

4) Στην περίπτωση που το φτιάξω, που θα μπορώ να το παρκάρω; Στον ΚΟΚ διάβασα ότι αν ένα ρυμουλκούμενο είναι λιγότερο από 3,5 τόνους δεν έχει πρόβλημα να το παρκάρεις όπου και όπως ακριβώς ένα Ι.Χ., πράγμα που δεν ξέρω πώς ακριβώς ισχύει, πχ δεν αποσαφηνιζόταν αν εννοούσε το συνδυασμό ή μόνο το ρυμουλκούμενο. Όσον αφορά όμως ιδιόκτητους χώρους, αν το βάλω πχ στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας θα έχω πρόβλημα;

5) Όσον αφορά τα υλικά κατασκευής, είμαι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο συλλογής πληροφοριών...

Οποιαδήποτε πληροφορία/σχόλιο/ερώτηση είναι πλήρως καλοδεχούμενα.

Μερικά βίντεο: 

 

 

Επίσης, προσπάθησα να βάλω το θέμα στην ενότητα Χαλαρή Κουβέντα αλλά μάλλον δεν έχω πρόσβαση (;;)

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

είσαι σε ένα καλό δρόμο αλλά και δεν είσαι κιόλας. Σύντομα θα γνωρίσεις το τέρας της Ελληνικής γραφειοκρατίας και θα δεις ότι κατασκευές σαν αυτή που περιγράφεται στο πρώτο video στο land of oportunity με κάποιο τρόπο επιτρέπονται, όπως επιτρέπονται, εδώ όμως θα χρειαστείς αριθμό κυκλοφορίας και σου υπογράφω ότι το Υπουργείο συγκοινωνιών σε μια κατασκευή σαν αυτή που περιγράφεται στο πρώτο video δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομύριο να σου δώσει άμεσα ή και λίγο αργότερα όσο επιτρέπει η μικρή μας γνώση να γνωρίζει.

Ομως κατασκευές σαν αυτή που περιγράφεται στο πρώτο video είναι ωραίες. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να μένεις με το σπίτι σου σε άλλο τόπο κάθε λίγους μήνες ίσως κιόλας και υπάρχουν άνθρωποι Αθήνα που το έχουν κάνει. Αναφέρομαι όμως σε άτομο που ζει σε σκάφος και αυτό δεν είναι κάτι που είναι μη πραγματοποιήσιμο.

Συνέχισε το ψάξιμο και θα βρεις τον δρόμο. Εγώ να σου πω ότι ο τρόπος να περάσεις το Συγκοινωνιών και να πάρεις αριθμό κυκλοφορίας, αν πρέπει στην χώρα, το όχημα με το πλαίσιο να μπορεί να κυκλοφορεί στη χώρα. Ισως να μην είμαστε μαλιστα και η μόνη χώρα που κατασκευές χωρίς άδεια από το Υπουργείο συγκοινωνιών να μπορούν να κυκλοφορησουν, ίσως να υπάρχουν και άλλες ευρωπαικές χώρες που η κίνηση κατασκευών να απαγορεύεται, κατασκευή σαν αυτή που φαίνεται στο πρώτο video λεω' και πιστευω θα σε απασχολεί γιατι όποιος ζει με αυτά τα σπίτια και σε αυτά τα σπίτια, ισως να θέλει και εκτός χώρας να ζησει αν μπορει.

Η λύση λοιπόν λέγεται τροχόσπιτο, που πρέπει να βρεις κάτι να παίρνει αριθμό και έγκριση υπουργείου, ακόμα και αν δεν βρεις αυτό που σου αρέσει, ή για οικονομικούς λόγους , είτε γιατί έχεις το μεράκι. Και εγώ το έχω αυτό. Μπορείς να βρεις κάτι μεταχειρισμένο, με τους χώρους που θες και τα άλλα, κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο από κάτω του, τουαλέτα, τροφοδοσία με ρευμα, ντουλάπια με  ανακλινόμενη πορτα φτιάχνονται.

Τελευταίο να κρατήσω, το ότι "σου είπαν φωτοβολταικά όταν δεν συνδέεσαι με την ΔΕΗ δεν βάζεις". Μια βόλτα σε σελίδες, σε λιμάνια ίσως θα σου δείξει ότι μικρά πάνελ που να μπορούν να υποστηρίξουν ένα μικρό ψυγείο ή / και λίγα φώτα πιστευω ότι γίνονται χωρίς να πρέπει να συνδεθείς με το δίκτυο ΔΕΗ, καθώς ξέρω ότι πουλιούνται, και υπάρχουν panel θέλω να πιστευω  που να μπορεί να γίνει.

  • Thanks 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

@Arche

Μακάρι να 'ξερα αν ήταν τόσο εύκολο να τα νομιμοποιήσεις στην Ελλάδα όπως φαίνεται ότι τα νομιμοποιούν στο Αμέρικα.

Το πιστεύω ότι θα βρω τον δρόμο μου αν ψάξω! Σ' ευχαριστώ :)))

Να παραθέσω έναν "δρόμο" εδώ: https://www.echoliving.co.uk/house-on-wheels-bespoke-eco-retreat. Υποψιάζομαι ότι δεν ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο το οικόπεδο εφόσον επιτρεπόταν μόνο κατασκευή με ρόδες να τοποθετηθεί, και την υδροδότηση την δικαιολογώ λόγω καλλιέργειας.

Μικρό πάνελ ήθελα --λογικά, λέω τώρα, γιατί δεν έχω πολυ-κοιτάξει την αγορά-- για να τρέξω περίπου 500-600 watt/μέρα. Στο σύνδεσμο που έβαλε ο @tetris αναφέρουν ότι έως 10 kW δεν χρειάζεται άδεια, κι εγώ δε θέλω ούτε το 1/10 από αυτό. Δε σκοπεύω να φτιάξω κινητή ντισκοτέκ, χεχε. Στον χώρο που θέλω να καταλαμβάνει νομίζω αν παραφόρτωνα τη στέγη με το ζόρι θα χωράγανε τρία... Ένα μόνο των 1000 watt περίπου με υπερπληρεί.

@tetris

Στη νομοθεσία θα βασιστώ εννοείται, από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσεις ωσότου βρεις τι θες και πώς και αν γίνεται νόμιμο. Από όσα διάβασα βρίσκω μόνο μια λεπτή γραμμή μεταξύ του ότι εφόσον παραμένουν άνθρωποι μέσα θεωρείται κατοικία/κατασκευή και του ότι μπορείς να παραμείνεις στο όχημά σου εφόσον το έχεις σταθμεύσει νόμιμα για όσο και όποτε θες. (Θα 'ταν τέλεια αν θυμόμουν σε ποιο άρθρο του ΚΟΚ είναι, αλλά δεν το βρίσκω τώρα.)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Μαρτίνα said:

Θα 'ταν τέλεια αν θυμόμουν σε ποιο άρθρο του ΚΟΚ είναι, αλλά δεν το βρίσκω τώρα.

... το άρθρο Αρθ-2 ΓΟΚ/85, παρ.17 (στον ΝΟΚ, Αρθ-2, παρ.42)

Δυστυχώς δεν έχω το original κείμενο σε pdf της παρακάτω εγκυκλίου.

Υ.Γ. Το βρήκα σε σε αυτό το Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ του 1993, στο τεύχος 1780, 18-10-1993, στην σελίδα του Νο 78, του οποίου την σελίδα ανεβάζω παρακάτω.

... σύμπτωση το τεύχος αυτό είχε την τότε κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα ... και λίγο off-topic ... πόσο ταιριάζουν σήμερα αυτά που γράφει στην σελίδα 5 ... τυχαίο ...?? 😁

Εγκ-27860_4450_34_23-3-88.pdf

Ενημ_Δελτίο_ΤΕΕ_1993_1780_49.pdf

Edited by georgegaleos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καθώς Martina η πρώτη σου δημοσίευση δείχνει ένα μικρό σπίτι πάνω σε ρόδες. Σε ενδιαφέρει να το κινείς, θα ήθελες κατα διαστήματα να το "παρκάρεις" κάπου αλλού?

  • Thanks 1
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Στο παραπάνω συνημμένο (Εγκ-27860_4450_34_23-3-88.pdf) που έχω ανεβάσει αναφέρει την απάντηση σε ερώτημα Βουλευτή περί τροχόσπιτου, το οποίο (ερώτημα) δεν το είχα ανεβάσει.

Για λόγους πληρότητας, όποιος ενδιαφέρεται, βρήκα το σχετικό ερώτημα και το ανεβάζω παρακάτω.

Ερώτημα Βουλευτή περί τροχόσπιτου.pdf

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

τα ερωτήματα που υποβάλλει παραπάνω ο Αδωνις είναι σημαντικά georgegaleos.. και θα ηθελα να ξέρω απαντηση Υπουργου υπηρξε?

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τις καλημέρες μου ... λάβε και την κατατοπιστικότατη απάντηση του Υφυπουργού....

Απάντηση Υφυπουργού σε ερώτημα Βουλευτή περί τροχόσπιτου .pdf

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλή σου μέρα Γιώργη... είδα που το μετέθεσε να απαντησουν αλλού, θα θελα να ξερω ομως, του απάντησαν ή το επόμενο υπουργείο του είπε να το υποβάλλει στην πολεοδομία?

  • Like 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.